Városszerte zajlanak felújítási munkálatok Nagykanizsán

A belvárosban járva az elmúlt hetekben látványos változásokat tapasztalhattak, számos közterület, tér és parkoló újult és újul meg, méltó környezetet biztosítva az itt élők számára.

Ez a nagy léptékű átalakítás azonban természetes módon olykor kellemetlenségekkel is jár, amelyek az éppen zajló projektek megvalósításának elkerülhetetlen következményei. Hiszem azonban, hogy a közeljövőben e kényelmetlenségekért kárpótol mindenkit a megszépülő város élményt nyújtó látványa.

Legutóbb, a napokban a Deák téren is megkezdődtek a felújítási munkálatok, folytatva a Zöld Város – Zöld Nagykanizsa projekt kivitelezését, hogy annak eredményeként az Eötvös tértől egészen az egyetemi kampuszig egységessé és esztétikussá váljon az egész belváros.

(Fotó: Kovács Krisztián)

A Deák téren első körben a földmunkák történnek meg, majd a következő hetekben fokozatosan megújul a közvilágítás, egységesen a meglévő kandeláberekkel, a belső ösvények új burkolatot kapva kialakulnak, és új zöldfelületek is születnek fákkal és cserjékkel gazdagítva a teret.

A Deák téri felújítás költségvetése a teljes projekten belül mintegy 83,6 millió forint, és várhatóan egy hónapon belül megvalósul a felújítás, azzal együtt, hogy a megfelelő körülmények miatt a zöld felületek, fák, cserjék telepítése, ültetése szeptemberre várható. Az átépítés folyamata nem érinti a Deák téri parkolókat, nem kerül sor a parkolók lezárására sem.

Ez idő alatt az Eötvös téren is tovább haladnak a munkálatok. Amennyiben arra sétálnak, láthatják, hogy a tér nyugati részén, a Nagy-Magyarország emlékmű környékén a munkák legnagyobb része már befejeződött, elkészült a Fő úttal párhuzamos kerékpárút, valamint a játszótér új elemei is a helyükre kerültek, így a tér ezen részeit már újra birtokba vehették a kanizsaiak.

A fejlesztés a továbbiakban a belső gyalogos ösvények és a teret átszelő – a Teleki utcaihoz csatlakozó – kerékpárút, illetve a tér déli részén kialakításra kerülő sétálóutca építésével folytatódik.

Ezen felül, természetesen nem áll meg a zöld felületek megújítása és kialakítása sem, hisz az elkövetkezendő napokban, hetekben tovább zajlik a növények telepítése, majd az öntözőrendszer kiépítését követően a projekt végén gyepszőnyeg kerül a jelenleg még csupaszon álló területekre is, melynek köszönhetően végleg zöldbe burkolódzhat a tér.

Mindemellett, a teljes projekt keretében további három helyszínen, a Szent József téri, valamint a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza előtti parkolóban is folytatódnak az építési munkálatok.

Ez utóbbi két helyszín teljes egészében lezárásra került, itt a csapadékvíz-elvezetés és a közvilágítás építési, bontási munkái zajlanak jelenleg, azonban a sportpálya a Szent József téri parkoló irányából továbbra is megközelíthető – tájékoztatta honlapunkat a nagykanizsai polgármester kabinetje.

A járvány idején is folytatódnak a kanizsai beruházások

Tisztelt Kanizsaiak!

A koronavírus-járvány a gazdaság számos területén megállította az életet, ám az építkezéssel járó beruházások jelentős része tovább zajlik. A veszélyhelyzet 49. napján Nagykanizsa több pontján is folyik a munka:

Épül a Kanizsa Aréna,
A Zöld Város – Zöld Nagykanizsa projekt részeként fokozatosan újul meg az Eötvös tér,
Megkezdődött a város gazdasági lehetőségeinek bővítését szolgáló ipari park kialakítása.

Az ipari park fejlesztésének első lépéseként körforgalom épül az M7-es autópálya keleti (szabadhegyi) lehajtója és a 7-es főút között. A beruházás jelentőségét az adja, hogy két, összesen 90 hektáros fejlesztés alatt álló iparterületet tár fel és lát el útkapcsolattal. A munkálatokat Takács Andor drónfelvételeken örökítette meg.

A munkálatok némi kényelmetlenséggel járnak, hiszen mától – várhatóan 3 hétre – mindkét irányban lezárják a 206-os km-nél lévő Nagykanizsa-kelet csomópontot. Kerülni a 211-es km-nél lévő Nagykanizsa-Centrum csomóponton keresztül lehet.

