A rézműves

Nagykanizsán az Eötvös tér egy régi ház udvarában volt egy műhely, ablakai a Hunyadi utcára néztek.
A kapun két réz üst volt cégérnek kiakasztva. Pichler Józsefnek hívták a mestert aki itt dolgozott és lakott.

nagykanizsa pichler józsef 1

A hetvenes években még édesapjával dolgozott, aki egy igazi régi vágású mesterember volt. Volt szerencsém személyesen ismerni, hiszen a vendéglátó vállalatnál dolgoztam karbantartóként és gyakran vittem hozzájuk kávéfőző gép réz kazánjait hegesztetni, javíttatni. Nekem soron kívül megcsinálták.
Ha ott jártam mindig megcsodáltam a félig kész réz üstöket, réz kupolákat, amelyeket pálinka főzőhöz készítettek. Ők még kéziszerszámokkal készítették el munkáikat, illetve kézi működtetésű gépeket használtak.

nagykanizsa pichler józsef fotó 1
Például hajlító gép, hengerítő gép, és zikniző gép, ami egy hornyot nyomott a lemezbe. Olyan hegesztő berendezésük volt, amibe még karbidot kellett helyezni, így fejlesztettek acitelén gázt a hegesztéshez. Nagyon szép munkát végeztek, így sok megrendelésük volt, szeszfőzdéknek dolgoztak és a környékbeli szölősgazdák is hozzájuk vitték a permetező gépeiket, hiszen akkor még rézből készültek ezen gépek tartályai. Józsi bácsi munkája mellett remek fotós is volt, tagja volt a Nagykanizsai Fotó Klubnak. Képeit megcsodálhatták az OFOTÉRT bolt kirakatában, hiszen a fotóklub minden hónapban kiállította a munkákat A hónap fotói címmel. Ma már ez sincs, sőt ez az üzlet ma már fotó cikkeket sem árul. Régen itt minden kapható volt a gépektől a fotó vegyszerekig, filmekig bezárólag.

nagykanizsa pichler józsef fotó 2
Édesapja halála után egyedül dolgozott műhelyében. Sok év telt el,  jött a rendszerváltás egy darabig még dolgozott, minden megváltozott, pontosan nem tudom mikor zárta be műhelyét. Mára már a jó értelemben vett kisipar nem létezik, a mesterek eltűntek, egy korszak végét jelezve.
Józsi bácsi már jó ideje nincs közöttünk,de mi régi kanizsaiak most is szívesen emlékezünk vissza munkásságára, fotóira, emberségére!

(Írta: Pusztafi Attila)

Vélemény, hozzászólás?