Temetői lopások Nagykanizsán

Már több alkalommal foglalkoztunk a nagykanizsai temetői lopásokkal.

A kanizsai Tripammer utcai sírkertben előfordult, hogy egy 6 hónapos korában elhunyt kisfiú sírjáról rendszeresen ellopták a virágot , olyan is volt, amikor haragot gerjesztett, tettlegességet szült egy kanizsai Facebook-bejegyzés. Az is szóba került, kamerákat szerelnek fel a kanizsai sírkertekben.

(Lefoglalt virágok, művirágok a temetőben. Fotó: police. hu)

A nagykanizsai közgyűlés december 13-i ülésén Balogh László képviselő több kérdést is megfogalmazott interpellációjában a temetői lopásokkal kapcsolatban.

Érdeklődött, hogy van-e sírkertőr a városi köztemetőben, hiszen például Halottak napja környékén vagy Adventkor sok virág és koszorú is eltűnt a Tripammer utcai temetőből. A városatya azt is kérdezte, a temetőgondnokságnak feladata-e a tolvajok elleni védelem vagy azt lehetne-e feladatává tenni? Az interpellációban arról is szó esett, hogy a lopások megfékezése miatt a város köthetne-e együttműködési megállapodást a közeli polgárőr egyesületekkel.

Dénes Sándor polgármester válaszában úgy fogalmazott, a Tripammer utcai központi temetőben a temetőkert nyitvatartási idejében 2 fő temetőőrt foglalkoztatnak. Az üzemeltető bár többször leírta, hogy a temetői virág-, koszorú- és kegytárgylopások visszaszorítása nem könnyű feladat.

A mintegy 140.000 négyzetméteres temetőben 18.000 temetési hely található. Ezek folyamatos figyelemmel kísérése – a hozzátartozók, temetőlátogatók kegyeleti tevékenységének legkisebb zavarása nélkül – sem technikailag, sem létszámban nem megvalósítható.

Elszomorítóak mindazon hírek, információk, amelyek a sírokon elhelyezett virágok, koszorúk, egyéb díszítések eltulajdonításáról szólnak, ugyanakkor a temetőőri tevékenység során nem szólíthatók meg a virággal, vázával sírdísszel a kézben mozgó temetőlátogatók. Térfigyelő kamerák felszerelésével gyászában, kegyeleti tevékenységében megfigyelni és megzavarni senkit sem szabad.

A lopásokat kizárólag tettenéréssel lehetne felfedni, azonban a terület nagysága azt lehetetlenné teszi. Az üzemeltető a mindenszenteki időszakon kívül nem tervezi a temetőőri tevékenység mellett polgárőrök bevonását. Ezen időszakban is elsősorban a rendőrség forgalomirányító feladatait segítik az önkéntesek.

A temetőbejáratok kamerás megfigyelése sem eredményezheti a lopások csökkenését, hiszen azok nagy többsége a temetőn belül, temetési helyek közötti koszorú és virágáthelyezésekben merül ki – írta Balogh László interpellációjára válaszolva a kanizsai városvezető.