Vasárnap és ünnepnapokon zajterheléssel járó gépi munkát tilos folytatni Nagykanizsa belterületén!

Tisztelt Kanizsaiak!

A jó idő beköszöntével egyre több családi háznál zúgnak fel a fűnyírók, és indulnak meg az otthonokban az olykor nem kis zajjal járó felújítási munkálatok. A jószomszédi viszony gyakran iszonnyá alakul át, mert míg az egyik család csendre vágyik és pihenni szeretne, addig a másik fúr-farag a lakásában.

Nehéz, sok-sok lemondással teli időszak van a hátunk mögött. Épp ezért kérem Önöket, hogy legyenek még türelmesebbek és megértőek egymással, de mindenekelőtt tartsák be a szabályokat!

Nagykanizsán 2008-ban született önkormányzati rendelet a környezetvédelem helyi szabályairól. Az azóta többször módosított, 2/2008. (II. 08.) számú rendelet kitér egyebek mellett az avar és kerti hulladék égetésére, a belterületi ingatlanok növényvédelmére és a fűnyírás szabályaira is.

A rendelet szerint magánszemély jelentős zajkibocsátással járó, háztartási igényeit kielégítő tevékenységet (például betonkeverés, gépi fűnyírás, gépi fűrészelés, ipari vagy barkácsgép használata) hétfőtől szombatig, 8-21 óra között végezhet. Vasárnap és ünnepnapokon zajterheléssel járó gépi munkát tilos folytatni Nagykanizsa belterületén.

A szabályszegők 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy akár 150 ezer forint közigazgatási büntetéssel sújthatók.

Külterületen, így a hegyi birtokokon, a gazdák időkorlát nélkül használhatják például kistraktorjukat.

A vállalkozásokra szigorúbb, kormányrendeletben meghatározott szabályok vonatkoznak. Esetükben a területfelhasználási besorolás alapján meghatározott zajhatárértékek átlépése von maga után szankciót.

Érdemes kitérni a csendháborítás kérdésére is. Az általános csendrendelet szerint, ha valaki lakott területen indokolatlanul zajt okoz, s ezzel mások nyugalmát zavarja, csendháborítást követ el.

Nincs időponthoz, napszakhoz, zajhatárhoz kötve, a hangsúly az indokolatlan zajkeltésen van! – tájékoztatott csütörtökön Balogh László nagykanizsai polgármester.