5 érdekes és furcsának tűnő sportág

Hallottál már a sakkbokszról, a víz alatti jégkorongról vagy a favágó világbajnokságokról? Az alábbi öt érdekes és furcsának tűnő sportág egyre nagyobb népszerűséget tudhat magáénak, amelyek nem csak szórakoztatóak, hanem kemény fizikai megterhelést igénylő testmozgások.

Annak ellenére, hogy leginkább a tradicionális sportok – mint például a labdarúgás, kosárlabda, atlétika, vízi sportok, tenisz – számítanak a legközkedveltebb sportágaknak világszerte, szerencsére az extrémitás a sportok világában is megtalálható. Az alábbi öt különböző testmozgást elsősorban a szórakozás inspirálta, ugyanakkor mindegyik hatalmas fizikai megterhelést jelent. Így tehát nem csak az egészséges életmódért és önmagunkért tehetünk, hanem a hangulatunkért, a vidámságért és az önfeledt sportolásért.

Joggling” – futás és zsonglőrködés

Tegyük össze a futást és a zsonglőrködést avagy a bűvészkedést, és megkapjuk az úgynevezett „joggling” mozgásfajtát, amely a világ több pontján is népszerű. A legtöbb versenyző maroknyi méretű babzsákokat használ, amelyek madáreledelt tartalmaznak. Ez igen mókás és vidám testmozgásnak tűnik kívülről, viszont mindenképpen elismerendő, hiszen kitűnő koordinációs képességeket igényel.

Víz alatti jégkorong

A víz alatti jégkorong nem vicc, tényleg nagy népszerűséggel büszkélkedhet, amelyet 1954-ben Alan Blake „fedezett fel”. Gyakorlatilag a két csapatból álló játék a víz alatt történik mini ütők és légzőcső segítségével. Igazából furcsának tűnő sport, de ha belegondolunk, eléggé nagy teherbírást igénylő testmozgásról van szó.

Sakkboksz

Más néven akár a gondolkodó ember küzdősportjának nevezhetnénk. Nem meglepő, ha akár még a második hallásra is furcsának és idegennek tűnik, azonban valóban extrém sportnak számít. Ez a versenyforma egyesíti a szellemi és a fizikai aktivitást. Iepe Rubingh találta fel ezt a sportágat, akit egy holland képregény ihletett meg. Egy mérkőzés hat kör sakkból, és 5 kör bokszból áll, melyek felváltva cserélik egymást. Nem könnyű mérkőzésekről van szó, hiszen a sakk menetei 4, míg a bokszé 3 percesek. A menetek között pedig 1 perce van arra a játékosoknak, hogy fel és levegyék a kesztyűt. Noha a sakkbokszra még nem lehet fogadni, de a hagyományos értelembe vett bokszra természetesen igen (William Hill magyar).

Favágó Világbajnokság

A szóbeszédek szerint a wisconsini Favágó Világbajnokság hihetetlen keménynek ígérkezik, melynek résztvevői – legyen nőről avagy férfiről szó – hatalmas és rendkívül férfias megmérettetésnek néznek elébe. Természetesen többféle feladattal kell szembe nézniük a versenyzőknek: például faaprítással, fűrészeléssel, némi famászással, és természetesen a szószoros értelembe vett favágással. Ugyan nem szerepel a versenyszabályzatban, de mégiscsak nehezen elképzelhető, hogy kockás flanelingen kívül bármi mást viseljenek az erős favágó sportolók.

Vedd nyakadba a feleséged!”

Ez igazán érdekesnek hangzik, ugyanis egészen egyszerűen arról van szó, hogy a férjnek fel kell vennie a hátára feleségét, majd pedig így kell sikeresen végig csinálnia egy akadálypályát.

Az akadálypálya mindig más és más, de természetesen különböző rönkökkel, gátfutással, iszap gödrökkel, hegymenetekkel és eltérő méretű emelkedőkkel találkozhatnak a lelkes versenyzők. És ami még érdekesebb, hogy a győztes annyi sört kap a verseny végén, amennyi kilót nyom a felesége. Mindez hol máshol is lehetne egy népszerű „sportág”, mint Finnországban?! Sőt, a szabályzat nagyon elfogadó, ugyanis a feleség akár a férj szerepét is átveheti, valamint azonos nemű házastársak is bátran indulhatnak ezeken a vidám versenyeken. Mindenesetre kitűnő móka lehet például egy csapatépítő tréning gyanánt, hiszen nem csak szórakozásról van szó, hanem kemény testmozgásról egyaránt.