Nagykanizsai családot is kifosztott az öttagú bűnbanda

Az ország több településén betöréses lopásokat követett el egy öttagú társaság, a gyanúsítottak közül három embert letartóztatott, kettő ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon pénteken közölte, január 31-én egy nagykanizsai nő tett feljelentést, hogy otthonukból ismeretlenek laptopokat, tévékészüléket, gitárt, órákat, ékszereket és pénzt loptak el. Két héttel később két zalaegerszegi lakásban is betörés történt.

A zalai rendőröknek sikerült azonosítaniuk a feltételezett elkövetőket, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség és a cigándi rendőrőrs közreműködésével szerda reggel – összehangolt akció keretében – budapesti, cigándi és tatabányai lakcímükön elfogták a betörésekkel gyanúsítható öt férfit.

(A nagykanizsai hölgytől értékeket is elloptak a betörők. Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

A házkutatások során a rendőrök megtaláltak és lefoglaltak több ellopott ékszert, elektronikai eszközt, valamint a bűncselekmények elkövetéséhez használt szerszámokat és két autót. A nyomozók azt is megállapították, hogy 2019 decembere óta Egerben, Várpalotán, Gödöllőn és Nagykanizsán követett el hasonló bűncselekményeket a társaság. MTI

A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája április 3-án egy 5 tagú bűnbandával szemben hozott végzést. A férfiak az ország több településén követettek el betöréses lopást.

A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája 3 gyanúsított esetében 30 napra elrendelte a letartóztatásukat. A bíróság valamennyi gyanúsított esetében megalapozottnak látta a bűnismétlés veszélyét, viszont mindannyiuk beismerő vallomására figyelemmel a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyét nem látta megállapíthatónak.

A bíróság 3 személy esetében a letartóztatás alkalmazását tartotta szükségesnek, míg 2 férfinél a kedvező személyi körülményeik miatt elegendőnek látta a bűnügyi felügyelet alkalmazást, amely értelmében nem hagyhatják el otthonukat.

A végzés a letartóztatottakkal szemben nem jogerős, ellene a gyanúsítottak és védőik fellebbezettek – tájékoztatta honlapunkat dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Kirámolta a bérbe vett apartmant a nagykanizsai duó

Egy 1983-ban született nagykanizsai férfi és egy 1994-ben született nagykanizsai nő tavaly október 2-án a „kiadoapartman.hu” szállásfoglaló honlapon keresztül 2019. október 3-a és 6-a közötti időszakra szállásigényüket jelezték egy hévízi apartmanba.

A szálláshelyre az előzetesen jelzettek szerint 2019. október 3-án, csütörtökön 18:00 óra körüli időben érkeztek meg, ahol előzetesen kifizették a 3 napra szóló szállásdíj összegét, majd az apartmanostól átvették a helyiség kulcsait.

Október 5-én, szombaton a késő esti órákban a nő telefonon arról értesítette a tulajdonost, hogy a másnapi távozásuk 10:00 órára megbeszélt időpontját gépkocsijuk meghibásodása miatt meghosszabbítani kéri 16:00 órára.

Az apartman tulajdonosa a későbbi távozáshoz hozzájárult, a duó azonban ehhez képest még aznap – 2019. október 5-én – az éjszakai órákban elhagyták az apartmant, ahonnan egy csomó dolgot elloptak:

