Két napra 80 nehéz sorsú embernek lenne szüksége készételekre a nagykanizsai hajléktalanszállón

Honlapunk úgy értesült, hogy a nagykanizsai Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhelyen – a citromszigeti hajléktalanszálllón – december 25-én és 26-án nem tudnak meleg ételt biztosítani, ezért jó lelkű embereket kérnek arra, hogy készételkonzervekkel segítsenek.

A szállón naponta általában 100 fő részére osztanak ki meleg ételt, de átlagosan 80-90 nehéz sorsú ember étkezik itt mindennap.

Kérjük segíteni szándékozó olvasóinkat, hogy a készételkonzervekkel segítsék a szállót. A felajánlásokat személyesen lehet bevinni a hajléktalanszállóra, amely Nagykanizsán a Dózsa György u. 73. szám alatt (Citromsziget) található. Telefonszámuk: 06/93/313-650.

Csak halkan említjük meg, hogy akár nagykanizsai éttermek is csatlakozhatnának a kezdeményezéshez, így is megoldható lenne a 80-90 szegény sorsú embertársunk két napos étkezése december 25-én és 26-án.

(A szálló az elhíresült Citromszigetnél található. Fotó: S. Varga György)

Jó hírrel is szolgálhatunk, hiszen a közelmúltban Oláh János és Soós Lajos fenyőfákat ajánlott fel az otthonnak, amelyek közül egy az ügyeletes iroda mellett található, a másikat a nappali melegedőben állítják fel, amelyet az ellátottak közösen díszítenek majd fel.

Az otthon lakói a napokban több helyről is kaptak segítséget. Például a Kanizsai anyukák Facebook csoport tagjaitól is érkeztek – nem először – adományok, továbbá a Segítünk, ha tudunk csoport is rendszeresen segít, valamint december 7-én a „motoros fiatalok” is ajándékcsomagokkal kedveskedtek a hajléktalanszálló ellátottjainak.

Persze további adományokra is szükség lenne, így a tél beálltával örülnének kabátoknak, cipőknek, plédeknek, pokrócoknak, hogy a mostaniakat le tudják cserélni.

(Karácsonyfa a nagykanizsai hajléktalanszállón)

Amit a nagykanizsai Vöröskereszt által üzemeltetett szállóról tudni érdemes.

Az 50 férőhelyes melegedőben minden nap reggel 08:00-18:00-ig az ellátást igénybe vevők részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosító szolgáltatást nyújtanak

Biztosítják a hajléktalan emberek éjszakai pihenését, a közösségi együttlét, ételmelegítés, étkezés, tisztálkodás feltételeit. Napi négy órában szociális munkát, szociális információk szolgáltatását és tanácsadást végeznek. A menedékhelyen 54 férőhely áll rendelkezésre.

A november 1-e és április 30-a közti időszakban az éjjeli menedékhelyet további 30 férőhellyel bővítik.

A szállón 35 fő hajléktalan ember részére kialakított, 3-6 személyes szobákban biztosítják a bentlakáshoz, a ruházat tisztításához szükséges feltételeket, a személyes tárgyak biztonságos megőrzését, ágyneműt, tisztálkodáshoz szükséges textíliát. Napi hat óra időtartamban végeznek szociális és mentálhigiénés gondozást, a szállóról való továbblépéshez szükséges támogatást. Segítik a családi-, társadalmi kapcsolatok ápolását, hivatalos ügyek intézését. Az intézmény orvosi rendelőjében heti rendszerességgel, a háziorvosi rendelőben naponta orvosi ellátást biztosítanak, háziorvos segítségével.

Az utcai szociális munka keretében az intézményes gondozással szemben bizalmatlan, az utcán életvitelszerűen tartózkodó személyek, csoportok szociális és mentális segítését végzik, elsősorban életmentés, megelőzés, integrálás céljából. Rendszeresen osztanak ki közöttük élelmet, gyógyszert, igény szerint ruhát, takarót.

Az intézmény népkonyháján a szociálisan rászorultak részére meleg ebédet biztosítanak térítésmentesen. Munkanapokon ebédre 100 adag egytálételt szolgálnak fel. Az ebéd egy átlagos felnőtt ember napi energia- és tápanyagszükségletének legalább negyven százalékát biztosítja.

Munkanapokon 8 órától 16 óráig a rászorultak részére biztosítanak kulturált körülményeket a tisztálkodáshoz, ruházatuk gépi mosásához, szárításához. Ugyancsak itt végzik az intézmény által biztosított textília mosását. A nagykanizsai Átmeneti Szálló és Éjjeli menedékhelynek Facebook oldala is van, ez utóbbi információkat és a fotókat onnan vettük át.