A jövő héten 22-29 fok között lesz a hőmérséklet

A jövő hét elején is sok lesz a napsütés és marad a meleg, többfelé 30 Celsius-fok közeli értékekkel, a hét második felében viszont csapadékosabb idő várható. A hétvégére hűl is az idő, egyre inkább 20 fok körül alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

Hétfőn napos idő várható csapadék nélkül. A leghidegebb órákban 4-12 fok lesz. Napközben 24-28 fokig melegszik a levegő.

(Fotó: archív. Ősz a nagykanizsai Csónakázó-tónál. Győrfy Éva)

Kedden is több órára kisüt a nap. A nyugati, délnyugati határ közelében viszont előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 5-13, a maximumhőmérséklet 24-29 fok között alakul.

Szerdán és csütörtökön a hosszabb-rövidebb idejű napsütés mellett szórványosan várható zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. Zivatar térségében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 7-15, csütörtökön 9-15 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet szerdán és csütörtökön is 23-28 fok között alakul.

Pénteken több helyen várható záporeső, zivatar. Sokfelé megerősödik a szél. Zivatar térségében viharos lökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 10-15, a maximumhőmérséklet általában 21-25 fok között valószínű, délkeleten 26-28 fok is lehet.

Szombaton is többfelé várható záporeső, zivatar. A szél is sokfelé megerősödik. A leghidegebb órákban 6-15 fok lesz. A nappali csúcsértékek nyugaton 15-22, keleten 22-27 fok között alakulnak.

Vasárnap elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél helyenként lehet erős, zivatarban viharos. A legalacsonyabb hőmérséklet 1-10 fok között valószínű, keleten lesz az enyhébb idő. Napközben 14-21 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Fotó/selfie kerettel gazdagodott a Csónakázó-tó parkja

A Csónakázó-tónál nyáron létesített „NAGYKANIZSA” fotópont közelében a Via Kanizsa saját kivitelezésében fotő/selfie keret készült, melynek segítségével lehetőség nyílik megörökíteni a tóparti élményeket.

Az „I LOVE CSÓ-TÓ” feliratú keret elé kis állványt készítettünk, amin a fényképezőgép és a mobiltelefon elhelyezhető. (Az állvány helye a teszteket követően változni fog.)

A fotó/selfie keret alsó sarkában – mint a mellékelt bemutató fotókon is látszik – a Csónakázó-tónál éppen zajló vagy tervezett rendezvények logója is megjeleníthető lesz.

A bemutató képeken szereplő modellezők, horgászok, kerékpárosok és kirándulók mindegyike örömmel vállalta a fotózást. Bízunk abban, hogy a Csó-tó parkjának látogatói körében is népszerű lesz legújabb látványosságunk.

Amennyiben a fotó/selfie keretnél készült fotód megjelenítéséhez hozzájárulsz, küldd el azt a via.titkarsag@nagykanizsa.hu címre és hamarosan láthatod a Csó-tó fotópont galériában a viakanizsa.hu honlapon – tudatta Facebook oldalán pénteken a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. (Fotók: Via Kanizsa)

Kigyulladt egy autó a 74-esen Zalaszentbalázsnál

Teljes terjedelmében égett egy személygépkocsi csütörtök reggel a 74-es főúton, Zalaszentbalázs külterületén. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók vonultak, akik két vízsugárral megfékezték a lángokat.

A beavatkozás ideje alatt az érintett útszakaszon a forgalom szünetelt – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. (Fotók: Gelse ÖTE – Facebook)

Ismered Emilt? Nyugdíjba ment a legendás kanizsai postás

Murai Emil 49 éven át dolgozott kézbesítőként Nagykanizsán.

– Tizenöt évesen álltam munkába 1971. augusztus 16-án – mondja Emil, aki július végén vonult nyugdíjba.

– Először kerékpáros távirat-kézbesítőként dolgoztam, aztán voltam autós csomagkézbesítő, majd kézbesítőhelyettes is. Lett volna rá lehetőségem, hogy az irodában dolgozzak. De nem akartam a négy fal közé vonulni. Éppen a szabadság, az ügyfelekkel való kapcsolat az, ami az egész postában a legjobban tetszett nekem – teszi hozzá Emil.

