Fogadjak a kedvenc csapatomra? Vagy ez rossz döntés?

A sportfogadók nagyon is jól tudják, hogy melyik évszakban, melyik hónapban, mely szezonban mikor, kire, kikre, melyik csapatra fogadjanak. A sportfogadók egy bizonyos százaléka nagyon szeret a kedvenc csapatára, vagy sportolójára, lovára, stb fogadni. Azonban biztos, hogy mindig ezt kívánja a józan ész? Biztos, hogy ez lesz a legjobb döntés? A cikkben érveket és ellenérveket sorakoztatunk fel, azaz néhány dologra hívjuk fel a figyelmet, hogy miért is jó a kedvencünkre fogadni és néha miért is kell pont az ellenkezőjét tenni?

Az ismeretek előnyt jelentenek

Nyilván, ha szeretünk egy csapatot, akkor szeretünk azokra fogadni, de az is igaz, ha kedvelünk egy csapatot, akkor minden ismeretet begyűjtünk róluk, hogy képben legyünk, hiszen fogadni igazából csak így lehetséges.

Amennyiben mindent tudunk egy csapatról, akkor nem csak a csapattagokról mélyítjük el az ismeretünket, hanem a csapat stratégiai játékáról is sok mindent tudni fogunk és ez magabiztossá tesz bennünket és 100 százalékig hiszünk bennük, és ezzel együtt a döntéseinkben is. Azonban, ez olykor félrevezető is lehet és elvakulttá is tehet bennünket.

Az ismereteink előnyt is jelenthetnek. Ha mindent tudunk a csapatunk tagjainak egészségi állapotáról, akkor azt is mindig tudni fogjuk, hogy egy-egy meccs előtt éppen melyik sportoló sérült meg, ami viszont lehet, hogy azt eredményezi, hogy éppen az aktuális fogadáson nem rájuk fogadunk, még akkor sem, ha ez az elveinkkel teljesen szembe megy.

Az, aki rendszeresen és általában a saját csapatára fogad, az nem csak a játékosokat, hanem az edzőket is ismeri. Ismeri az edzők erősségeit, gyengeségeit, a stratégiáit és így könnyebben is sikerül egy-egy, sportfogadással kapcsolatos döntés meghoznia. Nem csak a játékosok, hanem az edzők viselkedésének és stratégiai lépésének az ismerete is óriási előnyt jelent egy-egy sportfogadás során.

Azért is hátrányok is vannak

Milyen hátrányai lehetnek annak, ha egy jól ismert, egy szívünkhöz nőtt csapatnak szurkolunk, sőt mi több, fogadunk is rájuk? Az egyik ilyen hátrány, hogy érzelmi alapon hozunk meg kulcsfontosságú döntéseket. Sportfogadásnál a realitást és az érzelmeket külön kell egymástól választani, azonban a fanatikus rajongók ezt képtelenek megtenni, ezért van az, hogy még akkor is a kedvencükre fogadnak, amikor a másik csapat jóval erősebb. Viszont az ellenség iránt táplált ellenszenv felülír mindent. Ilyenkor mondják azt, hogy az érzelmek elvakítanak.

Az objektivitás hiánya is sok esetben sodor egy-egy sportfogadót csapdába és ezért van az, hogy ilyenkor veszítenek. Ha egy-egy rajongó képtelen az objektivitásra, akkor csakis hátránya származhat abból, ha az előre megjósolt sikertelenség ellenére is a kedvenc csapatára fogad az illető.

Aki komolyan gondolja a sportfogadást és nem szeretne veszíteni, a Mighty Tips Hu szerint is jól teszi, ha néha a józan logikát és nem az érzelmeket helyezi előtérbe.

A járvány idején is épül a Kanizsa Aréna

Jelenleg a világ nagy részén, így Nagykanizsán is a járványhelyzet és a kijárási korlátozás határozza meg leginkább az életünk menetét.
A legtöbben befelé fordulva, családunk és otthonunk körében próbáljuk leküzdeni a járvány okozta nehézségeket, mert ez most a legfontosabb és leghatékonyabb mód a vírus legyőzésére.

