Plusz 10-14 fok lehet a hétvégén!

A hét elejéhez képest mérséklődik a hideg a hétvégére. Egyes helyeken 10 Celsius-fok feletti maximumok is lehetnek. Borús és napsütéses idő egyaránt lesz, számottevő csapadék vasárnap estig nem várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken a Dunántúlon többnyire erősen felhős vagy borult, a Dunától keletre közepesen, míg a Tiszántúlon inkább gyengén felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. A szél több helyen élénk, a Dél-Alföldön és a hegyekben erős lesz. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 4 fok között várható, délkeleten a magasabb, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. A nappali maximumok többnyire 5 és 11 fok között alakulnak, de a nyugati határvidéken ennél hűvösebb, délkeleten pedig enyhébb idő valószínű.

(Nagykanizsa havasan. Fotó: archív)

Szombaton hajnalban és estétől ködfoltokra is számítani lehet. Napközben az ország nagy részén több órára kisüt a nap, ugyanakkor főleg a főváros környékén, az Északi-középhegység térségében, illetve az Észak-Alföldön felhősebb lehet az ég. Számottevő csapadék nem valószínű, de főleg északkeleten néhol előfordulhat szitálás. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6, a legmagasabb hőmérséklet általában plusz 7 és 14 fok között valószínű.

Vasárnap hajnalban és este főként az Északi-középhegységben, illetve az Észak-Alföldön várhatók ködfoltok. Napközben az ország nagy részén több-kevesebb napsütés várható, a késő délutáni, esti óráktól viszont nyugat, délnyugat felől vastagszik a felhőzet. Késő délutánig, estig csak néhol valószínű szitálás, estétől nyugat, délnyugat felől egyre többfelé elered az eső. Főleg az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön sokfelé megerősödik a szél. A leghidegebb órákban 0 és plusz 8, napközben plusz 8 és 14 fok között alakul a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

Kanizsa havasan

A szerdai hóesés teljesen átváltoztatta Nagykanizsa központi terét és a várost. Az Erzsébet tér hófehérbe burkolózott és nagyon látványos fotótémát adott. Most négy fényképet adunk közre a szerdai havazásról. Kettőt amatőr, kettőt pedig profi fotós készített.

Érdemes gyönyörködni a természet téli ajándékában, hiszen egy darabig nem láthatunk ilyen szépet, mert közeleg egy melegfront, melynek hatására vasárnap már +10-14 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála. Vagyis ez a csoda hamar elillan/elillant. De kanyarodjunk vissza a szerda estéhez. Az első kettő, szinte mesebeli havas képet ismerősünk, Igali Lászlóné Gyöngyi készítette.

A következő két fotót Varga György, az állami hírszolgálat, az MTI fotóriportere készítette a havas kanizsai Erzsébet téren és az Ady utca elején. (A behavazott és adventi fényekkel kivilágított Erzsébet tér Nagykanizsán 2020. december 2-án. A térségbe nyugat felől havazás érkezett. MTI/Varga György)

A behavazott és adventi fényekkel kivilágított Ady utca és Sörös Rita szobrászművész Kereskedőfeleségek című szobra Nagykanizsán 2020. december 2-án, szerdán. Fotó: MTI/Varga György.

Nagykanizsa és Zalaegerszeg helyi autóbusz-bérletei is megvásárolhatók a MÁV applikációjában

Keddtől Zalaegerszeg és Nagykanizsa helyi autóbusz-bérleteit is megvásárolhatják az utazók a MÁV applikációjában – közölte a MÁV és a Volánbusz elnök-vezérigazgatója és a két város vezetője hétfőn, közös online sajtótájékoztatón.
Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy a MÁV és a Volánbusz fúziójával a legnagyobb magyar helyközi közlekedési szolgáltató jött létre, amelynek “diktálnia kell az ütemet”, hogy a közösségi közlekedés még versenyképesebb legyen.

