Jogosítványhamisítás és engedély nélküli lőszertartás Zalakomárban

Egy 1993-ban született német férfi – az I. rendű vádlott – 2019. március 28-án megvásárolt egy Zalakomár, Kossuth utcai családi házas ingatlant, mely 2019. április elseje óta a bejelentett lakóhelye. Az I. rendű vádlott részére korábbi németországi lakóhelyén kiadásra került egy engedély gáz-riasztópisztoly otthoni használatára, mely csak Németország területén érvényes, valamint éles lőszer tartására engedéllyel sohasem rendelkezett.

(A fotó illusztráció)

Az I. rendű vádlott Magyarországra való költözését követően, az ingatlan rendbe tétele során a családi ház padlás terében 28 db, általa is felismert 9 mm Luger kaliberjelű – éles- töltényt talált, melynek tényéről a magyar hatóságok részére bejelentést nem tett.

Az I. rendű vádlott ezt követően 2019. december 13. napjáig a fenti lőszereket a lakásában a bejárati ajtóval szemben lévő szoba, komódjában tárolta. 2019. december 13. napján a Nagykanizsai Rendőrkapitányság kutatást rendelt el a lakóhelyén, melynek során – egyebek mellett – megtalálták és lefoglalták a fenti 28 db töltényt.

A 28 db – kézilőfegyverhez tartozó – 9 mm Luger kaliberjelű töltények lőszernek minősülnek, azok működőképes állapotúak, rendeltetésszerű használatuk mellett a lövedékeik mozgási energiája alkalmas ember életének kioltására.
A lőszer tartásához rendőrség által kiadott engedély szükséges, mely engedéllyel az I. rendű vádlott nem rendelkezett, így a fenti lőszereket jogellenesen tartotta a birtokában.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség lőszerrel visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.