Régészeti leleteket árult a kanizsai bolhapiacon

Egy 1950-ben született lepsényi férfi tavaly július 5-én, vasárnap délelőtt a nagykanizsai vásárcsarnok mellett tartott bolhapiacon különféle ingóságokat árusított.

Az ingóságok között több olyan tárgy is volt, amelyek a kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján a kulturális javak körébe, illetve a régészeti leletek körébe tartoznak, azokat a terhelt korábban ismeretlen helyen engedély nélkül végzett leletgyűjtés során találta, majd eltulajdonította.

(Fotó: archív. A nagykanizsai bolhapiac)

A törvény szerint a Magyarország határain belül a föld felszínén, a földben, a vizek medrében vagy máshol rejlő vagy onnan előkerülő régészeti lelet állami tulajdon és védelem alatt áll, így kereskedelmi forgalomba nem hozható.

A nyomozóhatóság a férfitől lefoglalt 1 db vaskori kelta lándzsahegyet, 16 db avarkori övveretet díszdobozban, 2 db középkori sarkantyút és 1 db római kori gyűrűt, 6 db övveretet, 4 db római kori fülbevalót, 34 db vaskori, római kori és Árpád-kori pénzérmét, valamint 1 db római kori mintázott mészkődarabot.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Sorozatban kilencszer bukott le a kitartó csótói orvhorgász

Egy 1972-ben született nagykanizsai férfi tavaly augusztus 17-én napközben a Bakónaki-pataknak a nagykanizsai Erdész utcát keresztező szakaszához ment, majd a patakban jogosulatlanul horgászni kezdett. A Bakónaki-patak a nagykanizsai Csónakázó-tó vízelvezetője, állami tulajdonban álló nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterület, ahová a 2020. augusztusi nagy esőzéseket követően a halak a Csónakázó-tóból átúsztak.

A halakat a Csónakázó-tóba korábban a nagykanizsai Vasutas Horgászegyesület sértett telepítette, így azok az egyesület tulajdonát képezték.
A férfi ekkor a vízből kifogott 7 db pontyot, amelyeket a terhelt tettenérését követően a nyomozóhatóság lefoglalt és a sértett képviselőjének visszaadott.

A férfi augusztus 19-én délelőtt ismét a fenti helyszínre ment és a patakból merítőszákkal kifogott 4 db pontyot. A nyomozóhatóság a halakat tőle ebben az esetben is lefoglalta és a horgászegyesületnek visszaadta.

Az orvhorgász augusztus 26-án délelőtt megint megjelent a fenti helyszínen, majd a patakból 6 db pontyot horgászott ki. A nyomozóhatóság a halakat ekkor is lefoglalta és az egyesületnek visszaadta.

A férfi augusztus 31-én délelőtt ismét a fenti helyszínre ment és a patakból kifogott 15 db pontyot. A nyomozóhatóság a halakat lefoglalta és a sértettnek visszaadta.

A férfi szeptember 10-én délelőtt ismét a fenti helyszínre ment és a patakból kifogott 1 db pontyot. A nyomozóhatóság a halat lefoglalta és a sértettnek visszaadta.

A férfi szeptember 17-én délelőtt ismét a fenti helyszínre ment és a patakból horgászbottal kifogott 1 db pontyot és 2 db kárászt. A nyomozóhatóság a halakat lefoglalta és a sértettnek visszaadta.

A férfi november 11-én délelőtt ismét a fenti helyszínre ment és a patakból horgászbottal kifogott 10 db pontyot. A nyomozóhatóság a halakat a terhelttől lefoglalta és a sértettnek visszaadta.

A férfi november 19-én délelőtt ismét a fenti helyszínre ment és a patakból horgászbottal kifogott 8 db pontyot, 2 db keszeget és 1 db kárászt. A nyomozóhatóság a halakat most is lefoglalta és a sértettnek visszaadta.

A férfi 2020. december 16-án délután ismét megjelent a fenti helyszínen, majd a patakban halfogás céljából, keresztben kifeszített egy botokra rögzített halászhálót. A hálóban 1 db hal fennakadt, ám az a későbbi rendőri intézkedés, a háló megmozgatása során kiszabadult.

