Politikai patthelyzet Nagykanizsán?

Sem alpolgármesterek, sem bizottságok nincsenek Nagykanizsán. Marakodásba torkollt a Fidesz-ellenzék patthelyzet Nagykanizsán – többek között ezekkel a szalagcímekkel számolt be a kialakult kanizsai politikai helyzetről az országos sajtó.

Mi most – mint valóban független helyi média – szó szerint közöljük a két fél a napokban leírt álláspontját.

„Október 13-án Nagykanizsán a választópolgárok leváltották a Fidesz közgyűlési többségét, Egyesületünk és az ellenzéki pártok alkotta szövetség került többségbe. Ugyanakkor Balogh László, a Fidesz-KDNP részéről lett a polgármester. Ez a helyzet arra kötelezett minket, hogy a város fejlődése és működése érdekében egyeztessük a jövőbeni közös munka feltételeit a megválasztott polgármesterrel.

(Az Éljen Városunk Egyesület csütörtökön sajtótájékoztatót tartott az Erzsébet téren)

Elsődleges célunk volt az egyeztetések megkezdésekor, hogy a programunk végrehajtása maradéktalanul megtörténjen, és az választási eredményeknek megfelelően a szakbizottságokban Egyesületünk jelöltjei alkothassák a választók akarata szerinti többséget. Emellett tanácsnoki, bizottsági elnöki posztot, továbbá az előző ciklusban az ellenzék számára biztosított helyeknél több bizottsági pozíciót ajánlottunk a Fidesz számára. (Az előző önkormányzati ciklusban az ellenzéki erők 53%-ot szereztek a választáson, ennek ellenére alpolgármesteri, tanácsnoki, bizottsági elnöki pozíciót nem kaptak, a bizottságok tagságának mindössze 21%-át adták, a felügyelő bizottságok helyeinek 8%-ában ültek a delegáltjaik!)

Az alpolgármesteri tisztségek tekintetében pedig egy korábban Nagykanizsán fordított helyzetben már működő konstrukciót képviseltünk, mely szerint az alpolgármestereket a közgyűlési többség adja. (1998-2002 között Tüttő István az MSZP részéről töltötte be a polgármesteri posztot minimális jobboldali közgyűlési többség mellett, akkor két jobboldali alpolgármesterrel dolgozott együtt négy évig, jó együttműködésben.)

(Dr. Fodor Csaba és Horváth Jácint a csütörtöki sajtótájékoztatón)

A Fidesz ezt a korábbi gyakorlatot nem akarta követni, ráadásul az elmúlt két hétben mindössze egy egyeztetést kívánt tartani, Balogh László polgármester pedig egy hétre szabadságra is ment ebben a fontos időszakban! Tegnapi napon pedig már a tárgyalódelegációban sem vett részt. Ezen az egyeztetésen a Fidesz minden eddiginél bizarabb követelésekkel állt elő, nyilvánvalóan azért, hogy a megegyezés véletlenül se jöhessen létre.

Számunkra továbbra is a város és a közgyűlés működése, a város fejlődése az elsődleges szempont, figyelembe véve a választók október 13-án kinyilvánított akaratát, mellyel többséget biztosítottak számunkra! Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a Fidesz-KDNP frakció eddig az időt húzta, valójában megegyezni nem akart, nem tudja elfogadni, hogy elveszítette a választást. A tárgyalások végére a megegyezésre korábban némi hajlandóságot mutató Balogh László polgármestert is lecserélte a tárgyalódelegációból.

Ha az időhúzással az a szándékuk, hogy eltüntessék az elmúlt 13 év sáros ügyeit, innen üzenjük, nem fog menni! Minden szerződést át fogunk nézni, minden korrupciós ügyet ki fogunk vizsgálni. Amennyiben a Fidesz-KDNP frakció nem hajlandó együttműködni, élünk a többség adta lehetőségekkel, de határozottan kitartunk a kanizsaiak felé tett ígéreteink, programunk megvalósítása mellett.

Nagykanizsa MJV közgyűlése
Éljen VárosuNk! frakció”

(Forrás: Éljen Városunk Egyesület – Nagykanizsa)

„Balogh László polgármester és Bizzer András frakcióvezető ma délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a szivárványkoalíció által berekesztett tárgyalás után kialakult szégyenteljes helyzetről.

A szivárványkoalíció úgy viselkedik, mintha 15:0-ra nyert volna, pedig a választók akaratából csak minimális, 8:7-es többségbe került. De szemmel láthatóan azt a logikát követik Fodor Csabáék, amit a fővárosban látunk. Az önkormányzatra kifizetőhelyként tekintenek, és totális diktatúrát terveznek a közgyűlésben és a városban – együttműködés és közös munka helyett.

(A csütörtöki sajtótájékoztatón Bizzer András a Fidesz frakcióvezetője és Balogh László nagykanizsai polgármester)

Csak, hogy tisztán lássunk: a tárgyalások során a FIDESZ-KDNP frakció hajlandó volt komoly engedményeket tenni az általa megfogalmazott kérésekből a szivárványkoalíció (továbbiakban: SZK) javára.
Az egész megállapodás és tárgyalás-sorozat egyetlen SZK diktátumon bukott el, aminek a lényegét röviden úgy lehet összefoglalni: az SZK semmilyen olyan megállapodásba nem megy bele,amiben szerepel az, hogy Balogh László mellett legyen egyetlen fideszes alpolgármester is.

Helyette az SZK csak azt fogadta volna el, hogy kizárólag ők adnak két alpolgármestert, valamint minden tisztséget ők töltenek be. Ezt nevezik ők kompromisszumos hozzáállásnak.

A FIDESZ-KDNP frakció továbbra is nyitott a megegyezésre Nagykanizsa érdekében, de a zsarolásnak, a fenyegetésnek – amire a tárgyalások során többször volt példa – nem engednek. Számukra Nagykanizsa a fontos, és nem a hatalom – ellentétben a Fodor Csaba vezette szivárványkoalícióval.”

(Forrás: Fidesz Murafölde)