Jerusalema videót készítettek a kanizsai hajléktalanszálló munkatársai

Csütörtökön került fel a YouTube-ra a Magyar Vöröskereszt által üzemeltetett nagykanizsai Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely videója, amelyet a videómegosztóra a Magyar Vöröskereszt töltött fel.

A Citromszigeten található “hajléktalanszálló” Facebook oldalán a videóhoz ezt írta:

“Néha vidámnak kell lenni, a fáradtságot elfeledni, majd újult erővel nekiállni, s a nehézségek közt jól helytállni. Ami napi munkánkkal jár, fáradtságot nem kímél, részünk lehet jóban-rosszban, de túlnyomórészt a sok gondban. Legyen e néhány percnyi vidámság, mi feledteti gondjainkat, s emlékeinket felidézve megszínesíti napjainkat. A fárasztó percekben kívánunk derűt, hogy lásd a szépséget is, ne csak a keserűt.”

Olvasóink fogadják szeretettel a segítők videóját!

Kismama farmer típusok: melyiket érdemes választani?

Amikor elérkezik a terhesség időszaka nagyon sok dolog történik velünk hölgyekkel. A farmerünket egyszerűen nem tudjuk felvenni, a cipzárat képtelenek vagyunk felhúzni. Ez egy izgalmas élethelyzet, de egyben ijesztő is.

Milyen a jó kismama farmer?

Ez egy igen fontos kérdés, hiszen jó farmert nehéz találni. Hozzá vagyunk szokva az eddigi jól bevált méretekhez és szabásokhoz. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ez milyen nehézkes lehet. Közben pedig azon is tűnődünk, hogy vajon hol lehet kismama farmert vásárolni? A farmer az egyik legelső ruhadarab, amit kismamaként meg kell vásárolnunk annak érdekében, hogy kényelmes ruhadarabokban tölthessük el az előttünk álló 9 hónapot.

Milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a kismama farmernadrágot?

Több dologtól is függ, hogy melyik kismama farmernadrágot érdemes választani.

Kezdjük a derékrésszel. Ma már háromféle derékrésszel lehet kismama farmernadrágokat vásárolni. Az első a hagyományos derékrésszel rendelkező, amely valószínűleg megegyezik a terhesség előtti időszakban hordott kedvenc farmerünk szabásával. A pocak felett elhelyezkedő derékrész az, amely a teljes pocakunkat befedi. A pocak alatti derékrész a harmadik lehetőség, ekkor a hasunkat is tartja a derékrész. Következhet maga az anyag. Mennyire legyen vajon nyúlós? Ez különösen fontos, hiszen a testünk folyamatosan növekszik és ez egy szűk farmer esetében azt jelenti, hogy sűrűn kell újat vásárolnunk.

Nem utolsó sorban nézzük az árfekvést. Mint a hagyományos farmerek esetében, úgy a kismama farmernadrágok esetében is többféle árfekvés létezik. Az ár szerinti döntés fontos, hiszen nem mindegy, hogy egy olcsóbb esetleg gyengébb minőségű darabot vásárolunk vagy a magasabb árfekvésű, jó minőségű és tartós ruhadarab mellett tesszük le voksunkat.

És hogy legyen egy jó hírünk is. Napjainkban nagyon sok kismama farmer közül választhatunk, hiszen az üzletekben folyamatosan változó árukészlettel és stílusos, valamint kényelmes darabokkal várják a kismamákat. A fenti kritériumokat vegyük figyelembe farmer vásárlásnál és biztosan jó döntést fogunk hozni. Válasszunk egy kényelmes pocakot takaró magasított derékrésszel ellátott farmer leggingset, ami biztosan eléggé nyúlik ahhoz, hogy ne nyomja növekvő pocakunkat. De választhatunk egy pocakot megtartó, has alatti derékrésszel rendelkező nadrágot is, amely általában laza fazonnal rendelkezik. Minden attól függ, hogy próba után melyik fazonban érezzük a legkényelmesebben magunkat.

Egy biztos, életünk ezen időszaka a kényelmes ruhadarabok beszerzésével sokkal könnyebbé tehető. Ha fontos számunkra, hogy egész nap kényelmes és lezser viseletben legyünk, akkor nem érdemes túl szűk farmert választani. A farmernadrág kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a kiszemelt farmer kiszolgálja azt az időszakot amíg pocakunk növekszik, hiszen ez egy átmeneti állapot és a későbbiekben valószínűleg erre a ruhadarabra egyáltalán nem lesz szükségünk. A webshopok széles és gyakorta változó kínálatában biztosan megtaláljuk álmaink kismama nadrágját. Ne felejtsük el, hogy kismamaruhák vásárlásakor a megfizethetőség, a praktikum és a kényelem a legfontosabb.