2 db antiallergén töltetű párna (10.000,- Ft);
2 db antiallergén töltetű paplan (16.000,- Ft);
2 db fekete-fehér színű ágyneműhuzat garnitúra (8.560,- Ft);
2 db kisebb méretű bordó színű törölköző (2.060,- Ft);
2 db nagyobb méretű, fehér színű fürdőlepedő (3.420,- Ft);
2 db nagyobb méretű, vajszínű, vastag pléd (8.560,- Ft);
2 db ágynemű garnitúra – bordó-fehér-zöld, illetve bordó színű (8.560,- Ft);
2 db kisebb méretű kéztörlő (2.060,- Ft);
2 db nagyobb méretű, fehér színű törölköző (3.420,- Ft);
1 db fehér színű gumis lepedő (2.740,- Ft);
1 db elektromos vízforraló (3.000,- Ft);
1 db TEFAL márkájú palacsintasütő (5.560,- Ft);
1 db fa vágódeszka (500,- Ft);
3-4 db mázas porcelán anyagú müzlistál (1.500,- Ft);
4 db kerámia bögre (1.200,- Ft);
3 db – készletből származó – edény [2db fazék, 1 db serpenyő] (8.000,- Ft);
4 db mázas porcelán anyagú kistányér (1.200,- Ft);
1 db Rowenta márkájú hajszárító (3.000,- Ft);
1 db krómozott toalett kefe és toalettpapír tartó állvány (2.000,- Ft) tűnt el.

A kanizsai tolvajok a felsorolt dolgokat a helyszínről gépkocsijukkal vitték el nő nagykanizsai tartózkodási helyére, az eltulajdonítási érték 91.340. Ft.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség lopás vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Sok az orosz Hévízen és környékén, templomot építenek nekik – Dél-Zala Press

Pénteken helyezte el új templomának alapkövét Hévízen a Moszkvai Patriarchátus Magyar Ortodox Egyházmegyéje. Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI érdeklődésére elmondta: a Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett ortodox templom az Ady utcában épül mintegy 400 millió forintos költséggel.

Haragosára kente a lopást egy kisrécsei férfi

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság nyomozást folytatott lopás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki tavaly április 24. és április 27. közötti időpontban ajtóbefeszítéssel behatolt egy Nagykanizsa, Angyalhegyi borospincébe, ahonnan egy Honda típusú motoros kapálógépet és üzemanyagot lopott el.

A nyomozó hatóság 2018. május 15-én tanúként hallgatott ki egy 25 éves kisrécsei férfit, aki a hamis vád törvényes következményeire történt kioktatást követően azt állította, hogy az ügy tárgyát képező betörést egy ismerőse követte el.

Elmondta, hogy a bűncselekményről hogyan szerzett tudomást, látta is az eltulajdonított kapálógépet, illetve a RobotZsaru rendszerből bemutatott fényképe alapján azonosította is a megjelölt személyt, aki ellen a tanúvallomás alapján büntető eljárás indult.

A nyomozás során azonban gyanú merült fel arra, hogy a betörést valójában a tanú követte el, ezért őt 2018. augusztus 3-án gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi beismerő vallomást tett, melynek során elmondta azt is, hogy az ismerősének a betöréshez semmi köze, abban nem vett részt, a cselekménnyel azért vádolta meg, mert személyes okokból megharagudott rá.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség büntető eljárást eredményező hamis vád bűntette miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Állatkínzás Szepetneken

Egy tótszentmártoni lakos tulajdonát képezte, a 2016. április 14-i születésű, Brutusz névre hallgató, német dog fajtájú, hím ivarú kutya, melyet 2018 augusztusáig családi kedvencként tartottak. A család tagjai külföldön vállaltak munkát, mely miatt nem tudtak tovább gondoskodni a kutya ellátásáról.

A tulajdonos ezt követően megegyezett volt kollégájával, egy szepetneki lakossal, hogy a kutyáról a továbbiakban a családja fog gondoskodni. A kutya átadását megelőzően állatorvosi ellátást igénylő egészségügyi problémával nem küzdött, ugyanakkor fiatalkori túletetés következtében rendellenes hátsó végtagállás alakult ki nála, mely egyébként az ilyen fajtájú ebeknél túltenyésztés következtében jelentkező csont-ízület növekedési szindrómára utalhat.

A kutya ellátásának, gondozásának feladatát a családon belül a megbízott felesége, egy 1979 évben született nő vállalta, aki kiskorú gyermekei miatt otthon tartózkodott, míg férje, családfenntartóként dolgozott. A nagytestű kutyát a terhelt – annak 2018. augusztus hónapban történt – átvételét követően a nap nagy részében az állat nyakában lévő 1,5 méter nagyságú fémláncon tartotta, amely nem biztosított a kutyának megfelelő mozgáslehetőséget.