Az a cél, hogy az utasoknak olcsóbb, jobb, kiszámíthatóbb és kényelmesebb utazási szolgáltatásokat kínáljanak. Ennek egyik elemeként alakítják ki az egységes bérletértékesítési felületet, amelyhez Székesfehérvár után keddtől Zalaegerszeg és Nagykanizsa is csatlakozik – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy a helyközi és a helyi közlekedés minél jobb összehangolását is szolgálta, hogy szeptember végén új menetrendet vezettek be Zalaegerszeg és Nagykanizsa esetében. Eltörölték a gyorsvonati és az Intercity-pótjegyeket, de ezzel együtt 10-15 százalékkal olcsóbb lett a vonatjegy, a számok pedig azt mutatják, hogy az önkormányzatokkal, országgyűlési képviselőkkel közösen kidolgozott menetrendi kínálat beigazolta a várakozásokat.

Homolya Róbert jelezte: szeretnék elérni, hogy az autóbuszos közlekedés a vasútra próbálja “ráhordani” az utasokat, miközben a menetrendi biztonság is meglegyen, illetve mindenki kényelmesen el tudjon jutni oda, ahová utazik.

A MÁV applikációja keddtől lehetővé teszi Zalaegerszegen és Nagykanizsán, hogy a helyi havi és félhavi közlekedési bérleteket is elektronikusan vásárolhassák meg az utasok. További lépésekkel “egységes bérletértékesítési felület létrehozása a cél”, aminek első állomásaként Dunaharasztiban kínáltak zónabérletet, ami minden közösségi közlekedési eszközre utazási lehetőséget biztosít – mondta el Homolya Róbert.

Hozzátette, hogy mindezek ahhoz kellenek, hogy az egész országban egy bérletvásárlási rendszeren, egy felületen keresztül tudják az utazók megváltani a bérleteiket. Ezzel olyan tarifaközösség is kialakítható, amelyben az utasok egy bérlettel igénybe vehetik a versenyképesebb és olcsóbb helyi és helyközi közösségi közlekedés szolgáltatásait.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: a MÁV és a Volánbusz integrációjában az utas a legfontosabb, hogy minél többeket tudjanak átcsábítani – és ne szükségből, hanem a kedvező kínálat miatt – az egyéni közlekedésről a buszra és a vonatra, de ehhez a szolgáltatások fejlesztésére van szükség.

A Volánbusz az országos távolsági és regionális közlekedésen kívül 70 település helyi közösségi közeledését is ellátja. Az elmúlt két évben közel 900 új autóbuszt szereztek be a járműfiatalítási program részeként, a következő évben pedig további csaknem 900 új járművet állítanak üzembe, 2022-től pedig már csak “zöldbuszokat” lehet forgalomba helyezni a nagyobb városokban – fűzte hozzá a Volánbusz vezetője.

Pafféri Zoltán elmondta: Zalaegerszegen 20 vonalon 202 ezer járatot közlekedtetnek egy évben, amelyet 9,3 millió alkalommal vesznek igénybe, Nagykanizsán pedig 17 vonalon 140 ezer járatot indítanak egy esztendőben, amelyeken összesen 5,2 millió utazást regisztrálnak. A zalai megyeszékhelyen keddtől a félhavi összvonalas bérleteket, Nagykanizsán pedig a 30 napos, a havi és a félhavi bérleteket lehet megváltani az applikáción keresztül.

Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány az önkormányzatok költségvetését és a helyi közösségi közlekedést is komoly kihívás elé állította, mégis mérföldkőnek számít a város életében az idei év. Tavasszal három jegy- és bérletautomatát állítottak fel nagy forgalmú helyeken, ősszel pedig hat korszerű csuklósbuszt helyeztek forgalomba.

