Újra az uszodában edzenek azok a gyerekek, akik elhagyták a kanizsai egyesületet

Tavaly mintegy hetven úszóedzésre járó fiatal hagyta el a kanizsai uszodát. Azóta szüleikkel és edzőikkel új egyesületet alapítottak, idén januártól pedig ismét visszatérhettek a kanizsai létesítménybe.

Újra az uszodában edzenek azok a gyerekek, akik tavaly hagyták el az egyesületet. Akkor mintegy hetven, úszóedzésre járó fiatal hagyta el a kanizsai uszodát. Azóta szüleikkel és edzőikkel új egyesületet alapítottak, idén januártól pedig újra lehetőségük van arra, hogy immár az Ebihal Úszó és Mozgásfejlesztő Egyesület égisze alatt sportoljanak a kanizsai létesítményben.

(Fotó: ATV archív)

2019 tavaszán a gyerekek új trénert kaptak a DZVSE-nél, vele viszont nem szerettek volna edzeni – idézte fel a történéseket Kurucz Attila, az egyik fiatal sportoló édesapja. Akkor a mintegy 70 gyermek úgy döntött, elhagyja az uszodát, közülük többen más sportágat választottak. Majd a szülők és az edzők összefogtak, megalakították az Ebihal Úszó és Mozgásfejlesztő Egyesület, idén pedig visszatérhettek az uszodába.

– A változást lényegében az új önkormányzat által kinevezett uszodaigazgató segítségével tudtuk elérni. Hiszen ő – a realitásokat figyelembe véve – biztosította számunkra azt, hogy ha nem is létszámarányosan, hanem annál jóval csökkentettebb pályahasználattal, de újra használhatják az uszodát a gyerekek. Így nagyon sokan jöttek vissza más sportágakból is úszni, hiszen annyira ragaszkodtak a korábbi edzőjükhöz – mondta el Kurucz Attila, az Ebihal Úszó és Mozgásfejlesztő Egyesület tagja.

Kurucz Attila véleménye szerint ennek az az oka, hogy ezek a gyerekek a 8-10-12 éves korosztályba tartoznak, és fontos szempont náluk a nevelő személye, akihez ragaszkodnak. – Örülnek a gyerekek és örülnek a szülők is. Nekem is mind a két gyerekem érintett volt. A kisebbik átment vízilabdázni, de mihelyst meghallotta, hogy van úszás, azon az egy üres napján még el fog jönni úszni is. A nagyobbik gyerek nyolcadikas, de már nagyon várta. Havi szinten már csak egyszer merte megkérdezni, hogy lesz-e úszás, nagyon várta, és nagyon örül, hogy van – árulta el Szomjas Tünde.

Az új egyesület elnöke Miatta Mercédesz lett.

– Elég hosszú idő után sikerült alakítani egy úszóegyesületet, amiben most közel 60 gyerek úszik. Májustól most januárig jutottunk el odáig, hogy kaptunk szabad felületet az uszodában – nyilatkozta Miatta Mercédesz, az Ebihal Úszó és Mozgásfejlesztő Egyesület elnök-edzője. Ahogy azt az egyesület neve is jelzi, a szakemberek sérült gyermekek mozgásfejlesztésével is foglalkoznak – számolt be a Kanizsa TV.

Úszóedzésen tudták meg a gyerekek, hogy elküldték az edzőjüket

Egyenlőre értetlenül állnak a szülők a nagykanizsai úszó egyesület döntése előtt, amellyel – szerintük – elküldték a legjobb edzőt az uszodából. A történtek mögött feltehetően az áll, hogy a nagyjából 70 gyerekkel dolgozó tréner bírálta a vezetőedző módszereit és ezt a vezetés nem tolerálta – számolt be az ATV Híradója.