Felmentették egy nagykanizsai gyilkosság gyanúsítottját

A Zalaegerszegi Törvényszék szeptember 17-én (csütörtökön) bizonyítottság hiánya miatt felmentette azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy 2007-ben betört az édesanyja szomszédjában élő 81 éves férfihez és megölte.
A korábban többször is ismertetett ügyészségi vádirattal szemben a bíróság más tényállást állapított meg, s felmentő ítéletében hangsúlyozta, hogy nem látta minden kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy a vádlott követte el a gyilkosságot.

A vádlott 2007-ben hajléktalan, italozó életmódot folytatott, s alkalmanként az édesanyjánál húzta meg magát. 2007. december 7-én, mikor már a második napot töltötte ivással, egy nagykanizsai presszóba tért be ismerősei társaságában. Innen záróra után az asztaltársaság egyik tagjával elindult a város felé, de – ittassága okán – a vádlott valahol elfeküdt, a helyszínre nem emlékezik. Miután reggel felébredt, egy utcai telefonfülkéből felhívta az egyik barátját, hogy vigye el az édesanyjához.

Az ügyészség álláspontja szerint a férfi azon az éjszakán erősen ittas állapotban az édesanyja szomszédjához ment. Bemászott a kerítésen, lefeszítette a kamraablakon lévő rácsot és azt benyomva bejutott a házba. A konyhában magához vett egy szabászollót, amellyel a konyhaszekrény melletti szoba lakatját megpróbálta kinyitni, ugyanis a sértett köztudottan itt tartotta a készpénzét.

A férfi azonban nem tudott bejutni, az olló hegye beletört a lakatba. Időközben felébredt a sértett, akivel a vádlott dulakodni kezdett: egy kisszékkel ütlegelte, s rugdalta. Az idős férfi a bántalmazás során a földre került: előbb eszméletét, majd életét vesztette. Ezután a vádlott felhagyott a házban való további kutatással, és elhagyta az ingatlant.

Az ügyben kétszer indítottak nyomozást, az elsőt közvetlenül az elkövetéskor, ami 2010-ig tartott. Ekkor a férfit kihallgatták ugyan, de nem gyanúsítottak meg. Gyanúsítására 2019-ben került sor, mikor a vizsgálati technika fejlődése lehetővé tette a korszerűbb DNS alapú elemzést. Ennek alapján azonosították a férfi DNS-ét a szabászollón.

A megvádolt férfi az eljárás alatt mindvégig következetesen tagadta a gyilkosságot. Elismerte; a sértettnél több alkalommal is járt, italoztak, segített neki, de arra vonatkozóan több variációt is elmondott, hogy miként került az ollóra a DNS-e. A bíróság álláspontja szerint 12 év távlatából, akkori életvitelére, mentális állapotára tekintettel életszerű, hogy ellentétes nyilatkozatokat tett, vallomásában próbált a vádra reflektálni.

Az indokolásban elhangzott: a helyszín alapvetően nyomgazdag volt, több nyomot is összevetettek a férfi biológiai mintájával, de a DNS-ét csak az ollón találták meg, amelyen a sértett DNS-e volt még beazonosítható. A minták un. kevert minták voltak, a bennük lévő DNS-koncentráció szintje alacsony volt, így a szakértői módszerekkel nem volt megállapítható, hogy melyik mikor került oda. Az erre alapozott bizonyítás nem állja meg a helyét, nem hozható közvetlen összefüggésbe az ollón található DNS a gyilkossággal. Az idős férfi halálát okozó eszközt, illetve eszközöket nem találták meg, a feltételezett elkövetési eszközökön (pl.: kisszék, húsvágó bárd) nem azonosították a vádlott biológiai mintáját.

Az ügyészség nyereségvágyból elkövetett gyilkosságra hivatkozó vádjával szemben a bíróság kiemelte: a lakásban nem zajlott kutatás, még a sértett 1500 Ft-ot tartalmazó pénztárcáját sem vitték el.