Ennyi idő alatt majdnem kétszer körbejárta a Földet az Egyenlítőnél, megközelítőleg 76 ezer km-t tett meg a járásában. De hogyan?

– Vigyáztam magamra, a nyolcvanas években letettem a cigit, és felhagytam a kávézással is. Étrend-kiegészítőket szedek, vagyis elég jól bírom magam, sokan mondják, hogy kevesebbnek nézek ki a koromnál. De az a 49 év csak benne van a lábamban – mondja.

Kép és szöveg: Kovács Olivér (Forrás: Magyar Posta – Facebook)

47 tehetséges általános iskolás nyert ösztöndíjat a Mura Programból

A Mura Nemzeti Programban részt vevő 34 dél-zalai településről 4.-7. osztályos általános iskolás gyerekek pályázhattak tanulmányi ösztöndíjra. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Tehetség Ösztöndíjprogram 47 fiatal tanulmányait támogatja szeptembertől, ezúttal mintegy 3,8 millió forint értékben.

2018 óta minden évben meghirdetik azt az ösztöndíjprogramot, amelyre az EFOP-3.9.2-16-2017-00050 „Humán kapacitások fejlesztése a Mura Nemzeti Program nyugati térségében” című projektben részt vevő településeken élő fiatalok pályázhatnak. A bírálat során az ösztöndíjbizottság a tehetséges, de nehéz körülmények között élő fiatalokat kereste, így elsősorban a tanulmányi eredmények és az egészségügyi, szociális körülmények jelentették a döntés alapját.

(Cseresnyés Péter államtitkár köszöntője a tavalyi ösztöndíj átadó ünnepségen Bázakerettyén)
(Farkas Szilárd letenyei polgármester köszöntője a tavalyi bázakerettyei ösztöndíj átadón)

Az ösztöndíj minden diák esetében a teljes tanévre, szeptembertől júniusig szól, egyenként 80.000 Ft-tal támogatva tanulmányi előmenetelüket. Az eredeti tervektől eltérően a bizottsági tagok és Letenye Város polgármestere, Farkas Szilárd döntése alapján a COVID-19 járvány által okozott nehézségek enyhítésére idén 40 helyett 47 pályázó részesülhetett ösztöndíjban.

Nem csupán a bizonyítványok és a körülmények játszottak azonban szerepet a döntésben – e dokumentumok mellé minden pályázónak bemutatkozó levelet is kellett írnia a jövőt illető elképzeléseiről. Gépészmérnök, válogatott sportoló, grafikus, zenész vagy rendőr – csak néhány azokból a foglalkozásokból, amelyek a diákok vágyott céljai között szerepeltek.

Volt, aki a teljes összeget a későbbi továbbtanulására, vagy eszközeinek fejlesztésére szeretné fordítani, és volt, akinek a legnagyobb örömöt az jelentené, ha szülei büszkék lehetnének rá iskolai és sporteredményei miatt. Álmokból tehát nincs hiány. A Tehetség Ösztöndíjprogram célja pedig pont ezeknek a tehetséges fiataloknak a támogatása azzal, hogy esélyeiket, életkezdési lehetőségeiket javítja, bátorítva őket arra, hogy tanulmányaik végeztével is otthonuknak tekintsék a vidéket.

(A tavalyi letenyei ösztöndíjasok)
(A tavalyi muraszemenyei ösztöndíjasok)

A projektről:

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló EFOP-3.9.2-16-2017-00050 azonosítószámú „Humán kapacitások fejlesztése a Mura Nemzeti Program nyugati térségében” című projekt keretében a Bázakerettye község vezette konzorcium 499,99 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a térség 34 településének humán kapacitásainak fejlesztésére, amely mintegy húszezer lakost érint közvetlenül.

A 2018-tól 2022-ig tartó program legfontosabb célja, hogy programok, képzések szervezésével, eszközök fejlesztésével jövőképet kínáljon az aprófalvak és kistelepülések hátrányos helyzetű lakosságának, a helyi közszolgáltatásokban dolgozóknak, valamint a fiatalkorú lakosságnak, javítva ezzel az érintett települések munkaerő-megtartó képességét, vállalkozói szellem fejlesztését és az elvándorlás csökkentését.