Egymás iránti felelősség, önmérséklet, lemondás és kitartás. Ezekre van most leginkább szükség – tájékoztatott kedden a Facebookon Balogh László nagykanizsai polgármester.

(Fotó: Balogh László – Facebook)

Körforgalom épül Nagykanizsa keleti lehajtójánál

Tisztelt Kanizsaiak!

A koronavírus-járvány idején is folytatódik a város gazdasági lehetőségeinek a bővítése, ezért tegnap a NIPÜF Zrt. és városunk Ipari Park-fejlesztéssel foglalkozó szakembereivel közösen bejártuk azt az építési területet, amely a napokban elindult körforgalom kialakításának a helyszíne.

Az M7-es autópálya Nagykanizsa keleti lehajtójánál létesülő körforgalom 370 millió Ft-os megvalósítása jelentős beruházás, mivel két, összesen 90 hektáros fejlesztés alatt álló iparterületet tár fel és lát el útkapcsolattal.

Mindez része a város közel 3 milliárd forintos iparterület bővítést eredményező beruházásának, amely tavaly szeptemberben kezdődött, és célja, hogy összesen 90 hektárnyi beruházási terület jöjjön létre, mely direkt autópálya kapcsolattal rendelkezik. Az így kialakított területek segítik a városba irányuló befektetések befogadását, hiszen a korábbi Ipari Parkunk lényegében megtelt.

A megkezdett útépítési munkálatok némi kényelmetlenséggel járnak majd, mivel jövő hét szerdától három hétre lezárásra kerül az autópálya ezen felhajtó szakasza – tájékoztatott Facebook oldalán pénteken Balogh László nagykanizsai polgármester.

Megszűnt a féloldalas útlezárás a Principális-hídon

A Területi Infrastrukturális Fejlesztések keretében zajló szerkezetrekonstrukciós és útépítési munkálatok a Principális-híd déli oldalán befejeződtek.

A hátralévő aszfaltozási munkák tavasszal, az északi oldal felújításával párhuzamosan történnek. A kivitelezés 2020. márciusában folytatódik.

December 20-ától, azaz péntek délutántól a Principális-hídon ideiglenesen feloldásra kerül a féloldalas útlezárás, a tavaszi munkálatok kezdetéig.

A forgalmat érintő munkálatokról a jövőben is folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot – tájékoztatott Facebook oldalán a Kanizsai fejlesztések hivatalos oldal.

Megkezdődött a Principális-híd felújítása

Megkezdődött a Principális-híd rekonstrukciója Nagykanizsán, a munkálatokkal tavaszra végeznek a szakemberek. A közlekedőknek félpályás korlátozásra kell számítaniuk, a forgalmat jelzőlámpa irányítja. A felújítás során megújul a pályaszerkezet és kiszélesítik a hidat. Most a déli oldalt zárták le, az északi oldalon 2020 elején kezdődik a munka.

Bosszantó csőtörések a Platán soron

“Sziasztok! Egy téma, hátha érdekel titeket: Nagykanizsán a Platán soron idén már nem tudom megszámolni hányszor volt csőtörés.

Jelenleg is van… Csak foltozzák, javítgatják a csöveket. Ahol megcsinálják, legközelebb közvetlenül mellette lesz csőtörés. A személyes véleményem, hogy az egész utcában ki kellene cserélni a csöveket, mert elöregedtek, így heti rendszerességgel lehet ezután is csőtörés.” – írta olvasónk.

(Csőtörés a nagykanizsai Platán soron 2016 október végén)

Olvasónknak nagy valószínűséggel igaza lehet, miszerint valóban a régi vízvezeték-csövek adták meg magukat a Platán soron, így a vízmű kénytelen-kelletlen csak “leköveti” és próbálja elhárítani a hibákat.

Idén októberben és november elején is volt már csőtörés a nagykanizsai Platán soron, – érdekes, hogy a meghibásodások gyakorisága az ősz és a tél beköszöntével emelkedik – a megoldás nyilvánvalóan csak a teljes vízműhálózat cseréje lenne, amelyre az anyagiakat vagy a vízműnek pályázati forrásból kellene előteremtenie vagy pedig a városnak kellene állnia a tervezés, kivitelezés költségeit. Azt nem tudjuk, hogy mindezt Nagykanizsa jövő évi költségvetésébe be tudják-e tervezni.

Ma délelőtt sem volt vízellátás a Platán sor egy szakaszán, a hibát a vízmű munkatársai péntek délutánra elhárították.

