Tisztítják a nagykanizsai Csónakázó-tavat

A Via Kanizsa Nonprofit Zrt. a Csónakázó-tó partmenti területei mellett a vízfelület kezelésével is igyekszik több szabadidős funkció feltételeit biztosítani.

Megrendelésünk alapján erre specializálódott szakvállalkozás munkagépe végez növényzetmentesítési munkákat a Szúnyogszigeti híd és az Öbölhíd közötti vízfelületen.

A mederben elszaporodott vízitök (sárga tavirózsa), mely a tündérrózsafélék családjába tartozó nem védett növény, a horgászoknak, a csónakázóknak és vízibiciklizőknek egyaránt akadályt jelent. A víz alatti növényrészeknél történő „kaszálás” után a növényi részek zöme a partra kerül, ahonnan a tervek szerint rövid idejű száradás-szikkadás után elszállíttatjuk.

Az invazív módon elszaporodott növények nem mindegyikét távolíttatjuk el, így remélhetőleg a természetfotózás kedvelőinek is marad megörökíthető virágzó tavirózsa – írta Facebook oldalán hétfőn a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.

Zalában is bevonultak a speciális önkéntes tartalékosok

Az ország több pontján, így Zala megyében is július első napján vonultak be a speciális önkéntes tartalékosok. Nagykanizsán öltötték magukra az egyenruhát.

A Magyar Honvédség részt vesz a kormány gazdaságvédelmi akciótervében munkahelyteremtéssel: hat hónapos speciális önkéntes katonai szolgálati formában nyújt segítséget a koronavírus-járvány következtében állásukat veszített jelentkezőknek.

„Egy cégnél dolgoztam, de ez a munkahelye a járvány idején megszűnt. Amikor jött ez a lehetőség, nagyon örültem neki. Még középiskolában jelentkeztem rendőrnek, az egyenruha viselés egy álom volt, úgyhogy most ezt megvalósítom” – mondta Póka Veronika közkatona.

A bevonulókat Balogh László, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte, majd Kis-Bús Károly alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka tájékoztatta a megjelenteket és válaszolt a felmerült kérdésekre.

Nagykanizsán 45-en kezdték meg a fél évig tartó kiképzést.

(Kép és szöveg: Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy. Forrás: a honvédelem.hu engedélyével.)
A képzés a nagykanizsai, Erdész utcai volt határőr laktanyában zajlik. A jelentkezők mintegy fele hölgy.

Mázli: becsapódott egy autó az előkertjébe Kanizsán

Ma korán reggel (Ez még június 14-én történt. A szerk.) jelentős folytonossági hiány keletkezett a ház előtti sövényemen. Épp a résben látható konyhaablak mögött, reggeli készítés közben erős motor-, majd fékezés hangjára lettem figyelmes és a szemem láttára becsapódott az autó az előkertembe. A két kiszálló tizenéves fiatalt kérdeztem, megnéztem, hogy megsérültek-e?

Köszönhetően annak is, hogy se a baloldali közlekedési táblát, se a jobb oldalon lévő vaskos cédrus törzset nem találták el, megúszták. De a legnagyobb mázlijuk, hogy a sűrű sövény fokozatosan fékezte őket. Az útszegély az első tengelyt kimozdította a helyéből, felnik deformálódtak, a defekt még jutalmul elől – hátul. Az meg a mi szerencsénk, hogy senki nem került az útjába.

A baleset a nagykanizsai Városkapu krt. déli végén, az elágazásban történt. Nem ez az első itt. Szerencsétlen dolog volt itt keresztülvezetni a Kaposvári út és 7-est összekötő szakaszt. A kereszteződés pedig nagyon veszélyes. Az útburkolat jó minőségű, de döntése a jobbra kanyarodónak kedvezőtlen, esőtől pedig rendkívül síkossá válik.

Sajnos a kihelyezett 30 km-es sebességkorlátozásra sokan fittyet hánynak. Szóval a szakembereknek ki kellene találni valamit, mert a jelenlegi nagy forgalom a csarnok megépültével tovább gyarapodik. A legolcsóbb a fekvőrendőr lenne. Önkormányzati képviselőnknek is szívesen vennénk a közbenjárását.

Végül megdicsérem magamat a háromlépcsős, mélységben tagolt sövényvédelem szakszerű kialakításáért. Bár ez egy hadastyántól elvárható a harcászati ismeretei alapján, de azért szorgalom és munka is kellett hozzá. Példa volt a katonai repterek kifutója végén a túlszaladó gépek megállítására felszerelt, úgynevezett „majomfogó” háló is. Fontolgatom, hogy a szomszédomtól védelmi pénzt fogok szedni, mert ha tartotta volna az autó irányát, sövény hiányában most az autóját, házát érte volna kár.

