1956-ban a védtelen tömegbe lőttek Nagykanizsán, ketten meghaltak

Egy rövid részletet adott közre az 1956-os kanizsai eseményekről Facebook oldalán október 23-án a nagykanizsai Thúry György Múzeum.

Ebből kiderült, hogy akkor a karhatalmisták a védtelen tömegbe lőttek. Két halálos áldozat is volt.

„A nagykanizsai 1956. október 26-i felvonulás eseményeinek megörökítését Kerecsényi Editnek, a múzeum fiatal etnográfus igazgatójának köszönhetjük, a mai napon felvételeivel emlékezünk meg az1956-os eseményekről.
Ő maga – minden valószínűség szerint – a forradalmi események lelkes résztvevőjeként, de mindenekelőtt a múzeumi dokumentálás szándékával készítette a felvételeket.

A fővárosi események hatására Nagykanizsán 1956. október 25-én az Olajipari Gépgyár dolgozói kezdeményezésére a tüntető tömeg ledöntötte a Szabadság téren álló szovjet emlékmű csúcsáról a „hős” alakját, helyére nemzetiszínű zászlót tűztek.

A középületek homlokzatáról leverték a vörös csillagokat, népköztársasági címeres táblákat. A megmozduláshoz a gimnázium diákjai is csatlakoztak. A Kossuth-nótát énekelve éltették a budapesti ifjúságot, „Oroszt nem tanulunk!” jelszóval, nemzetiszínű lobogóval vonultak fel. Ugyanezen a napon megkoszorúzták a 20-as honvéd gyalogezred emlékművét is.

A következő nap, október 26-án reggel folytatódtak a megmozdulások, a tüntető tömeg az MDP székháza előtt fegyvereket követelt. A kivezényelt karhatalom tagjai a védtelen tömegre lőttek, aminek következtében két halálos és több súlyos sebesülés történt. A tiltakozó embereket csak harckocsik bevetésével sikerült feloszlatni. A sortüzet követően a helyőrségparancsnok kijárási tilalmat rendelt el a városban.” – írta a múzeum. (Fotók: Kerecsényi Edit)