Emellett a szepetneki férfi az állatot nem megfelelő módon táplálta és nem gondoskodott megfelelően az állat vízellátásáról sem. Ennek következtében a kutya súlyosan lesoványodott, combizomzata mindkét oldalon sorvadásnak indult, továbbá az állatnál bőrelváltozások, idült kötőhártya gyulladás, valamint mindkét fülre kiterjedő gyulladás alakult ki, azonban a férfi az eb fizikai állapotában észlelt negatív változások ellenére tartási körülményein nem változtatott, állatorvosi ellátása iránt nem intézkedett.

A család tulajdonát képezte még két tacskó fajtájú kutya is, akik több alkalommal megszöktek a tartási helyükről. A kóborló ebek miatt állampolgári bejelentést tettek az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala megyei Egyesületéhez, akiknek a járőrei november 24-én megjelentek Szepetneken és megtalálták a családtól megszökött ebeket.

A kutyákat ezt követően visszavitték a tartási helyükre, melynek során az udvaron meglátták a leromlott, elhanyagolt, kiszáradt állapotban lévő ebet és értesítették a rendőrséget. Az állat tulajdonjogáról a szepetneki férfi lemondott az eljárás során. Az ebet állatvédő egyesület vette gondozásba.

A kutyánál bekövetkezett kóros soványság, az ehhez kapcsolódó ellátatlanság, a gyógykezelés elmaradásának teljes hiánya különös szenvedést okozott az állatnak. A kutya kóros lesoványodása, a feltaláláskori betegségek ok-okozati összefüggésben állnak a nem megfelelő egészségügyi ellátással és hiányos élelmezéssel.
Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette vétsége miatt emelt vádat – értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.

Nagykanizsai halálos gázolás miatt emeltek vádat

Egy 48 éves nagykanizsai férfi tavaly április 19-én este 19 óra körül Nagykanizsán a Teleki úton közlekedett Fordjával a Rózsa utca irányából a Szerviz utca felé, 43-47 km/óra sebességgel a külső forgalmi sávban.

A gázoló mellett a belső forgalmi sávban is haladt egy személygépkocsi. Ekkor a nap a férfi haladási irányával szembe sütött, s ez az előtte lévő úttest beláthatóságát zavarta. Amikor a férfi a kocsival a Teleki út 7/B. számú ingatlan előtti útszakaszon kijelölt gyalogos átkelőhelyet megközelítette, sebességét nem csökkentette a szembe sütő nap zavaró és a mellette haladó személygépkocsi takaró hatása ellenére, s ezért, valamint a kellő figyelem hiánya miatt nem észlelte az előtte a gyalogosátkelőhelyen balról jobbra áthaladó nőt, ezért őt az átkelőhelyen elütötte.

A baleset következtében a nő 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, majd a balesetet követő napon a kórházban meghalt. A nő halála és a baleset között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A kanizsai férfi ügyében a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

(Helyszínelési fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

Egy nőt ütöttek el a zebrán a Teleki úton – Dél-Zala Press

Egy férfi közlekedett pénteken 18 óra 55 perckor Nagykanizsán a Teleki úton a Rózsa utca irányából a Szerviz út felé Ford típusú személyautóval, amikor a 7-es számú ház előtt figyelmetlensége miatt elütötte a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogost. A balesetben a nő 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett – írta közleményében szombaton a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tagadta bűnösségét a nagykanizsai gyilkosság gyanúsítottja

Tagadta bűnösségét az az férfi, akit azzal vádolnak, hogy megölte édesanyja 81 éves szomszédját még 2007-ben.