Még néhány idézet a kocsi vezetőjétől: – „Az anyám szét fogja verni a fejemet… a kva életbe csak három hete kaptam a jogsimat, most biztosan elveszik tőlem a … rendőrök… pedig csak ötvennel mentem…” Megjegyzem, egy kutyáját sétáltató, szavahihető tanú szerint harminc méterrel a kisodródás előtt inkább 90 – 100 km/h volt az „ötven”.
Mikor köszönés nélkül elmentek, összeszedtem a fiatalok által előkertemben eldobált taknyos zsebkendőiket, cigarettacsikkjeiket.

Ha felénk autóztok, tartsátok be a 30 km/óra sebességet, itt okkal állították fel azokat a táblákat. A sövényem meg majd újra nő. (Forrás és fotók: Facebook)

Zajvédő fal épülhet a palini városrészben

Már ciklusok óta ismert probléma megoldása körvonalazódik.

Cseresnyés Péter, Dénes Sándor polgármesterek idejében is már több alkalommal fordultak kéréssel a palini városrész lakói az autópálya melletti zajvédő fal megépítése kapcsán az illetékesekhez.

Az akkoriban elvégzett zajvédelmi monitoring eredményeként nem volt indokolt a kivitelezés.

Idén tavasszal dr. Erdős László képviselőtársam is és az ott lakók jelezték újra a problémát, ami után Cseresnyés Péter államtitkár úrral közösen megkerestük az illetékességgel rendelkező minisztériumot, amely minisztérium szakállamtitkára válaszában a megépítésre javasolt zajárnyékoló falak listájába felvetette kérésünket, mivel a kért legújabb mérés azt mutatta, indokolt lehet zajvédő fal létesítése – tájékoztatott pénteken Facebook oldalán Balogh László nagykanizsai polgármester.

(Fotó: Kovács Krisztián)

Napraforgók Nagykanizsa-Palin határában – Dél-Zala Press

Pár szép napraforgós fotót kaptunk a nagykanizsai S. Varga Györgytől. Gyuri ezúttal egy látványos napraforgótáblát fényképezett le Nagykanizsa Palini városrészénél, egészen pontosan Palin határában. Köszönjük szépen!

Újra fizetőparkolás Nagykanizsán!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2020. július 2-től (csütörtöktől) ahogy országosan, úgy Nagykanizsán is újra díjat kell fizetni a várakozási övezeten belül a parkolóhelyek igénybevételekor.

A zavartalan működés érdekében a díjmentes időszakban megtörtént az automaták átprogramozása annak érdekében, hogy a 2020. július 1-től használatos új 100 Ft-os érmével is lehessen jegyet váltani.

(Forrás: Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. – Facebook)

Ingyenes a parkolás Nagykanizsán – Dél-Zala Press

Módosítottam a fizető parkolóhelyek működtetéséről és igénybevételéről szóló önkormányzati rendeletet, így a mai naptól a parkolásért fizetendő óradíjak mértéke 0,-Ft-ra csökken, vagyis ingyenessé válik mostantól a veszélyhelyzet idejére a parkolás Nagykanizsán. A döntésre több okból is szükség volt: a fennálló veszélyhelyzetben különösen fontos, hogy a kanizsai polgárok egészségének megóvása érdekében a személyes érintkezéseket a minimálisra csökkentsük.

Csütörtökön leszakadhat az ég!

Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az egész országra, és hőség miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az UV-sugárzás is extrém lesz.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: már szerda estétől lehetnek a Dunántúlon elszórtan zivatarok, és főként az Alpokalján egy-egy hevesebb is lehet. Éjszaka és hajnalban főként a Dunántúl keleti, északkeleti részén alakulhatnak ki zivatarok, amelyek várhatóan átterjednek a Duna-Tisza közére és az Északi-középhegység nyugati részére is. Csütörtökön napközben országszerte lehetnek intenzív zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat.

A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék, viharos szél kíséri, de egy-egy helyen 50 millimétert meghaladó csapadék, nagyméretű jég és 80-90 kilométer/órásat meghaladó szélroham is valószínű. Heves zivatar leginkább délután, kora este alakulhat ki az Alföldön. Késő estére a keleti országrészre szorulhatnak vissza az intenzívebb csapadékgócok.

