Bíróság elé állítják az újudvari férfit, mert rengeteg autóalkatrész volt az udvarán

Egy 1968-ban született újudvari férfi 2021. március 11-ét megelőzően az újudvari lakóházának hátsó udvarán használaton kívüli gépkocsikat, illetve gépkocsialkatrészeket és tartozékokat halmozott fel nagyobb mennyiségben.

A vádlott a fenti tárgyakat – köztük használt autógumikat, alvázdarabokat, motorblokkot, bontott autókarosszériákat, ablakmosó tartályokat, olajoshordókat, dinamókat, olajszármazékokat tartalmazó műanyag tartályokat – részben a burkolatlan, füves udvaron, részben pedig vízzáróságot nem biztosító, járólapokkal borított területen tárolta.

A fenti tárgyak a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján hulladéknak, közülük a bontott gépjárművek, az olajjal vagy egyéb veszélyes folyadékkal szennyezett alkatrészek, a kipufogórendszer, a hűtő-, üzemanyag- és fékvezetékek, az azbesztet tartalmazó fékbetétek, az olajszármazékokat tároló műanyag tartályok és fémhordók, valamint az olajjal szennyezett talaj veszélyes hulladéknak minősülnek. Azok engedély nélküli tárolásával megvalósult a környezeti elemek (föld, víz) szennyezése és az élővilág veszélyeztetése.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a napokban – tájékoztatta a Dél-Zala Press-t dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

(A fotó illusztráció)