Fogyna? Menjen tutira ingyen!

Az emberek sajnos végletekben tudnak gondolkodni, mikor életmódváltásról döntenek. A többség ész nélkül nekiáll sportolni (általában futni), vagy egyből a csodamódszert ígérő turmixok, tabletták felé fordul. Nem is sejtik sokan mennyit tudnak ártani maguknak feleslegesen.

A sikerhez vezető út az első lépésnél a felismerés, és az elhatározás. Eddig nagyjából mindenki eljut, aztán jön a gyors lohadás. Az egyik irány a diéta. Milliónyi változat kering az interneten, mégsincs egy univerzális módszer sem. Az ok egyszerűen az, hogy az emberek szervezete különbözik egymástól, ezért valakinek ez hatékony, valakinek az. A mozgásnál úgyszintén hajlamosak vagyunk túlzásba esni: már másnap nekiállunk gyötörni a testünket, 3 nap alatt várunk csodát, aztán a kudarc miatt hamar fel is adjuk. Mindeközben elköltünk egy csomó pénzt, és feleslegesen megterheljük a szervezetünket is. Akkor mégis mi lehet a tuti recept?

Az arany középút

A legjobb módszer, ha a fogyókúránk, vagy életmódváltáskor a fókusz a táplálkozásunkon van 80%-ban.

17546_96110-cukorfuggoseg-bi-d00011C7A306addc100d0A mértékletesség nemcsak filozófiai értelemben hasznos, hanem biológiailag is. A FitPoint szakértői szerint mindennél fontosabb a megfelelő táplálkozás. A megfelelő alatt az olvasó mennyiségre és minőségre is gondoljon. A legjobb módszer, ha a fogyókúránk, vagy életmódváltáskor a fókusz a táplálkozásunkon van 80%-ban. A maradék figyelmet pedig a tudatos és fokozatos mozgásra kell irányítani. Ha valaki nekiáll koplalni, az egyrészt nagyon megbolondítja addigi biológiáját, és rendszerint többet ártanak vele, mint amennyit használnak. Sokan preferálják a vércsoport diétát, illetve a fogyókúrának a turbó változatát: ne egyél semmit, csak igyál shake-et! Rossz ötlet.
Az embernek szüksége van a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Generációs betegségeink jelentős része is a rossz minőségű táplálkozásunkból erednek, és ezekre sokszor még komolyabb büdzsét is kell szentelni. A leginkább ajánlott módszer kezdetben a fehér cukor elhagyása. Higgyék el, a kávénak úgy is tud édes íze lenni, ha mézzel, xilittel, vagy eritrittel pótolják. Semmi esetre sem édesítőszerrel!

…egyáltalán ne használjanak cukrot, vagy legalábbis minimumra csökkentsék annak használatát…

 

Sokan gondolhatják, hogy ezekhez az alternatívákhoz csak drágábban lehet hozzájutni, nekik egyszerűen azt ajánljuk, hogy egyáltalán ne használjanak cukrot, vagy legalábbis minimumra csökkentsék annak használatát. Ezzel számtalan betegségnek elejét vehetik, például a cukorbetegségnek, mint leginkább veszélyes tényezőét. Sokan ezt sem veszik komolyan, amíg nem tapasztalnak súlyos látásromlást, gyakori rosszullétet, sőt súlyos esetben végtag elvesztést. A cukorbetegség pedig akár már középtávon is halálhoz vezethet, ha nem vigyáznak.