A jövő év tavaszán elektromos autóbuszokat is szeretnének tesztelni Zalaegerszegen, hogy hosszú távon a szólóbuszok állományát is megújítsa a város. Szintén a tervek között szerepel a helyi és a távolsági közösségi közlekedés harmonizálása, továbbá a vasúti és az autóbusz-pályaudvar felújítása – említette az alpolgármester.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy a nyáron megkezdődött menetrendi összehangolás “nem volt vita nélküli”, de szeptember végétől Nagykanizsán és térségében kényelmesebbé, tervezhetőbbé, olcsóbbá és minőségibbé vált a közlekedés vonaton és autóbuszon. Az új bérletvásárlási lehetőség hozzájárulhat ahhoz, hogy élhetőbb, zöldebb legyen a város, amely a több mint 150 éve jelen lévő vasúti közlekedés révén is 120 ezer ember regionális közlekedési központja.

Pafféri Zoltán az MTI kérdésére azt is elmondta: a jelenlegi adatok alapján Zalaegerszegen több mint 17 ezer, Nagykanizsán pedig 15 ezer bérletvásárló van, aki mostantól a MÁV applikációján keresztül is hozzájuthat a bérlethez. MTI

Téli mesevilág Nagykanizsán

Szerdán, a meteorológiai tél második napján, kora délután Nagykanizsán is havazás kezdődött. A mesebelinek tűnő esti, Erzsébet téri és városi fotókat a kanizsai webkamerák rögzítették.

Egy kis időjárás előrejelzés. A Dunántúlon a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell. Kiemelten Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat. A csapadék halmazállapota csütörtökön napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kikerült a kanizsai Nagy-Magyarország Emlékműhöz a trianoni emléktábla

“A mi ezeréves koronánk egyedülálló szent tárgy, amely koronaékszer, jelkép, jogforrás és hatalom egyben, a világban való eligazodás koordinátarendszerének origója, mely mindig mutatja az utat a történelemben.
Felfelé, az ég felé.
Ezért nehéz nekünk a földi dolgokkal bajlódni, ezért nehéz meglátni a sanda szándékot, és ezért nehéz folytonosan változó új utakon járnunk.
Mert mi ragaszkodunk.
Az 1000 évünkhöz, Istvánhoz, Kálmánhoz, Hunyadi Jánoshoz, de ragaszkodunk Zrínyihez, Petőfihez és Bolyaihoz is.
És ragaszkodunk Erdélyhez, Kárpátaljához, mely a szülőföldem, Vajdasághoz, ragaszkodunk a 15 millió magyarhoz.
A mi irányunk felfelé vezet minket, az ég végtelenje felé.”
(Részlet Nagykanizsa polgármesterének a június 24-i Trianon-megemlékezésen elhangzott beszédéből.)

Kedden a Nagy-Magyarország Emlékmű és a Szent Korona mellett került elhelyezésre a trianoni emléktábla – tájékoztatott Facebook oldalán kedden Balogh László nagykanizsai polgármester.

Gránit emléktábla kerül a nagykanizsai Nagy-Magyarország emlékműre – Dél-Zala Press

Trianon 100 – egy évszázad magányát követően, a bezártságból a nemzet újraegyesítésével felszabadulva tudtunk emlékezni együtt június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. Amely emlékezés egyben tanúságtétele a magyarság összetartozásának, a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és nemzeti érzés egységének.

100 négyzetméteres melléképület lángolt Nagykanizsán

Teljes terjedelmében égett ma hajnalban egy családi házzal egybeépített, közel száz négyzetméteres melléképület-együttes Nagykanizsán, az Alkotmány úton.
A város hivatásos tűzoltói az áramtalanítás után három vízsugárral és kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat, majd a födémet megbontva a még izzó részeket is eloltották.

Gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a családi házra és a szalmatárolóra nem terjedt át. Kiérkezésükig a tulajdonos a pajtarészből három tehenet és öt borjút hozott ki – tájékoztatott kedden a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotók: Nagykanizsa HTP.

3 szintes, 3 küzdőteres, 5 edzőtermes, 5035 ülőhelyes lesz a Kanizsa Aréna

Kedves Kanizsaiak!
A múlt hét egyik legfontosabb és számomra legörömtelibb pillanata a Kanizsa Arénánál megtartott bokrétaünnep volt.
Ehhez kapcsolódóan egy kis statisztikával készültem Önöknek. Íme, a Kanizsa Aréna számokban, a kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. egy héttel ezelőtti tájékoztatása alapján:

3 – ennyi szintje van az épületnek.
3 – a küzdőtér ennyi részre osztható a tetőszerkezetre felhúzható elektromos meghajtású, kétrétegű térelválasztóval.
3 – ennyi elektromos töltésre előkészített parkoló lesz az épület mellett.

