Fontos alapfelszerelések a grillezéshez

Először is fontos tudnunk, hogy alapvetően két típusú grillező eszköz létezik: a szén vagy a gáz felhasználásával működő grillek. A faszénen vagy faszénbriketten sütött ételek füstösebb ízviláguk miatt kedveltebbek. Míg gázon sütni sokkal tisztább, és kényelmesebb takarítás szempontjából.

A jó grillre vonatkozó kritériumok: stabil, nagy grillező felület, jó szellőztetés, egyenletes melegítés, jó fedés.

Gyújtós

A begyújtó folyadékokat érdemes elfelejteni, mivel igen kellemetlen a szaguk és káros hatásaik is lehetnek.

Kifejezetten a faszén begyújtására kapható már rozsdamentes, magas hőt biztosító, elektromos faszén begyújtó. Ha ezt használod, nem kell semmilyen kellemetlen plusz ízzel számolni.

Hosszúnyelű grillfogó

A hosszúsága nagyon fontos, hiszen egész mást kell alkalmazni egy kerti grillezésnél, ahol közvetlenül magas hőmérséklet felett kell a sülteket forgatni, mint a konyhában egy rántott hús elkészítésénél.

A jó minőségű grillfogó rozsdamentes acélból készül, erős, stabil, hőszigetelt nyele van, ami nem csúszik, nem fordul meg a kezedben. A kis ollószerű csipeszek tálaláshoz és konyhai használatra jók, tűzhöz semmiképpen sem.

Drótkefének is hívhatnánk, de inkább nevezzük merev sörtéjű grillkefének

Ahhoz, hogy grillsütőnk hosszú életű legyen, fontos, hogy mindig tisztán tartsuk egy grillkefével. Minden sütés után és előtt meg kell vele tisztítani a rácsot, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajta.

Emellett fontos figyelni arra, hogy a 2 sütés között rárakódott szennyeződést is eltávolítsuk, mert ellenkező esetben az könnyen ráéghet a sültekre.

Lapát vagy spatula

Szükség lesz rájuk a húsok forgatásánál, mivel nem minden esetben elegendő a csipesz. Például egy hamburger hús sütésénél csipesszel nem kivitelezhető egy húspogácsa megfordítása, ahhoz mindenképp egy lapátra lesz szükségünk.

Grill szetteket is lehet kapni, amikben található fogó, kefe és spatula, így az ár is kedvezőbb.

Grillhőmérő, ha a grillben nincs beépített kivitel

Szuper találmány egy hőmérő, néhány sütőben már beépítve megtalálható. Ha a tiéd épp nem olyan, akkor célszerű beszerezni egyet. Segítségével biztosak lehetünk abban, hogy a húsok nem csak kívülről sülnek meg, hanem a belsejük is jól átsül, ha a megfelelő hőmérsékleten tudjuk tartani sütőnket.

A kiszáradt hús is csak egy rossz emlék mostantól, ha grillhőmérőt használsz.

Grillkesztyű, kötény

A konyhai edényfogó vagy konyhai kötény ebben az esetben nem elég, ugyanis sokkal nagyobb hőmérséklettel kell dolgoznunk, így azt hagyjuk meg a konyhában.

A tökéletes grillezéshez rendkívül sok grillező eszközt találsz a Grillplaza.hu webáruházában. Nézz körül náluk és válassz kedvedre!

Zalakaroson megszületett az ország első bike food étele

A tavalyi wild food, a gŐZgombóc óriási sikere után újabb gasztronómiai kategóriát alkotott Zalakaros. A Go Bike integrált városmarketing program keretében merész gasztronómiai víziót is megfogalmaztak az ötletgazdák: Magyarország első bike food ételét keresték egy receptversenyen, amelynek győztese a Mapei Tour de Zalakaros 0. napján, egy mini bikefood fesztiválon is debütált.