Résztvevő konzorciumi partnerek: Bázakerettye Község Önkormányzata, Dél-Zala Murahíd Letenye Térségi Társulás, Letenye Város Önkormányzata, Muramenti Nemzetiségi Területfejlesztési Társulás, Pusztaszentlászló Község Önkormányzata, Szécsisziget Község Önkormányzata, Tófej Község Önkormányzata, Tormafölde Község Önkormányzata, Tornyiszentmiklós Község Önkormányzata, Tótszerdahely Község Önkormányzata.

A Mura Program miniszteri biztosa és elindítója Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Kompetenciaközpont és tudományos park létesül 5 milliárdból Nagykanizsán

A Pannon Egyetem, valamint a Mol és helyi cégek részvételével körforgásos gazdasági kompetencia központot, továbbá tudományos és innovációs parkot is létrehoznak Nagykanizsán – jelentette be pénteken a dél-zalai városban az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László a kompetencia központban is vezető szerepet vállaló, vízkezeléssel foglalkozó Hidrofilt Kft. telephelyén arról beszélt, hogy az állam, a felsőoktatás és az üzleti élet szereplőinek együttműködésére alakítják ki mintegy 5 milliárd forintos támogatással a nagykanizsai körforgásos gazdasági kompetencia központot. Az egyetemi-vállalati együttműködések következő szintjét jelenti a 38 milliárd forintos európai uniós támogatásból megvalósuló tudományos és innovációs, vagy más néven science park, amely már a hasznosítható tudásra épülő munkahelyek megteremtésének terepe is egyben.

(A BOLD kreatív ügynökség által 2020. szeptember 11-én közreadott képen a nagykanizsai tudományos és innovációs park látványterve látható, amelyet a Rotary Fúrási Zrt. Vár utcai telephelyén építenek meg. Ezen a napon sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a városban a Pannon Egyetem, valamint a Mol és helyi cégek részvételével körforgásos gazdasági kompetencia központot, továbbá tudományos és innovációs parkot is létrehoznak. MTI/BOLD kreatív ügynökség)

A miniszter kifejtette: egy egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakítása a cél Magyarországon, hogy nemzetközileg is versenyképes, hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre és fejlődjenek tovább. Az elmúlt években a tudományos élet körül folyó viták is megmutatták, hogy az alapkutatásokra épül a magyar tudomány, de szükség van az alkalmazásra, hogy az ötletből valami konkrétum is szülessen.

A kormánynak az a szándéka, hogy a Budapesten kívüli kutatóközpontokat is erősítse, erre “eddig Magyarországon soha nem látott összeget”, 51 milliárd eurót biztosítanak a következő költségvetési ciklusban európai uniós forrásból – fogalmazott Palkovics László.

A nagykanizsai kompetencia központ létesítése kapcsán elmondta: a Pannon Egyetem vezetésével jön létre részben Nagykanizsán, részben Veszprémben, az együttműködésben részt vesz a Mol, a Hidrofilt Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft., továbbá a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. A központ megújuló energiákkal, hulladékgazdálkodással, víztechnológiával, valamint fenntartható turizmussal és fenntartható városfejlesztéssel foglalkozik mintegy 50 kutatási alprojektben.

Palkovics László egy következő lépésnek nevezte, hogy a Magyarországon létrehozandó 10 science park egyikét ugyancsak Nagykanizsán alakítják ki, amire 38 milliárd forint európai uniós támogatást vesznek igénybe. A nagykanizsai kutatóközpont és tudományos park adhat helyet a nagy jövő előtt álló hidrogénkutatás egyik magyar innovációs projektjének is – jegyezte meg.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a két nagykanizsai beruházás jelentőségét ahhoz a hatalmas lépéshez hasonlította, mint amikor Magyarországon elsőként éppen Zalában indult el az olajipar.
Felidézte, hogy a hivatal célja a “tudás létrehozása és a felhasználás összekötése” az egyetemi hálózatra és a velük együttműködő vállalatokra építve, ennek megvalósítására idén már 148 milliárd forintos alapra pályázhattak a magyarországi szereplők. Az elmúlt években sikerült megtöbbszörözni a pályázók számát, csak ebben az évben 750 új vállalkozás nyújtott be támogatási igényt.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta: a társaság csaknem öt éve megfogalmazott új stratégiája, hogy nyitnak az új iparágak, az innovatív technológiák irányába.
Az egyik legnagyobb kihívás a hulladékkezelés, aminek jelenleg csak mintegy harmada hasznosul Magyarországon, de gyors ütemben fejlődik a feldolgozóipara. Az a “célunk, hogy kialakítsunk egy olyan alkalmazható tudásbázist, amivel Közép-Európa vezető újrahasznosítói lehetünk”, ebben pedig a Mol vezető szerepet vállalna – jelentette ki Hernádi Zsolt. Jelezte azt is, hogy Nagykanizsán szeretnék kidolgozni és innen elterjeszteni a hulladék-újrahasznosítás modelljét.