(Drónfotó: Kovács Krisztián)

5 – az edzőtermek száma. A csarnokban helyet kap 1 szaunával kiegészített versenysportolói, valamint 1 közösségi és 3 multifunkcionális edzőterem. Ez utóbbiak közül kettőhöz saját öltöző is tartozik.
6 – ez az öltözők száma, amelyből 2 helyiséget a versenysportolók, 4-et a közösségi sportra érkezők vehetnek igénybe. Az öltözők közül 4 akadálymentesített.

8 – ennyi acéltartó található az épület közepén, a pályák felett. Ezek a teherviselés mellett a bevilágítók felépítményét is képezik.
11 – a teljes épület kezeltlevegő-ellátását 11 hővisszanyerővel ellátott légkezelő biztosítja.
14 – akadálymentes és buszok részére kialakított parkolóhelyből ennyi lesz.

18,03 (m) – ekkora az épület legmagasabb pontját adó acéltetőszerkezet (zajgátló fal).
40 (%) – az építkezés készültségi szintje november 24-én, kedden – a bokrétaünnep napján.
50 (kWp) – ilyen teljesítményű napelem-rendszert telepítenek az épület tetejére.
70 (%) – a 2020-ra tervezett út- és parkolóépítési munkák jelenleg itt tartanak.

90 (%) – a közművek kiváltása megtörtént, az új közművek 90 százaléka elkészült.
302 – ez a kerékpártárolók száma.
445 (tonna) – ennyi betonacélt használtak fel az építkezés során.
500 – ennyi normál parkolóhely kerül kialakításra.
600 (kW) – ekkora teljesítményű levegő-víz hőszivattyú biztosítja az épület hűtését, átmeneti időszakban pedig a fűtését is.

1400 (kW) – annak a 14 kazánnak az összteljesítménye, amely a csarnokot fűti majd.
3900 (m3) – ennyi földet mozgattak meg az építkezés dolgozói.

5035 – összesen ennyi ülőhely fér el a sport- és rendezvénycsarnokban. A fix lelátón 1831-en, a mobil lelátókon 1204-en tudnak helyet foglalni, és ha igény van rá, további 2000 széket lehet elhelyezni a küzdőtéren.
Ezúton is köszönöm mindazok munkáját, akik segítették, hogy ez az álom megvalósuljon, és elkészüljön! Köszönet az építkezési munkálatokban résztvevőknek is! – tájékoztatott Facebook oldalán hétfőn Balogh László nagykanizsai polgármester.

Felragyogott az első gyertya fénye Nagykanizsa adventi koszorúján

Advent első vasárnapján este Balogh László nagykanizsai polgármester Facebook oldalán egy videóüzenettel jelentkezett. Ugyan a megszokottól eltérő módon, nem közös együttlétben, de felragyogott városunk adventi koszorúján az első gyertya, a Hit gyertyája – írta a városvezető.

Nagykanizsán a szokásos adventi forgatag most elmarad, de a díszkivilágítás, a város fényei utalnak arra, hogy kell a fény reménysége.

(A nagykanizsai Erzsébet tér Advent első vasárnapján. Drónfotó: Kovács Krisztián)

Szokatlan karácsonyra várunk. A pandémia nehézségei felforgatták adventi készülődésünk időszakát. Az Advent a várakozás megszentelése. Türelem. Ezt kellene elsajátítani és gyakorolni, mert abban a privilegizált helyzetben vagyunk, hogy a kereszténység az egyetlen vallás, amelyben nem az embernek kell keresnie az Istent, hanem az Isten keresi meg az embert.