(A fődíjakat Dr. Princzinger Péter és Czirákiné Pakulár Judit adták át a győzteseknek)

A program díjátadóján részt vett Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, aki beszédében példaértékűnek nevezte a Zalakaros Go Bike kezdeményezést és az erre épülő városmarketing tevékenységet.

Czirákiné Pakulár Judit turisztikai alpolgármester elmondta, hogy a kampányban egyedülálló összefogás valósulhatott meg Zalakaroson: a zalakarosi fürdő és a szállodák bringás kedvezményekkel, a Tourinform iroda akciós kerékpárbérléssel, a város új kerékpárúttal és szemléletformáló túrák szervezésével, a gasztronómia pedig Magyarország első bike food ételével csatlakozott a kerékpáros tematikához.

Mit is kellett tudnia a bike foodnak?

„A mi bike food-unk, ahogyan a neve is mutatja, innovatív és fantáziadús, tele élettel és energiával, folyamatos energiaszintet biztosít a tekeréshez. Mobilis: elfogyasztása nem túl körülményes, akár a „nyeregben” is fogyasztható.” – volt olvasható a kiírásban.

– „Kulináris küldetésünk egyik zászlóshajója a gasztronómiai értékteremtés, valami új megalkotásán keresztül. Ennek a jegyében alkottuk meg tavaly az ország első wild food ételét, mint kategóriát és ezt a törekvést illesztettük a Go Bike integrált programunk középpontjába is a bike food koncepcióval.” – fogalmazott Kovács Szabolcs a kezdeményezés ötletgazdája.

A felhívásra több mint 50 recept érkezett, ezek közül egy előzsűrizés szűkített döntős ételekre, majd a bikefood zsűri választotta ki Magyarország kerékpáros ételét, amelynek tagjai voltak: Nagy Róbert kreatív chef, a tavalyi WILD FOOD kategória győztese, Bezerics Dani a Paletta Bisztrók tulajdonosa, Jankovics Ferenc a MAPEI Tour de Zalakaros főszervezője és Kovács Szabolcs.

– „A zsűrizésnél kiemelt szempont volt, hogy olyan frissen készült, kézbe adható, akár nyeregben is ehető étel szülessen, ami a kirándulókra gondolva úgy látja el energiával a kerékpárosokat, hogy ne telítse el őket túlságosan. Hazánk első bike foodja zseniálisan ötvözi a nagy nemzetközi streetfood trendeket a helyi értékekkel, így olyan izgalmas étel született, amit egy külföldi túrázó is akár évek múlva fel tud majd idézni emlékei közül. Szeretnénk, hogy az év kerékpáros étele gazdaságilag is életképes étel legyen, ezzel kapcsolatban már konkrét ötleteink is vannak.” – mondta el Bezerics Dani, a Paletta bisztrók tulajdonosa, bikefood zsűritag.

Az ország első bike foodjául végül a „Bike-Roll, fúziós útravaló” elnevezésű kompozíciót választották, amellyel Virág József és a Park Inn Kitchen csapata nevezett. A BIKE ROLL lényegében egy zöldfűszeres-kukoricás franciapalacsinta, karamellizált tépett sertéstarjával, zalai „salsa”-val és őrségi füstölt gomolyával töltve. A Hotel Karos Spa-ban megrendezett díjátadóról – a megtisztelő címen túl – egy Kellys Royal Dutch bringát is hazavihettek a győztes étel megalkotói.

Trófea étterem: fókuszban a sushi tálak

Kedveled a sushit, de pontosan tudod, hogy az igazán jó falatkák megkövetelik a profizmust? Nem csak az alapanyagra érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hanem az elkészítés módjára és persze a friss húsárura is.

A fővárosi Trófea étterem chef-jei többek között a sushi készítését illetően is otthonosan mozognak. A tapasztalatok szerint étteremválasztás során előkelő helyet élveznek azok a vendéglátóhelyek, amelyek nem csak az étel minőségét illetően a legjobbak, hanem a hangulat kapcsán is.

