Történelmi útvonalak, amelyeken érdemes végig utazni

(x) Amint utazásra van alkalmunk, úgy évszaktól függetlenül bizony tud fejtörést okozni a megfelelő úticél kiválasztása. Legyen szó egy hosszú hétvégéről, egy téli szünetről vagy akár egy pár hetes nyári szabadságról, lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk.

Mivel mindössze egy pár klikkeléssel tudunk jegyet és szállást foglalni, illetve bármilyen információhoz hozzájutni, így már csak egy kérdés maradt hátra: hova is megyünk? Persze mindig lehet mondani, hogy most inkább nem, maradjunk otthon, majd utazunk legközelebb. A pár extra szabadnapot könnyen és jogosan el tudjuk tölteni otthon is a családunkkal, olvasással, az internet világában játékokkal, online fogadás lehetőségekkel, esetleg egyszerűen csak pihenéssel és alvással. Viszont, ha mégis az utazás mellett döntünk, akkor már pakolás közben, de legkésőbb a repülőtérre tartva a levegőben érezzük a ránk váró napok tömény izgalmát.

Bár kicsit több időt és anyagiakat igényel, de a nagy kalandokra vágyókat érdekelhetik az alábbi, egyrészt történelmi, másrészt kultikus utak.

Akit valaha is érdekelték a hosszabb autós utak, az biztos hallott a több amerikai államon áthaladó Route 66-ról. A keletet a nyugattal összekötő utat 1926-ban kezdték el építeni. Érdekesség, hogy a Chicagót Los Angelessel összekötő útnak a megépítése mindössze 11 évig tartott. Természetesen az évek alatt voltak kisebb nagyobb változtatások, de a történelmi Route 66 jelentős része a korabeli hangulatot adja vissza. A 8 államon (Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó, Texas, Oklahoma, Kansas, Missouri, Illinois) áthaladó útra érdemes minimum 2-3 napot rászánni.

Történelmi jelentőséggel bír a Szent Jakab-út (spanyolul Camino de Santiago vagy egyszerűen El Caminó). Ez a régi zarándokút a Spanyolország északi részén található Galícia tartományának a fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A legenda szerint az itt található székesegyházban található idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Az ide vezető kalauz 4 különböző útvonalat említ, így mindenki megtalálhatja a számára legkézenfekvőbbet. Az úton nem csak vallásos indíttatásból indulnak el az emberek, hanem egyre inkább azok is, akik keresnek valamit – akár saját magukban, akár szimplán válaszok után kutatva. Említésre méltó, hogy 1993 óta az UNESCO Világörökségnek a része.

A művészet, azon belül is a festészet hódolóit érdekelheti a Belga Művészeti útvonal. A 268 km hosszú út 4 történelmi városon halad át: Brüsszel, Antwerpen, Brugge és Gent. Az erre járok az említett városokban található híres németalföldi festők kiállításain kívül megcsodálhatják Belgium történelmi városainak építészetét, a rengeteg kulturális rendezvényt és nem utolsó sorban megkóstolhatják az okkal híres belga söröket.

Bár valamelyest feledésbe merült, érdemes egy pillantást vetnünk a 60-as, 70-es években nagy népszerűségnek örvendő Hippi útvonalra (Hippi trail). Az akkori szabadságra vágyó és egyben alternatív útvonalakat kereső fiatalok egy egészen szokatlan útvonallal álltak elő, ami idővel kultikussá vált. Az út sokszor Nyugat-Európából indult, de klasszikus kiinduló pontnak számított Isztambul városa, ahonnan az út Iránon, Afganisztánon, Pakisztánon, Indián át haladt egészen Nepálig. A számtalan országot, kultúrát és tájat magába foglaló út okkal vonzotta a kalandra vágyókat. A jelenlegi politikai helyzetnek köszönhetően (gondoljunk például Afganisztánra) ma már kicsit nehezebb dolgunk van, ha az eredeti útvonalat szeretnénk követni, azonban ihletet mindenféleképpen lehet belőle meríteni.

Mindezek mellett rengeteg más, például kulturális, történelmi, vallási, gasztronómiai út várja világszerte az utazókat – igazán nincs más dolgunk, mint eldönteni, hogy mit is szeretnénk látni utazásunk során.