(Fotó: archív. Zivatar Nagykanizsán. A fényképet S. Varga György készítette)

Csütörtökre a zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna és Veszprém megyére másodfokú, az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Felhőszakadás veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hőség miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében figyelmeztetnek.

Azt írták: a középhőmérséklet – főként az ország déli felén – elérheti a 25-26 Celsius-fokot, de a záporok, zivatarok felfrissülést hoznak. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 15-21 fok között valószínű, a legmagasabb pedig 28-35 fok között alakul.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy 8,2-es (extrém) UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Azt kérik, hogy mindenki fokozottan védekezzen leégés ellen. Napközben 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást, és mindenképpen javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használata.

Koronavírus: mely iparágak lesznek a nyertesei és vesztesei?

A koronavírus nem csak a mindennapjainkra nyomta rá a bélyegét, a betegség nyomában gazdasági válság is érkezett. Sokan elvesztették a munkahelyüket, bezárni kényszerültek az üzleteiket. A jövedelmek, megrendelések és üzleti lehetőségek elvesztését nem minden cég élte túl, sok iparágban komoly pusztítást okoz a recesszió. Vannak azonban ágazatok, melyek még profitálni is tudtak az eseményekből. Lássuk, mi történt, és mi várható még a piacon.

Kik nyertek és kik vesztettek?

A vírus általában háromféleképpen érintette a cégeket. Volt, akinek teljesen megszűntek a bevételei. A fodrászok, egyes boltok, szolgáltatók hónapokig nem nyithattak ki. Számukra a válság sok esetben végzetes volt. Sokuk a koronavírus járvány lecsengése után sem számíthat sok jóra. Az ingyenes kaszinó és néhány más, a társadalmi távolságtartás alatt is működőképes üzlet azonban fejlődésnek indult.

Vannak szürke zónák is. Világviszonylatban a turizmus hatalmas veszteségeket szenvedett el, számos hazai szolgáltató mégis profitált a válságon. A vidéki, kevés fő befogadására képes kis szálláshelyek például kedvelt célpontjai lettek a vakációzóknak, külföldi nyaralás helyett sokan inkább itthon maradnak. Sokan a Balatonnál, vagy valamelyik wellness szolgáltatást kínáló szálláshelyen próbálnak inkább pihenni.

A termelés összeomlásától sok gazdasági előrejelzés tartott, ennek ellenére a gyáripar szerencsére kevésbé szenvedte meg a válságot, mint arra számítani lehetett. Kínában hamar megszűntek az áruk kivitelét érintő korlátozások, így ma már a legfontosabb alapanyagok ismét zavartalanul jutnak el a gyárakba.

Néhány vállalkozás meg tudta oldani a termelést helyi nyersanyagforrásokból vagy a meglevő készletek átcsoportosításával. Más cégek kifejezetten az európai beszállítókra kezdtek hagyatkozni, hiszen minél kevesebbet kell utaztatni a terméket, annál kisebb a kockázat. Az online vállalkozások viszont a lezárás ideje alatt is zavartalanul működtek.

Mi lesz azzal, aki elveszíti a munkáját?

A munka és a gazdaság összefüggései régóta ismertek. Ha az emberek elveszítik a munkahelyeiket, a fizetőképes kereslet is csökken. Jelenleg ezt a tendenciát a személyes szolgáltatásokat kínáló vállalkozók szenvedik meg leginkább – a kozmetikus, fodrász, masszőr szakembereknek sokáig zárva kellett tartaniuk. Sok területen magas a munkanélküliség, épp ezért tartani kell attól is, hogy ezek a vállalkozások a vírus lecsengése után sem nyerik vissza teljes vendégkörüket.

A kormány sokat tett azért, hogy valamennyire stabilizálja a gazdaságot. A munkaerőhiányos ágazatokban, vagy a katonaság és rendőrség állományában is igyekezett helyet biztosítani azoknak, akik átmenetileg munkahely nélkül maradtak.

Mi lesz a szórakoztató iparral?

Mivel a nagy rendezvények megtartása sokáig nem volt engedélyezett, rengeteg szórakoztatóipari szereplő került nehéz helyzetbe. Ezek a cégek, művészek nagy számban kényszerülnek arra, hogy más területen próbáljanak szerencsét.

A kisebb, “intimebb” szórakozóhelyek viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A társadalmi események közül a focimeccsek, lovas futamok, szabadtéri sportok népszerűsége is emelkedik, hiszen ilyen jellegű rendezvényeket is lehet már tartani. Ezzel párhuzamosan a szerencsejáték is növekszik. Megfigyelhető, hogy a koncertek közönsége is ebbe a világba menekült, amíg nem lehetett rendezvényeket tartani.

