A Koraszülöttek világnapjáról emlékeztek meg Kanizsán

„A koraszülöttekben rejlő erő és kitartás fordítottan arányos a születési méretükkel. Ők egyszerre a legkisebb és a legnagyobb hősök!”

Kedves Kanizsaiak!
November 17-én van a koraszülöttek világnapja. A statisztika döbbenetes: Magyarországon minden órában a világra jön egy koraszülött. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 8000(!) kisbaba érkezik a vártnál előbb, a betöltött 37. terhességi hét előtt.

Közülük 1300 gyermek súlya még a 1,5 kilót sem éri el, az orvostudomány fejlődésének hála azonban még a legapróbb túlélőknek is jó esélyeik vannak az életben maradásra és az egészséges életre.

A szakmai szervezetek ugyanakkor hangsúlyozzák: még hosszú út áll előttünk abban a küzdelemben, amelyet a koraszülöttek egészséges túléléséért és a koraszülöttségre visszavezethető újszülött- és gyermekhalálozás számának visszaszorításáért folytatunk.

Erre hívják fel a figyelmet az ilyenkor hagyományosan lila fénybe boruló épületek és építmények. Nagykanizsa is szívén viseli a legkisebb hősök sorsát, ezért ma az Erzsébet téri kockák – ahogy minden évben november 17-én – lila színben világítanak.

Az idei világnapon ne feledkezzünk el az újszülött intenzív ellátásban dolgozó szakemberekről sem, akik a COVID-járvány idején is hősiesen helyt állnak. Köszönjük áldásos erőfeszítéseiket, amelyeket ezekért a csöpp életekért és családjaikért tesznek! – írta Facebook oldalán kedden Balogh László nagykanizsai polgármester.