Ápold a kertet, és ápold a kerti gépet is!

Tavasztól őszig mindenki élvezi az egyre melegedő napokat, és a szerencsések igyekeznek is ki a kertjeikbe. Igen ám, de mint mindennek, a szép gyepnek, a formára vágott bokornak, a tisztára pucolt kertnek is ára van. Dolgozni kell vele. Ha kell, akkor puszta kézzel, de ha megtehetjük, könnyebb kerti kisgépekkel.

Akár fűnyíró, akár sövényvágó, vagy a nagyobbak közül például egy kis kerti traktor ápolást, gondoskodást, jelen esetben kabantartást igényelnek.

Az Agrooroszi webáruházában Honda és kínai OHV motoralkatrészeket, karbantartási készleteket vásárolhat az ilyen típusú gépeihez. Ezek a csomagok levegőszűrőt, motorolajat és gyújtógyertyát tartalmaznak, és így készletben 15%-kal kedvezőbb az áruk, mintha egyesével vásárolná meg ezeket a termékeket.

A gépnek lelke is van

Na, azért ne kezdjünk beszélgetni vele, de tény, hogy sokat javít az élettartamán, ha megfelelő módon járunk el tárolásával kapcsolatban, és adott időszakonként elvégezzük a szükséges karbantartást. Belsőégésű motoros gépeknél fontos az olajcsere, légszűrő cseréje, valamint a gyújtógyertya ellenőrzése is.

Tárolásánál figyeljünk rá, hogy ne érje víz, ne tegyük olyan helyre, ahol könnyen beszennyeződhet. Ha nincs lehetőség ezek elkerülésére, gondoskodjunk róla, hogy le legyen takarva. Vásároljunk takarófóliát, nagyobb gépekre tehetünk ponyvát is.

A szezon kezdetekor nézzük át azokat az alkatrészeket, melyek elkophattak, beporosodhattak, pára vagy víz hatásának lehettek kitéve.

A szezon végével pedig tisztán, letakarítva tegyük el gépeinket.

Mindenképp hasznos, ha a gép vásárlásakor kapott használati utasítást, kézikönyvet alaposan átolvassuk, mert egyértelműen a gyártó utasításai alapján eljárva lesz optimális élettartamú az eszköz.

Nem mindegy, hogy elektromos vagy benzinmotoros gépről beszélünk. Az elektromos gépeknél minden szezon kezdetekor feltétlen vizsgáljuk meg a vezeték sértetlenségét, mert baleset-, de leginkább életveszélyes, ha sérült a kábel. Ha az, mindenképpen ki kell cserélni. Nézzük meg a burkolatot, az se legyen repedt vagy hiányos, de ha az, általában ennek cseréje sem probléma, érdemes mihamarabb sort keríteni annak cseréjére is.

Régi vagy új?

A benzinmotoros gépek manapság már leginkább 4 ütemű motorral készülnek. Fontos különbség többek között az, hogy a 2 ütemű motoroknál úgynevezett keverék benzint kellett használni, ami annyit jelent, hogy a kenéshez szükséges olajat a benzinhez kellett keverni. A modernebb 4 ütemű motoroknál ezt az olajat már külön tartályba kell tölteni. Ennél a résznél érdemes a gép kézikönyvét elővenni, és áttanulmányozni az olajcsere mikéntjét.

Ha pedig kérdés merül fel egy-egy probléma megoldása, alkatrész beszerzése során, az Agrooroszi webáruház szakemberei műszaki kérdésekkel kapcsolatban használható telefonos segítséggel állnak vevőik rendelkezésére.