A tanúvallomások során körvonalazódott, hogy a sértetthez több italozó életmódot folytató egyén járt, a vádlott azóta elhunyt testvére és annak élettársa egy ideig ott is laktak. Mint kiderült, ez a férfi meg is fenyegette az idős embert, illetve korábban bántalmazta is. A nyomok rögzítésekor a férfi tenyérnyomatát is megtalálták a lakásban. Emellett a sértett – akinek a tyúkjait korábban elloptak – egy légpisztollyal a párnája alatt aludt, amelyet azon az estén nem vett magához.

Időközben néhány, a gyilkosságot követően már meghallgatott tanú újabb vallomásokat tett, ám ezek hitelessége megkérdőjelezhető, hallomás alapján szerzett információk, s a szembesítések is eredménytelenek voltak.

A bíróság szerint minden kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy a megvádolt férfi követte el a bűncselekményt, így – bizonyítottság hiányában – felmentő ítéletet hozott, melyet a vádlott és a védője elfogadott, az ügyész pedig 3 napot tartott fel. A férfi – egyéb bűncselekmény miatt – még nem volt azonnal szabadítható, így nem távozhatott szabadlábon – tájékoztatta honlapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Elnöki feladatokkal való megbízás a Nagykanizsai Járásbíróságon

Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke 2020. szeptember 15. napjával Domjánné dr. Kormányos Edit járásbírósági bírót bízta meg a Nagykanizsai Járásbíróság elnöki feladatainak ellátásával.

Megbízatása legkésőbb 2020. november 14. napjáig áll fenn – tájékoztatta honlapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Fémkereső kapu, csomagvizsgálat – Új beléptető rendszer a nagykanizsai bíróságon – Dél-Zala Press

SAJTÓKÖZLEMÉNY Nagyobb biztonságban az ügyfelek és a dolgozók Az Országos Bírósági Hivatal által indított, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával, valamint a Nagykanizsai Önkormányzat támogatásával megvalósuló “Biztonságnövelő” projekt („A bíróságok ellátása biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai alkalmazásokkal”) keretében korszerű fémdetektoros kaput és csomagvizsgáló berendezést helyeztek el a Nagykanizsai Járásbíróságon.

Durván bántalmazta nevelt fiát az alkoholista zalakomári férfi

A 42 éves zalakomári férfi élettársi viszonyban él párjával, akivel közösen nevelik a kapcsolatukból származó két kiskorú gyermeket és az anya korábbi házasságából származó, 18 éves fiúgyermekét.

A férfi italozó életmódot folytat és rendszeresen beleköt a nevelt fiába, akit már többször el akart zavarni a háztól. Emiatt az anya a három gyermekkel egy alkalommal már el is költözött, de jövedelem hiányában visszatértek a férfihez, aki őket eltartja.

A férfi május 29-én munka után szokása szerint ittas állapotban ment haza és ismét veszekedni kezdett nevelt fiával, akit kizavart a házból. A fiút az udvarról édesanyja hívta be, majd amikor a konyhában vacsorához készültek, a férfi megint hangosan szidalmazni kezdte nevelt fiát, őt a ruhájánál fogva rángatni kezdte és bakancsos lábával rugdosott felé.

A nő hiába igyekezett fia védelmére kelni, a férfi egyre erőszakosabbá vált és a dulakodás közben leesett papucsát felvenni próbáló, földre hajoló fiút úgy rúgta meg, hogy a bakancs talpával eltalálta az arcát és az orrát.
A rúgástól eltörött a fiú orrcsontja és erősen vérezni kezdett az orra, ezért féltestvére telefonon azonnal értesítette a rendőrséget.

Mivel a bántalmazás 8 napon belül, ténylegesen 28 nap alatt gyógyuló sérüléssel járt, a Nagykanizsai Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen a Nagykanizsai Járásbíróságon és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt – tájékoztatta honlapunkat Kis-Király Ervinné dr. címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész a Zalaegerszegi Törvényszék főügyész -helyettese.

