Volt egyszer egy kanizsai üveggyár

A Nagykanizsai Üveggyár Rt. 1943 végén alakult meg, hogy a város által biztosított ingyenes telken ólomüveget gyártó üzemet létesítsen.

A tényleges üveggyártás azonban csak egy újabb kezdeményezés nyomán indult el. Az itteni területet 1947-ben kapta a Vegyiüveg Kft., hogy hőálló árukat termelő üzemet létesítsen. Dolgozni 1948-ban kezdtek: nyolc ember készítette a literes háztartási palackokat.

Még abban az évben kialakult a hosszú időre érvényes termelési profil: tűzálló háztartási eszközök és laboratóriumi felszerelések gyártásába fogtak. Egyelőre egy kemencével. 1950-ben már a harmadik huta épült – írta a Nagykar.

1963-ban a Magyar Filmhíradó számolt be a nagykanizsai üveggyártásról.

(Az üzem képeslapon. Harangozó Tibor gyűjteményéből)

“Újabb 140 munkahely szűnik meg Zala megyében. Ezúttal Nagykanizsán a nagy múltú, egykor ezer embert foglalkoztató üveggyár jelentett csődöt. A termelés már leállt, a dolgozók egy részét pedig szabadságolták.

A cég vezetése szerint elsősorban a rendkívül magas villamosenergia-ár miatt adósodott el a társaság, de a csődhöz hozzájárult a túl erős forint is. A dolgozók még nem kapták meg decemberi fizetésüket. A cég várhatón felszámolást kezdeményez önmaga ellen, és az ingatlanvagyon értékesítése után fizetnek végkielégítést az alkalmazottaknak.” – számolt be 2005. januárjában az RTL Híradó.

Az üveggyár kéményét 2009. március 7-én robbantották fel.