Megalakult a Körforgásos gazdaság technológiai platform a Pannon Egyetemen

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében megalapított platform elnökségében egyedüli önkormányzati szereplőként Nagykanizsa is jelen van. Ezzel az a fontos szerep került elismerésre, mellyel városunk részt vesz a körforgásos gazdaság kiépítésében.

A platform keretében létrejövő szakmai, konzultációs és érdekképviseleti fórum elsődleges célkitűzése, hogy a vonatkozó hazai és európai stratégiákkal összhangban felgyorsítsa a körforgásos gazdaságra történő átállást, ezáltal hazánkat az alkalmazott technológiák éllovasává tegye.

Szóba került az akkumulátorstratégia, a közlekedés zöldítése, a nukleáris energiákkal kapcsolatos feladatok, és hogy a kormány megépíti Paks 2-t. De a vasút villamosításáról, a mezőgazdaság átalakításának fontosságáról is szó esett.

Elhangzott, hogy 2030-ig 6 gigawatt telepített naperőművi kapacitást szeretne hazánk elérni, és komoly összeggel támogatják ismét a lakossági napelemes rendszerek telepítését.

A Pannon Egyetem kutató-fejlesztő intézményként szeretne szerepet vállalni azokban a kutatásokban, amelyek a körforgásos gazdasághoz kapcsolódnak – közölte Facebook oldalán szombaton Balogh László nagykanizsai polgármester.