Brutális támadás a nagykanizsai javítóintézetben

Egy 2001-ben született nagykanizsai férfi tavaly január elsején 15 óra körül érkezett vissza tartózkodási helyére, a nagykanizsai javító intézetbe. Megérkezését követően belekötött a vele egy csoportba tartozó kiskorú sértettbe, a televíziót néző sértett fejét ütögette, mire az egyik gyermekfelügyelő rászólt, hagyja abba.

A támadó a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyta, a kiskorú hátát, lábait, derekát rugdalta. A gyermekfelügyelő ismét rászólt, mire fiatal bement a szobájába. A gyermekfelügyelő megvert gyereket behívta magával a nevelői irodába, ahová rövid idő múlva támadója utánuk ment, a gyerek karját ököllel többször megütötte.

(Az EMMI nagykanizsai javítóintézete)

A felügyelőnő felszólította az agresszív fiatalt, hogy hagyja békén a sértettet, ellenkező esetben hívja a rendőrséget, mire az lehiggadt. A gyermekfelügyelő közben kiment a mosdóba, ezt kihasználva a támadó ismét megütötte a gyerek fejét, majd nyakát is szorongatta.

A felügyelőnő a helyiségbe visszatérve ismét elbeszélgetett fiatallal, aki távozott, majd rövid idő múlva berontott az irodába, egyik kezével megfogta a gyerek nyakát, másik kezét ökölbe szorítva ütötte, majd nekilökte a számítógép asztalnak.

A bántalmazás következtében a gyerek testén 8 napon belül gyógyuló sérülések – így a csípő, váll, felkar, koponya, comb zúzódása – keletkeztek.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség testi sértés vétsége miatt emelt vádat – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Lopás a nagykanizsai javítóintézetben

Egy 2001-ben született kaposvári férfi 2020. tavaszán a korábbi elítélései során kiszabott javítóintézeti nevelés végrehajtása céljából az EMMI Nagykanizsai Javítóintézetében tartózkodott.

Ez idő alatt 2020. április 3. napjáig összesen három alkalommal az intézet nyitott állapotban hagyott tanári-nevelői helyiségeiből pénzt tulajdonított el. Először az egyik oktató-nevelő tulajdonát képező kabátból és táskából 36.000,- forint készpénzt vitt el, melyből 28.000,- forintot alsóruházatában, míg 8000.,- forintot egy díszpárnában rejtett el.

Ezt követően 2020. április 2-án 23.00 óra körüli időben a javítóintézet C épület déli szárny I. emeleti, rövid időre nyitva hagyott, ám sértett által egyébként figyelt nevelői helyiségében terhelt észlelte, hogy az aznap gyermekfelügyelőként éjszakai műszakban helyettesítő felügyelő a táskáját oda rakta le.

Ezért a nevelői helyiségbe 21.00 óra körüli időben a a terhelt besurrant, s eltulajdonított a sértett pénztárcájából 20.000,- forintot. A sértett a nevelőiből távozó terhelt mozgását észlelte, felelősségre is vonta, amiért a nevelői helyiségbe bement. A 20.000,- forintja hiányát a sértett csak 23.00 körül vette észre. Ezt követően terheltnél ellenőrzést tartottak, ágyából, ruházatából és a párnahuzatból a bankjegyek előkerültek, így mindkét sértett kára megtérült.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség lopás vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Nagy nehezen, de sikerült tisztázni, ki vert nőt Kanizsán

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság nyomozást folytatott egy 1969-ben született nagykanizsai férfi – a vádlott – élettársa sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettének gyanúja miatt. A nő amiatt tett feljelentést, mert a jelen ügy vádlottja 2017. szeptember 17-én előzetes szóváltást követően egy alkalommal tenyérrel arcul ütötte, melynek következtében 8 napon túl gyógyuló dobhártya repedést szenvedett.