Tárgyalják a nagykanizsai csalási ügyet, orvosok is érintettek

A vád szerint az I.-IV. rendű vádlottak, – akik közül az I. rendű vádlott biztosítási ügynökként tevékenykedik -, különböző biztosításokat kötöttek több biztosító társasággal, mint pl. életbiztosítás, balesetbiztosítás, műtéti térítést nyújtó biztosítás, kockázati életbiztosítás.

A vádlottak a szerződések megkötésekor tisztában voltak azzal, hogy a biztosítók a kisebb beavatkozások, illetve kisebb összegű kárkifizetések esetében mélyebb vizsgálatot nem folytatnak, illetve némely esetben (pl. ínvarrat) a beavatkozások elmaradását is nehéz bizonyítani.

Azonban azt is tudták, hogy a biztosítók orvosi iratokkal alátámasztott beavatkozások után fizetnek. Ebben segített nekik egy zalai kórház két orvosa, az V. és a VI. rendű vádlottak, akik valótlan tartalmú iratokat állítottak ki a részükre.
A vádlottak által okozott kár összesen: 11.669.134 Ft.

Az ügyben 6 főt vádoltak meg. A csalás bűntette minősítésű ügyben zárt tárgyalásra kerül sor a jövő héten kedden a Nagykanizsai Járásbíróságon – olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék 39. heti, nyilvános tárgyalási jegyzékében.

Mustba fulladt egy férfi Garaboncon

Mustba fulladt egy férfi Garaboncon, az ügyben eljárást indított a rendőrség – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Pál-Tóth Evelin a zaol.hu információját megerősítve azt mondta: a baleset körülményeit közigazgatási eljárás keretében tisztázzák

A lap által közölt információk szerint szerda hajnalban történt a tragédia. A 42 éves férfi beleejtette a telefonját egy hordóba, utána nyúlt, de belefulladt a már forrásban lévő mustba – írta az állami hírszolgálat.

Úgy tudjuk, hogy a rendkívüli haláleset egy pincészetben történt.

Az eset körülményeit a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

(A fotó illusztráció)

Női póló, ami egyediséget ad a megjelenésnek

(X) Annak is lehet egyedi és rendkívül változatos az outfitje, akinek nem roskadozik a megszámlálhatatlanul sok ruhadarabtól a szekrénye, ugyanis az érdekes és sajátos női pólók különlegessé tehetik bármely alapdarabot. Legyen szó akár hétköznapról, akár alkalomról, a pólók segítik ruházatunkat a megfelelő alkalomhoz igazítani. 

Milyenek a legmenőbb női pólók manapság?

Rendkívül jó korban élünk, ugyanis bármilyen cuccot divatossá tudunk varázsolni. Léteznek ugyan meghatározó divatirányzatok, de pár kiegészítővel rendkívül mutatós és trendi lesz kinézetünk még akkor is, ha egy teljesen átlagos ruhát is veszünk fel.

Szerencsénk van abban is, hogy a mostani divatirányzatok leginkább a kényelemre épülnek, és ebbe a trendbe nagyon jól illeszkedő divatos darab lehet bármelyik, Sophies webáruházban kapható női póló is.

Ezek a könnyed ruhadarabok jól mutatnak szoknyával, nadrággal, blézer alatt alkalmi viseletként, röviddel, hosszúval – még akár stílusukban is keverhetjük a pólókat az egyéb öltözék stílusához képest, manapság a legtöbb megjelenést lehet úgy igazítani, hogy az mindenki szemében trendinek számítson.

Teljesen elfogadott ugyanis a szoknyához a sportcipő vagy a blézerhez a gumicsizma, miért ne lehetne egy rajzfilmfigurát megjelenítő pólót hosszú szoknyával felvenni?

Persze a csinosabb darabokat tartogassuk az alkalmakra – egy félvállra ejtett póló például rendkívül nőies megjelenést biztosít viselője számára, így akár egy üzleti megbeszélésen vagy barátnőkkel töltött laza estén is bevethető.

Szerezzünk be pár feliratos pólót, ami manapság különösen menőnek számít

A női pólókról értekezve nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy mennyire divatosak napjainkban a feliratos vagy egyedi mintával nyomott pólók. Mindenki a maga egyediségét megjelenítve jelenhet meg a baráti társaságban, ugyanis a divatüzletekben széles választékban kaphatóak a különböző szöveggel vagy mintával ellátott, a megjelenésükben legegyszerűbb pamutpólók. 

Ha nem találunk olyat, amit sajátunkként tudnánk viselni, akár nyomtathatunk teljesen egyedi elképzelés szerint is mintát a ruhadarabokra. Ez manapság kifejezetten elterjedt dolog, ami nagyon divatossá teheti öltözékünket.

