Csapadékvíz tározás

A csapadékvíz tudatos kezelésének szükségességét több tényező is befolyásolja és szükségessé teszi, mint a heves záporok, zivatarok, a meglévő csapadékvíz elvezető rendszerek kapacitását meghaladó nagy mennyiségű lehulló eső, a hosszabb-rövidebb természetes csapadék utánpótlás nélküli időszakok. A szélsőséges időjárási körülmények, amelyek napjainkra egyre inkább jellemzőek, elengedhetetlenné teszik a csapadékvizek időszakos, vagy hosszú távú tárolásának kérdését.

A vízminőségi és vízgazdálkodási projektek során kerül alkalmazásra a csapadékvíz tározás. A terület használati jellegének vagy az érintetlen területek beépítésével, a vízelvezetés megváltoztatásával helyi szinten patakmeder destabilizáció, erózió, szabályozatlan árvizek jöhetnek létre. Elkerülhetőek ezek a tényezők, ha megfelelően hatékony csapadékvíz gazdálkodási rendszer kerül bevezetésre. Az esetleges vízhozam mennyiségi és minőségi kezelésének problémáit egy komplex csapadékvíz elvezető rendszer egyaránt figyelembe veszi. Hatékony megoldás lehet a csapadékvíz tározásra a hullámosított acél szerkezet, amely a mennyiségi és minőségi megoldás lehet a záporok vizeinek kezelésére. Költséghatékony rendszerek a hullámosított acél szerkezetek, az acél előnyös fizikai tulajdonságai együttesen a csapadékvíz tározás területén a legsokoldalúbb termék létrehozását teszik lehetővé.

A Tubus Duo szikkasztórendszer egyik fő eleme a tűzihorganyszott cél spirel cső, átmérője tetszőleges, akár a 3,6 métert is elérheti. Kavicsos ágyazatra telepítve a talajszint alá, visszatöltő anyagként is nagy hézagtérfogatú anyagot szükséges alkalmazni, amihez kulé kavicsot vagy azonos szemcseméretű kavicsot lehet használni. Vízzáró tömítés nélküli speciális pánttal oldják meg a csőcsatlakozásokat, így a kialakított szikkasztó tartályból a víz számára egyenletes kifolyás hozható létre. Így akadálytalanul áramolhat ki a tartályból a benne lévő víz és töltheti ki a kavics szemek közötti szabad térfogatot. A kavics és a pántok ágyazatos szikkasztó mezői is geotextíliával vannak körbevéve, így akadályozva meg a rendszer kolmatálódását. A Tubus Duo moduláris alakzatban, például fésűs rendszerben, sorosan vagy párhuzamosan is kialakítható. A szikkasztó vízmennyiség, valamint a talajmechanikai szakvélemény alapján tervezik a szikkasztó rendszer optimális kubatúráját. Ha kifejezetten a csapadékvíz gyűjtésére van igény, tározó rendszer is kialakítható a Tubus Duo R segítségével, ilyenkor a szikkasztó mezőt nem geotextíliával vesszük körül, hanem bentonit vagy HDPE fóliával.