A nyomozó hatóság a tagadásban levő vádlottat folytatólagosan hallgatta ki, aki a hamis vád törvényes következményeire történt figyelmeztetést követően úgy nyilatkozott, hogy nem bántalmazta a sértettet, a bántalmazó egy X. nevű férfi volt. E napon szembesítésére is sor került a sértettel, amikor kijelentette: “Itt még egyszer elmondom, hogy tavaly szeptember 17-én te nem lettél bántva, aki megütött, az X. volt.

A másik férfivel való szembesítése során kijelentette, hogy „A szemedbe mondom, hogy a volt élettársam, a te agresszivitásodból és bántalmazásodból szerezte a sérüléseket, én nem bántottam őt.”

Az ügyben vádemelést követően a Nagykanizsai Járásbíróság járt el. A tárgyaláson korábbi vallomásait továbbra is fenntartotta, megerősítette, bírói kérdésekre olyan kijelentéseket tett, hogy “X. verte meg aznap.” “Szerintem úgy keletkezett a nő sérülése, hogy az X. úr megverte azért, hogy engem belehúzzon a csőbe.”

A Nagykanizsai Járásbíróság ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettében, ezért őt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésül 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A Zalaegerszegi Törvényszék – mint másodfokú bíróság- az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség hamis vád bűntette miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Felfüggesztett börtön a román családnak, akik közel 4 milliónyi ékszert loptak egy kanizsai ékszerboltból

Egy 1981-ben született férfi, egy 1990-ben született nő, és egy 2000-ben született fiatalember – egy román család – július 30-án érkeztek egy olasz rendszámú gépkocsival az M7-es autópályán Letenye térségébe, ahol járművük meghibásodott, javításra egy letenyei autójavító műhelybe szállították be.

A javításra várakozó terheltek a szerelőtől érdeklődtek a környéken lévő ékszerboltokról, arra hivatkozva, hogy ott ékszereket kívánnak eladni. Ugyanakkor a családtagok elhatározták, hogy az ékszerboltból lopni fognak.

(Egy tálcányi aranyat lopott el Nagykanizsáról a román família. Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Terheltek egy letenyei panzióban szálltak meg, majd taxival egy nagykanizsai ékszerbolt és zálogházhoz mentek. Az I.r. terhelt az eladók figyelme elterelése céljából átadott a nála lévő, értékesítésre szánt ékszerekből, melyekért előbb euróban szerette volna megkapni az ellenértéket, de az eladók tájékoztatása alapján, miszerint csak forintban fizethetnek, elfogadta a 235.500,- forint összeget, mialatt a III.r. terhelt felmérte a helyszínt.

Az aranyékszer eladását követően a II.r. terhelt az üzletből távozott. Az I. és II. r. terhelt az eladók figyelmének további elterelése érdekében az eladókhoz lépve előbb egy vastag karláncot, majd egy pecsétgyűrűt is eladásra kínáltak fel. Azokat végül az eladók visszautasították, mert nem aranyból voltak.

Ezt követően az üzletből valamennyien távoztak. Az üzletbe 2-3 perc elteltével lépett be egy nő, aki jelezte a dolgozóknak, hogy az üzlet előtt egy, az ékszerbolt tikettjével ellátott pecsétgyűrűt talált. Az eladók látva, hogy a gyűrű az üzlet kirakatából származik, ekkor észlelték, hogy az ékszerbolt utcai portáljáról társai segítségét kihasználva a III. r. terhelt kiemelt és eltulajdonított egy 30×30 cm méretű tárolót a rajta lévő aranyékszerekkel együtt, így 18 db pecsétgyűrűt, 3 pár fülbevalót, 4 db karkötőt, 3 db medált, és 1 db nyakláncot összesen 3.603.000 Ft.értékben.

