Elhunyt Nagykanizsán Sári Nándor, kajak-kenu mesteredző

Hatvannégy éves korában elhunyt Sári Nándor kajak-kenu mesteredző, a 2000-es sydneyi és 2004-es athéni olimpián győztes férfi kajaknégyes felkészítője, több világ- és Európa-bajnok versenyző edzője.

A magyar szövetség (MKKSZ) honlapján megjelent gyászhírben felidézik, hogy Sári Nándor versenyzői pályafutása befejezése után korábbi klubjában, a KŐFÉM-ben kezdte edzői karrierjét, 1990-től foglalkozott felnőttekkel. A következő években tanítványai olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címeket, érmeket szereztek.

Legnagyobb sikereit a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta férfi négyessel érte el, amely 2000-ben ötkarikás aranyérmes lett, majd négy évvel később – a sportág történetében először – megvédte címét K-4 1000 méteren.

„A legtöbb időt versenyzőként én húztam le vele, közel 15 évig volt az edzőm, együtt voltunk jóban-rosszban” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán. – „Húszévesen kerültem hozzá, nála lettem topversenyző, a legnagyobb sikereimet vele értem el, örökre hálás leszek neki. Már húsz évvel ezelőtt azt mondogatta, hogy nem fogja megélni a 65. születésnapját, mert az édesapja, a nagybátyja, a nagyapja és több más családtagja is korán meghalt. Hátborzongató, hogy igaza lett.”

Sári Nándor edzőként dolgozott többek között Fidel Lászlóval, Kovács Katalinnal, Janics Natasával, Kozák Danutával, Szabó Gabriellával és Kucsera Gáborral is. 2013-ban Nagykanizsán tért vissza az utánpótláshoz, ahol trénerként és elnökként is eredményes munkát végzett, egészen haláláig.

Sári Nándor 1999-ben lett mesteredző, számos elismerés mellett 2020-ban megkapta a kajak-kenu sportág legrangosabb kitüntetését, az Arany Érdemérmet. Sári Nándor a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub elnöke volt. Az utóbbi hetekben szívproblémákkal küzdött, csütörtökön hajnalban a nagykanizsai kórházban hunyt el. MTI