A Platán soron egyébként októberben is útfelújítási munkálatok zajlottak, erről az alábbi fotót készítettük.

Csőtörés a Platán soron

Hétfőn hajnalban csőtörés történt a nagykanizsai Platán soron. Mivel a vízműnek van ügyeletes brigádja, nagy valószínűséggel a hibát hamarosan elhárítják. Addig az érintett területen nem lesz vízszolgáltatás. A fotókat Varga Zoltántól kaptuk. Köszönjük szépen! Időközben a helyszínre érkeztek a nagykanizsai hivatásos tűzoltók is. Sajnos egy platánfa bánja, de legalább lesz víz a Platán soron.

Megkezdődik a Múzeum tér felújítása

Folytatódnak a munkálatok a Területi Infrastrukturális Fejlesztések projekt keretében, megkezdődik a Múzeum tér felújítása.

Október 13. vasárnap 14 órától lezárásra kerül a Múzeum tér északi tömbje (Rozgonyi úti behajtás, Erdészet északi oldala, Múzeum tér 5. számú lakóház északi vonala).

A felújítás időszakában megszűnik a gépjármű behajtás és a gyalogos közlekedés a Rozgonyi utca felől.

Az érintett szakaszon a parkolási lehetőség megszűnésével is számolni kell.

Kérjük a lakosság türelmét és megértését! – írta a Facebookon a Kanizsai Fejlesztések.

Így néz ki belülről a kanizsai Magasház

Nagykanizsán a 70-es években modernnek számított a 48 lakásos Magasház, ahol a 70-es évek közepén egy csőtörés volt.

Ezt közel 1 évig nem vették észre, aztán az épület lassan megsüllyedt, mert alámosta a víz, aztán a süllyedés egy idő után megállt, az építmény stabilizálódott..

2006-ban döntött úgy az akkori nagykanizsai városvezetés, hogy kiköltöztetik a lakókat a Bartók Béla utca 1. szám alatti épületből, amit aztán a kanizsai népnyelv “Szellemháznak” is átkeresztelt.

Fotók: archív

Ám pozitív fordulat történt, ugyanis az idén egy nyilvános versenytárgyaláson 47,2 millióért az épületet megvásárolta egy vállalkozó és a felújítás is szépen zajlik.

A Szellemvárosok blog csapata a közelmúltban bejutott a tízemeletes épületbe, ahol egy frappáns, akár tényfeltárónak is mondható videót is készített.

Néhány komment a videó alatt:

  • Haha, 3 háztömbbel lakom odébb, irtóztam és mindig rémálmaim voltak tőle így, 19 évesen is..
    Köszi Gyula
  • Kanizsán nőttem fel (konkrétan ezen épület mellett van az az általános iskola, ahova jártam), haverokkal sok ottani elhagyatott épületet bejártunk már, de a már régóta fenn levő mozgásérzékelők miatt ide sose merészkedtünk be, így nagy élmény volt most végre látni, hogy hogyan is néz ki ez belülről.
  • A “száríttók” azért van két t-vel írva, amiért Zalában a hűtő is hüttő. Amit alacsonyabbnak véltetek házat, az a Platán sor 4. és az 12 emeletes. A mellette lévő 10 emeletesben lakom.
  • Anno mindenkit kilakoltattak, kaptak a lakásukért hugyot-fingot, vagy egy másikat jó esetben…, de miért is kellett kipaterolni mindenkit, ha biztonságos volt?
  • Bakker, jó bizniszt csinált a befektető. Kb. 50 misi volt az épület, 1 emeleten 5 lakás. Pontra téve kb. 10 misi lesz darabja a lakásoknak vagyis 1 emeletből szinte ki fog jönni az épület ára és még ott van 10 emelet + az orvosi rendelő. Ügyes! Tisztelet és le a kalappal a befektető előtt.

Kivirágosították a kanizsai tízemeletes környezetét

HÁZUNK – EGY TÍZEMELETES- ELŐTT POMPÁZNAK A RÓZSÁK, BALOGH IMRE LAKÓNAK KÖSZÖNHETŐEN.
A HÁZ MÖGÖTT PEDIG VIRUL EGY KISKERT, KAPUS LÁSZLÓNÉ KEZE NYOMÁT DICSÉRVE.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN MINDKETTŐJÜKNEK!” – írta örömmel Törő Zsóka a Nagykanizsa Rózsa utca 13-ból a Nagykanizsa Fotókon
Facebook csoportban.