A férfi által eltulajdonított 52 db ponty, 2 db keszeg és 3 db kárász értéke összesen 126.580,- Ft volt, a sértett képviselője a terhelttől lefoglalt és részére visszaadott halakat minden alkalommal visszaengedte a Csónakázó-tóba, így a bűncselekménnyel okozott kár megtérült.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség lopás vétsége miatt emelt vádat a napokban – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Két nagykanizsai férfit is őrizetbe vettek a rendőrök

A járőrök március 3-án (szerdán) 13 óra 40 perckor Bocska belterületén intézkedtek egy személygépkocsival közlekedő nagykanizsai férfival szemben. Az igazoltatás során az egyenruhások megállapították, hogy a 47 éves sofőr eltiltás hatálya alatt vezette gépjárművét.

Még aznap, 19 óra 58 perckor Nagykanizsán, a Magyar utcában igazoltattak a rendőrök egy 38 éves helyi férfit, aki szintén eltiltás hatálya alatt közlekedett autójával.  

Mindkét férfit előállították a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra, majd járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából szabálysértési őrizetbe vették őket, majd a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság fogdájába szállították a két sofőrt – tájékoztatott pénteken a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

(Fotó: a Nagykanizsai Rendőrkapitányság épülete)

A szövegírás kulcsfontosságú hatásai

Egy tökéletes dizájnnal ellátott weboldal vagy Facebook oldal önmagában mit sem ér, ha nincs maximálisan odaillő és minőségi tartalommal megtöltve. A kiváló szövegírás hatalma az, hogy a valódi beteljesülést hozhatja magával. Képzeljük el, hogy termékünk vagy szolgáltatásunk bemutatása olyannyira hatásos és figyelemfelkeltő, hogy a szöveg már önmagában eladja magát a vállalkozást. 

Bizony, ez a szövegírás valódi lényege. Ha csak úgy érzéssel, egymás után pakolva a szavakat és a gondolatokat felteszünk valamit a cég nevében az oldalunkra, akkor adtunk egy pofont a falnak. A megfelelő módon való kommunikáció az, ami viszont azonnal tarol, és nem hagy maga után kérdéseket sem. 

A lényeg nem abban rejlik, hogy valaki a kollégák közül töltse meg tartalommal a weboldaladat, a közösségi média oldalaidat. Mert akkor tulajdonképpen pont a lényeg hiányzik majd az egészből. A megfelelő tartalom. Te ismered a célközönséged, a vágyaikat, az érdeklődési körüket? Tudod, milyen szavakkal célozd meg őket és hogyan válts ki belőlük érzelmeket? 

A szövegírás pontosan erről szól. Minden témának, terméknek, szolgáltatásnak, cégnek és miliőnek megvan a maga nyelvezete, kultúrája és szövegírási technikája. Hogyan tudod kiaknázni a kiváló szövegírás által a cégedben rejlő lehetőségeket? A Langmár Kommunikáció azonnal választ ad a kérdésedre.

A profi webszövegek a céged erősségeire hívják fel a figyelmet úgy, hogy soha nem túloznak, nem állítanak valótlant, mégis érdekesek, eredetiek, olvasmányosok, adott esetben humorosak és mindig, minden körülmények között pontosak. Ez utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy a hozzáértésedről és ne annak hiányáról adjanak tanúbizonyságot.

Ha a weboldalad tartalma a megfelelő üzleti kommunikációs és szövegírás módszerek alkalmazásával készül el, akkor azzal a marketingcéljaidat, illetve az értékesítőid munkáját is támogathatod. A helyesírás és stílus terén hibátlan, Google-barát szövegek pedig a cég megítélésén is képesek javítani és erősítik a PR-tevékenységedet.

