Hőség – Csaknem 29 fokosra melegedett a Balaton

Az Afrika felől érkező forró levegő hatására 28,9 Celsius-fokosra melegedett csütörtökre a Balaton vize – tájékoztatta a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-t.

Horváth Ákos elmondta, hogy miközben az országban volt ahol 40 Celsius-fokot is mértek, a Balaton környékén 36,5 fokkal Fonyód volt a legmelegebb, de a tó vizének hőmérséklete csütörtök délutánra Siófokon elérte a 28,9 fokot. Ez rendkívül magasnak számít júniusban, magas vízállásnál – tette hozzá.

A meteorológus arról is beszámolt, hogy az afrikai levegő rendkívül sok port hozott magával a Szaharából. Emiatt – annak ellenére, hogy csütörtökön a levegő egész nap rendkívül száraz volt – a Balatonnál alig látszott a túlsó part, és az ég színe is kékről eleinte fehérre, majd egyre inkább szürkésre váltott.

Kitért arra is, hogy pénteken a hajnali órákban várható annak a hidegfrontnak az érkezése, amely véget vet az elmúlt négy év legerősebb hőhullámának. A következő napokban jelentősen csökken a hőmérséklet és megerősödik az északnyugati szél a Balaton térségében is.

Hétfőtől újabb melegedés kezdődik, amely kedden tetőzik a mostanihoz hasonló hőmérsékletekkel, amit a remények szerint szerdán ismét enyhülés követ – mondta a meteorológus. Megjegyezte, hogy a Balaton térségében is jelentős gondot okoz a csapadékhiány, amelyet a fronttal érkező néhány zivatar sem fog igazán csökkenteni – írta az állami hírszolgálat.

Az egész országra tűzgyújtási tilalmat rendeltek el!

Csütörtök éjfél óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A hőség miatt száraz a növényzet és a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet a szabadban. A tűzoltókat idén már több mint 5150 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága 5140 focipályát tenne ki. A szabadtéri tüzek miatt idén tizenhat ember megsérült, hárman pedig életüket vesztették.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.  

A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu,  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Villanyoszlopnak hajtott egy nagykanizsai férfi Zalakomárban

Egy 37 éves nagykanizsai férfi közlekedett csütörtökön kora reggel 6 óra 35 perckor egy tehergépkocsival Zalakomár IV. Béla utcában a Fő utca felé, amikor egy jobbra ívelő útszakanyarulatban megcsúszott és villanyoszlopnak ütközött.

A balesetben a gépjármű utasa, egy 34 éves helyi férfi megsérült; őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték – tájékoztatott a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. (Helyszínelési fotó: ZMRFK)

Szúnyogirtás volt Kanizsán. Észrevette?

Korábban írtuk, hogy Nagykanizsa területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre kedden.

Az autós szúnyogirtás úgynevezett hidegködös eljárással meg is történt Kanizsán, amelyről Varga György, az MTI fotóriportere készített néhány fotót a városban. Észrevette, hogy kevesebb lett a vérszívó Nagykanizsán?

Nem halványul a női sportcipő népszerűsége

Az európai és amerikai hölgyek körében az egyszerű, praktikus és komfortos női sportcipő már régóta nagy kedvencnek számít. Elvégre ezek a lapos talpú és divatos megoldások megkönnyítik a városban való mozgást gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel egyaránt. Manapság, ha valaki trendi női sportcipőket vásárol, akkor nemcsak maximális kényelemmel örvendeztetheti meg a lábait járás közben, hanem hangsúlyozhatja a kiváló ízlését és stílusérzékét is.

Eredeti megjelenés remek áron

A női sportcipő iránti szeretet annyira elterjedt, hogy sokszor már azon sem lepődünk meg, ha egy luxus estélyi ruha alól is kikandikál. Ezt a nagyfokú népszerűséget az is elősegíti, hogy ezeknek a lábbeliknek a költsége, még ha a legismertebb márkáktól is származnak, meglehetősen elfogadható és nem viseli meg túlságosan a hölgyek pénztárcáját. Tehát szinte minden fiatal lány és érett hölgy megengedhet magának egy stílusos darabot.

Most a női sportcipők vagányságát nemcsak az olyan merész és divatkövető vásárlók értékelik, mint például az aktív életmódot folytató hírességek, hanem azok a hölgyek is, akik szeretik hangsúlyozni a kifinomultságot, a bájt és a kényelmet a megjelenésükben. Ehhez a trendekhez igazodó női sportcipők széles választéka ma már megfizethető áron áll a vásárlók rendelkezésére.