Március 9-én (hétfőn) emberölés bűntette miatt tartott előkészítő ülést a Zalaegerszegi Törvényszék. A vádirat szerint a vádlott 2007-ben hajléktalanként élt, alkalmanként az édesanyjánál húzta meg magát. 2007. december 7-én egy nagykanizsai presszóban italozott, majd hajnali 2 órakor erősen ittas állapotban édesanyja szomszédjának ingatlanához ment. Bemászott a kerítésen és lefeszítette a kamraablakon lévő rácsot és azt benyomva bejutott a házba.

A konyhában magához vett egy szabászollót, amellyel a konyhaszekrény melletti szoba lakatját megpróbálta kinyitni, ugyanis a sértett köztudottan itt tartotta a készpénzét. A férfi azonban nem tudott bejutni, az olló hegye beletört a lakatba. Időközben felébredt az idős, 81 éves sértett, akivel a vádlott dulakodni kezdett: arcát legalább 10 alkalommal közepes és nagy erővel egy kisszékkel ütlegelte, s rugdalta.

A férfi a bántalmazás során a földre került: előbb eszméletét, majd életét vesztette. Ezután a vádlott a házban való további kutatással felhagyott, s elhagyta az ingatlant. A férfit 2019-ben fogták el és gyanúsították meg a gyilkosság elkövetésével.

A tárgyalást megelőzően minden vádlottal szemben kötelező előkészítő ülést tartani. Amennyiben ezen a vádlott – a vádiratban foglalt bűncselekmény tényállásával és minősítésével egyező – beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a további bizonyításról, akkor ítélet születhet. Jelen ügyben azonban a vádlott a bíróság előtt tagadta bűnösségét, így az ügyet a törvényszék 2020. április 27-én 9.00 órakor tárgyalja – tájékoztatta honlapunkat Dr. Bartalné dr. Mentes Judit a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Tizenkét év után fogták el egy nagykanizsai gyilkosság gyanúsítottját – Dél-Zala Press

A zalai nyomozók elfogták egy 2007-es emberölési ügy feltételezett elkövetőjét. Több mint 12 évvel ezelőtt, 2007. december 8-án Nagykanizsán, egy lakóépületben egy férfi holttestét találták meg rokonai, akin bántalmazás nyomai voltak. A büntetőeljárásba bevont igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján az idős férfi halálát idegenkezűség okozta. Zalaegerszegen Dr. Jandó Zoltán r.

Zsebre dolgozott az önkéntes parkolóőr

Egy 1987-ben született kaposvári férfi tavaly március 29. és december 02.-a közötti időben, több személyt jogtalan haszonszerzés céljából tévedésbe ejtett, oly módon, hogy magát parkolási díj szedésére jogosult személynek tüntette fel, és egyes sértetteket parkolási díj jogcímén, másokat pedig parkolójegy vásárlása hiányában bírság fizetése jogcímén, különböző pénzösszegek átadására kötelezett. A férfi cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el.

