Erős földrengés rázta meg Zágrábot, Magyarországon is rengett a föld

Vasárnap reggel 6 óra 24 perckor földrengés keletkezett Zágráb térségében, mintegy 9 km-es mélységben. A földmozgás mérete 5,6 volt a Richter-féle skálán.
A földrengést a lakosság Magyarországon is érzékelte – tájékoztatott Facebook oldalán vasárnap reggel a CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

A horvát fővárosban pánik tört ki, autókra zuhantak az épület törmelékek, templom torony teteje rongálódott meg, az utcákon helyenként vastagon áll a törmelék.
Az erős földrengés a horvát főváros környékén is komoly károkat okozott.

(Fotó: Jutarnji.hr)

A földrengést hazánkban szinte az egész Dunántúlon lehetett észlelni, Beszámolók érkeztek Nagykanizsa, Letenye környékéről, Keszthelyről, Nagyatádról, Pécsről, Kaposvárról, sőt még Pécsről is. A horvátországi földrengést két további utórengés követte, ezek is érzékelhetők voltak hazánkban.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Zala megyében, így Nagykanizsán és környékén sem okozott anyagi kárt a horvátországi földrengés. Az ijedtségen kívül senkinek, semmi baja nem esett.

Facebook ismerőseink szinte mind arról írnak, hogy nagyon megijedtek, Nem elég, hogy itt van a koronavírus, mi jöhet még!?
A ilyen erősségű földrengések viszonylag ritkák, komoly károkat is okozhatnak, ami attól függ, milyen sűrűn lakott övezet közelében törnek ki.

Magyarországon évente 100-120 kisebb földrengést tapasztalnak, többségük nem jár anyagi kárral.
Térségünkben, Nagykanizsa környékén legutóbb január 5-én – ez szintén vasárnapra esett – volt földrengés.

Földrengés volt Nagykanizsa környékén – Dél-Zala Press

Kisebb földrengés volt vasárnapra virradó éjjel Nagykanizsától 11 kilométerre délre – közölte az MTI-vel a Magyar Tudományos Akadémia szeizmológiai obszervatóriuma. Az éjjel 2.13 perckor keletkezett földmozgás 3,5-ös volt a Richter-féle skála szerint, esetleges hatásairól, károkról nem érkezett bejelentés az obszervatóriumba – tájékoztatott a CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium – írta az MTI.