Női félcipők minden ízlésre

A sikeres hölgyeket a női félcipők régóta elkísérik a mindennapok során. Ezeket a lábbeliket a gyors életritmus és a divatirányzatoknak való megfelelés hívta életre. Általános szabály mostanában, hogy a modern nők irodában dolgoznak, nyitottak a világra, céltudatosak és racionálisak. Emiatt nemcsak a kényelmes, de a nagyon vonzó és a vállalat öltözködési szabályainak megfelelő lábbeliket részesítik előnyben.

A termékek főbb jellemzői a zárt felsőrész, a lapos talp vagy kicsi sarok, a puha és környezetbarát anyagok, valamint a nőies megjelenés. Azonban a modern tervezők a női félcipők megalkotásánál egyre gyakrabban eltérnek a megszokott kialakítástól, és különböző stílusú, színű modelleket készítenek, érdekes részletekkel díszítve azokat

Az exkluzív minőség garantált

A női félcipők a legtöbb esetben valódi bőrből készülnek. Mindegyik párra jellemző a kiváló minőségű kivitel, az erős cérnákkal történő varrás, illetve a jelenlegi trendeknek megfelelő dekorációk és kiegészítők. A termékek másik fő sajátossága a megfizethető ár. Az online áruházak olyan költségeket kínálnak, aminek köszönhetően minden nő megengedheti magának, hogy bőr női félcipőt vásároljon a társadalmi státuszától és jövedelmi szintjétől függetlenül.

A hajhullás pajzsmirigy alul- és túlműködés tünete is lehet

Kevesen tudják, de a hajhullás pajzsmirigy gondok tünete is lehet. A hajhullást többen a szervezetünkben fellépő vitamin- és ásványianyag- hiánnyal hozzák összefüggésbe, és míg ez igaz is, addig nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a háttérben hormonális okok is húzódhatnak.

Bár a pajzsmirigy problémáit komolyan kell vennünk, szerencsére a betegség kezelésére számos mód van. A hajhullás pajzsmirigy kezelés után pedig magától megszűnhet. Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy alulműködés és túlműködés egyaránt állhat a jelenség hátterében. Az előbbi rendellenesség a hölgyek körében gyakoribb, különösen szülés után, illetve a változókor küszöbén.

A pajzsmirigy alulműködésének gyakori tünetei a fokozott fáradékonyság, a krónikus energiátlanság, rossz közérzet, a nemi vágy csökkenése és a hajhullás. A rendellenesség a lelket és a szellemet is megterheli, a betegek gyakorta tapasztalnak szorongást, álmatlanságot, emellett pedig a stresszhelyzeteket is fokozottabban élik meg.

A hajhullás pajzsmirigy túlműködés esetén is tetten érhető, viszont ez a típusú hormonális rendellenesség már szemmel látható tüneteket is produkál. Azok a személyek ugyanis, akik pajzsmirigy túlműködéstől szenvednek, a nyakuk két oldalán riasztó csomókat is találhatnak.

Legyen szó bármelyik típusú hormonális zavarról, a Varga hajcseppek, hála a természetes összetevőiknek, segíthetnek megoldani a hajhullással kapcsolatos problémáinkat. A mellékhatás nélküli készítmény valóságos vitaminbombának minősül, így már rövid időn belül látványos eredményeket érhetünk el a használatával.

Tudatos hajápolás – kezdjünk mindent az alapoktól

Sokakat foglalkoztató kérdés a tudatos hajápolás és a gyors hajnövekedés titka. Nos, szemmel látható eredményeket csak abban az esetben érhetünk el, ha a haj energetizálását az alapoktól kezdjük. A fejbőr állapotának minőségivé tétele, a hajhagymák védelme, illetve a hajszálak szerkezetének stabillá tétele, megerősítése a tudatos hajápolás jegyében jelentheti a siker kulcsát.

Tudatos hajápolásról csak abban az esetben beszélhetünk, ha megfelelő körültekintéssel választjuk ki azokat a készítményeket, amelyeket a mindennapokban használnunk. A szintetikus úton előállított, mindennemű természetességet mellőző termékek rendszeres alkalmazásával épp az ellenkező hatást érhetjük el, mint amit szeretnénk.

Az egészséges haj kizárólag az olyan természetes összetevőkkel rendelkező, kiváló renoméval rendelkező, prémiumminőségű készítményekkel érhető el, mint amilyenek a népszerű Varga Herbal produktumai is. A kiváló ár/érték arányú hajerősítő samponokban és balzsamokban egészen biztosan nem fogunk csalódni.

