www.autoalkatreszonline24.hu                                   Mindent autójához szállítással Nagykanizsán - autoalkatreszek24.hu

A következő hónapokban a vásárlóerő még inkább csökken, a reálbérek a magas infláció miatt mínuszba kerülnek

Augusztusban már szinte egyedül az üzemanyagforgalom tartotta felszínen a kiskereskedelmi forgalmat, a továbbiakban pedig a reálbérek visszaesése, a rezsiszámlák és a nehezedő gazdasági helyzetre való felkészülés jegyében erősödő óvatossági megtakarítások miatt a fogyasztás csökkenését sem zárják ki az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentése szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint szinte csak az üzemanyagoknak köszönhető a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Folytatódott a kereslet csökkenése a kiskereskedelemben, ami elsősorban az árak emelkedésével és ezzel összefüggésben a vásárlóerő visszaesésével magyarázható. Augusztus sorrendben a harmadik hónap – június és július után -, amikor az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű termékeket forgalmazó boltok forgalma mérséklődött éves szinten, de a nem élelmiszerek forgalma is egyre szerényebb, augusztusban lényegében stagnált. Gyakorlatilag az üzemanyagoknak köszönhető a teljes forgalom minimális növekedése – állapította meg.

A következő hónapokban a vásárlóerő még inkább csökken, a reálbérek a magas infláció miatt mínuszba kerülnek. Ráadásul augusztusban a nyári utazások miatt fokozott volt az üzemanyagok iránti kereslet, ez a tényező pedig kiesik a következő hónapokból. Németh Dávid szerint a mostani kilátások alapján az idei utolsó negyedévben és 2023 első negyedében a kiskereskedelmi forgalom nagy valószínűséggel zsugorodni fog.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom jelentős lassulását az szja visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a hathavi fegyverpénz hatásainak kifutása mellett az érdemben erősödő fogyasztói áremelkedés okozhatta. Az élelmiszer üzletek forgalma kissé csökkent, amit részben a reáljövedelmek mérséklődése, részben a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatti óvatossági megtakarítások, részben a vendéglátás folytatódó helyreállása okozhatott.

A következő hónapokban a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az év utolsó hónapjaiban várhatóan csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom lassulása.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője úgy látta, hogy a körülményekhez képest jónak mondható és a várakozásoknál kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom augusztusban. A kiskereskedelmi forgalom bővülését augusztusban is az üzemanyagforgalom húzta, amit egyaránt magyarázhat a tavalyinál erősebb turizmus, illetve az, hogy a benzin a lakosság számára továbbra is hatósági áron érhető el. Az élelmiszereknél különösen gyakorivá válhatott az olcsóbb, akciós vagy rosszabb minőségű termékek vásárlása, hiszen itt az áremelkedés különösen magas, így a forgalom volumene is csökkent.

A következő hónapokban már inkább a stagnálás, esetleg a mérséklődés válhat jellemzővé az árak további emelkedése miatt. A harmadik negyedévben a fogyasztás felfelé húzhatta a gazdasági teljesítményt, de a korábbinál jóval kisebb mértékben. A kiskereskedelmi forgalomban meghatározó lehet a reálbérek alakulása mellett az óvatossági motívum, azaz, hogy a még nagyobb inflációtól és romló gazdasági helyzettől való félelem miatt a fogyasztók mennyire fogják vissza kiadásaikat. Az év egészét tekintve, a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százalékkal bővülhet. (A fotó illusztráció. PIROD4D/Pixabay)

Vesztegetés miatt áll bíróság elé egy zalai kórházi orvos

Egy 1955-ben született zalaegerszegi férfi – korábbi közalkalmazotti jogviszonya után – 2021. március 1. napjától 2022. február 28. napjáig egy Zala megyei kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának szakorvosa volt. Emellett a vádlott az ügyvezetése alatt álló kft-n keresztül egészségügyi szolgáltatást nyújtott a Zalaegerszegen.

A vádlott egy tófeji lakosnak mintegy 20 éve nyújt magánpraxisban egészségügyi szolgáltatást, akinek időközben vérnyomás-problémái lettek, ezért 2021. nyarán felkereste a vádlottat és megbeszélték, hogy az addig szedett fogamzásgátló tabletta helyett a vádlott egy spirált fog neki felhelyezni. A vádlott elmondta neki, hogy a spirált a menzesz kezdete után kell felhelyezni, ezért majd hívja fel telefonon, amikor kezdődik a következő vérzése.

A nő 2021. szeptember 9. napján 15 óra 55 perckor telefonon jelezte a vádlottnak, hogy elkezdődött a vérzése, mire a vádlott közölte vele, hogy 2021. szeptember 11. napján – szombaton – 19 órára menjen be hozzá a kórházba, mivel aznap ügyeletes lesz. A vádlott által megadott időpontban a nő megjelent a kórházban, neki ott a vádlott felhelyezte a spirált, majd együtt lementek a földszinti, ultrahangos vizsgáló helyiségbe, ahol a vádlott elvégzett egy ultrahangos vizsgálatot is.