Sokan hivatásuk okán a négy falon kívül segítik a közösségünket, van, aki az egészségügyben, az élelmiszerboltokban, a szállításban, a takarításban-fertőtlenítésben segít, de van, aki a városunkban elkezdett építkezéseken, felújításokon dolgozik. Mert remélhetőleg mielőbb újra a közterületek is benépesülnek, ahol végre együtt sportolhatunk, sétálhatunk, beszélgethetünk.

A Kanizsa Aréna építését is kettévágta a járvány, jelenleg mégis feszített ütemben zajlanak a tervezési és kivitelezési munkálatok:

 • kiviteli tervek elkészültek és a kivitelezés, ill. az előregyártási munkák és anyagbeszerzési feladatok ezek szerint készülnek,
 • 158 db pontalap betonozási és vasszerelési munkái elkészültek,
 • 90db 12m-es cölöpalap márciusban már elkészült,
 • szerkezetépítési munkák felgyorsítása érdekében felállításra került egy 8t teherbírású 60m-es gémkinyúlású toronydaru, ami a tetőszerkezet beemeléséig az építkezésen fog dolgozni,
 • a felszerkezet továbbépítéséhez betonacélok helyszínre szállítása megtörtént,
 • csapadék- és szennyvízcsatorna építési munkálatok az épület szerkezetépítésével párhuzamosan jó ütemben haladnak,
 • a nagykanizsai betonüzemből a betonellátás folyamatos,
 • a nagykanizsai és vidéki szakemberek és munkagépek kezelői felkészülve és nagy felelősségtudattal végzik a mindennapi munkájukat, nyújtott műszakokat és hétvégi munkavégzést is vállalva,
 • a ZÁÉV Zrt. vezetése minden szükséges védőeszközt, kézfertőtlenítőt, kesztyűket, szájmaszkot folyamatosan biztosít a helyszíni kollégáknak, és a testhőmérsékletet digitális hőmérővel minden munkakezdés előtt ellenőrzik.

Az eddig bedolgozott építőanyagok nagyságrendje:

o 158db előre gyártott kehely
o 900m3 beton
o 106 tonna zúzottkő
o 90 tonna betonacél

Az elkövetkező hetekre ütemezett munkálatok a következőképpen alakulnak:

 • 2020 május hónaptól megkezdődik a külsős előregyártó üzemekből érkező vasbeton pillérek, gerendák és födémpanelok szállítása és összeszerelése,
 • 2020 május hónap végétől a parkoló és útépítési munkálatok is megindulnak,
 • nagy értékű gépészeti és villamos berendezések beszerzési folyamatait elindították, tekintettel a kialakult gyártói kapacitások időben történő lekötése érdekében.

Ezúton köszönjük a kivitelező ZÁÉV Zrt-nek és alvállalkozóinak, valamint minden munkatársának, akik a jelen helyzetben is kitartanak, hogy a felújítás időben megvalósul! – tájékoztatott Facebook oldalán szerdán Balogh László nagykanizsai polgármester.

Játékosok, akiknek jól jön a foci-EB elhalasztása

Mint ismert tény, meghozta a döntést az UEFA, hogy a koronavírus járvány miatt elhalasztja az idén nyárra tervezett Európa-bajnokságot. A döntésnek azonban akadnak bőven nyertesei, így több jelenleg sérült játékos is megkapja az esélyt, hogy részt vegyen a tornán.

Az angol válogatott támadósorának kifejezetten jól jön a halasztás, hiszen Marcus Rashfordnak és Harry Kane-nek is ki kellett volna hagynia az Eb-t. A Manchester United fiatal támadója jó szezont fut idén, a Premier League-ben 14-szer talált be a bajnokság felfüggesztéséig, úgyhogy ilyen formával biztosan nagyon hiányzott volna az angolok támadósorából a 22 éves játékos. Rashford egy fáradásos töréssel szenvedett és januárban lépett utoljára pályára. Harry Kane pedig már komoly tornán is bizonyította a gólerősségét a válogatottban, a 2018-as világbajnokságon 6 szerzett góllal övé lett az Aranycipő, a Premier League-ben pedig már 6 éve folyamatosan ontja a gólokat, a bet365 adatai alapján. A Tottenham csatárjának januárban meg kellett műteni a combját és olyan hírekről is lehetett hallani, hogy csak a következő idényben léphet újra pályára.