Hőség: párakapu, ivókutak Nagykanizsán

A június 22-től elrendelt hőségriadó kapcsán az Erzsébet téri Zenepavilonnál üzembe helyeztük a pavilon fémszerkezetére rögzített párakaput.

A forró nyári napokon számos ivókút áll rendelkezésre a szomjazóknak, így felfrissülésre van lehetőség az Erzsébet téri Testvárosok kútjánál, a Deák téren, a Kálvin téri ivókútnál, a megújult Eötvös tér három ivókútjánál (keleti és déli oldalon, valamint a játszótéren), továbbá a Mező Ferenc téri játszótér bejárata mellett – írta Facebook oldalán kedden a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. (Fotók: Via Kanizsa)

Minden projekt és feladat egy helyen fejlett projektmenedzsment szoftverrel

Ebben a bejegyzésben azt a fenntartható működést és munkamenetet igyekszünk megvilágítani, ami egy fejlett projektmenedzsment szoftver segítségével válhat valósággá. Tesszük ezt azért, mert számos vállalkozásnak volna égető szüksége ilyen típusú megoldásra.

Megmutatjuk, mennyi probléma forrása is lehet a nemkívánatos kapkodás és sietség. Majd pedig azt is reflektorfénybe helyezzük, hogyan is tud segítséget nyújtani egy projektmenedzsment szoftver a hibák kiküszöbölésében.

Miért komoly probléma, ha egy cégen belül túl sok szoftvert használnak a feladatkezeléshez?

Az ilyen típusú munkamenet többféle kellemetlenség forrása is lehet. Eleve plusz munkaidőt vesz el, amíg egy-egy dolgozó a különféle szoftverek kezelőfelületein próbálja összefésülni, hogy melyik projekt épp hogy áll, kinek mi az aznapi feladata.

Mivel sok munkaóra ég el így havi szinten, akaratlanul is csúszik maga a munka, beleértve az érdeklődők és az ügyfelek kiszolgálását. Kicsit olyan ez, mintha egy 30 éves autóval szenvednénk a külső sávban.

Ha a konkurencia már korszerű projektmenedzsment szoftvert alkalmaz, mosolyogva hagy minket faképnél. Ezt nem célszerű megvárni.

Egy fejlett projektmenedzsment szoftverrel így nézhetnek ki a munkanapok

Amikor minden feladat és kommunikáció egy helyen elérhető, akkor megszűnik a zűrzavar, nem kell többet zsonglőrködni a különféle szoftverekkel. Ha pedig mindenki számára egyértelműek a teljesítésre váró feladatok, akkor a határidő előtt történő teljesítésre is megnyílhat a reális esély.

Persze amikor a modern projektmenedzsment szoftver használatába mindenki belemelegszik, akkor jön csak a java. Egyszerre annyi plusz kapacitás szabadul fel, hogy hirtelen el lehet kezdeni előre tervezni.

Nincs több tűzoltás és késve teljesített megbízás. A szervezeten belüli feszültséget és extrém stressz szintet felválthatja a rend, a nyugalom és a strukturáltság.

Korszerű projektmenedzsment szoftvert használva a hibázás esélye is minimalizálható

Mindenki ismeri azt a tarthatatlan állapotot, amikor egy komplett csapat kétségbeesetten kapkod. Ilyenkor egész egyszerűen kizárt, hogy ne érkezzen előbb vagy utóbb komoly hiba, ami akár egészen fájó összegbe is kerülhet a cégnek.

Pontosan ez a tarthatatlan állapot kerülhető el a korszerű projektmenedzsment szoftverek használatával. Nem is nehéz belátni, hogy miért. Ha nincs kapkodás, mindenki ismeri a feladatát, akkor könnyebb tartani a határidőket is.

Ha pedig nincsenek S.O.S. munkák, minden terv szerint és rendben zajlik, akkor nem is kell extrém magasra kapcsolni a munka ritmusát. Ilyenkor pedig mindenki figyelhet a precíz és pontos teljesítésre, vagyis a hibázás esélye is minimalizálható. Mindenki jól jár így, hiszen szervezeten belül nyugodtabb körülmények között mehet a munka, az ügyfél pedig minőségibb kiszolgálást kap.

Megújult webshop döccenők nélkül? Lehetséges!

