Július és október között kerül sor a 900 fős leépítésre a Tungsram nagykanizsai gyárában

Amint arról az állami hírügynökség nyomán még április végén hírt adtunk, az év végéig 1600 dolgozójától válik meg a Tungsram. A létszámleépítés öt gyáregységet érint.

Legérzékenyebben a nagykanizsait, mert innen küldik el a legtöbb munkavállalót, 900 főt, ugyanis a 700 fős saját dolgozóján túl, további 200 fő kölcsönzött munkaerőtől is megválik a vállalat. A kanizsai gyárnál a munkavállalók elküldése július és október között zajlik majd.

A kormánypárt segíteni szeretne

A bejelentésre elsőként Cseresnyés Péter, helyi országgyűlési képviselő reagált. Az újraválasztott fideszes politikus az üggyel kapcsolatban Facebook oldalán pénteken azt is közölte:

“A Tungsram Operations Kft. létszámcsökkenése kapcsán az elmúlt időszakban több háttéregyeztetést is folytattam. Egyebek mellett felkerestem a Dynamic Technologies Hungary Kft.-t, ahol Csirke Balázs HR-vezető úrral egyeztettem az általam kezdeményezett munkaerőpiaci programban való részvételükről. Pozitívan zárult a megbeszélés: az elsősorban autóklíma-berendezések alkatrészeinek gyártásával foglalkozó cég kész az együttműködésre.

A közelmúltban a cégcsoport több projektje is zöld utat kapott, ezért a kanizsai gyárban szükségessé vált a jelentős létszámbővítés. Azon dolgozom, hogy a Tungsram Operations Kft. felmondással érintett dolgozóinak egy része el tudjon helyezkedni a Dynamic Technologies Hungary Kft.-nél. A cég által kínált konkrét álláslehetőségekről az érintettek hamarosan egy állásbörzén kapnak tájékoztatást.

Az elkövetkező napokban tovább folytatom az egyeztetéseket, remélve, hogy minél szélesebb körben tudunk lehetőséget biztosítani a létszámleépítésben érintett munkavállalóknak.” – tudatta Cseresnyés Péter.

A városnak segítenie kell

Nagykanizsa városa információs napokkal, állásbörzékkel, a munkalehetőségek feltérképezésével kíván segíteni annak a mintegy 900 dolgozónak, akit a Tungsram a városban lévő üzeméből küld el év végéig – közölte az MTI.

ITM: jók az esélyeik a gyors elhelyezkedésre a Tungsram-dolgozóknak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az érintett megyei kormányhivatalokkal, kamarákkal, térségi munkaerőigényt jelző gazdasági szereplőkkel, munkaerő-közvetítőkkel és -kölcsönzőkkel együttműködve igyekszik hozzásegíteni a Tungsram munkavállalóit ahhoz, hogy munkából munkába állhassanak – tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a Tungsram Operations Kft. mostanáig csak vidéki egységeire jelentette be csoportos létszámleépítési szándékát, az egyeztetések több helyszínen is megkezdődtek. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az intézkedéseket legkorábban nyár közepi kezdettel, több ütemben tervezik megvalósítani.

A kormányhivatalok célzott szolgáltatásaikkal a szociális-jogi következmények kezelésében, az álláskeresésben és mielőbbi munkába állásban segítik a munkavállalókat. Alapvető törekvés, hogy a dolgozók lehetőség szerint azonnal kenyérkeresethez jussanak új foglalkoztatójuknál. Felvételükhöz a már futó programokban többféle állami támogatást igényelhetnek leendő munkaadóik.

A tárca szerint a gyakorlott szakemberek gyors elhelyezkedését jelentősen megkönnyítheti az élénk munkaerőpiaci kereslet. A cég vidéki telephelyeinek otthont adó városokban a csoportos leépítésben érintett létszámnál több üres álláshelyet tartanak nyilván. A kamarák közvetítésével vagy közvetlen céges megkeresések alapján már most több száz Tungsram-dolgozó továbbfoglalkoztatása iránti igényről tudnak a kormányhivatalok – áll a minisztérium közleményében.

A Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja, a tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti.