 • Március 29.-én délben Keszthelyen, a Pál utcában, a Vadászati Múzeum parkolójában odament három autóbuszvezetőhöz, és parkolási díj jogcímén 2.000, 10.000 Ft., illetve 20 euró készpénzt kért. Az érintettek 5.000, 2.000 Ft-ot és 20 eurót adtak át a férfinek.
 • Tavaly május 21.-én Keszthelyen, a Sopron utcában egy olasz állampolgárságú autóbusz vezetőtől parkolási díj jogcímén 20 euro készpénzt kért és kapott, a parkolási díj kifizetésének igazolásául pedig „szabadságengedély” elnevezésű tömbből kivett lapot adott át
 • Május 25. napján, majd 2019. június 22.-én Keszthelyen, a Kastély közelében parkoló, holland autóbusz vezetőjétől kért a parkolási díj megfizetésének hiánya miatt alkalmanként 20 euro készpénzt. A sértett azonban – mivel a sértett felismerte, hogy a terhelt nem parkolóőr – a kérésnek nem tett eleget.
 • Június 17-én délután a Kastély parkolójában ismeretlen személytől ismeretlen összegű készpénzt kért parkolási díj jogcímén.
 • Június 18.-a előtti héten Keszthelyen, a Bástya utcában parkolási díj jogcímén 2.000 Ft kért és kapott egy autóbusz vezetőjétől. A terhelt ezt követően, 2019. június 18.-án dél körül ismételten odament a Keszthely, Sopron utca 35. szám előtti útszakaszon parkoló az autóbusz vezetőhöz, majd parkolási díj jogcímén ugyancsak 2.000 Ft összegű készpénzt kért a sértettől. A sértett azonban ekkor már nem adta át a kért összeget a terheltnek, hanem kérdőre vonta őt a korábbi cselekménye miatt, és kilátásba helyezte a rendőrség értesítését. A terhelt ekkor visszaadott a sértettnek 2.000 Ft készpénzt.
 • Június 22. napján 11 óra körüli időben Keszthelyen, a Kastély utca 01. szám alatti parkolóban várakozó szlovák állampolgárságú, ismeretlen kilétű autóbuszvezetőtől 20 euro készpénzt kért és kapott parkolási díj jogcímén.
 • Június 22.-én 11 óra körül a Kastély utca 01. szám alatti parkolóban várakozó, belga rendszámú autóbusz ismeretlen kilétű vezetőjétől 2.000 Ft kért parkolási díj jogcímén. A sértett a kért összeget átadta a terheltnek. Egy korábbi károsult azonban időközben felhívta az ismeretlen kilétű sértett figyelmét a terhelt megtévesztő magatartására, ezért a sértett még a helyszínen, nyomban visszavette a terhelttől a készpénzt.
 • Szeptember 20.-án Keszthelyen, a Viviera Beach parkolójában parkoló lakókocsi használójától jogosulatlan parkolás jogcímén 50 euro készpénzt kért és kapott.
 • Október 27.-én délben Keszthelyen, a Kastély előtti útszakaszon parkoló autóbusz cseh állampolgárságú vezetőjétől parkolójegy megváltásának hiányára hivatkozással, bírság jogcímén 30 euro készpénzt kért. A sértett egy 100 euro címletű bankjegyet adott át a terheltnek, azzal, hogy a különbözetet a terhelt a bankjegy felváltását követően visszaadja a sértettnek. A bankjegy felváltására azonban nem került sor, a terhelt a teljes összeget jogtalanul eltulajdonította.
 • November 16.-án délután Keszthelyen, a Pál utcában, a Vadászati Múzeum parkolójában várakozó francia állampolgár sértettől parkolójegy megváltásának hiányára hivatkozással, bírság jogcímén 30 euro vagy 9.000 Ft készpénzt kért, melynek eredményeként a sértett 30 euro készpénzt adott át a terheltnek. A terhelt pedig a bírság kifizetésének igazolásául egy „szabadságengedély” elnevezésű tömbből kivett lapot adott át sértettnek.
 • November 28.-án délben Keszthelyen, a Kastély utában, a gépjárművel parkoló, kínai állampolgár sértettől a megváltott parkolási idő túllépésére hivatkozással, bírság jogcímén 40 euro készpénzt kért. Mivel az összeget a sértett aránytalannak tartotta, a terhelt végül 20 euro készpénzt kért a sértettől. A sértett a terhelt magatartásának eredményeként 6.000 Ft készpénzt adott át a terheltnek. A terhelt pedig a bírság kifizetésének igazolásául egy „szabadságengedély” elnevezésű tömbből kivett lapot bocsátott a sértett rendelkezésére.
 • December 02.-én dél körül Keszthelyen, a Kossuth Lajos utcában, egy gépjárművel várakozó német állampolgár sértettől parkolójegy megváltásának hiányára hivatkozással, bírság jogcímén 20 euro vagy 6.000 Ft készpénzt kért. A sértett egy 10.000 Ft címletű bankjegyet adott át a terheltnek, azzal, hogy a különbözetet a terhelt a bankjegy felváltását követően visszaadja a sértettnek. A bankjegy felváltására azonban nem került sor, a terhelt a teljes összeget jogtalanul eltulajdonította.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség csalás vétsége miatt emelt vádat – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Részegen, jogosítvány nélkül más autójával furikázott a zalakomári férfi

Egy 1995-ben született férfi – akit szabálysértések miatt már 22 alkalommal bírságoltak,- 2019. augusztus 20-án napközben lakóhelyén, Zalakomár községben italozott, ennek során legalább 4 db fél literes sört fogyasztott el.