A Trófea éttermek e területen is kiválóan teljesítenek és az oda betérők azonnal otthon érezhetik magukat. Ehhez hozzájárul a korlátlan fogyasztás lehetősége is, valamint az, hogy a vendégek maguk választhatják meg, milyen fogásokat szeretnének megkóstolni. Az ízléses kínálásnak köszönhetően nem nehéz kedvencekre bukkanni. Nincs ez másként akkor sem, ha a sushi kerül a fókuszba.

A Trófea sushitáljain, az avokádós, uborkás verzió éppen úgy megtalálható, mint a rákos, a lazacos, vagy a vajhalas változat. Érdemes akár a házhoz szállítás kényelmét is kihasználni, ugyanis a jól megszokott Trófea-minőséget otthonában is elfogyaszthatja. Ismerd meg a népszerű budapesti étterem ajánlatait, és válaszd akár rendezvényszervezés, vendéglátás kapcsán is azokat!

Nagykanizsai lett az Év fagylaltja

Első alkalommal rendezték meg az Év fagylaltja országos cukrászversenyt és fesztivált, amelynek csütörtökön Szombathely főtere adott otthont.

A zsűri ebben az évben a nagykanizsai Wilheim Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet, amelynek alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója.

A díjnyertes fagyit Kanizsán a DaCrema-ban, a Rózsa utca 16/A-ban lévő fagyizóban lehet megkóstolni.

A Piemont királya fagyi

A kanizsai DaCrema Fagyizó Facebook oldalán csütörtökön ezt írta:

“Kedves Vendégeink!
Leírhatatlan boldogságunk! A szavakat még keressük, így hamarosan mindent elmesélünk…!
Ami biztos, hogy ma MI hoztuk haza a 2019-es Év fagylaltja verseny 1. helyét!!
Idén a győztes év fagyija : Piemont királya”

Wilheim Dávid a 2019-es Év fagylaltja díjjal Szombathelyen. Fotó: DaCrema Fagyizó – Facebook

Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes.

Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen.

Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke az MTI-nek elmondta: a rendezvénnyel szeretnék közelebb hozni a cukrászdák minőségi fagylaltkínálatát a fogyasztókhoz.

Szavai szerint az utóbbi években megjelentek a piacon olyan “fagylaltnak nevezett” termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen “nagy és olcsó”, de jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak.
Mi azt szeretnénk megmutatni, megkóstoltatni, hogy milyenek a kiváló és természetes alapanyagokból, igazi gyümölcsökből, hagyományos módon készített fagylaltok – mondta.

Az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, általában budapesti, több alkalommal vidéki cukrászdákban, első alkalommal szerveztek köré fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal.

Idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal, eredményt négy kategóriában hirdettek. Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített.

Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén budapesti m-Gel Hungary Kft. Pisztácia parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelynek kitalálója Gangel András.

A közönség díját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrász.

Mit érdemes tudni a tokaji aszúról?

A Tokaji borvidéken állítják elő a tokaji aszút vagy csak röviden az aszút. Ez egy aszúsodott szőlőből készült borkülönlegesség, melyet többnyire desszertbornak harangoznak be. Tudjuk azt, hogy Magyarországon, sőt még Európában is méltán az egyik leghíresebb aszúbor. De ismerjük-e a történetét? Esetleg tudjuk-e, milyen szőlőfajtákból nyerik az aszúsodott szőlőszemeket?

A tokaji aszú rövid története

Kazinczy Ferenc hiteles történelmi feljegyzései szerint, az első aszúbor készítője a Tokaji borvidéken Szepsi Laczkó Máté volt, az akkori fejedelemasszony udvari papja. Az első aszút még a 17. században készítették, ám a legújabb kutatások azt támasztják alá, hogy az aszú bor készítésének titkát már a 16. században a Garaiak is ismerték. A filoxéra járványt megelőző időkben a szőlősgazdák sok fajtát termesztettek. Ez változott a járvány elmúltával, megváltoztatva ezzel a fajösszetételt, ami napjainkban is tartja magát. De azóta sem változott az a tény, hogy a világ egyik legjobb nemes édes bora, amelynek előállításához különleges technikát kell alkalmazni.