Az online kereskedelem a virágkorát éli. Sőt, folyamatosan erősödik. A vásárlói szokások megváltoztak, az embereknek egy jelentős része szívesebben vásárol az otthon biztonságából. Nyilvánvalóan ebben a koronavírus okozta járványnak is nagy szerep jutott.

Az online rendelés több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik a vásárlók számára, hiszen rövidebb idő alatt, minimális energiabefektetéssel, otthonuk kényelméből intézhetnek mindent, amely különben rengeteg energiát és időt igényelne. A járvány időszaka elég sokáig tartott ahhoz, hogy azoknak is legyen ideje megismerkedni az online vásárlással, akik korábban szinte sohasem rendeltek az interneten keresztül.

Az online kereskedelem fellendülése arra ösztönözte a különböző boltok tulajdonosait, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek egyrészt az online megjelenésükre, másrészt pedig a nagyobb felhasználás magával hozta azt is, hogy megszülessen az igény egy megújuló és tökéletesen működő webáruházra.

Miért fontos a tökéletes webshop?

Egy, a modern igényeknek és elvárásoknak megfelelő webshopnak nem csupán külsejében, dizájnjában kell meggyőznie a vásárlókat arról, hogy érdemes itt rendelniük, hanem funkcionalitásban, gyorsaságban és átláthatóságban is a lehető legjobban kell működnie. Sokan nem tudják, de mindez feltétele annak is, hogy a Google jó helyen hozza az oldalt.

Egy régi, ránézésre is elavult oldal elveszi a felhasználók kedvét a vásárlástól, és bizalmatlanságot kelt bennük az árusított termékek iránt is. A rossz benyomásokat pedig szinte lehetetlen utólag helyrehozni, ezért a régi webáruházak szükségképpen ügyfeleket fognak veszíteni. 

Ugyanez igaz azokra az oldalakra, amelyek ugyan külsőleg még az “elmegy” kategóriába tartoznak, de funkcionálisan nem felelnek meg a vásárlók elvárásainak, túl lassú az oldal, nem töltődnek be a képek és még hosszan sorolhatnánk. 

Kerüljük el a döccenőket!

Egy megfelelően hozzáértő, szakértő csapat bizony nem ül szájtátva az ügyfél előtt, hogy sorolja a kívánságait, miközben az nem is tudja, hogy milyen kívánságai lehetnének egyáltalán. Ehelyett konkrét kérdésekkel segíti az új webáruház funkcióinak kialakítását, javaslatokkal él a dizájn és egyéb szakmai kérdések és szempontok terén.

Amikor új webshop készül, akkor nem lehet egy kis dizájn segítségével frissíteni és kész. A webshopban működő funkciók és lehetőségek fogják meghatározni a külsejével közösen a vásárlói élményt. 

Ma már számtalan olyan lehetőség van, amelyeknek megfelelve növelhetjük ügyfeleink belénk vetett bizalmát és a vásárlói kedvet. Rengeteg kérdést át kell gondolnunk ahhoz, hogy tökéletes webáruházunk lehessen, kezdve a fizetési módoktól, amelyek már réges rég túlmutatnak az előreutaláson és az utánvéten, folytatva számtalan más kérdésen át, egészen a törvényi és jogszabályi keretek megteremtéséig. 

A funkciók gondos megtervezésével és a stílus és dizájn kialakításával lehetővé válik, hogy döccenők nélkül tegyünk szert egy olyan felületre, amelyet ügyfeleink szeretni fognak és szívesen vásárolnak majd nálunk.

Védett állatokat lőttek ki, és preparáltattak a nagykanizsai és sormási férfiak

Egy 1983-ban született nagykanizsai férfi, – az I. rendű,- és egy 1958-ban született sormási férfi – a II. rendű vádlottak 2017. évben egy pötrétei székhelyű vadásztársaság tagjai voltak, míg egy 1973-as születésű nagykanizsai férfi – a III. rendű vádlott – szakképzett preparátor volt.

A három vádlott egymással bizalmas baráti viszonyban állt, az I. rendű és a II. rendű vádlottak rendszeresen együtt vadásztak és a III. rendű vádlotthoz vitték preparáltatni az általuk, illetve külföldi vendégvadászok által elejtett állatok egyedeit. Mindhárom vádlott ismerte a vadászatra, illetve a védett vagy fokozottan védett állatok egyedeinek valamint származékaiknak megszerzéséről, tartásáról, elpusztításáról, felhasználásáról, kereskedelméről, az országba történő behozataláról és az országból történő kiviteléről rendelkező jogszabályokat és tilalmakat.