Az angolokon kívül a belgák is nyertesként jöhetnek ki a halasztásból, Eden Hazard a csapat kulcsjátékosa az egész szezonban sérülésekkel bajlódott, és mindössze 10-szer lépett pályára a Real Madridban, és ez idő alatt sem nyújtott meggyőző teljesítményt. A nyáron 100 millió euróért vásárolt játékos mindössze 1-szer találta a kapuba az új csapatában. A rossz forma ellenére Hazard a belga válogatott legfontosabb játékosa a bombaformában játszó Kevin De Bruynével együtt, a vb-bronzérmes belga válogatott pedig az Eb győzelem egyik fő esélyesének számít, főleg ha mindenki egészséges.

A sztárválogatottak mellett a magyar csapatnak is jól jöhet a kényszerpihenő, hiszen komoly gondjai akadtak a védelem összeállításában Marco Rossi szövetségi kapitánynak. Ezen a gondon nagyot segíthet Willi Orban felépülése, aki nagy valószínűséggel nem léphetett volna pályára a pótselejtező mérkőzésein. Willi Orban egy meghatározó védőnek számít a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is továbbjutó RB Leipzig hátvédjének a visszatérése komoly erősítést jelent majd a magyar csapatnak. A magyar válogatott a pótselejtezőben először Bulgária ellen fog megmérkőzni, majd továbbjutás esetén a román-izlandi találkozó győztesével játszana a kijutásért. Halmos Attila

Formula zvažuje zrušenie letnej pauzy aj skrátenie súťažných víkendov

Športový šéf formuly 1 Ross Brawn predpokladá po odkladu štartu majstrovstiev sveta, že tohtoročný kalendár bude tvoriť aspoň 17 z pôvodne plánovaných 22 závodov. Z programu už vypadli či boli odložené Veľké ceny Austrálie, Bahrajnu, Číny a Vietnamu, otázniky sa teraz vznášajú nad konaním májových Grand Prix Holandska, Španielska a Monaka. Riešením môže podľa Brawna byť zrušenie letnej prestávky a skrátenie nahustených pretekárskych víkendov na dva dni.

“Keby sme zrušili letnú prestávku, získali by sme niekoľko víkendov, počas ktorých môžeme mať závod. Bol by to dôstojný kalendár. Bude vyzerať inak, ale tvoril by ho dostatok pretekov,” povedal Brawn televízii Sky. Jeho snahou je pre čo najviac odložených pretekov nájsť náhradný termín a augustová takmer mesačná pauza sa ponúka.

“Myslím, že tam tie preteky môžeme vtlačiť. Bude však záležať na tom, kedy sezóna začne,” podotkol šesťdesiatpäťročný Angličan. Skrátenie súťažného víkendu z troch na dva dni je v hre vzhľadom k tomu, že v nahustenom programe by bolo nevyhnutné konanea troch závodov v troch týždňoch. To predstavuje veľkú náročnosť na logistiku. “Možnosť by to ale bola,” povedal Brawn.

Najbližším závodom v kalendári je teraz Veľká cena Holandska v Zandvoorte 3. mája, reálnejší je ale v súčasnosti štart až po budúcom GP Monaka 24. mája, prípadne dokonca až závod v Azerbajdžane 7. júna. Naposledy takto neskoro začal šampionát pred 54 rokmi, kedy sa v Monaku išiel úvodný pretek sezóny 22. mája. V roku 1966 však bolo na programe len deväť veľkých cien.

Situácia je stále veľmí neprehľadná a nikto nevie čo od tohtoročnej sezóny čakať. Aj keď sa stávkové kancelárie ako Bet 365 a 1xBet snaží udržiavať svoje kurzy na tieto udalosti aktuálne, môže dôjsť k zrušeniu vypísaných udalostí, ako krátkodobých, tak dlhodobých.