Este 19 óra után ismerőse zalakomári lakóházánál járt, amikor észrevette, hogy a be nem zárt udvarban lezáratlanul áll egy Skoda Felícia típusú személygépkocsi, melyben benne volt az indítókulcs is. A férfi nem rendelkezett érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, ennek ellenére elhatározta, hogy az autóval – a tulajdonos engedélye nélkül – autózni fog.

Ennek megfelelően az autóba beült, beindította, és azzal áthajtott a szomszédos Balatonmagyaród községbe. A Petőfi utca 67. számú ház előtt kifogyott a benzin az autóból és leállt. A férfi az autót lezárta, majd 22 óra körül gyalogosan visszaindult Zalakomárba.

Időközben a gépkocsi tulajdonosát egy ismerőse értesítette az esetről, aki megkereste az ünnepi napon Zalakarosban rendezvény biztosítást végző rendőröket. A rendőrség keresni kezdte a férfit, akit nem sokkal később egy bejelentés alapján megtaláltak a Zalakomár és Balatonmagyaród közötti útszakaszon, ahol erősen ittasan, a forgalommal szemben gyalogolt. A terhelt szervezetében a gépjármű vezetésekor 1,60 mg/l volt az etilalkohol koncentráció, ami nála közepes fokú ittasságot eredményezett.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette és járművezetés ittas állapotban vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Kamu szakértői véleményt készített egy nagykanizsai mérnök, vádat emeltek ellene

A 44 éves nagykanizsai férfi a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében nyilvántartott szakember, aki általános építmények építési-szerelési munkáinak felelős műszaki vezetésére jogosult. 2018-ban elvállalta egy régi stílusú, földszintes nagykanizsai épület felújítási és bővítési munkáinak felelős műszaki vezetését.

Felelős műszaki vezetőként – egyebek mellett – a férfi feladata volt az építési munkaterületen végzett építési-szerelési munka irányítása, az építési tevékenységre vonatkozó szakmai, minőségi és biztonsági előírások, továbbá az építésügyi hatósági engedélyek, és az ahhoz tartozó jóváhagyott engedélyezési, kivitelezési tervek betartása, az építési napló vezetése, a használatbavételi engedélyezési eljárásban való közreműködés és az ehhez szükséges nyilatkozatok megtétele.

A kivitelező 2019. szeptember elején a férfi által is igazoltan az épület felújítási és bővítési munkájával végzett, ezért a férfi pár nap múlva elektronikus úton hatósági bizonyítvány iránti kérelmet nyújtott be az építésügyi hatósághoz. A kérelmezett hatósági bizonyítvány az épület rendeltetésszerű és biztonságos használatra való alkalmasságának az igazolására szolgál.

Az építésügyi hatóság helyszíni ellenőrzést tartott, amely során megállapítást nyert, hogy az épület, különösen a tetőszerkezet a tervektől eltérően készült, a kialakítása nem szakszerű, szemben azzal, amit a férfi felelős műszaki vezetőként az építési naplóban rögzített, ezért a kérelmet elutasították. A férfi az építésügyi hatóság döntésével nem értett egyet, tetőszerkezeti statikus szakvéleménnyel kívánta igazolni, hogy a hatóság által kifogásolt tetőszerkezeti csatlakozási pontok megfelelőek.