(A férfiak barnamedvét is lőttek és kipreparáltattak)

Az I. rendű vádlott 2017. évben a vadásztársaság titkára, majd 2018. évben egy másik vadásztársaság vadászatszervezője volt. A vádlottak kiterjedt ismerősi és baráti kapcsolatokkal rendelkeztek a belföldi és a környékbeli országok vadászai között.

Az I. rendű vádlott és a II. rendű vádlott 2017. év őszén, november 3. előtt közösen illegális medvevadászaton vettek részt, ahol mindketten elejtettek egy-egy barnamedvét. Az elejtett medvék bőrét és koponyáját 2017. december 12-én eljuttatták a III. rendű vádlottnak azért, hogy ő azt készítse ki a számukra. A III. rendű vádlottal már előzőleg megbeszélték, hogy medvére fognak vadászni és az elejtett medvéket nála kipreparáltatják.

A 2 db barnamedve bőrt és a 2 db barnamedve koponyát a III. rendű vádlott átvette, és azokat kikészíttette a megrendelők kérésének megfelelően. Ezt követően 2018. májusában a III. rendű vádlott I. rendű és II. rendű vádlottaknak a kikészített barnamedve trófeákat átadta. I. rendű vádlott az általa megszerzett élethűen kipreparált barnamedve trófeát a vadászházban helyezte el.

A rendőrség 2018. szeptember 13-án a vadászházban kutatást hajtott végre, amikor a barnamedve trófeát lefoglalták, és a Pest Megyei Kormányhivatalnak kiadták. A Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság határozatával a barna medve trófeát az I. rendű vádlottól elkobozta.

A II. rendű vádlott az általa megszerzett szőnyegszerűen kikészített barnamedvebőr és a talapzatra helyezett kifehérített koponya trófeákat a hétvégi házában tartotta 2018. október 19. napjáig, amikor a rendőrség nála kutatást tartott és tőle a barnamedve trófeákat lefoglalták. A Pest Megyei Kormányhivatal, mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság a 2019. október 14-én kelt határozatával a II. rendű vádlottól elkobozta a lefoglalt trófeákat.

A barnamedve (Ursus Arctos) fokozottan védett fajnak minősül, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Trófeájának tartása EU-bizonylat, vagy CITES export- és import engedély megléte esetén lehetséges. Az I. rendű és a II. rendű vádlottak az általuk elejtett barnamedve egyedek származékainak megszerzésére és tartására nem rendelkeztek engedéllyel. Erről a III. rendű vádlott mindvégig tudomással bírt. A barnamedve egyedének jognemű hasznosítása kizárólag természetvédelmi hatósági engedély megléte esetén lehetséges, amellyel a III. rendű vádlott szintén nem rendelkezett, úgy a barnamedve egyedek származékai jogellenesen szerezte meg.

Az I. rendű vádlott 2018. januárjában Nagykanizsa környékén tartott vadászat alkalmával a pötrétei vadászházban átvett két svájci állampolgár vendég-vadászoktól egy hűtőtáskát, azért, hogy az abban levő madártetemeket el juttassa a III. rendű vádlotthoz, preparálás végett. Az I. rendű vádlott a vadásztársaság pötrétei vadászházának fagyasztószekrényében helyezte el az átvett hűtőtáskát, amit később 2018. május 2-án juttatott el a III. rendű vádlotthoz.

A hűtőtáskában 1 példány 25.000 Ft értékű vizityúk (Gallinula chloropus), 1 példány 50.000 Ft értékű karvaly (Accipiter nisus) 1 példány 25.000 Ft értékű, a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó, pontosan nem beazonosítható egyed, 2 példány, darabonként 50.000 Ft értékű egerészölyv (Buteo buteo) volt, melyek természetvédelmi értéke összesen 200.000 Ft volt, így meghaladta a fokozottan védett élő szervezet egyedei esetében megállapított, pénzben kifejezett legalacsonyabb értéket, amely 100.000 Ft.

A fenti madárfajok védett fajoknak minősülnek, magyarországi vadászatuk hatóságilag tilos. Megszerzésük és tartásuk kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel lehetséges. Ilyen engedéllyel sem az I. rendű vádlott, sem a III. rendű vádlott nem rendelkezett. A rendőrség a III. rendű vádlott nagykanizsai házánál 2018. augusztus 15. napján megtartott kutatás alkalmával a vízityúkot, a karvalyt és a 2 db egerészölyvet kipreparált állapotban megtalálta és lefoglalta.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője. (Fotó: Wikipédia)

1 2 3 523