A lopásban egymás tevékenységéről tudó és segítő terheltek az üzletből történő távozást követően taxival visszamentek a szervizbe, az eltulajdonított ékszereket a nő – a II.r. terhelt a testüregében illetve a ruhája alatt rejtette el. A rendőrök a terhelteket elfogták, az eltulajdonított ékszereket a nyomozóhatóság lefoglalta, és a sértettnek kiadta, így a kár megtérült.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség a terheltek ellen gyorsított eljárásban – bíróság elé állítással – lopás bűntette miatt emelt vádat. A Nagykanizsai Járásbíróság röviddel a vádemelést követően a terhelteket végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Barátnője anyjának bankkártyájáról szerencsejátékozott a kanizsai férfi

Egy 1999-ben született nagykanizsai férfinek a vádbeli időszakban barátnője volt a jelen ügyben sértettként szereplő nőnek a lánya. A sértett nőnek folyószámlája van egy banknál, melyhez a lányának is van meghatalmazása.

A bank a folyószámlához a sértett rendelkezésére bocsátott egy bankkártyát, melynek adatait a lánya azzal a céllal, hogy internetes tranzakciók során használni tudja – édesanyja hozzájárulásával – mobiltelefonjában eltárolta.

A férfi a kapcsolatuk alatt többször a lány nagykanizsai lakásán tartózkodott, és ennek során egyik alkalommal barátnője tudta és belegyezése nélkül a telefonjából titokban kiírta a sértett bankkártyájának adatait, majd az adatokat felhasználva, a sértett tudta és beleegyezése nélkül a Szerencsejáték Zrt., az LVC Diamond Kft. és az Unibet által üzemeltetett online szerencsejátékokban vett részt, a téteket a bankkártyaadatok felhasználásával fizette be.

Így az udvarló a jogosulatlanul megszerzett bankkártyaadatok felhasználásával 46 alkalommal, esetenként 1000 Ft-tól 55.000 Ft-ig terjedő összegeket – összesen 496.100 Ft-ot – fizetett be a szerencsejátékokat szervező társaságoknak.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Vádemelés a nagykanizsai illegális pénzváltók ügyében

Egy 1962-ben valamint egy 1956-ban született nagykanizsai férfi az 1990-es évek vége óta, egészen a 2019. január 29. napján történ elfogásukig rendszeresen és üzletszerűen folytattak külön-külön pénzváltási tevékenységet először a Nagykanizsa, Erzsébet téren, majd a 2000-es évektől a Nagykanizsa, Zrínyi Miklós utca 15. szám alatti Dél-Zala Áruháznál, az áruház bejáratánál, a bejáratnál lévő szélfogóban, illetve a bejárat előtti járdaszakaszon.

A terheltek ezen tevékenysége Nagykanizsán köztudott volt, a nagykanizsai lakosok, vagy Nagykanizsán átutazóban lévő személyek szájhagyomány útján, illetve ismerősökön keresztül jutottak el a terheltekhez, akik az engedéllyel rendelkező pénzváltóknál kedvezőbb feltételekkel váltottak. A terheltek a pénzváltási tevékenységet jellemzően – az ünnepnapok kivételével – hétfőtől-péntekig 07 óra 30 perctől, vagy 08 órától 16 óráig, vagy 16 óra 30 percig, szombaton 07 óra 30 perctől, vagy 08 órától 13 óráig végezték.

A terheltek a pénzváltás során használt készpénz kisebb részét ruházatukban tartották, nagyobb részét pedig az általuk használt és az áruház előtt, vagy közvetlen közelében leparkolt gépkocsijukban tárolták, így a terheltek egyes esetekben az áruház szélfogójában váltottak, más esetben pedig az ügyféllel a parkoló autóhoz mentek és a pénzváltásra ott került sor.