A ruhagyártók kínálata is követi azt a trendet, hogy az egyén megnyilvánulása egyre lényegesebb a ruházatban is, így nem véletlen, hogy nagy számban szerepelnek a nyomott mintával vagy szöveggel rendelkező pólók a kollekciókban.

A minták általában nagy méretűek és elöl helyezkednek el – kicsit a viselőjének hóbortos személyiségét hirdetve. A szöveges megjelenések a pólókon manapság már nem a póló márkáját hirdetik, hanem inkább a tulajdonos egyéniségét hangsúlyozzák, ezért sem véletlen, hogy a legtöbben arra törekszenek, hogy a legszokatlanabb és a legmenőbb szöveggel ellátott darabokat szerezzék be a piacról.

Összességében elmondható, hogy a női póló manapság kifejezetten divatos darab. Lehet, hogy egyszerű, de ebben az esetben is igaz, hogy nagyszerű is, mert divatos, kényelmes, egyedi – kell ennél több? Mindenképpen érdemes egy-két menőbb darabot beszerezni.

Emelkedik a koronavírusosok száma Nagykanizsán

Megérkeztek a Sars-CoV-2 vírus örökítőanyagának kimutatására szennyvízből végzett vizsgálat legfrissebb eredményei.
A Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy a 2,5 hónap után újraindított heti szennyvíz-monitorozás a nagykanizsai szennyvíztelepre belépő mintán ingadozó eredményt mutat a koronavírus örökítőanyagának jelenlétével kapcsolatban.

A szakemberek szerint mindebben közrejátszhatnak egyes környezeti tényezők, valamint a SARS-CoV-2 RNS kimutatási határ közeli koncentrációja is.

A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérem őket, ha tehetik, regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb! A statisztikák szerint a beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb – hívta fel a figyelmet csütörtökön Balogh László nagykanizsai polgármester.

A városvezető azt is közölte, hogy a legfrissebb adatok szerint Nagykanizsán 18 fő van karanténban, közülük 8 főnél mutatták ki a fertőzést.

(Oltópont a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban. Fotó: MTI/Varga György)

Konyhai tűzhelyből szivárgott a gáz Zalakomárban

Szivárgott a gáz egy családi ház konyhájában lévő tűzhelyből Zalakomárban, a Kossuth utcán hétfőn az esti órákban A zalakarosi hivatásos tűzoltók az épület áramtalanítása után a tűzhelyre kötött gázpalackot elzárták, majd kivitték az udvarra, a lakást pedig átszellőztették.

A tűzoltóraj felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy a készüléket a továbbiakban ne használja – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ferenc pápa az európai gyökerekhez való visszatérésnek nevezte budapesti és szlovákiai látogatását

A remény útjának, valamint Európa gyökereihez való visszatérésnek nevezte budapesti és szlovákiai látogatását Ferenc pápa, aki az útja utáni első általános audiencián beszélt a szeptember 12. és 15. között szerzett benyomásairól szerdán.

A hívőkkel teli vatikáni audiencia-teremben mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette, hogy az Evangélium képviselte reményt látta viszont Budapesten, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét mutatta be, majd Szlovákiában tett látogatást.

(Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megjegyezte, hogy a katolikus, továbbá más keresztény egyházak és a zsidó közösség képviselőivel tartott közös találkozók a remény erejét bizonyították.

Ferenc pápa kijelentette: útjával Európa szívében tett imazarándoklatot, amely számára az európai gyökerekhez való visszatérést jelentette. Kifejtette, hogy látogatása helyszínein “élettel teli gyökerekre talált”, miközben máshol az európai gyökereket “muzeális leletként őrzik, ideologizálva és eszközként használva tekintély vagy hatalom vezérelte érdekből”.

Az egyházfő kifejtette, látogatása során gyakran gondolt arra, miként álmodták meg az alapító atyák az Európai Uniót, amelyet – tette hozzá – biztosan nem “az ideológiai gyarmatosítás divatos ügynökségeként” képzeltek el. Hangsúlyozta, hogy az európai kontinensen Isten jelenlétét a mindennapokban a fogyasztás “hígítja fel”, és a régi és új ideológiákból álló egyforma gondolkodás köde fedi be. Emlékeztetett azokra, akik a legnehezebb időkben a hit és a keresztény élet gyökereit képviselték, közöttük Mindszenty József bíboros és az eperjesi görög-katolikus püspök Gojdics Péter Pál nevét említve.

Ferenc pápa kiemelte a pozsonyi roma közösséggel tartott találkozót, hangoztatva, hogy a roma testvéreket be kell fogadni.
Hozzátette, hogy miközben Nyugat-Európát a demográfiai tél uralja, a látogatása során érintett országokban “virágzást látott, fiatal párokkal és gyerekekkel”. Sárközy Júlia/M
TI

Rendőrség: Zéró tolerancia!