Hogyan készül az aszú?

A filoxéra vész elmúltával változott a termesztés technológiája és a fajtaösszetétel is. Akkor miből készül az aszú? A történeti rekonstrukció ellenére csak három fajtát: a Furmintot, a Hárslevelűt, és kis mértékben, de mégis harmadik leggyakoribb fajtaként a Sárga muskotályt szaporították és telepítették be. A bouvier és a furmint keresztezéséből született meg a Zéta, szintén gyakori fajtának tekinthető. Ezek a szőlők jól aszúsodnak.

Az aszúsodás folyamatáért egy nemespenész-gomba, az ún. Botrytis Cinerea felelős, de emellett még megfelelő klíma, jól aszúsodó szőlőfajták, tökéletes talajú terület és egy csipet kedvező együttállás is kell ahhoz, hogy jó minőségű Tokaji aszút nyerjenek a borászok.

Az aszúsodás akkor indul jól, ha csapadék hatására a szőlőszemek telítődnek, felrepednek, ahol a penészgomba behatol a termés belsejébe. Ezt követően a száraz időjárás kedvez a szemek töppedésének, aszúsodásának. Ekkor veszít vizet a szőlő, amivel nő a sav- és a cukortartalma. Az aszúsodott szőlőszemeket kézzel csipegetik le a szüreteléskor.

A puttonyos elnevezés arra utal, hogy régi időkben ezeket a szemeket faputtonyba gyűjtötték. A Tokaji aszú puttonyszáma azt mutatja meg, hogy hány faputtonnyi aszúszemet áztattak a gönci hordóban. Napjainkban már nem faputtonnyal mérnek és nem is gönci hordóban készül a bor, de az eljárás szinte ugyanolyan a hagyományok tiszteletben tartása miatt. A jelenlegi szabvány előírja, hogy forgalomba hozatal előtt minimum 3 évig kell érlelni, ebből 2 évet kizárólag fahordóban!

A pannonborbolt.hu kínálatában megtalálhatók a Tokaji aszúk, melyek a legkedveltebb pincészetektől kerültek palackozásra. Finom, mézédes, megbecsülendő ital. XIV. Lajos is úgy fogalmazott: “A királyok bora, a borok királya!”.

Tökmagos-hajdinás Rigójancsi lett a Város tortája Nagykanizsán

Amint arról korábban beszámoltunk, öt cukrászat is nevezett a KonTuRplusz Egyesület által meghirdetett „Nagykanizsa Város Tortája“ pályázati felhívásra.

A szakmai zsűri végül úgy döntött, hogy a Nagykanizsára és környékére leginkább jellemző és ízvilágú tortát a HeniCuki Cukrászüzem készítette.

A tökmagos-hajdinás Rigójancsit szombaton meg is kóstolhatták a Város napi programsorozat látogatói. (Fotók: HeniCuki Cukrászüzem – Facebook)

Elkészült a Murafölde kincse fagyi

Mint korábban beszámoltunk róla, negyedszázada indult a nagykanizsai város napja rendezvénysorozat.

A háromnapos program ma kezdődött, amelyre a kiskanizsai Puncs Fagyizó is készült.

A nyitónapra ugyanis “Mákos Feriék” elkészítették a Murafölde kincse fantázianevű, látványos és ízletes fagylaltjukat. Kóstolják meg a Puncsban Sáskaországban, nagyon finom!

Értékelték Nagykanizsa Város tortáit

Öt cukrászat is nevezett a KonTuRplusz Egyesület által meghirdetett „Nagykanizsa Város Tortája“ pályázati felhívásra. Az ötletet a 25. alkalommal megrendezésre kerülő Nagykanizsa Város Napja rendezvény adta.