Az állam rengeteg pénzt adott a Tungsramnak

118,9 millió euró, vagyis közel 45 milliárd forintnyi jelzálogot jegyzett be az Eximbank Zrt. 2021 őszén a Tungsram Operations Kft.-nél. A cég a napokban jelentette be, hogy megválik 1600 dolgozójától, és állami segítséget kér. A kormány stratégiai partnere 2018-as megalakulása óta 21,7 milliárd forint veszteséget termelt – írta az Átlátszó. Hogy eddig a magyar állam mennyi pénzzel segítette a Tungsram talpon maradását és fejlődését, az az Átlátszón itt olvasható.

Az LMP szerint államosítani kellene a Tungsramot

A Tungsram államosítását és későbbi dolgozói tulajdonba adását javasolja az LMP.
Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a legfontosabbnak a munkavállalók érdekeinek védelmét nevezte, ami szerinte komoly kormányzati felelősség is.

Hozzátette: az elbocsátani tervezett 1600 munkás, dolgozó közül 400-an Újpesten dolgoznak. Előremutatónak nevezte, hogy helyzetükkel az újpesti és a fővárosi önkormányzat is foglalkozik, de rámutatott, hogy a többi 1200 dolgozónak is segítségre van szüksége.

Ezt úgy lehetne megtenni, ha a cég betartaná a korábban felmondott kollektív megállapodást, vagy ha a magyar állam 9 hónap álláskeresési járadékot fizetne; de a legjobb megoldás az lenne, ha a dolgozók ott maradhatnának a cégnél úgy, hogy az állami tulajdonba kerül, és később megkapnák a dolgozók – mondta Kanász-Nagy Máté.

Szerinte az elbocsátási hullám a globalizációval van összefüggésben, fenntarthatatlan és tűrhetetlen az a társadalmi modell, hogy keletről “gátlás és korlátok nélkül” érkezhetnek a különböző termékek. A magyar gazdaságra jellemző ez a felfokozott importigény és importfüggőség, amivel mindenképp szakítani kell – mondta az LMP-s politikus, korszerű, energiahatékony, zöld beruházásokat sürgetve.

A magyar kormány feladata, hogy támogassa a Tungsram átállását, hogy ők is korszerű termékeket tudjanak előállítani, támogassa a magyar gazdaság zöld átállását – jelentette ki – adta hírül pénteken az MTI.

A DK azt ígéri, mindent megtesz az újpesti Tungsram-dolgozókért

A Demokratikus Koalíció mindent megtesz azért a 400 dolgozóért, akit a Tungsram újpesti telephelyéről tervez elküldeni a cég – közölte Varju László, a kerület DK-s országgyűlési képviselője pénteki, online sajtótájékoztatóján.
Varju László hangsúlyozta, mindent meg fog tenni, hogy megoldást találjon az Újpestről elbocsátani tervezett emberek foglalkoztatására.

Kitért arra: a kerület országgyűlési képviselőjeként kiemelten fontosnak tartja a problémát, ezért fordult már korábban írásbeli kérdéssel Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, aki arra hivatkozva nem válaszolt, hogy a kérdés a korábbi parlamentnek szólt. Ezért Varju László ismét benyújtja írásbeli kérdését, és elvárja, hogy érdemben foglalkozzanak azzal.

“Felelősségteljes magatartásra és határozottságra van szükség” – hangoztatta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy nekik számítanak ezek az emberek, ellentéten a kormánnyal, “aki a saját stratégiai partnerét sem kezeli méltóképpen”.

Barkóczi Balázs, a XV. kerület DK-s országgyűlési képviselője arról beszélt: a IV. kerületi és a fővárosi önkormányzat, a Tungsram vezetése, a cégnél működő szakszervezet és az ellenzéki pártok közös keddi egyeztetésére meghívták Zsigmond Barna Pál fideszes képviselőt is, de sem neki, sem más fideszes képviselőnek “nem volt 1,5 órája, hogy 400 újpesti család sorsáról személyesen beszélgessenek az érintettekkel”.

Értékelése szerint a kormányt nem érdekli sem ezeknek az embereknek, sem a Tungsramnak a sorsa, a DK képviselői ezzel szemben mindent megtesznek az érintett családokért. Ezért hívta el a XV. kerületben május 27-én tartandó állásbörzére a gyár dolgozóit, és ezért vetették fel korában, hogy a főváros segítse álláshoz jutni az elbocsátott dolgozókat – mondta Barkóczi Balázs.

A Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja, a tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti – írta az MTI.