Az elnök-vezérigazgató arra is kitért, hogy a Mol és a Pannon Egyetem nemrég óta szintén közös projektben vizsgálja Nagykanizsán, hogy a szennyvízből milyen mértékben mutatható ki a koronavírus-fertőzöttség terjedése. Az eredmények pontosan előre jelzik, hogy miként növekszik a megbetegedések száma.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora egyebek mellett arról beszélt, ahhoz, hogy a lineáris gazdaságból körforgásos legyen, “rendszert kell váltani”. A mintaprogram kialakításához Nagykanizsa ideális helyszín, mert megvan mindaz a tudás és az évtizedes együttműködések, ami ehhez szükséges.

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselőjeként (Fidesz) arról beszélt, hogy Nagykanizsa a 19-20. század fordulóján jelentős iparváros volt, s megmaradt az a komoly tudás, amire ma is alapozni lehet, jelenleg pedig a vízkutatás egyik kiemelkedő terepe. Ovádi Péter, veszprémi országgyűlési képviselő (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy Veszprémnek szerves része az egyetem, a vállalkozások, a város fejlődése elképzelhetetlen lenne nélküle.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: Nagykanizsa a körforgásos gazdaság mintavárosa kíván lenni. Jelentős nemzetközi szintű szereplőkkel tudja megtenni ehhez az első lépéseket, ezzel is növelve a város vonzerejét, megtartó képességét. MTI

Újra lesznek közvetlen buszjáratok Nagykanizsa és Budapest között

Szeptember végétől ismét lesz közvetlen autóbuszjárat Nagykanizsa és Budapest között, ezzel együtt a vasúti közlekedés olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb lesz – közölte Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) és Cseresnyés Péter, Nagykanizsa fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Cseresnyés Péter, aki egyben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta: augusztus elején a Nagykanizsa és a főváros közötti vasúti és a buszközlekedés menetrendjének átalakítása több település lakóit is előnytelenül érintette.

Hétfőn az érintett térségek polgármesterei és országgyűlési képviselői tárgyaltak az ITM-mel. Ennek eredményeként indulhat újra a közvetlen buszjárat Budapest és a dél-zalai város között is.

Felidézte, hogy 2006-2007 körül megszűntek az addig kedvelt Intercity-vonatok Nagykanizsáról, ezzel meghosszabbodott a vasút menetideje, sokan így inkább a gyorsabbá és gyakoribbá vált autóbuszjáratokat választották.

A kormányzat szándéka, hogy a párhuzamosságok megszűnjenek, az utasok inkább a hatékonyabb, környezetkímélőbb vasúti közlekedést válasszák, ezért vonattal az eddiginél komfortosabb és olcsóbb eljutási lehetőséget biztosítanának a jövőben – jelezte Cseresnyés Péter.

Balogh László arról beszélt, hogy a járványhelyzet idején az addigi 60-70 százalékos helyett alig 30 százalékos kihasználtsággal közlekedtek a buszok Nagykanizsa és Budapest között. Az augusztus elsején megváltozott menetrend miatt – miután nem maradt közvetlen buszjárat – számtalan megkeresés érkezett a nagykanizsai városházára is.

