Elsőként Cseresnyés Péter reagált a Tungsram létszámleépítési bejelentésére

Tegnap az állami hírügynökség nyomán számoltunk be arról, hogy a Tungsram vezetése közleményt küldött az MTI-nek, miszerint a vállalatcsoport mintegy 1600 dolgozójától válik meg. A leépítés első ütemében két hónap múlva a kisvárdai és a hajdúböszörményi gyáregységben kezdődnek az elbocsátások, amelyből később Nagykanizsa sem marad ki. Sajtóértesülések szerint Nagykanizsáról több száz embert bocsát el a cég.

A Tungsram bejelentésére Facebook oldalán elsőként Cseresnyés Péter újraválasztott országgyűlési képviselő reagált. Mint szerdán többek között írta, jelenleg mintegy 600-700 főre vonatkozóan van széles körű munkaerőigény számos Nagykanizsán működő cég tekintetében, tehát tudnak munkahelyet biztosítani az elbocsátandó dolgozók részére, ugyanakkor újabb kormányzati segítségben is reménykedhet a vállalatcsoport.

„Sajnálattal értesültem a Tungsram Operations Kft. létszámleépítésre vonatkozó döntéséről. Bár a cég, mint minden piaci szereplő, a versenyszféra kockázati hatásainak van kitéve, fontos megemlítenem, hogy az elmúlt években jelentős kormányzati támogatást is kapott a megfelelő működtetés érdekében.

Most úgy tűnik, a külső körülmények, a megnövekedett energiaárak, a covid-helyzetből adódó negatív következmények, és nem utolsósorban a szomszédunkban zajló háború jelentős nehézségek elé állította a vezetést. Amikor szembesültem a cég által meghozott döntéssel, szinte minden lehetséges megoldást felkutattam. A háttérben számos egyeztetést folytattam, hogy a kialakult helyzet minél hatékonyabb megoldásában segítséget tudjak nyújtani a vezetésnek.

Egyrészt kezdeményeztem olyan háttértárgyalásokat, melyek a közeljövőben a Tungsram Operations Kft. részére jelentős megrendelést eredményezhetnek, enyhítve ezzel a leépítés következményeit. Másrészt kidolgoztam egy olyan komplex munkaerőpiaci programot, melynek keretében az lenne a cél, hogy az elbocsátásra kerülő dolgozók részére egy állásbörze keretében, még a munkaviszonyuk ideje alatt lehetőséget tudjunk biztosítani arra, hogy a városban lévő munkáltatóknál a felmondásukat követően azonnal el tudjanak helyezkedni.

Jelenleg mintegy 600-700 főre vonatkozóan van széles körű munkaerőigény számos Nagykanizsán működő cég tekintetében, és a nemrég bejelentett vagongyár is 1300-1500 fő foglalkoztatását tervezi. Az érintett munkavállalók a közeljövőben konkrét és aktuális állásajánlatokat fognak kapni, a fent említett állásbörzén személyesen tudnak majd egyeztetni több munkáltatóval.

Bízom benne, hogy a háttérben végzett kezdeményezések jelentős segítséget fognak nyújtani a felmondással érintett munkavállalóknak, magam is próbálok megtenni mindent ennek érdekében. Úgy gondolom, hogy nem az a megoldás, hogy a helyi baloldal politikai haszonszerzés céljából további negatív folyamatokat generáljon, és az amúgy is nehéz helyzetbe került embereknek még bizonytalanabb jövőképet vázoljon fel.

Ezennel felszólítom az ÉVE-frakció képviselőit, hogy ezzel a sajnálatos következménnyel kapcsolatban inkább megoldást javasoljanak, mintsem negatív hangulatot szítsanak, mert ez nem visz előre, az embereken az nem fog segíteni.” – fogalmazott Facebook oldalán a nagykanizsai politikus.