Volt egyszer egy kanizsai ÖNKI

Az  ÖNKI, merthogy Kanizsán mindenki így hívta a nagyon sok embert jól lakató éttermet.

nagykanizsa önkiszolgáló étterem 2
1976 nyarán alakította ki a ZMSZVV (Zala Megyei Szálloda és Vendéglátó Vállalat) ezt az egységét. Abban az időben városunkban nem volt még ilyen jellegű üzlet. Igazi nép kifőzde volt olcsó árakkal, de ennek ellenére jó minőségű ételekkel.

Rengeteg nyugdíjas járt be ebédért vagy ott helyben fogyasztotta el az ételt. Jól felszerelt konyhája volt és saját kis mini cukrászüzem is működött benne, ahol Ági a csinos kis cukrász hölgy  sütögette a finomabbnál – finomabb süteményeket. Tudom,  mert oda is jártam javítani és mindig megkínált.
Később Ági a Béke úton (merthogy akkor így hívták) nyitott egy kis fagylaltozót ami jó darabig üzemelt, ez nem messze volt a Csengery borozótól. Visszakanyarodva az Önkire volt hidegkonyhai részlege is ahol Halász Feri bácsi volt az úr!

nagykanizsa önkiszolgáló étterem 1
Finom kaszínó tojásokat, sonkatekercseket készített. Mindig jól laktam nála, ha javítottam a nagyhűtőjét, ami a folyosó végében volt. Sajnos egy tragikus autó balesetben vesztette életét.

Ezen kívül volt egy kifelé utca felé áruló bisztró jellegű része is az üzletnek. Fiataloknak is kedvenc találkahelye volt, ahová gyakran betértek egy – egy  sült burgonyára ketchup-os mártással  leöntve.

Jól működő hely volt. Az akkori vezetők : Lakner Gyula, Galamb Laci voltak, helyettes a nagyon csinos Vékásiné  Ilike volt.  Az irodában pedíg  Mihalicsné Irénke néni dolgozott, aki nagyon kedves hölgy volt.

nagykanizsa önkiszolgáló étterem 3
Valójában nem is értettem miért kellett megszüntetni e helyet, hiszen a város lakóinak kedvenc helye volt. Megszűnt aztán  a helyén Kremzner Géza nyitott ott egy exkluzív éttermet, ami, nagyon elegáns volt, úgy is hívták Nagykanizsán, ,hogy a „Fényes”.
Pár évig működött, de aztán vendég érdeklődés hiányában bezárt.

Hát ennyit az Önkiről. Egy biztos megszűnésével városunk szegényebb lett, egy igazán jó hellyel.

(Írta: Pusztafi Attila)