A legtöbb divat diéta is végső soron erre irányul, de azok többnyire a testünk sanyargatásával érik el a rövidtávú hatást.

sav01Szorosan idekapcsolódik a káros szénhidrát is. Ezek ugyanis gyorsan szívódnak fel, könnyebben rakódnak le, és a minőségük sem épp megfelelő. Elsősorban a klasszikus fehérkenyér, illetve egyéb péksütemények (cukros kakaóscsiga, briós stb.) jelentenek “veszélyt”. Ha lehet válasszunk inkább valamivel drágább teljes kiörlésű termékeket, vagy speciális készítményű péksüteményeket. Ha a két káros adalékot (cukor és rossz szénhidrát) elhagyja, már rövidebb távon is érezheti a jótékony hatását. Csak türelmesnek kell lenni magunkkal… A legtöbb divat diéta is végső soron erre irányul, de azok többnyire a testünk sanyargatásával éri el a rövidtávú hatást. Hogy miért? Mert 1-2 hónapnál tovább nem lehet tartani. (Mi van például a 90 napos diéta után?)
A fokozatos leépítést pedig 8 hét alatt megszokja úgy a szervezet, hogy utána már nem is kívánja azt, így biztosítva a hosszabb távú alkalmazását.

Természetesen továbbra is hatékony módszernek tekinthető a futás, de ne legyenek kétségeink affelől, hogy pár hónapig kell futkosnunk hozzá, míg az meg is látszik.

running-wallpaper-41A kisebbik figyelem pedig a mozgáson kell legyen. Tipikus hiba, ha a fogyúkúra mellett elmarad a mozgás. Ez hamar meglátszik bőrünkön és izomzatunkon is, melyre a későbbiekben ugyancsak nem leszünk büszkék (nyúlott, repedezett bőr, löttyedt izomzat stb.). A legtöbben a futást választják egyszerűsége és hatékonysága miatt, azonban néhány dolgot fontos tudni erről is. A futás közben először az izom ég el, aztán a zsír. Az is csak kb. fél óra futás után kezd, tehát elég sokat kell futnunk, hogy a rétest ledolgozzuk. Nem is beszélve arról, hogy a gyakorlatlan testünk a hirtelen jött terhelést nehezebben kezeli, főként térd és bokaizületeink. Ezek köztudottan sérülésekhez is vezethetnek. A hölgyek gyakran a mellből kezdenek el fogyni a futástól, szomorú perceket okozva ezzel maguknak.Természetesen továbbra is hatékony módszernek tekinthető a futás, de legyenek kétségeink affelől, hogy pár hónapig kell futkosnunk, míg az meg is látszik. Persze aggodalomra sincs ok: a lényeg a fokozatosság! Kezdőknek első sorban a gyakori és hosszú séták ajánlottak, legalább fél órát naponta, változó intenzitással. Ugyanerre a gyakori kerékpározás is jó lehet. Aki kicsit komolyabban akarja ezt csinálni, érdemes edzőterembe menni és személyi edző segítségét kérni a szakszerű végrehajtás érdekében.

Az életmódváltás ugyanis egy döntéssel indul, és még pénz sem kell hozzá feltétlenül.

367_0

A folyadékfogyasztás (nem alkohol!) is jellemzően kevés az átlag embernél. Az, hogy naponta minimum 2 liter vizet kell meginni, nem véletlen. A légzéssel, nem észrevehetető kipárologtatásunkkal ugyanis veszítünk a folyadékháztartásunkból, ami a vitalitáshoz elengedhetetlen. Ha ez nincs megfelelően pótolva az sok mindenre közvetlen hatással lesz. A víz mellett ajánlott a frissen facsart gyümölcslevek (nem a TetraPak-os előre csomagolt változat) fogyasztása is, melyhez jobb híjján az Interspárban is szert tehetünk.
Összegezve tehát, az igazán jó módszer, ha figyelmünk 80%-a az étkezésre, 20%-a a rendszeres mozgásra irányul. Előbbinél a legfontosabb a cukor elhagyása, vagy alternatív pótlása valamint a szénhidrátok csökkentése (főleg a fehér liszté), esetleg ideiglenes elhagyása lenne. Utóbbinál pedig a fokozatos, átgondolt, nem megterhelő mozgástípus választása. Az életmódváltás ugyanis egy döntéssel indul, és még pénz sem kell hozzá feltétlenül.