A vizsgálatot követően a nő megkérdezte a vádlottól, mivel tartozik, mire a vádlott közölte vele, hogy „egy tízes lesz”. Erre a nő elővett a pénztárcájából egy 10.000,-Ft-os bankjegyet, majd azt átadta a vádlottnak.

A vádlott fenti magatartásával megsértette az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 138/A. § (1) bekezdésében foglaltakat – miszerint az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során a jogszabályban vagy jogszabály alapján meghatározott térítési díjon felül az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli, gazdasági szolgáltatás keretében nyújtott vagy természetbeni ellenszolgáltatást vagy egyéb előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el -, így a vádlott által kért 10.000,-Ft jogtalan előny volt.

Ezen kívül a vádlottnak a kórháztól nem volt arra engedélye, hogy munkaidőben, a kórház eszközeit, berendezéseit használva a magánbetegeit ellássa. Az ügyben a Zala Megyei Főügyészség vesztegetés elfogadása bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Takarékossági intézkedésekről döntött Nagykanizsa közgyűlése

Egyéb napirendek mellett takarékossági intézkedésekről is tárgyalt szerdán – soron kívüli ülésén – Nagykanizsa közgyűlése, amely egyes intézmények működésének szüneteltetéséről rendelkezett.

Az ülésen a közgyűlésben egyfős többségben lévő Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciójának javaslatát fogadták el, elsősorban az idei évre vonatkozó intézkedésekként. Ez egyebek mellett általánosságban tartalmazza, hogy a város intézményeiben és cégeinél létszámstopot rendelnek el, illetve az irodahelyiségekben legfeljebb 20 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítanak.

(A kanizsai Halis István Városi Könyvtár. Fotó: Igali Lászlóné Gyöngyi)

Szüneteltetik a város kisebb kulturális intézményeinek működtetését, ezek programjait a Hevesi Sándor Művelődési Központba szervezik át. Ideiglenesen bezárnak a fiókkönyvtárak, a Magyar Plakát Ház, és december közepétől egy hónapon át zárva lesz a Halis István Városi Könyvtár és a Thúry György Múzeum.

Az idősek ellátását szolgáló Zrínyi utcai épületet annak gazdaságtalan működtetése miatt bezárják, az ott zajló tevékenységeket más intézményekben folytatják, a bölcsődék és óvodák esetében pedig lezárják az üres csoportszobákat.

Lekapcsolják Nagykanizsa épületeinek díszkivilágítását, az adventi időszakban – a város karácsonyfáját kivéve – nem szerelik fel az ünnepi fényeket sem. A városi uszoda esetében a részleges üzemeltetés lehetőségét vizsgálják.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) a napirendek között tárgyalt költségvetési módosításkor más megtakarítási javaslatokat fogalmazott meg, azonban ezeket az ÉVE alkotta többség nem fogadta el.

Az elmúlt hetekben már nem először leszavazott polgármesteri előterjesztés értelmében csökkentették volna a közgyűlés tagjainak tiszteletdíját, megszüntették volna a városi televíziót és újságot, valamint a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-t, továbbá összevonták volna az önkormányzat városüzemeltető és vagyongazdálkodási cégét.

A Hevesi Sándor Művelődési Központot ideiglenesen bezárták volna, az összes kulturális rendezvényt pedig a tavaly ősszel megnyitott – a leginkább energiahatékonyan működtethető – Kanizsa Arénába szervezték volna át a létesítmény költségvetési támogatásának megemelése mellett. MTI

Három autós ütközött össze Nagykanizsa határában

Egy 67 éves zalaszentjakabi férfi közlekedett személygépjárművel 2022. október 4-én (kedden) délután 16 óra 40 perc körül a 7-es számú főúton, Nagyrécse felől Nagykanizsa irányába. Haladása során a sofőr nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte forgalmi okból megálló, 44 éves nagykanizsai férfi által vezetett tehergépkocsi mögött, ezért nekiütközött.

Az ütközés ereje a teherautót nekilökte az előtte, szintén forgalmi ok miatt álló, személyautóhoz kapcsolt trélernek. A baleset következtében az okozó jármű vezetője előreláthatólag könnyebben, míg a mellette utazó 56 éves nagyradai nő súlyosan megsérült – tájékoztatott szerdán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. (helyszínelési fotók: ZMRFK)

Csalókra figyelmeztet a rendőrség a népszámlálás kapcsán!

