Okos zebra lehet a kanizsai Vásárcsarnoknál

Olyan pályázatot nyújtottak be a Generali a Biztonságért Alapítványhoz Nagykanizsáról, amelynek sikere esetén okos zebrát telepíthetnek a jelenlegi Kalmár utcai kijelölt gyalogos-átkelőhelynél. A gyalogosvédelmi rendszer kiépítéséhez az 50 százalék önerő (1,5 millió forint) biztosított, a pályázatot időben beadták. A döntést a COVID járványra való tekintettel, hatáskörében eljárva Balogh László polgármester hozta meg.

Nagykanizsán az eddigi fejlesztések során kiemelt figyelmet fordítottak a közlekedés biztonságának javítására. A baleseti statisztikák szerint a gyalogosokat érintő közúti balesetek túlnyomó többsége sajnos a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél történik, főleg azért, mert az autósok nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosoknak. Mindez visszavezethető egyrészt a figyelmetlenségre, másrészt arra, hogy az átkelő gyalogosok láthatósága a látási viszonyok és/vagy a környezeti adottságok miatt nem megfelelő.

(A fotó illusztráció)

Ezen hivatott segíteni a ma már több településen eredményesen működő „Okos zebra” gyalogosvédelmi rendszer. Ennek lényege, hogy az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét az áthaladó gyalogosokra. Az „Okos zebra” technológia alkalmazásával várhatóan nagy mértékben és hatékonyan csökkenthető a gyalogos balesetek száma.

Nagykanizsa tekintetében – a Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján – gyalogos balesetek szempontjából legkritikusabb helyszín a Kalmár utcai kijelölt gyalogos-átkelőhely. A Vásárcsarnok és az autóbusz pályaudvar közötti gyalogos kapcsolat értelemszerűen rendkívül forgalmas, ezért ennek a gyalogos-átkelőhelynek a biztonságosabbá tétele különösen fontos feladat – olvasható a határozatban.

A Kalmár utcában tervezett Okos zebra költsége nagyjából 1,5 – 2,3 millió forint + áfa. Sikeres pályázat esetén a kivitelezést az Alapítvány szerződött partnere – amelynek már rutinja van hasonló munkákban – telepítheti a rendszert Kanizsára.

Zalaegerszegen 2017-ben létesítették az első Okos zebrát a Platán sor és a Dózsa György út kereszteződésében. Akkor az a beruházás 2,4 millióba került. Időközben más helyszínekre is telepítettek Okos zebrákat Egerszegen.