Az 50 ezer árvácska városa lehet Nagykanizsa

Viola x wittrockiana. Kerti árvácska. Egy apró, bájos virág, ami nem csupán színessé varázsolja kanizsai mindennapjainkat, hanem szimbolikus is.
A belváros szívét díszítő virágok, amelyeket a Netta-Pannonia munkatársai ültetnek ki a Via Kanizsa koordinációja mellett ezekben a napokban „Sáskaországból” érkeztek ezúttal is. (Tudták, hogy a kiskanizsai árvácskákkal nemcsak a környező piacokon találkozhatunk, hanem megannyi kis- és nagyváros közterein, Székesfehérvártól Szombathelyig?)

A 17 ezer tő árvácska mellett közel 11 300 tulipánhagyma is a földbe kerül a Fő utat szegélyező, valamint az Erzsébet és az Eötvös téri ágyásokban október 23-ig. Ezeket a növényeket, ahogy japán díszcseresznyéinket is, jövő áprilisban, a város napján láthatjuk majd teljes pompájukban.

Ahhoz, hogy ez így legyen, az ültetést a szakemberek gondos előkészítő-tervező munkája előzi meg. Kálovics Andrea parkfenntartási csoportvezető elárulta: már nyáron megtervezik a virágágyásokat, ügyelnek a mintára, a hideg-meleg színek harmóniájára, és arra is törekednek, hogy minden évben legyen egy-két újdonság, mint például a fotókon is látható, bordós-sárgás-narancsos solar fajta.
Köszönöm figyelmes és szakértő munkájukat minden nagykanizsai nevében!

Ez a törékeny kis virág a szorgos kezek, a dolgos kanizsaiak jelképe, hiszen valaha az egyik kiemelkedő pénzkereseti lehetőséget jelentette a kiskanizsai városrészben élőknek. Ugyanakkor eszembe jut róla Wass Albert gondolata is („Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”). Az árvácska lehetne akár városunk szimbóluma, ahogy egykor volt a nyári füzértekercs, amely azonban mára, sajnos, teljesen eltűnt hazánkból.

Ha még tovább szövögetjük virágos álmaink képzeletbeli szőttesét, jó volna, ha 2023-ban Nagykanizsa az 50 ezer árvácska városaként mérettetné meg magát az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén! Addig is kívánom, az elültetett virágok hozzák el minden kanizsai szívébe a tavaszt ezeken a borongós-hűvös, őszi napokon – írta Facebook oldalán kedden Balogh László nagykanizsai polgármester. (Fotók: Balogh László – Facebook)