A jelentkezőknek Nagykanizsa, illetve Murafölde jellegzetességeit kellett ízekben, látványban, vagy elkészítési módban bemutatni a zsűrinek.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2019.04.27-én (szombat) 19:00 órakor a Nagykanizsa Város Napja rendezvényen kerül sor a nagyszínpadon.

(Fotó: KonTuRplusz Egyesület)

Köszönjük a jelentkezőknek, hogy időt és energiát nem sajnálva megtisztelték városunkat az alkotásukkal!

A versenyben résztvevő cukrászatok:

  • HeniCuki Cukrászüzem : 8800 Nagykanizsa, Űrhajós u. 1.
  • Krém kézműves sütibolt : 8808 Nagykanizsa Alkotmány út 152/a
  • Musi-Cuki cukrászda és kávézó : 8800 Nagykanizsa, Kölcsey u. 3.
  • Puncs Fagyizó : 8800 Nagykanizsa, Homokkomáromi út 2/A.
  • Süti Butik : 8800 Nagykanizsa, Buda Ernő utca 19.

Köszönjük a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájának a verseny lebonyolításában nyújtott segítségét, illetve szaktanárainak a zsűrizést – írta Facebook oldalán a KonTuRplusz Egyesület.

Keresik Nagykanizsa Város Tortáját

A KonTuRplusz Egyesület, mint “Nagykanizsa 2019. évi Város Napja” elnevezésű rendezvény szervezője Nagykanizsa 25. Város Napjának évfordulója tiszteletére “Nagykanizsa Város Tortája” elnevezéssel tortasütő pályázatot hirdet.

A kétfordulós megmérettetésben legjobbnak bizonyult „édes munkákat” árusítani fogjuk, a díjazásra (a támogatók jóvoltából) értékes tárgyjutalom áll a szakmai zsűri rendelkezésére.
A pályázati kiírás a
www.konturplusz.hu oldalon megtekinthető. További információ a +36-30/47-48-506-os telefonon kérhető.

(Fotó: archív. Tortafesztivál Nagykanizsán 2016-ban)

A KonTuRplusz Egyesület felhívása tortasütő versenyre

Idén ünnepeljük Nagykanizsa 25. Város Napját. Ebből az alkalomból hirdetjük meg a tortasütő versenyünket.

Célunk a közösségépítés és a városi értékek megerősítése a jubileumi rendezvény méltó megünneplése. Szeretettel szólítunk meg minden Nagykanizsa városában található cukrászatot, éttermet, vendéglátó és gasztronómiai egységet, hogy vegyenek részt „Nagykanizsa Város Tortája” elnevezésű pályázatunkon.
A pályázat keretében csak tortával lehet nevezni, amelyek közül a zsűri az általa legjobbnak ítélt süteménynek a „Nagykanizsa Város Tortája” címet adja. Egy pályázó egy versenymunkával indulhat. A tortának mind megjelenésében, mind alapanyagában, ízeiben Nagykanizsa, illetve Murafölde jellegzetességeit kell megjelenítenie
.

Pályázati információk
A pályázat befogadásának feltételei, hogy egyrészt a cukrászat, étterem, vendéglátó és gasztronómiai egység:
– működését illetően megfelel a jogszabályi előírásoknak,
– telephelye Nagykanizsán található.
másrészt a pályázatra benyújtott torta:
– Nagykanizsa, illetve Murafölde jellegzetességeit ízvilágát képviseli
– ízharmóniát képvisel,
– természetes hozzávalókat tartalmaz,
– kreatív új ötlet és saját receptúra szerint készül,
– mindennapos elkészítésre alkalmas receptúrán alapul, nem kizárólag artisztikai célú dísztorta

(Fotó: archív. Tortafesztivál Nagykanizsán 2016-ban)

