Koronavírus: mely iparágak lesznek a nyertesei és vesztesei?

A koronavírus nem csak a mindennapjainkra nyomta rá a bélyegét, a betegség nyomában gazdasági válság is érkezett. Sokan elvesztették a munkahelyüket, bezárni kényszerültek az üzleteiket. A jövedelmek, megrendelések és üzleti lehetőségek elvesztését nem minden cég élte túl, sok iparágban komoly pusztítást okoz a recesszió. Vannak azonban ágazatok, melyek még profitálni is tudtak az eseményekből. Lássuk, mi történt, és mi várható még a piacon.

Kik nyertek és kik vesztettek?

A vírus általában háromféleképpen érintette a cégeket. Volt, akinek teljesen megszűntek a bevételei. A fodrászok, egyes boltok, szolgáltatók hónapokig nem nyithattak ki. Számukra a válság sok esetben végzetes volt. Sokuk a koronavírus járvány lecsengése után sem számíthat sok jóra. Az ingyenes kaszinó és néhány más, a társadalmi távolságtartás alatt is működőképes üzlet azonban fejlődésnek indult.

Vannak szürke zónák is. Világviszonylatban a turizmus hatalmas veszteségeket szenvedett el, számos hazai szolgáltató mégis profitált a válságon. A vidéki, kevés fő befogadására képes kis szálláshelyek például kedvelt célpontjai lettek a vakációzóknak, külföldi nyaralás helyett sokan inkább itthon maradnak. Sokan a Balatonnál, vagy valamelyik wellness szolgáltatást kínáló szálláshelyen próbálnak inkább pihenni.

A termelés összeomlásától sok gazdasági előrejelzés tartott, ennek ellenére a gyáripar szerencsére kevésbé szenvedte meg a válságot, mint arra számítani lehetett. Kínában hamar megszűntek az áruk kivitelét érintő korlátozások, így ma már a legfontosabb alapanyagok ismét zavartalanul jutnak el a gyárakba.

Néhány vállalkozás meg tudta oldani a termelést helyi nyersanyagforrásokból vagy a meglevő készletek átcsoportosításával. Más cégek kifejezetten az európai beszállítókra kezdtek hagyatkozni, hiszen minél kevesebbet kell utaztatni a terméket, annál kisebb a kockázat. Az online vállalkozások viszont a lezárás ideje alatt is zavartalanul működtek.

Mi lesz azzal, aki elveszíti a munkáját?

A munka és a gazdaság összefüggései régóta ismertek. Ha az emberek elveszítik a munkahelyeiket, a fizetőképes kereslet is csökken. Jelenleg ezt a tendenciát a személyes szolgáltatásokat kínáló vállalkozók szenvedik meg leginkább – a kozmetikus, fodrász, masszőr szakembereknek sokáig zárva kellett tartaniuk. Sok területen magas a munkanélküliség, épp ezért tartani kell attól is, hogy ezek a vállalkozások a vírus lecsengése után sem nyerik vissza teljes vendégkörüket.

A kormány sokat tett azért, hogy valamennyire stabilizálja a gazdaságot. A munkaerőhiányos ágazatokban, vagy a katonaság és rendőrség állományában is igyekezett helyet biztosítani azoknak, akik átmenetileg munkahely nélkül maradtak.

Mi lesz a szórakoztató iparral?

Mivel a nagy rendezvények megtartása sokáig nem volt engedélyezett, rengeteg szórakoztatóipari szereplő került nehéz helyzetbe. Ezek a cégek, művészek nagy számban kényszerülnek arra, hogy más területen próbáljanak szerencsét.

A kisebb, “intimebb” szórakozóhelyek viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A társadalmi események közül a focimeccsek, lovas futamok, szabadtéri sportok népszerűsége is emelkedik, hiszen ilyen jellegű rendezvényeket is lehet már tartani. Ezzel párhuzamosan a szerencsejáték is növekszik. Megfigyelhető, hogy a koncertek közönsége is ebbe a világba menekült, amíg nem lehetett rendezvényeket tartani.

Online szerencsejáték: az abszolút sikerágazat

“Nem szeretném nagy szavakra ragadtatni magam, de ez az üzletág most virágzik.” – mondja Boross Örs, a kaszinok.online szakértője. Szerinte a vírushelyzet egyértelmű nyertese az online kaszinó iparág, a szolgáltatás népszerűsége töretlenül növekszik.

A szakértő szerint azok is megjelentek az online kaszinókban, akik eddig élőben játszottak. Keresik a közösségi élményt és a játék izgalmát, hiszen a hagyományos kaszinók sokáig nem tudtak kinyitni. A home office munkavégzés miatt sokan most ismerkedtek meg igazán a digitális technológiával, ők szintén most bukkantak fel a kaszinók felhasználói között.

Természetesen ott vannak azok is, akik bevételre szeretnének szert tenni a szerencsejátékból. “Az iparnak tudnia kell, mit kezdjen ezekkel az emberekkel.” – mondja Boross Örs. – “Náluk fennáll a játékfüggőség veszélye is, eddig viszont úgy tűnik, a kaszinók felnőttek a feladathoz.”

Sikeres és fegyelmezett védekezés

Úgy tűnik, Magyarország jó helyzetben van, ez pedig a fegyelmezett védekezésnek és a társadalmi összefogásnak is nagyban köszönhető. Nagykanizsa polgármestere már köszönetet mondott a segítő szakmákban dolgozóknak, amiért kivették a részüket a vírus elleni küzdelemből.

A szakemberek azt mondják, a védekezésben szinte mindenkinek nagy szerepe volt.

Azoknak főleg, akik aktívan teljesítettek szolgálatot a járvány idején. Egy játékszakértő internetes véleménye szerint: “Bár nem látványosan, de a kaszinóipar is igyekszik segíteni. Ebben a szakmában nagyon át kell gondolni, nyíltan felvállalja-e egy cég, hogy társadalmilag felelősen működik – egy jótékonysági akciónak is lehet kellemetlen mellékzöngéje. De a színfalak mögött nagyon sok minden zajlott. Reméljük, nem hiába.”