Nem adott elsőbbséget a Tátrával: a biciklisnek amputálni kellett a lábát, aki később meghalt a kórházban

Egy 1970-ben született borsfai férfi még 2020. augusztus 25-én 12 óra 55 perckor közlekedett Nagykanizsán a Magyar utcai betonkeverő telepről kivezető úton egy Tátra típusú tehergépkocsival, a Magyar utca irányába.

A csatlakozás előtt „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla volt kihelyezve, a jármű keresztezte a Magyar utca mellett a járdán kijelölt gyalog-és kerékpárutat is, amelyre az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla is felhívta a figyelmet, biztosítva a kerékpárúton haladók elsőbbségét is.

(Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

Kihaladása során a vádlott a tehergépkocsival megállt az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla vonalában, majd onnét elindult folyamatosan haladva, hogy kikanyarodjon jobbra a Magyar utcára. Ennek során azonban nem biztosított elsőbbséget a kijelölt gyalog-és kerékpárúton, neki jobbról kerékpárral érkező férfi sértettnek, féktávolságon belül a kerékpár elé hajtott, s ezért a sértett a kerékpárral a tehergépkocsi jobb oldali hátsó kerék sárvédőjének ütközött.

A sértett a kerékpárral a földre esett s a tehergépkocsi jobb oldali kereke áthaladt a sértett bal lábán. A baleset következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a bal oldali alsó végtagját a comb felső harmadának síkjában amputálni kellett. A sértett 2020. november 13-án a kórházban életét vesztette.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.