Online szerencsejáték: az abszolút sikerágazat

“Nem szeretném nagy szavakra ragadtatni magam, de ez az üzletág most virágzik.” – mondja Boross Örs, a kaszinok.online szakértője. Szerinte a vírushelyzet egyértelmű nyertese az online kaszinó iparág, a szolgáltatás népszerűsége töretlenül növekszik.

A szakértő szerint azok is megjelentek az online kaszinókban, akik eddig élőben játszottak. Keresik a közösségi élményt és a játék izgalmát, hiszen a hagyományos kaszinók sokáig nem tudtak kinyitni. A home office munkavégzés miatt sokan most ismerkedtek meg igazán a digitális technológiával, ők szintén most bukkantak fel a kaszinók felhasználói között.

Természetesen ott vannak azok is, akik bevételre szeretnének szert tenni a szerencsejátékból. “Az iparnak tudnia kell, mit kezdjen ezekkel az emberekkel.” – mondja Boross Örs. – “Náluk fennáll a játékfüggőség veszélye is, eddig viszont úgy tűnik, a kaszinók felnőttek a feladathoz.”

Sikeres és fegyelmezett védekezés

Úgy tűnik, Magyarország jó helyzetben van, ez pedig a fegyelmezett védekezésnek és a társadalmi összefogásnak is nagyban köszönhető. Nagykanizsa polgármestere már köszönetet mondott a segítő szakmákban dolgozóknak, amiért kivették a részüket a vírus elleni küzdelemből.

A szakemberek azt mondják, a védekezésben szinte mindenkinek nagy szerepe volt.

Azoknak főleg, akik aktívan teljesítettek szolgálatot a járvány idején. Egy játékszakértő internetes véleménye szerint: “Bár nem látványosan, de a kaszinóipar is igyekszik segíteni. Ebben a szakmában nagyon át kell gondolni, nyíltan felvállalja-e egy cég, hogy társadalmilag felelősen működik – egy jótékonysági akciónak is lehet kellemetlen mellékzöngéje. De a színfalak mögött nagyon sok minden zajlott. Reméljük, nem hiába.”

Fokozatosan nyitja újra ügyfélszolgálati irodáit az E.ON

Július 6-ától a megfelelő biztonsági óvintézkedések mellett újranyitnak az E.ON központi személyes ügyfélszolgálati irodái. A vállalat ugyanakkor továbbra is azt ajánlja ügyfeleinek, hogy elsősorban a digitális ügyfélcsatornákat vegyék igénybe, hiszen az elmúlt időszak pozitív tapasztalatai alapján az online, telefonos és videós ügyfélszolgálaton minden ügyüket teljes körűen, kényelmesen, egyszerűen és biztonságosan el tudják intézni. A személyes ügyfélszolgálatok online időpontfoglalással lesznek látogathatók.

Az E.ON személyes ügyfélszolgálatai a járványügyi helyzet enyhülésével összhangban, viszont az ügyfelek és a munkatársak egészségének további védelme mellett fokozatosan nyitnak meg országszerte. Először, július 6-ától a vállalat központi ügyfélszolgálati irodái nyitnak ki hétfő, kedd, csütörtök és pénteki napokon 10-től 14 óráig, szerdán pedig 14 és 18 óra között. Azok az ügyfelek, akik mindenképpen személyesen szeretnék ügyüket intézni, június 29-étől az eon.hu/idopontfoglalas online felületen tudnak előzetesen időpontot kérni maguknak. Erről SMS-ben és e-mail-ben is megerősítő értesítést kapnak.

Az előzetes időpontfoglalással rendelkező ügyfelek egy lefoglalt időpontban egy ügyet tudnak intézni. A foglalás 20 percre szól, ha ennyi idő alatt nem végeznének az üggyel, az E.ON munkatársai a megkezdett ügyfélmegkeresésre a látogatást követően írásban válaszolnak. Az ügyfelek és a munkatársak védelme érdekében a vállalat arra kéri a személyes ügyfélszolgálatot igénybe vevő ügyfeleit, hogy pontosan és egyedül érkezzenek a lefoglalt időpontjukra, az iroda területén viseljenek maszkot vagy szájat és orrot eltakaró kendőt, valamint tartsák be a 1,5 méteres védőtávolságot.

Az E.ON emellett felhívja ügyfelei figyelmét, hogy személyes megjelenés nélkül kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb és továbbra is biztonságosabb az ügyintézés, amely az E.ON digitális platformjain, azaz a videós ügyfélszolgálaton, telefonon, e-mailben és online is elérhető.