A verseny leírása

A verseny két részből áll. A nemes vetélkedőn indulni szándékozó versenyző először tervezze meg, majd készítse el az „édes pályamunkát”. Ha elégedett az eredménnyel, akkor fényképezze le a művét, és a fotót (a tészta típusa, tölteléke, díszítése, a pontos anyagmennyiségek a recepttel), a készítés leírásával együtt juttassa el a KonTuRplusz Egyesület e-mail címére (konturplusz@gmail.com) 2019. március 29-én 24 óráig. Az e-mail tárgyaként „Nagykanizsa Város Tortája” elnevezés mellett semmit sem kell feltüntetni. A jelentkezés során meg kell adni a pályázó pontos nevét, címét, mobil telefonszámát és e-mail elérhetőségét, továbbá a receptet, valamint csatolni kell a tortáról készített képeket. A beérkezett recepteket és képeket a zsűri értékeli.

A pályázat leadása

A pályázatot elektronikusan kell elküldeni a konturplusz@gmail.com címre.
A 2. fordulóba jutottakat legkésőbb 2019. április 5-ig értesítjük. A többiek az egyesület
Facebook oldalán tájékozódhatnak az eredményről.

A sütemények értékelése

Az első akadályt sikeresen vett pályázóknak a kész tortájukat vagy süteményüket a bírálat napján magukkal kell hozniuk. A torták alapterülete legfeljebb 28*28 cm lehet, a süteményeket úgy kell szeletelni, hogy azokból legalább 10 szelet ekkora helyen elférjen. A zsűrizésre 2019. április 12-én (péntek) 15:00 órakor kerül sor a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskola tankonyhájában. A süteményeket 14:30-ra kell odavinni, és 30 perc alatt kell a szervezők által biztosított tálcán (a magukkal hozott kellékek felhasználásával) elrendezni a fehér abrosszal leterített asztalon. A zsűri kinézet, íz, állag, eredetiség, kreativitás alapján fogja megítélni a munkákat! A zsűrizés végét minden résztvevőnek meg kell várnia, hogy a sütemény és készítője beazonosítható legyen, enélkül a zsűri az adott munkát a versenyből kizárja. A bírálat után a süteményeket felajánljuk.

(Fotó: archív. Tortafesztivál Nagykanizsán 2016-ban)

A pályázók jutalmazása és a díjkiosztás

A hivatalos eredmény kihirdetésére és a díjak átadásra 2019. április 26-án „Nagykanizsa 2019. évi Város Napja“ elnevezésű rendezvényen kerül sor. A pontos időpontot plakátokon hirdetjük, a díjazottaknak értesítést küldünk. A versenyzők számától és a verseny színvonalától függően, a zsűri az I-III. helyezettet díjazza tárgyjutalommal, emellett oklevéllel is tanúsítjuk a cím elérését, illetve a helyezést. A zsűrinek joga van bármely cím vagy helyezés visszatartására.

A nyertes sütemény utóélete

A 2. fordulóba jutott pályázók az értékelés helyszínén történt regisztrálásukkor aláírásukkal lemondanak minden kapcsolódó jogukról a KonTuRplusz Egyesület javára, s egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy „alkotásuk” (a készítő és pályáztató KonTuR+ Egyesület nevének feltüntetése mellett) „Nagykanizsa Város Tortája” néven szerepeljen a továbbiakban. A szakmai zsűrinek joga van ahhoz, hogy (az alkotó tájékoztatása mellett) a jobbítás szándékával változtatásokat hajtson végre. A legjobbnak ítélt süteményt az arra jelentkező cukrászdák — az elnyert címet, mint nevet használva, a sütemény leírása és a készítőről szóló információ kifüggesztése mellett — (május 1-től kezdődően, a KonTurplusz Egyesülettel és a velük kötött megállapodásban rögzített időpontig és feltételek szerint) árusíthatják.

További információ
KonTuRplusz Egyesület (szervező)
+36-30/47-48-506
konturplusz@gmail.
com

1 2 3 6