Kanizsai kocsmatúra: a Pléh Büfé

Az Olajbányász stadiont 1964-ben adták a város fociszerető közönség nagy örömére. Nem is volt gond a nézőszámmal akkoriban, de egy dolog még hiányzott a Zárda utcából: A kocsma.

A pálya mellett akkor még nem üzemelt büfé, így a drukkerek csak útközben olthatták szomjukat a környék kocsmáiban, a régi piac környékén. Ez nem maradhatott így! Ezért a 70-es évek elején ideiglenes jelleggel egy régi, olajbányászok által használt bódét telepítettek a pálya mellé, melyben megkezdték az italárusítást. Az “előkocsma” klasszikus talponállóként üzemelt a lehajtható pultjával.

Az illemhely ekkor még a stadionkapun belül volt, ez egy kicsit nehezítette a vendégek dolgát. Azonban kényelmi szolgáltatásként a meccsek alatt mozgóbüféként járták a lelátót az üzemeltetők, kiszolgálva a szomjas drukkereket.
Később kibővítették a helyet, ekkor kapta meg jellegzetes alumínium borítását. A régi bódét körbeépítették, így egy kocsma lett a kocsmában. Ekkor kapta a nevét is. Előtte hogy hívhatták? Ezt csak az akkori üzemeltetők, meg néhány kétlábú bútordarab tudná megmondani…

Ezzel a bővítéssel megnőtt a befogadó képessége a büfének, és a vendégek is védve voltak az időjárás viszontagságaitól, sőt, már saját vizesblokk is tartozott hozzá.

Bátran kijelenthetem, hogy Kanizsa egyik legrondább vendéglátóipari egységeként tartották számon, de ezzel párhuzamosan a város kultikus helyévé vált. Szinte összenőtt az Olajbányásszal. A drukkerek itt ittak meccs előtt, közben, után, akkor, amikor örültek egy győzelemnek és akkor is, amikor vesztesen hagyták el kedvenceik a gyepet. Hétközben pedig kiszolgálta környék italra szomjas kuncsaftjait.

Rengeteg buli, öröm és bánat tanúja volt ez a kis kocsma és majdnem 45 évig szolgálta ki sörrel, borral, röviddel a betérőket. Azonban ezt a helyet is utolérte a végzet, 2018. nyarán bezárt és elbontották, csak a betonalap maradt mementóként. Annyi meccset, csatát megélt a piros-kék hívek stadion melletti törzshelye, azonban a kanizsai foci új feltámadását, az NBIII-at már nem érhette meg.
R.I.P. Pléh Büfé!

(Forrás és fotó: Aranykor, Nagykanizsa – Facebook)