A férfi munkájából kifolyólag személyesen ismert egy, a Magyar Mérnöki Kamaránál nyilvántartott személyt, aki tartószerkezeti szakértésre is engedéllyel rendelkezik, és aki már korábban készített szakvéleményt a férfi részére, így az aláírása a rendelkezésére állt. A férfi azonban ahelyett, hogy a szakértésre a személyt felkérte volna, helyette és a nevében saját maga készített egy tartószerkezeti szakvéleményt. Ez valótlanul azt tartalmazta, hogy felkérték az átalakított tetőszerkezet, különös tekintettel a csatlakozási pontok megfelelőségének és a tetőszerkezet terhelhetőségének a vizsgálatára, hogy a vizsgálat megtörtént, amely megállapította, hogy a tetőszerkezet a bővítéssel együtt megfelelő, az épület állékonysági hibában nem szenved.

A férfi ezután az érintett személy egy korábbi, elektronikus formában rendelkezésére álló szakvéleményéről annak névaláírását kivágta, majd az általa készített tartószerkezeti szakvéleményre rámásolta. Ezt követően 2019. szeptember 16-án a reggeli órákban az ÉTDR elektronikus rendszeren keresztül az ügyfélkapujáról indítva ismét hatósági bizonyítvány iránti kérelmet nyújtott be az építési hatósághoz, amelyhez az épület megfelelősségének a bizonyítására mellékelte a hamis, és valótlan tartalmú tartószerkezeti szakvéleményt is.

A hatósági eljárásban több dolog is megkérdőjelezte a dokumentum eredetiségét. Az érintett személy megerősítette, hogy a hatósági megkeresést megelőzően a helyszínen nem járt, a szakvéleményt nem ő készítette, sem annak betűtípusa, sem megfogalmazása nem azonos az általa használttal, a rajta szereplő aláírás manipulált, nem tőle származik, illetve, hogy tartalmában sem felel meg a valóságnak, ugyanis kiegészítő alátámasztás szükséges a megfelelő tető tartószerkezet kialakításához.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Testvérére akarta kenni az ittas vezetést egy nagykanizsai férfi

Egy 1963-ban született nagykanizsai férfi tavaly március 12-én 20:23 órakor ismét ittas állapotban vezette a tulajdonát képező Renault Laguna típusú személygépkocsiját Nagykanizsán, a Kaposvári úton.

Amikor a Csónakázó tó bejáratához ért, közúti ellenőrzés alá vonták, melynek során a vele szemben alkalmazott kézi alkoholszonda 0,98% légalkohol koncentrációt mutatott, ezért az ismételt légalkoholmérés végett rendőri előállítására került sor.

A rendőri intézkedés során a férfi a testvére adatait adta meg, így a Nagykanizsai Rendőrkapitányság által járművezetés ittas állapotban vétsége miatt a vétlen testvérrel szemben kezdeményezett büntetőeljárást. A nyomozás során a férfi ismét testvére személyes adatait diktálta be és a jegyzőkönyvet is az ő nevén írta alá.

Az eljáró hatóság szabálysértési eljárást is kezdeményezett “érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés” továbbá “közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése” szabálysértések elkövetése miatt, amely szintén a férfi testvére ellen indult meg.

Az intézkedés során a férfi a forgalmi engedély elvételéről szóló elismervényt testvére nevében írta alá, az igazoltatólapon szintén a vétlen személy adatai kerültek rögzítése.
A férfi közreműködött abban, hogy a vele szembeni rendőri intézkedés, szabálysértési eljárás, illetőleg a megindult büntetőeljárás során valótlan tartalmú közokiratok kerüljenek kiállításra.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség hamis vád és közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis vád vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Jelzőtáblát döntött ki a 20 éves részeg sofőr Nagykanizsán – Videóval

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát. Egy 21 éves férfi tavaly december 23-án 23 óra 8 perckor közlekedett Nagykanizsán, a Szerviz utcában, a Teleki utca irányából a Platán sor felé egy Ford típusú autóval. Amikor a Platán sori kereszteződéshez ért, jobbra kanyarodása során felhajtott az úttest mellett lévő füves területre, és egy jelzőtáblának ütközött, melyet ki is döntött.

1 2 3 29