Éppen ezért érdemes profikra bízni ezt a szakértelmet és tapasztalatot igénylő feladatot, hiszen akkor biztos lehetsz benne, hogy minden mondat célba ér, mindenféle nyomulás nélkül. A Langmár Kommunikáció csapata vásárlásra ösztönző módszereket használ, amelyek az emberek problématudatából kiindulva, a vágyaikra tudnak hatni. Ehhez alaposan utánajárnak a céged tevékenységi területének, megismerik a termékeidet, szolgáltatásaidat és még a konkurenciáról is tájékozódnak. Ezen információk birtokában pedig, 100%-os elégedettségi garanciával vállalják a szövegek megírását, tehát velük nem érhet csalódás.

Kanizsai valutázók: hét tanút meghallgattak, a vádlottak nem tettek vallomást

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével vádolták meg azt a két férfit, akiknek ügyét 2021. március 3. napján kezdte tárgyalni a Zalaegerszegi Járásbíróság.

A vád szerint a vádlottak külön-külön, Nagykanizsán több helyszínen közel 20 évig – pénzváltási engedély nélkül – különféle valutákat váltottak. A két férfi a pénzváltók nyitva tartására jellemző időpontokban kedvező feltételekkel váltott pénzt az ügyfeleknek, akik hallomásból, illetve ismerősökön keresztül kerültek velük kapcsolatba.

A vádlottak a pénzváltáshoz szükséges készpénz egy részét a ruházatukban, nagyobb részét pedig a gépkocsijukban tárolták. A hatóság az I. rendű vádlottól közel 4.530.000 Ft-ot, 44.400 eurót, 136.800 horvát kunát, 11.360 svájci frankot, 10.200 angol fontot, 7.600 amerikai dollárt, míg a II. rendű vádlottól közel 74.930.000 Ft-ot, 23.000 eurót, 3.410 horvát kunát, 300 angol fontot, 15.000 svéd koronát, továbbá 2.170 amerikai dollárt foglalt le.

Egyik vádlott sem rendelkezett a tevékenységhez szükséges engedéllyel.

A 2020. november 11-én tartott előkészítő üléshez hasonlóan a vádlottak a 2021. március 3. napján tartott tárgyaláson sem tettek vallomást. Rajtuk kívül még tanúkat idézett a bíróság, akik közül hetet hallgatott meg.

A tárgyalás 2021. május 12. napján 10 órai kezdettel, szintén tanúk meghallgatásával folytatódik – tájékoztatta honlapunkat Dr. Bartalné dr. Mentes Judit a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Így lehet avart és kerti hulladékot égetni Nagykanizsán!

Tisztelt Kanizsaiak!
A veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló Kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján döntöttem arról, hogy városunkban az avar, kerti és egyéb növényi hulladék égetése 2021. március 3-ától a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt az alábbi megkötésekkel végezhető:

• Ünnepnapokon és vasárnapokon, valamint a május 1-től szeptember 30-ig tartó időszakban a város teljes közigazgatási területén tilos az avar, kerti és egyéb növényi hulladék égetése.

• Közterületen az avar és kerti hulladék égetése az év minden napján tilos.

• A város központi területén, azaz – Király utca mindkét oldala – Kalmár utca mindkét oldala- Magyar utca páros oldala 118. házszámtól délre eső ingatlanok – Garai utca páros oldala – Petőfi utca mindkét oldala- Huszti tér – Eötvös tér – Kórház utca- Kossuth tér – Liget utca – Tripammer utca nyugati oldala – Erdész utca mindkét oldala a Tripammer utcától nyugatra – Ady Endre utca páros oldala 80. számtól (3746 hrsz.) északra és páratlan oldala 83. számtól (3630 hrsz.) északra -Nagyváthy utca és Zárda utca mindkét oldala – Zrinyi Miklós utca mindkét oldala által határolt területen az avar, kerti és egyéb növényi hulladékot március 3-31. és október 1-31. napja között lehet égetni a hét első kettő munkanapján 8.00-18.00 óráig, emberi tartózkodás céljára szolgáló épülettől legalább 25 méteres távolságra. Az év többi napján tilos az égetés.

• Külterületen avart, kerti és növényi hulladékot május 1-től szeptember 30-ig tartó időszak kivételével bármely munkanapon és munkaszüneti napon lehet égetni.