Az E.ON Online Ügyfélszolgálatán, a www.eon.hu/ugyintezes oldalon egyszeri regisztrációt követően az alábbi ügyek teljes körűen intézhetők:

  • mérőállás diktálás,
  • számla- és egyenlegmegtekintés,
  • számlabefizetés,
  • e-számlára váltás,
  • értesítés tervezett üzemszünetekről

Az E.ON arra kéri ügyfeleit, hogy az alábbi ügyek intézésére, ha megtehetik, továbbra isa cég digitális csatornáit válasszák:

  • mérőállás rögzítése,
  • előrefizetős mérő feltöltése,
  • számlamásolat és csekk kérése.

Az előrefizetős mérők feltöltésére nemcsak a digitális csatornákon, hanem az országban számos helyen, például újságárusoknál, élelmiszerboltokban is van lehetősége az ügyfeleknek, a pontos helyszínek az alábbi oldalon településre bontva megtalálhatók: https://eonapps.hu/araminfo_komfortkartya.php

Az E.ON személyes ügyfélszolgálati irodáinak újranyitásáról minden információ megtalálható az eon.hu/informaciok weboldalon.

Az ügyfélszolgálatok megnyitása mellett az érintett ügyfelek tájékoztatását követően az E.ON számlatartozási és követeléskezelési folyamatai is újraindulnak – tájékoztatta honlapunkat az E.ON.

Hatalmas vihar tart délnyugat felé!

Többfelé már másodfokú riasztást is kiadott zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután. Az egész Balatonnál pedig másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint eddig Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Zala megyében adtak ki másodfokú riasztást. A nap további részében viszont az országban bárhol kiadhatják a másodfokú riasztást zivatarveszély miatt.

Az egész országban a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében a széllökés veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

(Viharfelhő Nagykanizsánál az M7-es autópályánál. Fotó. archív. MTI/Varga György)

Azt írták: délutántól északnyugat felől egy hidegfront érkezik, környezetében egyre többfelé várható zivatar, heves zivatar, amelyhez viharos (jellemzően 60-90 kilométer/órás, néhol 100 kilométer/óra körüli) széllökések, helyenként felhőszakadás (többnyire 20-40 milliméternyi csapadék), nagyobb méretű (akár 2 centiméternél is nagyobb) jég társulhat. Heves zivatarra a Dunántúl középső és délnyugati tájain, illetve az Alföldön és az Északi-középhegységben legnagyobb az esély.

A front az éjszaka első felében kelet felé elhagyja az országot, de éjfél után északkeleten még előfordulhat egy-egy zivatar.

Kitértek arra is, hogy a hidegfront mögött a Dunántúlon zivataroktól függetlenül több helyen viharossá fokozódik a szél.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte: arra kérnek mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

Ha leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék a 112-es segélyhívón!

Ismét nőtt az új fertőzések száma Ausztriában

Ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint.

Szombaton az előző naphoz képest 58-cal nőtt a fertőzöttek száma, míg vasárnap 74 új esetet diagnosztizáltak. A fertőzés Bécsben terjed a leggyorsabban; itt egy nap alatt 39-en kapták meg a vírust, míg Felső-Ausztriában 18, Alsó-Ausztriában 10 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Salzburg tartományban három, Vorarlbergben két új fertőzést jelentettek, míg Burgenlandban és Tirolban egy-egy ember kapta meg a fertőzést.

Az aktív betegek száma is növekedett; jelenleg 551 fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, 42-vel többet, mint szombaton. Stabil ugyanakkor azoknak a száma, akiket kórházban kezelnek; ők 71-en vannak. Az intenzív osztályon kilenc beteget ápolnak.

Ausztriában összesen 17 564 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 16 401-en időközben meggyógyultak. A fertőzés szövődményeibe 702-en haltak bele.

Bécsben az elmúlt 24 órában ketten vesztették életüket, egy 61 éves férfi és egy 54 esztendős nő, akinek más betegségei is voltak. Eddig összesen 602 520 ezer koronavírus-tesztet végeztek el. Noll Katalin/MTI

Zalai férfi vesztette életét egy ausztriai munkabalesetben – Dél-Zala Press

Egy 48 éves magyar munkás hunyt el a grazi kórház felújításánál történt balesetben. A pénteken történt esetről a steiermarki rendőrség és az ORF számolt be: a liftaknában dolgozó férfit a leomló állványzat temette maga alá pénteken negyed kettő körül. A mentés több órán át tartott, a dolgozót azonban már csak holtan tudták kiemelni.

1 2 3 216