Megegyezést sürget Nagykanizsa polgármestere

Megegyezést sürget Nagykanizsa Fidesz-KDNP-s polgármestere a kormánypártok és az ellenzék között az alpolgármesterekről és az önkormányzati bizottságokról.

Mindkét oldalnak félre kell tennie minden sérelmet, hogy a város érdekében megegyezés szülessen – jelentette ki keddi nagykanizsai sajtótájékoztatóján Balogh László, miután az októberi választásokat követően a közgyűlésnek nem sikerült elkezdenie a munkáját.

(Balogh László nagykanizsai polgármester)

Jelezte, hogy az önkormányzati választáson „döntetlenközeli” állapot állt elő azzal, hogy a közgyűlésnek nyolc ellenzéki és a polgármesterrel együtt hét kormányoldali tagja van. Azóta hét háttértárgyalás volt, de a Fidesz-KDNP és az Éljen VárosuNk! Egyesület – azaz a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP – tárgyalódelegációi nem tudtak megegyezni, a tárgyalások november 13-án megszakadtak.

Nagykanizsa polgármestere abban bízik, hogy november 28-án, a közgyűlésen lesz folytatás, meg tudnak egyezni, és végre elkezdhetik a közös munkát. Megegyezést eddig azért nem sikerült kötni, mert a kormányoldal is szeretne egy alpolgármestert, ezt az ellenzéki többség azonban nem támogatja – emlékeztetett.

Úgy fogalmazott: „a várost nem a baloldal vezeti egyedül, és nem is mi vezetjük egyedül, hanem jelen állás szerint együtt vezetjük”. A képviselőktől azt kéri, „ne a múltbéli sérelmekkel álljanak elő, ne a múltbéli pozícióelosztást hangsúlyozzák”, hanem közösen alkalmazkodjanak az új, fennálló helyzethez, mert „Nagykanizsának szüksége van a kormányzati segítségre is és a helyi tetterőre is”.

Közös érdek, hogy Nagykanizsa fejlődjön, ezért „mindkét oldalnak félre kell tenni minden sérelmet”, csak konszenzussal lehetnek eredményesek – hangsúlyozta a polgármester.

Nagykanizsán októberben megtartották a közgyűlés alakuló ülését, de a megegyezések hiánya miatt már akkor elhalasztották az október végén esedékes közgyűlést. Az ellenzéki koalíció és a kormányoldali képviselők között november 13-án megszakadtak az egyeztetések, az ezt követően tartott sajtótájékoztatóján mindkét oldal egymást hibáztatta, amiért sem alpolgármesterekről, sem az önkormányzati bizottságokról és azok tagjairól nem tudtak megállapodni. MTI

Politikai patthelyzet Nagykanizsán?

Sem alpolgármesterek, sem bizottságok nincsenek Nagykanizsán. Marakodásba torkollt a Fidesz-ellenzék patthelyzet Nagykanizsán – többek között ezekkel a szalagcímekkel számolt be a kialakult kanizsai politikai helyzetről az országos sajtó. Mi most – mint valóban független helyi média – szó szerint közöljük a két fél a napokban leírt álláspontját.