• A fentiekben már felsoroltakon kívüli egyéb belterületi ingatlanokon május 1-től szeptember 30-ig tartó időszak kivételével – a hét első két munkanapján 8.00 – 18.00 óráig lehet avart, kerti és növényi hulladékot égetni emberi tartózkodásra szolgáló épülettől legalább 25 méter távolságra.

• Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani, és a parázslást meg kell szüntetni.

• Az elégetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat kommunális vagy ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.
Hangsúlyozom, amint a kihirdetett veszélyhelyzet időszaka véget ér, az országos tilalom lép újra életbe. A tavaszi időszakot követően várhatóan már az őszi munkálatokkor is az országos tilalom lesz érvényben, így arra érdemes már most előre készülni megfelelő egyéni, törvényes megoldások megtalálásával.

A szabályozás részleteiről a nagykanizsa.hu-n az Önkormányzat – Polgármesteri döntések (2021. feb. 04-től) menüpont alatt olvashatnak a „8/2021.(III.02.) önkormányzati rendelet a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 2/2008.(II.08.) önkormányzati rendelet módosításáról” linkre kattintva – tájékoztatott Facebook oldalán szerdán Balogh László nagykanizsai polgármester.

Fürdőkádba akarta fojtani kisfiát egy nagykanizsai nő

Egy 1982-ben született nagykanizsai nő élettársi kapcsolatából 2012. április 16-án egy kisfiú született. 2017. májusában az élettársi kapcsolat megszakadt, a nő rendszeresen fogyasztott szeszesitalt, alkohol-problémája oda vezetett, hogy a nő elől az 5 éves kisgyermek rejtette el az alkoholos üveget, mire a nő megütötte a kisfiút. A bíróság emiatt a gyermeket az apánál helyezte el.

A kapcsolattartás rendszeres volt, de a nő a láthatások során leittasodott, a szeszt gyakran nyugtatókkal együtt fogyasztotta, és rendszeresen vitatkozott –tettlegességig fajulóan – a szüleivel, amely miatt számos alkalommal rendőri intézkedésre került sor.

Ekként 2020. március 26-án és április 17-én is a gyermek jelenlétében bántalmazta édesapját. A nő azzal, hogy a gyermek jelenlétében rendszeresen alkoholt fogyasztott, ittas állapotba került, agresszív, erőszakos magatartást tanúsított, rendszeresen és súlyosan megszegte a szülői felügyeleti, nevelési, gondozási kötelezettségét, ezért a kisfiú erkölcsi, érzelmi fejlődését veszélyeztette.

A nő 2020. július 29-én nagykanizsai otthonában ittas-hisztérikus állapotba került, és elkezdte a nála lévő gyermekét hibáztatni édesapja pár nappal korábbi halála miatt.

A gyermeket a lakásban üldözte, több alkalommal a hátán megütötte, megkarmolta, fejét az ajtónak ütötte, miközben azt hajtogatta, hogy „megöllek”, az előle menekülő gyermeket nagymamája próbálta védelmezni, melytől ő is sérülést szenvedett. 20 óra körül a kisfiú az őt újfent üldöző édesanyja elől a fürdőszobába menekült, ahova követte, ekkor ismételten azt kiabálta neki, hogy most megöllek, megfojtalak, dögöljél meg te dög, majd azzal a szándékkal, hogy a gyermeket a vízbe fojtja, megnyitotta a fürdőkád csapját, és a gyermek hátát ütlegelte, folyamatosan megöléssel fenyegetve.

A gyermek a fürdőszobából kijutni nem tudott, a nő a nyaktájékon megragadta, de azt megszorítani nem tudta, mivel a gyermek a fejét a vállához szorította. Az eseményeket észlelő nagymama a fürdőszobába érve igyekezett megakadályozni azt, hogy a nő a gyermeket tovább bántalmazza, vagy a fürdőkádba, a csap alá lökje, ezért egy hajkefével a fején ütlegelte a lányát.