(Fotók: Törő Zsóka)

Díjazták a gerillakertészeket Kanizsán

Április első szombat éjszakáján a Deák tér melletti parkosításra váró területeket a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata „Zöld Város – Zöld Nagykanizsa” projekt keretében meghirdetett gerillakertészeti versenyén induló csapatok a kapott növényekből és újrahasznosított anyagokból egyedi koncepcióik alapján készített elemekkel varázsolták szebbé.

Miután az elkészült „gerillaterületeket” a szakmai zsűri értékelte, a díjak átadására április 26-án 19.00 órakor, a Város Napja rendezvény keretében került sor.

A LEGSZEBB TERÜLET díját a Nem kertelüNK! csapat, a LEGKREATÍVABB TERÜLET díját pedig az Éjszakai Pillangók csapat nyerte el.
A további két induló csapatnak, a Simán KERI és a Pillangó hatás csapatnak is megköszönték, hogy a 2019. április 06-án megrendezésre került „Zöld Város – Zöld Nagykanizsa” Gerillakertészeti versenyen részt vettek.

Valamennyien szebbé és különlegesebbé tették a Suszterallé környezetét, egyben segítették felhívni a lakosság figyelmét az újrahasznosítás és a környezettudatosság fontosságra is.

Forrás – Kanizsai fejlesztések hivatalos oldal.

Gerillakertészek lepték meg a nagykanizsaiakat

A múlt héten vasárnap reggel különleges látvány fogadta a Deák téren sétálókat. A tér melletti parkosításra váró területek a szombat éjszaka leforgása alatt teljesen új köntöst kaptak. A „Zöld Város – Zöld Nagykanizsa” projekt keretében Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata gerillakertészeti versenyt hirdetett, amelynek keretében az induló csapatok az éjszaka leple alatt a kapott növényekből egyedi koncepcióik alapján varázsolták szebbé…

80 millióból készül 1 kilométeres kerékpárút a Csónakázó-tónál

Több mint 80 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból elkészül az az 1 kilométeres kerékpárút, ami összeköti a Kaposvári utat a Csónakázó-tóval.
Elindulnak a Csónakázót-tavat a várossal összekötő eddig hiányzó 1 km-es kerékpárút építésének munkálatai, melynek köszönhetően hamarosan zavartalanul kerékpározhatunk ki a városból a Csónakázó-tó partján néhány évvel ezelőtt megnyílt kerékpáros látogatóközpontig – számolt be a
kanizsaifejlesztések.hu.

(A nagykanizsai Csónakázó-tó. Fotó: Baj Beáta)

Mint írták, 2019. március 5-től az alábbi munkálatok veszik kezdetüket:

A projekt első szakaszában létrejön egy felfestett kerékpáros átvezetés a Kaposvári útról a 61-es elkerülőre vezető útszakaszon, a sánci dombtetőn a Csónakház sétány és a jelenlegi már meglévő kerékpárút végpontja között.

A Csónakház sétány szakaszán a vasúti átjáróig, majd a vasúti átjáró alatt átvezetve a gáton keresztül egészen a Csónakázó-tó partján működő kerékpáros látogatóközpontig megépül egy kétirányú kerékpáros forgalomra alkalmas kerékpárút.

Így közlekedj a kerékpárút építésének időszaka alatt

Természetesen, mint minden fejlesztés, a kivitelezés ideje alatt a forgalomkorlátozás és a lezárás miatt okozhat kellemetlenséget és némi fennakadást a gyalogosan közlekedők számára. A kivitelezés idejére lakosság türelmét kérjük!

Az építési munkálatok ideje alatt az alábbi megközelítést javasoljuk a gyalogosok számára a Csónakázó-tó megközelítésére:

  • a város felől a Mindenki sportpálya mellett található vasúti gyalogátkelő hídon keresztül a vasúti pálya déli oldalán végig futó földutak (Vaspálya sor, Hegyalja út, Darvas út nyomvonal) igénybevételével.

Tömegközlekedéssel és gépjárművel a Csónakázó-tó a kivitelezés ideje alatt is akadálytalanul megközelíthető lesz.

Az építkezés kezdési időpontjáról, az építési munkával járó forgalomkorlátozásról, illetve a tervezett munkakezdési és befejezési időpontok esetleges változásairól folyamatosan tájékoztatást adunk.

Célunk, hogy a projekt megvalósítása során a lehető legkisebb mértékben akadályozzuk a lakosok mindennapjait és a lehető legkevesebb kellemetlenséget tapasztalják az építés közben – írják.

1 2 3 8