Ezért az Advent inkább az eljövetel, az érkezés időszaka – fogalmazott többek között videóüzenetében Balogh László, majd szimbolikusan megnyújtotta az Erzsébet téren lévő adventi koszorú első, a remény gyertyáját.

Szép, áldott, befelé forduló, de reménységet hozó adventet kívánok Nagykanizsa! – mondta végezetül a polgármester.

Havazás és hajnali fagyok jönnek!

Többször is várható havazás december első hetében. Kedden, a meteorológiai tél első napján hidegre kell készülni, helyenként még napközben is mínuszok lesznek. Hétvégére pár fokkal melegszik az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn, november 30-án a Dunántúlon több-kevesebb napsütés várható. Keleten, délkeleten délelőtt még több lesz a felhő, és helyenként havazás is lehet, majd délután ott is felszakadozik a felhőzet, megszűnik a csapadék. A leghidegebb órákban mínusz 6 és plusz 1, napközben 0 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

(Havazás Nagykanizsán. Fotó: archív)

December elsején, kedden nagyrészt borult, párás, főleg éjjel, reggel helyenként ködös időre lehet számítani. Számottevő csapadék nem lesz, de helyenként előfordulhat hószállingózás. A minimumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1, a maximumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között valószínű.

Szerdán a ködfoltok feloszlását követően, több-kevesebb napsütés is lehet. Kora délutánig nem valószínű csapadék. Késő délutántól, estétől délnyugat felől havazás kezdődhet. Este, éjjel a déli megyékben helyenként havas eső, ónos eső is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 8 és mínusz 1 fok között alakul, de a kevésbé felhős északkeleti részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul.

Csütörtökön nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható ismétlődő csapadék: a Nyugat-Dunántúlon főleg havazás, a Kelet-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, az Alföldön havas eső, ónos eső is, de egyre inkább eső. Kisebb területen nyugaton is lesz havazás, helyenként arrafelé is kialakulhat havas eső, ónos eső. Északkeleten legkisebb a csapadék esélye. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul, de északkeleten hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet többnyire mínusz 1 és plusz 6 fok között valószínű, de nyugaton alacsonyabb, délkeleten magasabb értékeket is mérhetnek.

Pénteken jórészt eső várható, de eleinte nyugaton, illetve a hegyekben még hó, havas eső is hullhat. Majd a csapadékzóna kelet felé vonul, este elhagyja az országot. A szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön időnként megerősödik. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben plusz 1 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton ködfoltok is lehetnek. A szél megélénkül, főleg a Kisalföldön néhol megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 10 fok között alakul.

Vasárnap főleg nyugaton, délnyugaton valószínű eső. A szél megélénkül, főleg a Kisalföldön sokfelé megerősödik. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben általában plusz 5-11 fokig emelkedik a hőmérséklet, de délkeleten helyenként melegebb is lehet – olvasható az előrejelzésben.

Fenyőfát varázsolnak az ágacskákból Nemespátrón

A karácsony előtti időszakban már hetekkel ezelőtt megkezdődik a karácsonyfának való fenyők kivágása, eladása Zalában. Surd és Nemespátró környékén már a múlt hét óta stilezik, kivágják, csomagolják az ünnep illatos , egyedi szimbólumát.

A nemespátrói Dömötörfyné Sifter Éva sok értékes információt megosztott abban a videóban, amelyet engedélyével töltöttünk fel a YouTube-ra.

(Becsomagolt, szállításra váró fenyőfák a Zala megyei Nemespátrón 2020. november 22-én. Az ország egyik legnagyobb fenyőnevelő térségében elkezdődött a karácsonyi fenyők vágása. MTI/Varga György)

“Amikor egy 15-20 centis kis ágacska és 8-10 év munkája során lesz 1,70,1,80,190 magas, bekerített terület kell, hogy ne legeljék le a vadak, valamint permetezni kell a bogarak, a gombák ellen a fákat. Permetezni, kaszálni a füvet, hogy tiszta legyen az ültetvényes – az 8-10 év nehéz munkája .”- mondta többek között a videóban Éva.

1 2 3 227