Eredményes „Az iskola rendőre”

A 2013/2014-es tanévben is vigyáztak a nebulókra.

 

A iskolarendőrök munkája nem az első becsengetéskor kezdődik. A rendőri szervek az elmúlt tanévben immár hagyományosan, együttműködve a helyi illetékesekkel – így az oktatási intézmények, a helyi önkormányzatok illetve a közlekedési hatóságok képviselőivel – még a tanév kezdete előtt megvizsgálták az érintett intézmények közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét, hogy a helyi sajátosságokat figyelembe véve végezhessék egész éves munkájukat.Ennek eredményeképpen több esetben került sor a gyalogos-átkelőhelyek átfestésére, jelzőtáblák kihelyezésére, cseréjére, illetve a láthatóságot akadályozó növényzet metszésére.

 

A helyi rendőri szervek szeptemberben kiemelt jelenlétet biztosítottak azon általános iskolák közelében, ahol ezt a közlekedésbiztonsági elemzések indokolták. Ennek keretében csaknem 1300 helyszínen 1465 rendőr teljesített szolgálatot, munkájukat mintegy 700 polgárőr és 70 közterület-felügyelő segítette.

 

A tanév során országosan 2192 iskolarendőr vigyázott a diákokra 2784 oktatási intézményben és azok környékén. A diákoknak 10729 alkalommal tartottak prevenciós előadásokat, ezeket 13800 osztály 273901 tanulója hallgatta meg. A szülők és pedagógusok számára 1374 előadást tartottak, továbbá részt vettek 2699 iskolai rendezvényen is. A pedagógusokkal egyeztetve a szakemberek előadásaikon az adott korosztályt érintő problémák mellett az aktuális évszak veszélyeihez kapcsolódó bűn- és balesetmegelőzési tanácsokkal látták el a tanulókat. Az iskolarendőrökkel nem csak a tájékoztató előadásokon találkozhattak a diákok, az intézményekben kihelyezett elérhetőségeken személyesen is felvehették velük a kapcsolatot.

 

A iskolarendőrök közreműködtek az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) által meghirdetett gyermek- és ifjúsági közlekedésbiztonsági versenyeken; a Kerékpáros Iskola Kupán, Biztonságos közlekedés gyerekszemmel című rajzpályázaton, illetve a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupán.

 

A Suli-Moped program keretében 728 hátrányos helyzetű tanuló vett részt ingyenes segédmotoros kerékpáros képzésen, közülük több mint 500-an szerezték meg az „AM” kategóriás vezetői engedélyt, és mintegy 80 diáknak van folyamatban a vizsgája. A programot a 2013/2014-es tanévben az ORFK-OBB 20 segédmotoros kerékpár, 15 utánfutó, valamint 30 védőfelszerelés beszerzésével is támogatta.

 

A rendőrség a helyi polgárőr szervezetek segítségével több megyében is nyilvántartásba vette, és egyedi azonosító jellel látta el az önként jelentkező gyerekek kerékpárjait.

 

„Az iskola rendőre” program a 2014/2015-ös tanévben is folytatódik, a szakemberek rövidesen újra szolgálatba állnak, hogy felügyeljék az oktatási intézmények környezetét és a diákok biztonságát.

Vélemény, hozzászólás?