A 10 leggazdagabb NBA játékos 2020-ban

Az NBA játékosok nem csak a magas fizetést biztosító szerződések birtokában vannak, hanem számos támogatási, szponzorációs támogatást is kötnek különféle nagyobb márkaneveket viselő cégekkel, amelyek szintén több millió dollárt hoznak a konyhára. A világon, az egyik legjobban fizető sport, a kosárlabda. Szó se róla, az NBA játékosai nagyon is jól meg vannak fizetve és a profi NBA játékosok a leggazdagabb sportolóknak számítanak nem csak Amerikában, hanem az egész világon. Mutatjuk is a 10 leggazdagabb NBA játékost.

Kevin Durant az egyik olyan NBA kosárlabdázó, aki kiemelkedő tehetséggel rendelkezik. Az NBA bajnokságot kétszer is megnyerte. Két olimpiai aranyéremmel és egy kosárlabda világbajnokságon szerzett aranyéremmel is büszkélkedhet. A vagyonát 170 millió dollárra becsülik.

A kilencedik helyen álló Grant Hill, hétszeres NBA bajnok és 180 millió dolláros vagyon birtokosa. Hill összesen négy csapatban játszott az NBA-ban töltött 19 éve alatt.

Hakeem Olajuwon kétszer nyerte meg az NBA bajnokságot. Majd’ 20 éves karrierje alatt 12 All-star kitüntetést is kapott. A vagyona 200 millió dollár.

A San Antonio Spursban játszó David Robinson a hetedik helyet birtokolja. Kosárlabda karrierje nem minden, hiszen haditengerészeti tiszt volt előtte, emiatt Admirálisnak is nevezik. Kétszer is nyert NBA bajnokságot és tízszeres NBA All-star.

A hatodik helyre került Shaquille O’Neal a 400 millió dolláros vagyonával. Négyszer nyerte meg az NBA bajnokságot. Jelenleg sportelemzőként dolgozik.

Az ötödik helyet LeBron James birtokolja. Vagyonát 480 millió dollárra becsülik. King James-nek becézik és a híres, profi kosárlabda játékoshoz, Micahel Jordanhez hasonlítják. Eddigi pályafutása során két olimpiai érmet szerzett, és 16 alkalommal lett NBA All- star egy yankee fogadás oldal szerint.

Kobe Bryant 10 éven keresztül a Lakers csapatát erősítette. Öt alkalommal nyerte meg az NBA bajnokságot és 18 alkalommal kapott All-star kitüntetéseket. Vagyonát 500 millió dollárra becsülték, az év elején bekövetkezett tragikus halála előtt.

Magic Johnson a harmadik helyet kapta meg a 600 millió dolláros vagyona miatt. A ma már visszavonult sztár üzleti vállalkozások tulajdonosa. Az NBA bajnokságot ötször is megnyerte, és nem csak All-star kitüntetéseket kapott, hanem olimpiai aranyérmet is.

A második helyet Junior Bridgeman birtokolja. Mindössze 12 évig volt NBA sztár, ma már az üzleti szférában ér el sikereket.

Az első hely, Michael Jordané, aki elképesztő vagyonnal 1,9 milliárd dollárral rendelkezik. 15 évig játszott az NBA-ban. Ötször is megnyerte az NBA MVP-t. Nem csak a világ leggazdagabb kosárlabda játékosi címet nyerte el, hanem a világon az egyik leggazdagabb emberként tartják számon.

Giro d’Italia – Fényfestés Nagykanizsán

Rózsaszín fénnyel megvilágított kilátó a nagykanizsai Csónakázó-tónál 2020. január 30-án, száz nappal a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi rajtja előtt.

Az olasz körverseny első három szakaszát rendezik Magyarországon, a harmadik etap befutója Nagykanizsán lesz.
Fotók: MTI/Varga György.

Az év első teniszversenye Nagykanizsán

Sikeresen lezajlott a népszerű Kanizsa Teniszcentrumban az 5. pontszerző nyílt amatőr páros teniszverseny.
28 induló, 10 városból, 38 mérkőzés 24 óra játék, pályánként 12 óra.
Nagyszerű mezőny jött össze, színvonalas és sportszerű mérkőzéseket láthattunk.

