Veszélyes hulladékot égetett a lomis, vádat emeltek ellene

Egy 1971-ben született csonkahegyháti férfi a 2021. augusztus 25. napját megelőző, időszakban „lomizási” tevékenysége során különböző hulladékokat szerzett be, majd azok egy részét értékesítette, a fennmaradó kb. 10,6 köbméter mennyiségű értékesíthetetlen hulladékot pedig – köztük műanyag autó alkatrészeket, hűtőfolyadék tartályt, kátrányos szigetelő lemezt, gumihuzalokat, műanyag lomhulladékokat, fóliát, bútorokat, szőnyegeket, textileket, üveg hulladékot, porszívó alkatrészeket, műanyag vödröket, műszerfal darabokat és gumiabroncsokat – a Csonkahegyháti lakóhelyének udvarán halmozta fel.

A vádlott elhatározta, hogy ezen értékesíthetetlen hulladékoktól égetés útján fog megszabadulni, ezért a felhalmozott hulladékok egy részét – köztük gumiabroncsokat, autó alkatrészeket, textileket – 2021. augusztus 24. napján az esti órákban, valamint 2021. augusztus 25. napján 8 óra 52 percet megelőzően az udvaron meggyújtotta, és elégette.

Az ingatlanon a helyszíni szemle lefolytatásakor kb. 2 méter átmérőjű területen égetési nyom és hulladékégetésből származó salak volt megtalálható. Az ingatlanon gyűjtött, tárolt, és elégetett anyagok veszélyes hulladéknak minősül.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Kapcsolódó