A világjárvány miatt jelentősen nőtt az online szerencsejátékok népszerűsége 2020-ban

A COVID-19 világjárvány komoly hatással van az emberek mindennapi életére, és ez alól a szerencsejátékokkal kapcsolatos szokások sem jelentenek kivételt. A tavalyi évben nagymértékben nőtt az online szerencsejátékok népszerűsége, főleg a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseknek köszönhetően. De lássuk is pontosan milyen változások mentek végbe a szerencsejátékok terén 2020-ban.

(Fotó: Pixabay)

Egyre többen játszanak online szerencsejátékokat

Világszerte számos intézkedést hoztak az egyes országok kormányai annak érdekében, hogy megállítsák a COVID-19 terjedését. A korlátozások kiterjedtek olyan szabadidős tevékenységekre is, mint a szerencsejátékok. Azonban annak ellenére, hogy alapvetően a kaszinók és lottózók működését kevésbé érintették a bevezetett korlátozások, mint például a mozikét, színházakét vagy más szórakozóhelyekét, az emberek kevésbé szívesen keresték fel a többségében zárt légterű játéktermeket, hogy aztán ott órákon keresztül játszanak. Az olyan óvintézkedések, mint a maszk kötelező viselése, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés mind hozzájárultak ahhoz, hogy a tavalyi évben kevesebben látogattak el a hazai kaszinókba. Na és azért arról se feledkezzünk meg, hogy a turizmus visszaesése által a kaszinóknak eleve kevesebb turista vendéggel kellett számolniuk. Így nem meglepő módon a hagyományos kaszinók bevételei tekintetében komoly csökkenés volt tapasztalható 2020-ban.

Míg a hagyományos kaszinójátékok terén a koronavírus sok veszteséget okozott, addig az online szerencsejáték iparnak kapóra jött a világjárvány. Az online játékok ugyanis sokkal népszerűbbek lettek a vírus elterjedése óta. Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy melyek a legjobb magyar fogadási oldalak, a következő oldalon listába szedve megtalálod őket a legfontosabb információkkal együtt.

De miért is olyan népszerűek az online szerencsejátékok?

Az online szerencsejátékok iránti növekvő kereslet egyik oka, hogy sok szerencsejátékos, aki korábban kaszinóba járt, elkezdett áttérni az online kaszinózásra. Így a kijárási tilalom ellenére is hódolhattak a szenvedélyüknek és nem tették ki magukat feleslegesen a megfertőződés veszélyének se. Emellett rengetegen azért kezdtek el online játszani, mivel a karanténnal hirtelen jött extra szabadidejüket szerették volna valamilyen élvezetes tevékenységgel eltölteni, vagy a járvány által okozott elszigeteltség érzését szerették volna elfeledtetni a netes játékkal. A legtöbb online kaszinó és fogadási oldal kínálatában több ezer játéktípus (pl. póker, blackjack, rulett, baccarat, bingó, lottó), valamint sportfogadási lehetőség közül választhatnak a játszani kívánók, így a kényszerszabadságra kényszerült emberek biztosan nem unják meg a játékot.

A COVID-19 járvány miatt sokan elestek a bevételi forrásuktól. Így ez is egy ösztönző tényezőként jelent meg sok embernél. Ők a kiesett bevételüket próbálták meg egy kis nyereménnyel kipótolni, amikor játékra adták a fejüket.

Megváltoztak a sportfogadási szokások is a kijárási tilalom alatt

A kaszinózás mellett a sportfogadási szokások is megváltoztak a korlátozások következtében. Mindez annak tudható be, hogy a világjárvány sajnálatos módon a sportéletet is megbénította valamilyen szinten. A tavalyi évben sorra halasztották el az egyes sporteseményeket, de rengeteget mérkőzést el is kellett törölni. Így a sportrajongók számára jóval kevesebb fogadási esemény állt a rendelkezésére, mint a korábbi évek során.

Rengeteg sportfogadó, aki már évek óta rendszeresen fogadott a különböző sporteseményekre, nehezen élte meg a hirtelen jött változást. Sokak számára a hagyományos kaszinójátékok jelentették a megoldást, így elkezdtek ezekben az online kaszinójátékokban részt venni a sportfogadás helyett, vagy esetleg azt kiegészítőleg.

Világszerte sorra készülnek a tanulmányok a témában

A világjárvány hatása a szerencsejáték iparra egyébként olyan szinten látványos, hogy a szakemberek világszerte elkezdték vizsgálni az emberek viselkedésében, különösen a játszási szokásaiban bekövetkezett változásokat.

2020-ban az Egyesült Királyságban például elvégeztek egy kutatást, amely azt a fenti megállapításunkat is alátámasztja, miszerint azokat a játékosokat, akik már korábban is aktívak voltak a szerencsejátékok terén, a kijárási tilalom újabb játékok kipróbálására ösztönözte.

Egy svéd tanulmány pedig kifejezetten az online szerencsejátékokat vette górcső alá és 5 hónapra kiterjedő adatból (2020 január 1-május 31) vontak le különböző következtetéseket. Számunkra a tanulmány legérdekesebb megállapításai az alábbiak voltak:

  • az online kaszinó játékosok száma jelentős mértékben növekedett az idő múlásával,
  • az online kaszinó játékosok napi fogadásainak átlagos összege jelentősen csökkent az idő múlásával.

Tehát egyre többen kezdtek el online játszani a világjárvány kirobbanása óta, azonban a fogadásokra elköltött pénzösszegek nem hogy nőttek, hanem inkább csökkentek az idő előrehaladtával.

A fentiek alapján mindenképpen az online szerencsejátékok további térnyerésére lehet számítani. Becslések szerint az online szerencsejátékok ipara 2023-ra már 92 milliárd dolláros üzletággá nőheti ki magát.