Egy 28 éves gutorföldei férfi közlekedett szerdán hajnali 1 óra 45 perckor egy személygépkocsival Tófej, Rákóczi Ferenc utcában, Bak irányából Gutorfölde felé. Haladása során letért az útról és egy ingatlan betonhídjának ütközött. A baleset során a gépjárművezető megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

A helyszínen felmerült a gyanú, hogy a 28 éves férfi a vezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott, melyet az alkoholteszter is igazolt, mert pozitív értéket jelzett.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

Az ittas vagy bódult vezetés kiemelt baleseti kockázati tényező a közlekedésben.
Aki ittasan vagy bódult állapotban járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és ezzel saját, illetve mások életét, testi épségét is veszélyezteti!

Soha ne üljön ittasan a volán mögé, valamint olyan járműbe sem, amelyet láthatóan ittas személy vezet!
A szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek.
Az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést.

… hogy mindenki hazaérjen! – hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Autóvásárlás: lízingeljünk vagy vegyünk fel hitelt?

(X) Egy autó megvásárlása jelentős beruházással jár. Akár használt, akár új, nem elég csak jót és jól választani a kínálatból, hanem az anyagi kérdésekben is optimálisan kell dönteni, főként, ha nem áll a rendelkezésünkre az autó vásárlásához szükséges összeg.

Mit tehetünk, ha nincs elég saját tőkénk?

A válasz kézenfekvő: az autóvásárláshoz vagy autóhitelt kell felvennünk – ami jelen esetben személyi kölcsön felvételét jelenti -, vagy lízingelnünk kell az autót. Ez a két, alapjaiban teljesen eltérő hiteltermék az, amely a rendelkezésünkre áll, annak eldöntése pedig, hogy a számunkra melyik a kedvezőbb, sok mindennek a függvénye. Függ a vásárolandó gépjármű korától, típusától, az anyagi körülményeink adta lehetőségektől (pl. állandó munkahely megléte). Mindkét hitelformának megvannak a maga előnyei és hátrányai is, ezek ismerete sokat segít majd a jó döntés meghozatalában.

Mi a lízing?

A lízing egy olyan eszközfedezetű finanszírozási forma, ahol a lízingelt autó a finanszírozás teljes futamideje alatt a lízingcég tulajdonában marad.

A lízing előnyei

 • A lízingelés nem igényel olyan egyszeri, nagy összegű tőkelekötést, mint ami az egyösszegű készpénzes kifizetés esetén áll fenn.
 • Optimális esetben a lízingtárgy megfelelő fedezetet jelent a lízingbe adó számára a lízing teljes futamideje alatt.
 • Alacsonyabb a kamata a személyi kölcsön kamatánál.
 • Akár használtautó-beszámítás is szóba jöhet.
 • Gyorsan elbírálják a kérelmet.

A lízing hátrányai

 • Lízingelni csak meghatározott életkorú és sokszor az adott lízingcég által meghatározott típusú autót lehet.
 • Szükség van önerőre, ami a lízingelt autó árának legalább 20%-a. A megállapított lízingdíj mértéke mindig függ a vállalt önerő nagyságától.
 • A lízingelt autóra minden esetben Cascót kell kötni – üzembentartóként kötelesek vagyunk megőrizni az autó értékét.
 • Rövid a futamidő – maximum 7 évre vehető igénybe, ami nagy értékű autók esetén magas lízingdíjat eredményez.
 • Az autó majd csak a futamidő lejárta után kerül a tulajdonunkba egy meghatározott maradványérték kifizetése után.

Az autóhitel 

Az autóhitel ma már mint hitelforma nem létezik – tulajdonképpen a személyi kölcsönt értjük a megfogalmazás alatt. Az akolcson.hu-n, a banki ajánlatok piacterén számos érv szól a személyi kölcsönből finanszírozott autóvásárlás mellett.

Az autóhitel előnyei

 • Személyi kölcsön esetén nincs annyi kötöttség – szabadon felhasználható. A kapott hitel összegét nem csak magára az autó megvásárlására, hanem az átírásra vagy az első nagy szervizre is költhetjük.
 • Nem kell hozzá önerő.
 • Nem kell hozzá fedezet, csak jövedelemigazolás.
 • Nincs kötelezően előírt casco. 
 • Bármilyen korú és típusú autó vásárolható.
 • Az autó az első perctől kezdve a tulajdonunkba kerül.

Az autóhitel hátrányai

 • A személyi kölcsön drágább – magasabb kamatokkal kell számolnunk.

Egy autó megvásárlása mindig jelentős döntés és befektetés. Azt, hogy kinek melyik finanszírozási lehetőség a legideálisabb, sokszor csak szakértő bevonásával lehet eldönteni.

1 2 3 549