A polgármester jelezte: a tárgyalások eredményeként összehangolják a buszok és a vonatok menetrendjét, Intercity-kocsikat állítanak forgalomba, csökken a vasúttal az utazási idő és a menetjegyek ára is. A város – a baloldali többséggel működő közgyűlésben ritka egyetértésben – arról döntött, hogy október 1-jétől az utazók kényelme érdekében a belváros és a vasútállomás között 20 percenként közlekedtet autóbuszokat, ami jelentősen megkönnyíti a vonattal utazók helyzetét. MTI

Licitálni lehet kanizsai piaci, vásári helyekre

A Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. nyilvános licitet hirdet a nagykanizsai piacokon és vásárokon helyhasználati szerződéssel le nem kötött helyeire a 2020. szeptember 27-től 2020. december 31-ig terjedő időszakra.

Heti vásár és használtcikk vásár a Kalmár u. 6. sz. alatti Csarnok üzletház földszintjének C és D szektorában, valamint a parkoló kijelölt területén.

Licitálási alapdíj:
• parkoló: 24.000 Ft/árusítóhely
• üzletház: 9.600 Ft/félasztal
Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 27. 12:00 óra.
Az árverés ideje: 2020. szeptember 27. 12:00-kor.

A licitálási hirdetmények, a licitálható helyek listája és térképe a Csarnok Üzletház földszintjén található hirdetőtáblákon, valamint a Piacfelügyelet irodájában megtekinthető.
Jelentkezés helye: Nagykanizsa, Vásárcsarnok piacfelügyeletén.
Az árverések helye: Nagykanizsa, Vásárcsarnok 1. em. Vagyongazdálkodási Zrt. irodája.

(Forrás: Via Kanizsa)

A nagykanizsai Humán-Társ ügyvezetője elnyerte az Év Fiatal Vezetője Különdíját

Szeptember 3-án a Budapesten megrendezett HR Festen került sor az Év Fiatal Vezetője díj eredményhirdetésére, ahol a nagykanizsai Humán-Társ Személyzeti Kft. Ügyvezetője, Gergina Szabolcs Gyula elnyerte a KKV kategória Különdíját.

A HR Fest Magyarország legnagyobb HR-es eseménysorozata, amely emberi erőforrással foglalkozó szakembereket és vállalati döntéshozókat köt össze egymással. A résztvevők megismerkedhettek a nemzetközi HR trendekkel, kapcsolatokat építhettek, magas színvonalú előadásokat hallgathattak. Az esemény csúcspontjaként kerültek átadásra az Év Fiatal Vezetője díjak, a Coaching Team szervezésében.

A rangos elismerés elnyerése érdekében három körös megmérettetésben kellett a pályázóknak bemutatniuk vezetői készségeiket, elért eredményeiket, jövőképüket és saját szervezetük működését. A szakmai zsűri tagjai között a HR területén nagy tapasztalattal rendelkező vezetők foglaltak helyet. Az elismeréseket a kiírás szerint állami; nonprofit; nagyvállalat; KKV, illetve női vezető kategóriákban ítélték oda.

A nagykanizsai székhelyű Humán-Társ büszke ügyvezetőjére, hogy Gergina Szabolcs Gyula a megmérettetésen a Magyarországon működő szervezetek számát tekintve, a legnagyobb szektor, a KKV mezőnyében vehette át díját.

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy kiérdemeltem az Év Fiatal Vezetője Különdíját. Köszönöm a Munkatársaimnak az elkötelezettségét és magas minőségű munkáját, melynek köszönhetően közös sikereket értünk és érünk el. Úgy gondolom, hogy az ilyen eredmények bizonyítják, hogy a befektetett munka mindig megtérül!”- tette hozzá Gergina Szabolcs Gyula.

Kapitális pontyot fogtak ki a kanizsai Csónakázó-tóból

Gerócs Zoltán a pötrétei Aranykárász Horgászegyesület tagja a múlt héten szombaton délután a nagykanizsai Csónakázó-tónál horgászott, amikor 1 szem, borsos ízű bojlival felcsalizott horgára egy kapitális tükörponty kapott rá.

A horgász közel 40-45 perces fárasztás után emelte partra a 16,95 kg-os tükröst, amelyet fotózás után sportszerűen visszaengedtek éltető elemébe. (Fotók: Nagykanizsai Csónakázó-tó – Facebook)

1 2 3 221