Zalában 32 új autóbuszt állít forgalomba a Volánbusz

Három beszállítótól összesen mintegy 700 új autóbuszt állítanak üzembe év végéig a Volánbusz országos flottájának részeként, ebből 32 korszerű járművet ezekben a hetekben helyeznek forgalomba Zala megyében – közölte az új buszok pénteki, zalaegerszegi bemutatóján a közlekedési társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.

Papp László felidézte, hogy a 2018-ban indult járműfiatalítási program keretében idén 1665 jármű megvásárlására írnak ki közbeszerzési eljárást, ebben az évben így várhatóan még mintegy 700 új busz kerül az utakra. A jövő év végéig ezzel a Volánbusz járműparkjának mintegy 40 százaléka újulhat meg – összegezte.

(Nemrég csuklósbuszok érkeztek Nagykanizsára is.

Kifejtette: a zalai városokat összekötő és azok térségében közlekedő új Credo autóbuszok 75 személyesek, klímával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, mobiltöltőkkel vannak felszerelve, a mozgássérültek számára pedig rámpával is ellátták őket. A tapasztalatok alapján a gyártó járművei ár-érték arányban és üzemeltetési költségben is jobbak a többihez képest.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi államtitkára, a dél-zalai térség országgyűlési képviselője (Fidesz) úgy vélekedett, a több mint 250 településsel rendelkező, aprófalvas Zala megyében a munkába járást és a szolgáltatások elérését nagyban megkönnyíti a közösségi közlekedés. Ennek fejlesztését a kormányzat is segíti, lehetővé téve ezzel, hogy akár az utakat terhelő személyautó-forgalmat is csökkentsék.

Vigh László, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a városban több közlekedési jellegű nagyberuházás is zajlik, köztük a járműipari tesztpálya, az M76-os gyorsforgalmi út, a harcjárműgyár és egy logisztikai központ építése.
A zalai megyeszékhelyen abban is gondolkodnak, hogy növelnék az elektromos meghajtású buszok számát – ismertette a képviselő.

Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy tavaly hat korszerű csuklós buszt állított üzembe a városban a Volánbusz, ezzel a 35 darabos flotta átlagéletkora kevéssel 12 év alá csökkent. Jövőre 11 elektromos buszt szeretnének forgalomba helyezni, így 7,7 évre csökkenne a buszok átlagos életkora, továbbá előkészítés alatt áll a vasútállomás és az ottani buszpályaudvar felújítása – írta az állami hírszolgálat.

780 millióból újult meg a kanizsai Spar

Több mint egymilliárd forintból korszerűsítette nagykanizsai és gyáli áruházát a Spar, energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve – tájékoztatta a kereskedelmi cég csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a járványidőszakban is következetesen alkalmazott beruházási és fejlesztési stratégia részeként Nagykanizsán több mint 780 millió forint ráfordítással, Gyálon pedig 269 millió forintot meghaladó összegből újítottak fel egy-egy szupermarketet.

(Fotó: archív)

Három hónapos átalakítás után vehették újra birtokukba a nagykanizsai vásárlók a város autóbusz-pályaudvarának szomszédságában álló, 28 munkatársat foglalkoztató áruházat.

A környezetvédelmi szempontokra is ügyelve energiatakarékos LED-lámpák gondoskodnak a megvilágításról, illetve környezetkímélő, szén-dioxid-alapú hűtéstechnikai rendszert építettek ki.

Gyálon, a 17 dolgozót foglalkoztató áruház két hónap alatt kapott frissebb és modernebb külsőt és belsőt, egyebek mellett újonnan kialakított kiszolgálópultokkal, fali mirelithűtővel. A takarékos LED-világítás kevesebb energiafelhasználást tesz lehetővé a 23 ezer lakosú Pest megyei járásközpontban lévő szupermarketben – derül ki a közleményből.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. árbevétele 738,9 milliárd forint volt 2020-ban, 8,7 százalékkal több az előző évinél, a beruházások összértéke tavaly elérte a 28,7 milliárd forintot. A vállalat 588 üzletet működtetett tavaly év végén, a foglalkoztatottak száma meghaladta a 14 ezret – írta az állami hírszolgálat.

