Bajnokok reggelije – ha jót akarsz!

Bizonyára hallották már innen-onnan, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Azért meghatározó étkezés, mivel a napunk első olyan alkalma, amikor táplálékhoz jut a testünk. A mai rohanó világunkban mind kevesebben fordítanak időt a reggelire, főként a hétköznapokban. Ezzel az a gond, hogy a 7 napból 5-ször sokan egyszerűen vagy kihagyják, vagy pedig valami rapid megoldást választanak.

A leginkább akkor szoktak rájönni ennek hátrányaira az emberek, mikor már kialakul pl. a reflux, a rossz emésztés, elégtelen anyagcsere, vagy épp a túlsúly. Téves azt gondolni, hogy egy ártatlan málnás-cukros-batyu jó megoldás. Előző cikkünkben leírtakban kapásból két dolgot rúg fel ugyanis az elhízás elleni küzdelem során: szénhidrát és cukor.
Jól látható tehát, hogy a reggeli már szinte egy megoldás az egészséges élet elérésében. De lássuk, mit is ajánl a Fitpoint!

reggeli2
Az tehát az alapvetés, hogy reggelizni kell. Muszáj időt szakítani rá, akár a lustálkodás „rovására”. Ha ez eldőlt fejben, akkor jöhet a „hogyan”!
Ne féljünk a zsírtól és a koleszterintől. Éveken keresztül azt sulykolták belénk, hogy a koleszterin így káros, úgy káros. Egy bizonyos mennyiség után ez valóban így lehet, azonban nem árt tudni, hogy a testünk is termel valamennyit, ilyen módon igényel is. A zsír pedig természetességénél fogva jobb az emésztésnek, mint az olaj. A kettőt gyakran összekeverik.
Ha tehát nincs meg az egyensúly az is baj lehet.

Amennyiben van mód rá, együnk bátran minden második reggel tojást! Tükörtojást például bruttó 5 perc alatt el lehet készíteni, pont míg lefő a kotyogós kávé. A kávé is a napi ajánlott mennyiségben (2-3 csésze) teljesen rendben van, főként az emésztésünkhöz. A tojás bármilyen formában elegendő fehérjét és koleszterint tartalmaz természetes formában ahhoz, hogy energikusabbá tegye a napot. Jó tulajdonsága, hogy nem fojt el, de mégis laktat.

A cukros, lisztes péksütemények – feltéve, ha nem lassú felszívódású szénhidrátot, teljes kiőrlésű lisztet, és minimális cukrot vagy alternatív édesítőt tartalmaz – rendszeres fogyasztását inkább mellőzzük.

A tojás mellé vagy helyette szalonna is kiváló választás (nem keverendő a bacon csíkokkal, habár kísérőnek az is remek ). Nem véletlenül működik a klasszikus recept már ősidők óta. Tudniillik a szalonna nettó hús és természetes zsír, ami a legtöbb szervezet által könnyen emészthető is. Egy csepp olívaolaj pedig elegendő 2-3 perc sütéssel, hogy az ízletes legyen és fogyaszthatóvá váljon. A kolbásszal, debrecenivel célszerű csínján bánni, hiszen azokban elég sok „nem hús jellegű alkatrész” van, melyek laktatnak ugyan, de az egészséges és hatékony izomfejlődéshez például nem igazán jók.

A cukros, lisztes péksütemények – feltéve, ha nem lassú felszívódású szénhidrátot, teljes kiőrlésű lisztet, és minimális cukrot vagy alternatív édesítőt tartalmaz – rendszeres fogyasztását inkább mellőzzük. Gyors megoldásnak jó éhség ellen, de jusson eszünkbe, hogy egy ilyen finomság árán gyakorlatilag kétszer, tojással készült reggelit készíthetünk…

Gyakran látni az iskolába igyekvő fiatalok kezében energiaitalt, ami a legnagyobb hiba. Fiúk, lányok! Inkább igyatok meg annak az árán 2 kávét, amivel eléritek természetes módon ugyanazt a hatást és még a vesétek, májatok is ép marad!

Jó szívvel ajánljuk a puffasztott rizs és az abonett fogyasztását is kenyér pótlásaként. A „fűrészpor és hungarocell lapok” kedvezőbb az emésztésnek egy karéj fehér kenyér vagy zsemle helyett. Ezt nehéz elfogadtatni főleg a férfiakkal, de hamar hozzá lehet szokni.

buzaf1
Reggelizéskor az italfogyasztás is fontos. A nagy klasszikusok, mint a kávé, tej, tea természetesen nélkülözhetetlenek. Bár a tejjel fenntartások vannak az arra való érzékenység miatt, és jó ha tudják, hogy a bolti tejek zöme sosem látott tehenet.
A víz ivást viszont sokan kihagyják, ami az éjszakai dehidratációt gyorsan helyreállítja, nem beszélve a szervezetünk lúgosításáról. Ha választhatunk, inkább friss gyümölcsleveket igyunk tartósítószeres, cukrozott ivólék helyett. Gyakran látni az iskolába igyekvő fiatalok kezében energiaitalt, ami a legnagyobb hiba. Fiúk, lányok! Inkább igyatok meg annak az árán 2 kávét, amivel eléritek természetes módon ugyanazt a hatást és még a vesétek, májatok is ép marad!

Mivel a délelőtt folyamán működik az emésztés a leghatékonyabban, étkezésünket is eszerint kell megválasztani. Az apróbb bűnözések tehát bele is férhetnek, de ne legyen kétségünk affelől, hogy többet árthat hosszú távon a rendszertelenség. És amit megeszünk az egyszer meg is látszik rajtunk! Gondolják át tehát újra a reggeli jelentőségét!

Vélemény, hozzászólás?