A versenyt az egykori magyar páros bajnok Fekete Rudolf nyerte partnerével Nagy Bélával, de nagyon meg kellet szenvedni nekik a döntőbe jutásért is, ott viszont magabiztosan nyertek a Molnár József-Bor Zsolt zalaegerszegi páros ellen.
A versenyen nagyszerűen játszott a Halász Dávid-Szalai Sándor nagykanizsai páros, akik végül nagy küzdelemben kaptak ki a végső győztestől és harmadik helyezést értek el.

A vigaszágat szoros mérkőzésen a Mátó Elemér-Polgár Tamás/Nagykanizsa-Csurgó/ páros nyerte a zalaegerszegi Henrietta Venturini-Csalló András zalaegerszegi páros ellen.
Ez a verseny volt 2012 óta 103., fedett pályán a 76.

A versenyen ünnepeltük a nagykanizsai teniszversenyek 2750. és a Kanizsa Teniszcentrumban induló 2000. teniszezőket Molnár József és Bor Zsolt személyében – értesültünk Baranyás Zoltán főszervezőtől.

Végeredmény:

1.Fekete Rudolf-Nagy Béla/Balatonboglár-Marcali/
2.Molnár József-Bor Zsolt/Zalaegerszeg/
3.Halász Dávid-Szalai Sándor/Energia Szabadidősport Klub/
ifj.Csalló János-Kardos Péter/Zalaegerszeg/

A pontverseny állása 5 forduló után:

1.Walter Péter/Energia Szabadidősport Klub/ 85 pont
2.Pápa Valentin/Nagyatád/ 67 pont
3.Nagy Béla /Marcali/ 65 pont
Szalai Sándor/Energia Szabadidősport Klub/ 65 pont
5.Molnár József/Zalaegerszeg/ 60 pont

Jó választás a KTM bicikli?

Ha csak egy bringát kellene megneveznie, akkor mi lenne az? A legtöbbeknek a KTM bicikli jut egyből eszébe. Ez pedig annyira nem is meglepő azoknak, akik ismerik a brandet. A gyártó nem kevesebb, mint fél évszázados tapasztalattal rendelkezik, így abszolút érthető, hogy pontosan ismeri a vásárlók igényeit. A tudás pedig nagy úr, szokták mondani és az állítás különösen igaz akkor, ha arról van szó, hogy terméket kell gyártani.

A vállalkozásról érdemes tudni, hogy azon kevés kerékpár gyártó cég közé tartozik, aminek a kínálatában az összes típusú bicaj megtalálható. Nemcsak a felhasználók, de a forgalmazók is felismerték a KTM bicikli előnyeit, így ma már több mint 50 országban elérhető a márka. Szép üzleti eredmények, széles termékkínálat, nagy rajongótábor. Mi kell még? Természetesen az, hogy a nem is annyira egyszerű teszteken is sikerrel szerepeljen. A KTM bicikliket folyamatosan vetik górcső alá a kerékpáros weboldalak által megbízott tesztelőktől kezdve, a profi bringásokon keresztül egészen a fanatikus hobbi kerékpárosokig mindenki.

Az eredmény pedig általában azonos: a KTM bicikli az egyik legjobb! Éppen ezért, általában nem is egy másik márka által gyártott példánnyal hasonlítják össze, hanem két különböző darabot a brandből. Ennek pedig egyszerű oka van, ha másik védjeggyel ellátott példánnyal versenyeztetik, akkor általában a KTM bicikli kerül ki győztesen, így szükséges, hogy nehezebb legyen megugrani a lécet. Így már csak az a kérdés, hogy sikerül-e a gyártónak felülmúlnia saját magát. A fentieket olvasva, most azt gondolhatná, hogy ez mind szép és jó, de ha valami ilyen hiper-szuper, akkor biztosan nem két fillér. Igaz, ami igaz, a KTM bicikli egy magasabb árkategóriába tartozik, viszont mint ahogy általában, itt is lehet kiskapukat találni.

Az egyik ilyen kiskapu Magyarországon a speedbike.hu webáruház. Az online shop ugyanis folyamatosan tart készletkisöprést és más különböző akciókat, így egészen biztosan fog olyan KTM biciklit találni, ami nemcsak az igényeinek, de a pénztárcájának is megfelel. Amennyiben meg van elégedve a márka által képviselt színvonallal, akkor érdemes az általuk gyártott kiegészítőket is szemügyre venni.

