Erdőtűz tombolt Várvölgyön

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére március 30-án, kedden, nem sokkal háromnegyed 5 után érkezett jelzés, miszerint a Várvölgy külterületén fekvő erdőben tűz keletkezett. A lángokat hét város hivatásos, valamint két település önkéntes tűzoltói fékezték meg, közel hatvanan.

A helyszínre elsőként a keszthelyi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik a helyi erdészek segítségével elérték a tűz egy szakaszát. A felderítés után a tűz kiterjedése, valamint a kedvezőtlen domborzati viszonyok, a szeles időjárás, és a gócpontok szétszórtsága miatt további erők riasztása is megtörtént. Az esethez a zalaegerszegi, az ajkai, a marcali, a pacsai, a badacsonytomaji és a zalakarosi hivatásos tűzoltók, valamint a sümegi és balatongyöröki önkéntes tűzoltók vonultak.  

A riasztott rajok kiérkezéséig a keszthelyi hivatásos tűzoltók gyorsan és szakszerűen megszervezték, majd megkezdték az oltást. A további szerek kiérkezését követően – a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával – a tűzoltók immáron több oldalról folytatták a tűz támadását. Az oltási munkálatokat olykor irreális körülmények nehezítették, hiszen a lánglovagoknak nem csak a domborzati viszonyokkal és a néhol megközelíthetetlen tűzfészkekkel, hanem a felizzott talajjal és a sűrű füsttel is meg kellett küzdeniük. Mindemellett a folyamatos vízutánpótlást is biztosítani kellett, ami a terepviszonyok miatt szintén nehézkes volt. Ennek ellenére a magas fokú szervezettséget mutatja, hogy ilyen jellegű gondokkal nem kellett szembenézniük az egységeknek. A nehezítő tényezők ellenére a tűzoltók vízsugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal nem sokkal este nyolc óra után körülhatárolták a tüzet. 

Munkájukat az erdészek a helyszínre történő navigálással, a településről érkező mintegy harminc civil önkéntes pedig az oltás során mutatott áldozatos és fegyelmezett hozzáállásával segítette. Óriási szerepük volt abban, hogy a lángokat sikerült idejében megfékezni, így azok a lombokra nem terjedtek át, és lakott területet sem veszélyeztettek. 

A kilenc településről érkező mintegy hatvan hivatásos és önkéntes lánglovag, valamint az önkéntesek eredményes és megfeszített munkájának köszönhetően a tüzet végül sikerült lefeketíteni. A tűzoltók a területet alaposan átvizsgálták, de további tűzre utaló nyomokat már nem találtak. A helyszínre a Katasztrófavédelmi Mobil Labort is riasztották, ami folyamatos méréseket végzett, ám olyan értéket, amely a veszélyességi értékhatárt meghaladta volna, nem mértek – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. (Fotók: Kósi Zsolt, Zala MKI)