Rendőrségi ajánlást tett közzé a 2022. évi online népszámláláshoz az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján kedden annak érdekében, hogy az internetes lehetőséget igénybe vevők ne váljanak csalók áldozatává.

Aki az online kitöltést választja, a https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ zárt rendszeren keresztül, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi “belépési kód” segítségével tud adatokat szolgáltatni – írták a police.hu oldalon.
Felhívták a figyelmet arra, hogy az oldalra belépéskor mindenki győződjön meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a “biztonságos” kifejezés.
Legyen gyanús, ha például csak a személyes adataira, anyagi helyzetére, netán a bankszámlája adataira kérdeznek rá – olvasható.

(Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén. Ezen a napon megkezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív. MTI/Balázs Attila)

Mint írták, a népszámlálással kapcsolatos kérdőívek online kitöltése körülbelül 30 percet vesz igénybe, ezért legyen gyanús, ha néhány adat kitöltésével véget is ér az adatszolgáltatás. Ebben az esetben senki ne mentse, küldje el a megadott információkat.
Ha valaki úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehet bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon – olvasható a police.hu oldalon.

A Központi Statisztikai Hivatal október 1. és november 28. között Magyarországon a teljes népességre kiterjedő népszámlálást végez. Az első szakaszban 2022. október 1. és október 16. között a lakosok interneten tölthetik ki a kérdőíveket, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat.
Akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A kérdőívet ki kell tölteni mindenkiről, aki Magyarországon él, azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, továbbá a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak – írták.

Baleset Galambokon: hárman sérültek meg

Egy 81 éves helyi férfi pedig Galambokon, a Szabadság utcában az Ady Endre út felé közlekedett Mercedes típusú járművével 2022. október 3-án (hétfőn) délután 16 óra 28 perc körül, amikor egy erősen jobbra ívelő útkanyarulatban áttért a bal oldali forgalmi sávba, ahol nekiütközött a vele szemben haladó Opel típusú autónak.

A baleset következtében az idős férfi és a másik autóban utazó 79 éves nő súlyosan, míg az Opelt vezető 61 éves nő könnyebben sérült – tájékoztatott a Rendőrség honlapján Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. (Helyszínelési fotók: ZMRFK)

Több mint két és félmilliót loptak el egy zalakomári házból

Egy 1966-ban született zalakomári nő – az I. rendű-, és egy 2005-ben született nemesdédi nő – a II. rendű – vádlottak 2022. január 4-én délben a nyitva hagyott bejárati ajtón át lopási szándékkal besurrantak egy Zalakomár, Tavasz utcai családi házba, ahol a hálószobájából eltulajdonítottak 2.610.000 Ft készpénzt.

A pénzt a sértett az ágyában tartotta, abból 610.000 Ft pénztárcában a párnája alatt, további 2.000.000 Ft pedig paradicsomos üvegekben az ágy oldalánál, a sértett pizsamájával letakarva volt elhelyezve.

A vádlottak a későbbiekben a 2.000.000 Ft-ot tartalmazó paradicsomos üvegeket – a házba ismét besurranva – visszavitték a sértett házába, azokat az ebédlő szekrényébe tették, így a cselekménnyel okozott kár jelentős részben megtérült – tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Kapcsolódó

Rengeteg tervük van még a szépkorúaknak

Több időt töltenének a családjukkal és barátaikkal, valamint szívesen részt vennének aktív programokban, akár új sportokat is kipróbálnának – többek között ez derült ki a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) által, az Idősek Világnapja alkalmából végzett online felmérésből. A szépkorúak közel 60 százaléka aktívan tesz azért, hogy egészségügyi okok ne akadályozzák őket terveik megvalósításában.

A NYOSZ online felmérése során a válaszadók túlnyomó többsége, több mint 93 százaléka jelezte, hogy nagyon szeretne, vagy szeretne több időt tölteni szeretteivel, barátaival. Szintén rendkívül magas, több mint 78 százalék volt azok aránya, akik azt jelezték, hogy nincsenek különösebben nagy vágyaik, csak szeretnének nyugodtan, biztonságban élni, olvasgatni, finom ételeket enni.

A kutatásból azonban az is kiderült, hogy a szépkorúak között is sokan megőrizték kalandvágyukat és az aktív időtöltés iránti igényüket. A válaszadók közel 77 százaléka nyilatkozott úgy ugyanis, hogy szeretnének még részt venni aktív programokban, utazni, túrázni vagy akár új sportokat kipróbálni.

A felmérésből kiderült az is, hogy a nyugdíjasok több mint 60 százaléka úgy véli, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet és a magas infláció veszélyezteti leginkább tervei megvalósítását. A megkérdezettek 31,5 százaléka azt is jelezte, hogy ha bármi veszélyezteti az egészségét, akkor minden terve bizonytalanná válik, ám az újabb COVID járványhullámtól és a terveire gyakorolt hatásaitól már csak a válaszadók kevesebb mint 7 százaléka tart.

