Szabályok az erdőben: egy nap 2 kiló gomba szedhető, ha nincs gazdájával a kutya, lelőhetik az ebet

A kissé csapadékos időjárásnak köszönhetően az elmúlt időszakban nagyon sok gomba található a zalai erdőkben. Viszont vannak, akik a “gombászást” túlzásba viszik, sokan 10 kilószám hordják haza a például a vargányát az erdőkből. Őket érdemes emlékeztetni az érvényben lévő szabályokra.

Gomba, vadgyümölcs, gyógynövény, stb. gyűjtésével, forrásvíz elhordásával (erdei haszonvételek) kapcsolatos további szabályok, amelyek az Erdőtörvény 69. § és a Végrehajtási rendelet 42. §-ban találhatók meg:

(Egy kosár nyári vargánya – Boletus reticulatus – a zalai erdőből)

Az állam 100% százalékos tulajdonában álló erdőben az egyéni szükségletet meg nem haladó (személyenként és naponta 2 kg!) gomba, vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése engedélyezett. Ezt meghaladó mennyiség gyűjtéséhez az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges. Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Minden más erdőben a gyűjtés – a mennyiségtől függetlenül – kizárólag az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli engedélyével lehetséges – szól a verdikt. Fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk fel, amelyet ismerünk! Ha bizonytalanok vagyunk, vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel!

Kutya az erdőben

A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 193. § alapján:

Aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkereső és a triflakereső (Trifla, azaz például a Szarvasgomba. A Szerk.) kutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, az szabálysértés követ el, mely miatt a természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr helyszíni bírságot szabhat ki.

A Vadászati törvény 37/B. §-a alapján:

A vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében – a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel – elfoghatja vagy elejtheti, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség

  • a vadat űző vagy a vadat elejtő kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, továbbá
  • fertőzés továbbterjedése vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából a kutyát vagy macskát – fogalmaz a jelenleg érvényben lévő szabályozás.