Megdöbbent a szakma, hogy újságírók ellen kémkednek Magyarországon

A Magyar Lapkiadók Egyesülete, mint az iparág reprezentatív érdekvédelmi szervezete megdöbbenéssel értesült a Direkt 36 oknyomozó portálon megjelent cikkben szereplő állításokról, miszerint Magyarországon évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek, közöttük újságírók, fotósok, oknyomozó újságírók, ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Tekintettel az igencsak laza magyar szabályozásra, nem lehet pontosan tudni, hogy Magyarországon egy évben mennyi és milyen eszközökkel lebonyolított telefon lehallgatást hajtanak végre, ráadásul a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Terrorelhárítás (TEK) esetében e két szervezetnek nincs szüksége bírósági engedélyre, az ő esetükben a lehallgatást az igazságügyekért felelős miniszter hozzájárulása teszi lehetővé.

Az újságírói munka, különösen az oknyomozói újságírás egyik legfontosabb alappillére a forrásvédelem, az ilyen és ehhez hasonló törvénysértések egyrészt elbizonytalanítják mind az újságírót, mind az információforrásokat, illetve teljes mértéken kiüresítik a törvények biztosította forrásvédelmi paragrafusokat.

Magyarország Alaptörvényében deklarált demokratikus alapérték a szólásszabadság, a sajtószabadság, ezért a Magyar Lapkiadók Egyesülete álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy állami szervek olyan módszerekkel végezzenek titkos lehallgatásokat, melyek mind az Alaptörvényt és valamennyi egyéb ebből eredeztetett törvény megsértői lehetnek.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete, mint az iparág reprezentatív érdekvédelmi szervezete megdöbbenéssel értesült a Direkt 36 oknyomozó portálon megjelent cikkben szereplő állításokról, miszerint Magyarországon évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek, közöttük újságírók, fotósok, oknyomozó újságírók, ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Elvárjuk a Kormánytól, hogy mielőbb adjon nyilvános és minden részletre kiterjedő magyarázatot a történtekre, amennyiben azok igazak, vagy dokumentumokkal alátámasztva adjon hiteles cáfolatot – közölte hétfőn az MTI Országos Sajtószolgálatával Magyar Lapkiadók Egyesülete.

A Direkt36 arról adott hírt, hogy több magyarországi tényfeltáró újságíró mobiljára telepítettek olyan izraeli kémszoftvert, amelyet kizárólag az izraeli védelmi minisztérium engedélyével csak titkosszolgálatok és országok vásárolhatnak. A teljes cikk ITT OLVASHATÓ.

250 ezres szakmunkás minimálbért javasolnak

A minimálbér 200 ezer forintra emelésével a szakmunkás-bérminimum mintegy 250 ezer forintra nőne – mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán a nemzeti konzultációról szólva.

Palkovics Imre kifejtette: a minimálbér és a szakmunkás-bérminimum “mindig együtt mozog”; az emelés után egy kezdő szakmunkás már “korrekt bérnek nevezhető” fizetést vihet haza.

A minimálbér emelése további béremelkedést eredményezhet – folytatta -, hiszen a munkáltatók csak így tarthatják meg a versenyképes munkaerőt. “Tehát arra lehet számítani, hogy a teljes magyar bérskála ennek köszönhetően meg fog emelkedni” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: eddig sem volt semmilyen káros hatása a minimálbér emelésének, mert a magyar gazdaság “fundamentumai” erősek, és most sem számít például elbocsátásokat vagy a munkanélküliség növekedésére. Az emelést egy lépcsőben végre lehetne hajtani, de ha a politika úgy dönt, két lépcsőben is bevezethető – fűzte hozzá. MTI

823 millióból újulnak meg templomok Zalában

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b3), Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége fideszes országgyűlési képviselője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, miniszterelnöki biztos (k) és Arányi Zoltán plébános (b) beszélget Homokkomáromban, a Nyolc Boldogság templomnál 2021. július 15-én, csütörtökön.

Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Templom-felújítási Programról, az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatásáról a templom előtt. Zala megyében 823 millió forintból 54 településen 58 templom újulhat meg a templomfelújítási programban. Fotó: MTI/Varga György.