A NYOSZ felmérésében részt vevő nyugdíjasok többsége, 59,8 százaléka tudatosan figyel az egészségmegőrzésre is, táplálkozással, rendszeres testmozgással és szűrővizsgálatokon való részvétellel. A válaszadók 26 százaléka azonban azt jelezte, hogy bár nem figyel fokozottan az egészségére, de érdekli a téma és ha tünete van, megkérdezi hozzátartozóit, háziorvosát.

Márpedig ahhoz, hogy megvalósulhassanak az aktív nyugdíjas életre, a szeretteikkel töltött több időre vonatkozó terveik, az is szükséges, hogy a szépkorúak odafigyeljenek az egészségükre. Az idősebb korosztály, az alapbetegséggel élők (szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek) az átlagosnál jobban ki vannak téve az olyan fertőző betegségeknek, mint például a koronavírus, az influenza vagy a tüdőgyulladás. A koronavírus-járvány ugyanakkor megtanított minket arra, milyen eredményesen védekezhetünk a fertőző betegségek ellen védőoltással. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az influenza és a tüdőgyulladás ellen elérhetőek védőoltások, melyek segíthetnek megelőzni a súlyosabb fertőzéseket és amelyeket az őszi időszakban, amikor megnő az ilyen betegségek kockázata, célszerű beadatni.

Magyarországon a szépkorúak túlnyomó többsége élt a koronavírus elleni védőoltás lehetőségével és megkapta az alapoltásokat. A még nagyobb védelem érdekében érdemes emlékeztető oltást kérniük.

Fegyveres bűnözőt fogtak el a Somogy megyei Babócsán

Az osztrák hatóságok által keresett fegyveres bűnözőt fogtak el a rendőrök a Somogy megyei Babócsán – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) hétfőn a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy az osztrák rendőröktől a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központon keresztül szeptember 29-én érkezett jelzés, miszerint kényszerítés, fenyegetés és erőszak miatt keresik a belga-magyar kettős állampolgárságú férfit.

Információjuk volt ugyanis arra, hogy a 37 éves L. Kristóf Somogy megyében tartózkodhat; a nyomozók még aznap este elfogták a férfit a Terrorelhárítási Központ segítségével.

A férfi az elfogásakor nem tanúsított ellenállást, amikor azonban átvizsgálták a ruházatát két gáz- és riasztófegyvert találtak nála. A férfit előállították a Barcsi Rendőrkapitányságra, ahol őrizetbe vették. Kiadatásáról a későbbiekben dönt a bíróság – áll a közleményben.

Napsütéssel, melegedéssel köszönt be október eleje

A jövő hét elején még felhőátvonulások várhatók, de szerdától napos időre lehet számítani, erősödik a nappali felmelegedés és a legmagasabb hőmérséklet 18-23 fok között alakul. A hét második felében reggelente helyenként pára- és ködfoltok képződhetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn többórás napsütés várható felhőátvonulásokkal, északkeleten időszakosan, átmeneti jelleggel záródhat is a felhőzet. A gyorsan robogó gomolyfelhőkből helyenként fordulhat elő záporeső. Az északnyugati szél sokfelé lesz erős, elsősorban az Észak-Dunántúlon viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között várható.

(Ősz a nagykanizsai Erzsébet-téren. Fotó: KanizsaPress/S. Varga György)

Kedden is felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul, de a szélvédett völgyekben hidegebb is lehet, délután 14-19 fok valószínű.

Szerdán a kevés gomoly- és a sok fátyolfelhő mellett általában több órára kisüt a nap. Hajnalban helyenként pára-, köd, rétegfelhőzet is lehet. Csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél. A hajnali 1-9 fokról 15 és 21 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Csütörtökön általában fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. Hajnalban helyenként pára-, köd, rétegfelhőzet is lehet. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali 4-11 fokról 18 és 23 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken a pára-, köd, rétegfelhőzet feloszlását követően általában fátyolfelhős, napos idő valószínű. Csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkülhet az északkeleti, majd délkeleti szél. Hajnalban 4-11, a délutáni órákban 18-23 fokot mérhetnek.

Szombaton a pára-, köd, rétegfelhőzet feloszlása után fátyolfelhőkre számíthatunk, amely vastagodhat is. Csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkülhet a déli, délkeleti szél. Hajnalban 5-12, a délutáni órákban pedig 18-23 fok lehet.

Vasárnap a pára-, köd, rétegfelhőzet feloszlását követően változóan felhős időre van kilátás. Számottevő csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkülhet a déli szél. A minimum-hőmérséklet 5 és 12, a maximum 18 és 23 fok között várható – írták.

1 2 3 658