Állami intézményekben adnának helyet a boncodföldei védőotthon lakóinak

Állami intézményekben biztosítana helyet a boncodföldei védőotthon lakóinak a megyei kormányhivatal, valamint a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság, ha az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány nem tudja tovább fenntartani az intézményt – közölte Rigó Csaba megyei kormánymegbízott csütörtökön az MTI-vel.

Jakab Károlyné, az alapítvány kuratóriumi elnöke a zaol.hu oldalán szerdán azt nyilatkozta: ha nem érkezik gyors anyagi segítség, akkor be kell zárni az autisták boncodföldei bentlakásos védőotthonát. A nyilvánossághoz intézett felhívás megjelenése után a Zala megyei kormánymegbízott a lakók érdekében azonnali vizsgálatot rendelt el a bentlakásos autistaotthon működésével kapcsolatban.

A kormánymegbízott a lefolytatott vizsgálatról elmondta: míg korábban folyamatos volt a bérfizetés az intézményben, a dolgozók májusban csak a fizetésük hatvan százalékát kapták meg. A védőotthon lakóinak érdekei viszont nem sérültek: a tárgyi feltételek szinte teljes egészében adottak, egy-egy ellátottra 5,68 négyzetméternyi terület jut. A tervek szerint pályázati forrásból akadálymentesítik az épületet és egyéb korszerűsítések is megvalósulnak.

Rigó Csaba beszélt arról is, hogy a működési nehézségek kapcsán a megyei kormányhivatalt nem keresték meg, de az megpróbál segíteni. Az alapítványi működtetésű védőotthonban jelenleg adottak a működés feltételei, ugyanakkor a kuratórium elnöke előrevetítette, hogy anyagilag veszélybe került az intézmény fenntartása. Ha az alapítvány nem tudja fenntartani az otthont és emiatt sérülnének az ellátottak jogai, akkor állami intézményben el tudják helyezni a lakókat.

Az alapítványnak jelenleg négymillió forintra lenne szüksége: egymillióból a béreket fizetnék ki, további hárommillió forintból pedig a köztartozásaikat szeretnék rendezni. Ősztől reményeik szerint egy működési pályázatból már fedezni tudnák a költségeket – ismertette Jakab Károlyné a Zalai Hírlap internetes oldalán megjelent cikkben.

Jelenleg havi 540 ezer forint állami támogatást kapnak gondozottanként, de a speciális feladatok ellátásához ennek a négyszeresére lenne szükségük. A szülők, gondviselők 100 ezer forintos térítési díjjal járulnak hozzá az ellátáshoz és rendszeresen gyűjtenek adományokat is, de a befolyt összegből nem tudják biztosítani a fenntartás költségeit.

A védőotthonnak tizenegy lakója van, Zala mellett Fejér, Somogy, Baranya és Pest megyéből. A speciális feladatokat hét szakképzett szociális gondozó látja el, mellettük terápiás munkatársakra, félállású gyógypedagógusra is szükség volna.