Szaharai homok hullott Nagykanizsán

Korábban szaharai por, most szaharai homok hullott eső után Nagykanizsán. A szaharai por és a homok vélhetően ugyanazt jelenti, csak most ezt a nevet adta a fotós a mifelénk szokatlan természeti jelenségnek.

Szaharai homok nyomai autókon az éjszakai eső után Nagykanizsán 2021. július 14-én., szerdán. (Fotók:MTI/Varga György)

Legutóbb 2018-ban fotózták le Kanizsán, amikor szaharai por lepte be az autókat, de akkor a meteorológusok előre figyelmeztettek, hogy csak a poros-homokos légtömeg elvonulta után érdemes kocsit mosni.

Vasárnap is leszakad az ég, nagy méretű jég is hullhat!

A heves zivatarokban bővelkedő péntek után vasárnap jön a folytatás. Már a hajnali órákban zivatarok alakulhatnak ki, legnagyobb eséllyel a Duna vonala mentén és a Dunántúlon. A nap előrehaladtával pedig egyre több helyen várhatóak záporok, zivatarok, az igazi dömping azonban a délutáni órákban jön.

Ekkor szinte az ország bármelyik tájegységén megdörrenhet majd az ég. Nem csoda, hisz minden légköri feltétel adott lesz a zivatarok, köztük a heves zivatarok kialakulásához, melyek a Kárpát-medence felett hullámzó front és az által létrehozott erős összeáramlási zóna mentén fognak rendszerbe szerveződni.

(Fotó: az országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi riasztása. OMSZ – Facebook)

Az intenzívebb gócokat több helyen kísérheti kiadós felhőszakadás, amiből rövid idő alatt akár 40-50 mm-t meghaladó csapadék is kihullhat, így nagy eséllyel alakulhatnak ki villámárvizek különösen a nagyobb városokban és hegyvidéki területeken. A felhőszakadás mellett sajnos ismét előfordulhat nagy méretű (2-5 cm átmérőjű), néhol akár szignifikáns (5 cm feletti átmérő) jégeső, és viharos széllökésekre is számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország egészére másodfokú figyelmeztetést adott a kiadós felhőszakadások miatt – figyelmeztetett szombaton az Időkép.

A károkozó viharokkal kapcsolatosan a Letenye Média arról számolt be, hogy az olyan szupercellák ellen, mint amelyek pénteken lecsaptak tehetetlen az országos jégkármérséklő rendszer.

Országszerte heves zivatarokkal érkezik a hidegfront pénteken

Nyugat felől érkezik pénteken a hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség: vasárnap legfeljebb 32 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Péntekre zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a valószínűbb forgatókönyv szerint péntekre virradóra alakulnak ki intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felén. Éjszaka a zivatarokat 70 kilométer/órát meghaladó szél, akár 2-3 centiméteres átmérőjű jég és intenzív csapadék kísérheti.

(Fotó: archív. Zivatar Nagykanizsán)

Péntek délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben alakulhatnak ki heves zivatarok. A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok. A heves zivatarokat 90 kilométer/órásnál erősebb széllökés, 2-3, helyenként akár 4 centiméteresnél is nagyobb jég és felhőszakadás kísérheti.

Délután a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő.
Pénteken a nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség – tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint péntek hajnalban 16-24 fok várható. A nappali maximumok 25 és 37 fok között alakulnak, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Szombaton a Dunántúlon többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani, másutt a többórás napsütés mellett több helyen valószínű zápor, zivatar. A szél a Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik, másutt zivatarok környezetében lehet erős, akár viharos széllökés. A leghidegebb órákban 14-21 fok lehet. Délutánra 27 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a napsütés mellett többfelé alakulhat ki záporeső, zivatar. Jellemzően mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb 26-32 fok között valószínű.

Ellenőrzik az építőanyag kereskedéseket a drasztikus drágulás miatt

Az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható drasztikus áremelkedések miatt indított kormányzati ellenőrzéssorozatban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) együttműködik a fogyasztóvédelmi hatósággal – erről egyezett meg Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerdán. A két szerv információcserével is javítja a vásárlók, építkezők érdekeinek védelmét szolgáló közös fellépés hatékonyságát – tájékoztatta az ITM közleményben az MTI-t.