Megannyi napszemüveg, több különböző kerékpáros cipő és természetesen rengeteg KTM bicikli várja a kedves érdeklődőket. Bár még kint javában tombol a tél, érdemes lehet már most beszerezni egy kerékpárt, hiszen jelenleg egészen biztosan jó árakkal fog találkozni és jóval több akciós termékkel, mint ami általában megtalálható a főszezonban.

Teniszverseny kanizsai győzelemmel

Sikeresen lezajlott a Kanizsa Teniszcentrumban a 4.pontszerző nyílt összesorsolásos kieséses nyílt amatőr páros teniszverseny.
25 induló 8 városból,34 mérkőzés, 24 óra játék/pályánként 12 óra/
Az évzáró versenyünket jó hangulat és sportszerű mérkőzések jellemezték.
2012 óta ez a verseny volt a 102., fedett pályán a 75.
A győzelmet a nagykanizsai Péntek István nyerte veretlenül.
A legjobb női teniszező Mádé Beáta/Kanizsa TC/
A nagykanizsaiak nagy fölényével zárult a verseny az 1-6 helyen 5 nagykanizsai végzett.

Végeredmény:

1.Péntek István/Kanizsa TC/ 9 gy 0 v
2.Walter Péter/Energia Szabadidősport Klub/ 8 gy 1 v
3.Pápa Valentin/Nagyatád/ 7 gy 1 v
4.Kovács Nándor/Nagykanizsa/ 6 gy 3 v
5.Vukics György/Nagykanizsa/ 5 gy 3 v
6.Kiss László/Röpte TC/ 5 gy 3 v

A pontverseny állása 4 forduló után:

1.Walter Péter/Energia/ 75 pont
2.Pápa Valentin/Nagyatád/ 57 pont
3.Szalai Sándor/Energia/ 51 pont
4.Péntek István/Kanizsa TC/ 44 pont

A következő versenyünk 2020. január 25-én lesz ami nyílt amatőr páros – értesültünk Baranyás Zoltán főszervezőtől.

Országos bajnok a kanizsai ZSE férficsapata

A hétvégén 6 lábtollas egyesület 85 versenyzőjének részvételével rendezték Újszászon a 24. Felnőtt Országos Bajnokságot. A tornán csapat és egyéni számokban döntöttek a bajnoki címekről.

Csapat kategóriában első lett a Farkas Balázs, Horváth Gergő, Lukács Benedek összetételű kanizsai hármas, a döntőben az öt éve veretlen házigazdákat győzték le magabiztosan. A ZSE másik gárdája Huszár Emil, Lukács Márton, Takács Endre bronzérmet szerzett.

( Férfi csapat, balról: Újszász, Nagykanizsa Lukács Benedek, Horváth Gergő, Farkas Balázs, Nagykanizsa Huszár Emil, Lukács Márton, Takács Endre)

A női mezőnyben a cserszegtomaji lányok Gyalog Csenge, Kunics Réka, Sillinger Zsanett a dobogó harmadik helyén végeztek. Egyéniben Farkas Balázs ugyancsak bronzérmes lett.

A lábtollasok november 30-án, Szepetneken találkoznak a páros kategóriában rendezendő Királyi Pál Kupán.

Zalai eredmények

Férfi csapat (15)

1. Farkas Balázs, Horváth Gergő, Lukács Benedek – ZSE Nagykanizsa

2. Huszár Emil, Lukács Márton, Takács Endre – ZSE Nagykanizsa

7. Farsang András, Farsang Imre, Nagy Mátyás – Cserszegtomaji SK

( Férfi egyéni, balról: Tóth Gábor Újszász, Herczeg Gábor Újszász, Farkas Balázs ZSE, Németh Mátyás, Pusztaszer )

Férfi egyéni (37)

3. Farkas Balázs – ZSE Nagykanizsa

16. Lukács Benedek – ZSE Nagykanizsa

Női csapat (9)

3. Gyalog Csenge, Kunics Réka, Sillinger Zsanett – Cserszegtomaji SK

(Újszász, Újszász, Cserszegtomaji SK, Kunics Réka, Gyalog Csenge, Sillinger Zsanett)
1 2 3 16