Miként ültethetők el a tudás magjai a szervezetben?

A munkáltatók között egyre többen osztják azt a nézetet, miszerint a mai magyar oktatási rendszer nem készíti fel kellőképpen a munkavállalókat a megfelelő minőségű és intenzitású munkavégzésre. A cégeknek külön megoldást kell találniuk, illetve időt és energiát invesztálniuk az újonnan érkezett dolgozók képzésébe.

Természetesen joggal adódhat a kérdés, hogy mindezt milyen módon célszerű végezni. Milyen megoldást érdemes alkalmazni a munkatársak képzésére és fejlesztésére? Rövid bejegyzésünkben bizonyított és bevált módszereket mutatunk arra, hogy miként ültethetők el a tudás magjai egy szervezeten belül.

Mikor lehet szükség egy munkatárs képzésére?

A cég munkatársainak képzésére, oktatására és fejlesztésére többféle helyzetben is szükség lehet. Az első és leginkább kézenfekvő az a pont, amikor egy újdonsült munkavállaló érkezik a fedélzetre. Lehet, hogy van már releváns szakmai tapasztalata, de a vállalaton és csapaton belüli specifikus folyamatokat, eljárásokat és az uralkodó értékrendet még nem feltétlenül ismeri. Éppen ezért a betanítását meg kell oldani lehetőség szerint minél rövidebb időn belül.

Továbbképzésre lesz szükség akkor, amikor egy új folyamatot, munkamenetet vagy projektet kell megvalósítani. A transzfer nagy eséllyel másfajta előképzettséget is igényelhet, ezért a munkatársakat fel kell készíteni rá.

Emellett gyakori jelenség egy meglévő munkatárs fejlesztése annak érdekében, hogy záros határidőn belül képes legyen ellátni egy magasabb szintű vagy speciális képzettséget igénylő munkakört.

Vállalaton belüli képzési fajták

Mentori programot szokás alkalmazni akkor, amikor egy nemrég érkezett munkatárs még irányításra szorul. Ilyenkor kap egy mentort, aki támogatja őt, figyel rá, és tapasztalatát felhasználva tanácsokkal látja el.

Belső tréning vagy oktatás szokott történni olyan esetekben, amikor egy vagy több személy részére történik tudásmegosztás egy, az adott területen tapasztaltabb kolléga részéről. A tréning történhet elméleti vagy gyakorlati módszerek alkalmazásával, illetve a kettőt ötvözve is.

Nagyobb cégeknél szokás külön tréner csapatot alkalmazni, akik széleskörű ismereteik révén sokrétű készségekkel tudják gazdagítani a kevésbé tapasztalt kollégák tudástárát.

Külső képzések

Rendkívül előnyös tud lenni, illetve új lendületet adhat a cégen belüli hangulatnak, hogyha minőségi oktatásokon vehetnek részt a munkatársak irodán kívül is.

Erre a célra remek alkalmat jelenthet egy-egy szakmai konferencia vagy workshop, ahol nemcsak az ismeretek bővítésére, hanem a kapcsolati tőke ápolására és erősítésére is lehetőség van. Emellett alkalmazhatók külsős tréner cégek is, akik az oktatás területére specializálódva, gyakorlatorientált képzési formákkal képesek növelni a munkatársak tudásának szintjét.

Természetesen fontos szem előtt tartani a fokozatosság elvét. A megszerzett új ismereteknek időt kell hagyni, hogy a gyakorlat során is beépülhessenek.