A versenyhivatalhoz és a fogyasztóvédelmi intézményrendszerhez is jelentős mennyiségű panasz érkezett be az elmúlt hetekben az építőipari alapanyagok kereskedelme kapcsán. A szinte követhetetlen ütemű áremelkedés kiszolgáltatottá teszi a fogyasztókat.

(Cseresnyés Péter államtitkár, miniszteri biztos. Fotó: Facebook)

A családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányada köt ki a forgalmazóknál. A jelzések szerint súlyos hiányosságok tapasztalhatók egyebek mellett az árak átlátható feltüntetésében, a minőségi kifogások kezelésében is.

A GVH május végén kezdeményezett piaci konzultációt a témában az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével. A nemzeti versenyhivatal önálló vizsgálói csoportot hozott létre az áremelkedés okainak feltárására és a beérkezett panaszok vizsgálatára.

Az ITM elrendelése alapján a megyei kormányhivatalok munkatársai az ország minden részében felkeresik a termékkört forgalmazó kiskereskedelmi egységeket. A héten induló helyszíni ellenőrzések kiterjednek az árfeltüntetési és termékbiztonsági követelmények betartásának számon kérésére is. A tárca az egyedi jogviták rendezésében ingyenesen közreműködő békéltető testületektől a beérkező megkeresések azonnali, közvetlen becsatornázását kérte, mert azok célzott hatósági intézkedéseket alapozhatnak meg.

A kormány sokrétű, összehangolt intézkedéssorozattal lép fel a magyar emberek védelme, az életminőségüket javító beruházások megvalósíthatósága érdekében. Az együttműködő hatóságok erőiket egyesítve dolgoznak a fogyasztók érdekében a káros gyakorlatok visszaszorításán, az egyenlő versenyfeltételek megteremtésén – hangsúlyozza közleményében a szaktárca.

Hőség – Visszatér a kánikula a jövő héten

Melegszik a levegő, a jövő héten ismét hőségre kell készülni: akár 38 Celsius-fok is lehet. Várhatóan a hétvégén egy zivatarokkal kísért hidegfront hoz némi enyhülést – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn napközben már csak helyenként valószínű záporeső, északkeleten esetleg egy-egy zivatar. A legtöbb napsütés a Tiszántúlon várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-19, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között alakul.

(Fotó: archív. Hamarosan újból üzemel Nagykanizsán az Erzsébet téri szökőkút)

Kedden napos idő lesz. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb az északkeleti tájakon fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor. Hajnalban 12-19, délután 28-34 fokot mérhetnek.

Szerdán is napos idő lesz, csapadék nélkül. A leghidegebb órákban 14-21, a délutáni órákban 32-37 fok lesz.

Csütörtökön is napos időre lehet számítani. Az ország nagy részén nem várható csapadék, inkább csak a nyugati határvidéken, illetve a hegyekben fordulhat elő egy-egy helyen frissítő zápor, zivatar. A szél elsősorban a Dunántúlon megélénkül, Sopron és a Fertő-tó környékén erős lökések is előfordulhatnak. A minimumok 16-23, a csúcsértékek 33-38 fok között alakulnak.

Pénteken a napsütés mellett már erőteljesebb gomolyfelhő-képződés valószínű, és nyugat, északnyugat felől egyre több helyen várható zápor, zivatar. Akár heves zivatar is lehet. A szél nagyobb területen megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 17-23 fok között várható. A maximumhőmérséklet az északnyugati tájakon már csak 30 fok körül valószínű, de a délkeleti, déli megyékben még mindig 35 fok fölé melegedhet fel a levegő.

Szombaton a napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés, szórványosan zápor, zivatar valószínű. A Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A hajnali 18-23 fokról délutánra általában 27 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap gomolyfelhős, napos időre van kilátás, a képződő gomolyfelhőkből elszórtan kialakulhat zápor, zivatar. A légmozgás élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 16-21, a legmagasabb hőmérséklet jobbára 27-33 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

1 2 3 247