A terhelteknek ebben az időszakban más, fő állású munkahelyük nem volt, jövedelmük nagy része a pénzváltásból, a különféle valuták – jellemzően euró, horvát kuna, svájci frank, angol font, amerikai dollár – vételi és eladási árfolyama közötti különbségből eredő nyereségből származott. Az I. r. terhelt 2018. nyarától használt egy Toyota Land Cruiser típusú gépkocsit, míg a II. r. terhelt évek óta használt egy Volkswagen Passat típusú személygépkocsit. A nyomozó hatóság 2019. január 29. napján a Nagykanizsa, Zrínyi Miklós utca 15. szám alatti Dél-Zala Áruháznál intézkedett a terheltekkel szemben és előállította őket.

A nyomozó hatóság az intézkedés során

  • az I. r. terhelt ruházatából lefoglalt – különböző címletekben – 2.524.500,-Ft-ot, 1.820 Eurót, 720 horvát kunát, valamint 3.000 angol fontot;
  • az általa használt és az áruház közelében parkoló Toyota Land Cruiser típusú gépkocsiból lefoglalt – különböző címletekben – 20.088.000,-Ft-ot, 42.555 Eurót, 136.131 horvát kunát, 11.360 svájci frankot, 7.220 angol fontot, valamint 7.600 amerikai dollárt;
  • a II. r. terhelt ruházatából lefoglalt – különböző címletekben – 5.283.400,-Ft-ot, valamint 13.186 Eurót;
  • a II. r. terhelt tulajdonában lévő és általa használt, az áruház közelében parkoló Volkswagen Passat típusú személygépkocsiból lefoglalt – különböző címletekben – 69.643.000,-Ft-ot, 10.000 Eurót, 3.410 horvát kunát, 300 angol fontot, 15.500 svéd koronát, valamint 2.170 amerikai dollárt. A 2019. január 29. napján történt elfogásukkor a terheltek a birtokukban – a ruházatukban, illetve az általuk használt gépkocsikban – lévő pénzt az üzletszerű pénzváltási tevékenységhez használták, illetve azt arra szánták.
    A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény
  • 3. § (2) bekezdés a) pontja alapján az üzletszerűen – forintban, valutában, illetve devizában – végzett pénzváltási tevékenység kiegészítő pénzügyi szolgáltatás.
  • 6. § 92. pontja alapján pénzváltási tevékenység: külföldi fizetőeszközök adásvétele a törvényes fizetési eszköz ellenében, valamint külföldi fizetési eszközök adásvétele külföldi fizetési eszközök ellenében.
  • 6. § 116. pontja alapján üzletszerű tevékenység az ellenérték fejében nyereség, illetve vagyonszerzés végett – előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányuló – rendszeresen folytatott gazdasági tevékenység.
  • 3. § (3) bekezdése alapján, ha törvény másként nem rendelkezik, kizárólag a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Banknak az e törvény alapján kiadott engedélyével végezhető a (2) bekezdésben meghatározott kiegészítő pénzügyi szolgáltatás, így a (2) bekezdés a) pontjában szereplő üzletszerűen végzett pénzváltási tevékenység.

Az I. r. és a II. r. terheltek semmilyen, a Magyar Nemzeti Bank engedélyéhez kötött tevékenység végzésére jogosító engedéllyel nem rendelkeztek, magánszemélyként nem is kaphattak volna ilyen engedélyt, továbbá hitelintézet, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás végzésével foglalkozó közvetítő alkalmazottjai sem voltak. Így a terheltek az általuk folytatott üzletszerű pénzváltási tevékenységet törvényben előírt engedély nélkül végezték.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Brutális kutyatámadás Kanizsán: bíróság elé áll az ebek gazdája

Az 50 éves nagykanizsai nő 2016. év óta 55 m² alapterületű lakásában gondozta és felügyelte a fia két, nagy testű, ivartalanított nőstény és ivaros kan amerikai staffordshire terrier fajtájú kutyáit.