Ekkor a kisfiú ki tudott menekülni a fürdőszobából, mire a nő utána rohant, a nappaliban megint elkapta a gyermeket, amitől mindketten elestek, majd miközben a nő felállt, az édesanyja a kanapéra lökte és lefogta, és kiabált unokájának, hogy meneküljön az utcára és hívjon segítséget. A gyermek mezítelen felsőtesttel kifutott az utcára és egy járókelőtől segítséget kért. A kisfiú a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyben a Zala Megyei Főügyészség emberölés előkészületének bűntette és kiskorú veszélyeztetése bűntette miatt emelt vádat a napokban – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Thúry György halálának 450. évfordulójáról emlékeznek meg Nagykanizsán

Thúry György egykori várkapitány halálának 450. évfordulójáról kiadványokkal, tudományos konferenciával, portyával és zenével is megemlékeznek a következő hónapokban Nagykanizsán.
A rendezvénysorozatról tartott keddi sajtótájékoztatón Balogh László polgármester úgy fogalmazott: az örök értékeket meg kell őrizni, Thúry pedig “a mi hősünk”, nem véletlenül van elnevezve róla múzeum, iskola, tér is a dél-zalai városban.

Felidézte, hogy a Dunántúl oroszlánjának is titulált vitéz Léva, majd Várpalota, életének utolsó éveiben pedig Kanizsa várkapitánya volt, akiről úgy tartják, 600 párbajban győzött. Vitézségéről és a török elleni küzdelmeiről a nyugati krónikák is megemlékeznek.

A kanizsai várat 1567-től 1571-ig védte, mígnem 1571 április másodikán a törökök a közeli Orosztony határában halálos csapdába nem csalták. Mint megbecsült ellenfelet, levágott fejét Konstantinápolyba, a szultán elé vitték – emlékeztetett a polgármester.

A Thúry 450 programsorozat szervezőjeként Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója elmondta: tavaszi és őszi megemlékezéseket, programokat terveznek, attól is függően, hogy a járványhelyzet mit tesz lehetővé. Március 5-től diákoknak vetélkedőt, óvodásoknak rajzversenyt hirdetnek, a felnőtteknek pedig feladatlapokat készítenek, mindezeket április 1-jén, online ünnepség keretében értékelik. A rendezvényeket a múzeum közösségi oldalának bejegyzéseivel és a hónap műtárgyaként a kanizsai várhoz kötődő tárgyak bemutatásával színesítik.

Az őszi programsorozatban tudományos emlékülést terveznek, családi napot is szerveznének, valamint hagyományőrzők és civil szervezetek részvételével török-magyar “bajvívás” is szerepel a lehetséges programok között. Kanász Viktor történész Thúry Györgyről újonnan készített kiadványát jelentetik meg, de készülnek két forrásgyűjteménnyel is, amelyek a kanizsai vár életébe engednek bepillantást, például a korabeli leltárak segítségével.

Vörös András, a hagyományőrző Thúry Vitézlő Oskola vezetője jelezte: a tizenéves hagyományaiknak megfelelően idén is megszervezik április 2-án a Thúry portyát Nagykanizsáról Orosztonyba lovasok és talpasok részvételével. Klaszán Sándor, a tavaly alakult Canischa Cronica régizenei együttes vezetője pedig arról számolt be, hogy április 1-jén bemutatkozó koncertet tartanak, amelyen reneszánsz dalokat és egy saját szerzeményű rockszvitet is előadnak élőben vagy online formában. MTI

Látta valaki a kanizsai balesetet?

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a 20000/2635/2021. általános számon indított eljárást egy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset miatt. Nagykanizsán, a Kazanlak körút 14/B. számú társasház előtti parkolóban február 26-án 10 óra és 18 óra közötti időben egy ismeretlen személy, ismeretlen típusú és forgalmi rendszámú gépkocsival nekiütközött egy ott parkoló személyautó jobb hátuljának.

Az ütközést követően a balesetet okozó személy a helyszínt adatainak hátrahagyása nélkül elhagyta.

Az eset körülményeinek tisztázása érdekében kérjük, hogy aki látta a balesetet, arról bármilyen információval rendelkezik, jelentkezzen a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályán, vagy hívja a 06-93-312-190-es telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívó számon – hívta fel a figyelmet kedden a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. (Fotók: ZMRFK)

1 2 3 491