Hogyan kerülheted el a plusz kiadásokat az utazások során?

(X) Egy utazás megszervezése és lebonyolítása sohasem egyszerű dolog. Legyél akár gyakorlott utazó, akár olyan, aki csak évi egy-két alkalommal utazik a nagy világban, bármikor becsúszhat egy-egy hiba a számításokba, amik utána súlyos tíz- vagy akár százezrekkel növelik meg a kiruccanás költségeit.

A következő cikkben összeszedtünk néhány tippet, amikre odafigyelve meg tudod magad kímélni a váratlan kiadásoktól, és sokkal nyugodtabbá teheted a nyaralások időtartamát.

Előkészületek: Útlevél

Annak érdekében, hogy biztosan eljuthass az úti célodhoz, nem árt, ha időben ellenőrzöd az útlevelek érvényességét. Elsőre ugyan alapvetőnek tűnhet a dolog, de jobb, ha számolsz vele, hogy egyes országokba például csak akkor engednek be, ha legalább fél évig érvényesek még az okmányok. Ez a feltétel ha nem teljesül, akkor kénytelen leszel visszafordulni, ami érzelmileg is megterhelő lehet, de nem kis anyagi vonzatai is vannak annak, ha kétszer kell nekivágnod a teljes útnak.

Előkészületek: Telefon, internet

Amennyiben rendszeresen indulsz külföldi utakra, akkor biztosan tudod már, hogy egyes szolgáltatók már rendelkeznek speciálisan ennek a közönségnek kialakított tarifacsomaggal. Amennyiben úgy érzed, hogy ez neked nem éri meg, és inkább maradnál a megszokott díjcsomagodnál, jobb, ha érdeklődsz a szolgáltatónál, hogy kell-e többletköltségekre számítani. Ha arra a döntésre jutsz, hogy inkább nyilvános wifi hálózatokat használsz és telefonos applikációkat, akkor nem árt számolnod a nyilvános hálózatok használatának kockázataival is (nagy esély az adatok és jelszavak ellopására).

Szeretnél úgy elutazni, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhasd magad és a szeretteidet, de nem szeretnél feleslegesen sorban állni a különböző ügyfélszolgálatoknál az ajánlatokért? Kösd meg az utasbiztosítást az otthonod kényelméből online, hogy több időd legyen az egyéb előkészületekre!

Indulásnál: Poggyász

Jobb, ha előzetesen tájékozódsz arról, hogy az általad választott légitársaság milyen korlátozásokat alkalmaz a kézipoggyász méreteire és tömegére. Amennyiben nem készülsz fel alaposan és véletlenül túlpakolod a bőröndödet, akkor megeshet, hogy külön csomagként kell majd feladnod, ami már az indulás pillanatában megemelheti a tervezett költségeket.

Érkezés módja

A célországba érkezéskor még vár rád a feladat, hogy eljuss a szállásodra. Ez történhet bérautóval, taxival vagy tömegközlekedéssel is. Arról azonban ne feledkezz meg, hogy nézz utána, van-e az adott országban az ottartózkodásod alatt olyan ünnepnap, ami miatt munkaszünetet írnak elő. Ez ugyanis nagyban megnehezítheti a szállásra jutásodat, megeshet, hogy kimaradnak tömegközlekedési járatok, vagy hogy nem dolgoznak a taxisok. 

Összességében elmondható tehát, hogy alapos előkészületekkel tetemes összegeket spórolhatsz meg az utazási bakik elkerülésével.