Az állatok a kötelező oltásaikat 2013. május 8. napi születésük óta minden évben megkapták, chippel rendelkeztek, a terhelt, mint kutyatartó napi rendszerességgel sétáltatta őket pórázon, illetve a Nagykanizsa, Péterfai utcai kutyafuttatóban való szabadon engedésük révén gondoskodott mozgásukról. A kutyafuttató kapujának zárja – 2020. január 30. napját megelőzően már – huzamosabb ideje nem működött, ami a területet használó kutyatartók előtt – így a nő előtt is – ismert volt, a kapu bezárásáról a futtatót használó gazdák gondoskodtak, a terhelt a kaput a kutyái szabadon engedése után a pórázzal szokta rögzíteni.

2020. január 30. napján a terhelt 13 óra 30 perc körüli időben pórázon vitte a kutyákat, a kutyafuttatóhoz, miközben az ebeken szájkosár volt. A nő mielőtt a kapu bezárásáról gondoskodott volna, levette a szájkosarat a kutyákról és őket szabadon engedte. Ezt követően észlelte, hogy a kan kutya hangosan ugatva a kerítés mentén szalad a kapu felé – egy kint tartózkodó macska után -, mire a szuka kutya szintén a kapu felé iramodott, és mindkét eb kifutott a terhelt által biztonságosan nem rögzített kapun, aki hiába kiabált rájuk, az állatok tovább rohantak.

Ekkorra a macska már nem volt látható, viszont a Péterfai utca 1. szám alatti lakóház előtti területen tartózkodott egy idős férfi, akire a kutyák egyéb előzmény nélkül rátámadtak, és a földre került idős embert a feje tájékán mindkét eb marcangolni kezdte. A nő próbálta a kutyáit visszahívni, elhúzni, de az nem sikerült, azok továbbra is vadul tépték a vérző sérültet.

Egy ott lakó férfi a garázsából magához vett egy kapát, és azzal kezdte ütlegelni az állatokat, mire azok a férfire is rátámadtak – egyikük a bal combját megharapta -, a megvadult ebeket az ütlegelés sem tartotta vissza a további támadástól.

A rendőrjárőrök és a mentők megérkezését követően a terhelt a kan kutyát végül meg tudta fogni és a sérült mellől elvezetni, mire a szuka kutya is vele tartott, a nő így terelte vissza az ebeket a futtatóba, és annak kapuját belülről támasztva akadályozta meg az állatok ismételt kiszabadulását.

A 83 éves sértettet a mentők életveszélyes sérülésekkel szállították a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Traumatológiai Osztályára, ahol sürgősséggel megműtötték és az Intenzív Terápiás Osztályon helyezték el, ahol sebkezelése mellett vérátömlesztést, antibiotikumokat és keringéstámogató kezelést is kapott.

A sértett kutyatámadás miatti durva, többszörös, harapott -roncsolt, szakított, csonkolt sérülései 8 napon túl gyógyuló, súlyos, közvetlen életveszélyt okozó sérülésnek minősülnek.

A sérülések bekövetkezésének módjára, körülményeire, a támadott testtájékok anatómiai helyeire, a sértett életkorára, a bekövetkezett sérüléseknél esetlegesen súlyosabb, akár halálos eredményt is előidéző sérülések kialakulásának reális lehetősége fennállt, melynek elmaradása a szerencsés véletlennek, továbbá az idejekorán megkezdett, szakszerű és célirányos egészségügyi-orvosi ellátásnak tudható be.

Az állatok védelméről szóló 1998. évi XXVIII. törvény értelmében állatokat úgy kell tartani, hogy ne veszélyeztessék más állatok illetve az ember biztonságát, továbbá közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

A nő ezen szabályokat nem tartotta be, így azzal, hogy a futtató területén az általa tudottan agresszivitásra hajlamos kutyáiról a szájkosarat levette, és az ebeket szabadon engedte, mielőtt még a futtató kapujának biztonságos bezárásáról gondoskodott volna, elmulasztotta a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, amely miatt a kutyák a futtatóból kiszöktek és az idős sértettre rátámadva, neki életveszélyes sérüléseket okoztak.

Az ügyben a Zala Megyei Főügyészség életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat kedden dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője. (Helyszínelési fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

1 2 3 33