Útinfó

Hol, mi várható az utakon? Olvassa el!

Szombaton országszerte sok napsütés várható, a néha megnövekvő gomolyfelhőkből inkább csak a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Szinte mindenhol 30 fok feletti hőség valószínű.

Vasárnap igazi strandidőre, országos hőségre van kilátás. A tikkasztó meleget csak nyugaton zavarhatják gomolyfelhők, itt elvétve zápor, zivatar is kialakul. A csapadék miatt nedves útszakaszokon számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy ilyenkor a féktávolság is jelentősen megnő, az erős szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását. A záporoktól, zivataroktól vizes, csúszós útszakaszokra, többfelé vízátfolyásokra, hirtelen lecsökkenő látástávolságra kell számítani. Hajnalban többfelé a pára, helyenként a köd okozhat korlátozott látási viszonyokat.

M0

Az M0 0+000-0+100 kilométerszelvények között a bal pályatesten 2014. július 17-től várhatóan 2014. október 30-ig az M0 autóút M1-M7 autópálya közötti szélesítése miatt a H2 sávot lezárják kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/ó sebességkorlátozás mellett.

Az M0 42+000-69+000 kilométerszelvények között a jobb pályatesten mindhárom haladó sávon, váltakozó helyszíneken burkolatjavítási munkálatokat végeznek, mobil tereléssel, 60km/ó sebességkorlátozás mellett.

M3

A 219+700 és a 221+050 kilométerszelvények között a jobb pályatesten 2014. április 2-tól kezdődött hídépítés még tart, emiatt az előző és a leálló sáv le van zárva kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/ó sebességkorlátozás mellett. Az előző és a leálló sávon betonfal van elhelyezve.

A 222+100-220+800 kilométerszelvények között a bal pályatesten 2014. április 3-tól kezdődött hídépítés még tart, emiatt az előző és a leálló sáv le van zárva kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/ó sebességkorlátozás mellett. Az előző és a leálló sávon betonfal van elhelyezve.

M5

A 63+588 kilométerszelvények mindkét pályatesten hídjavítás miatt az előzősáv zárására kerül sor, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/ó sebességkorlátozás mellett. A forgalom folyamatossága a leállósávra történő sávelhúzással 2-2 sávon biztosított;

A többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

A felsoroltak tájékoztató jellegűek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket!

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani!

A „Kamionstop” 2014. augusztus 2. (szombat) 15 órától augusztus 3. (vasárnap) 22 óráig tart.

A határátkelők forgalma:

Az Ukrajnába történő be-és kiutazással kapcsolatos tanácsok, információk a Külügyminisztérium Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján, a „konzuliszolgalat.kormany.hu” oldalon olvashatóak.

A nyugat-európai országokban elkezdődött szabadságolási időszak és iskolai szünet miatt főként Ausztriából és Németországból érkező vendégmunkások, valamint a turisztikai céllal utazók számának növekedésével kell számolni az utakon és a határátkelőhelyeken.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szeged Határrendészeti Kirendeltség Röszke autópálya határátkelőhelyen várható torlódások enyhítése érdekében, főként a török vendégmunkások részére az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály három alternatív útvonalat dolgozott ki, melyről német nyelvű tájékoztató került kihelyezésre Hegyeshalomban 2014. július 31-én a magyar autópályadíj fizető helyen.

Az egyik alternatív útvonal az M6 autópályán át az 51–es főúton keresztül Hercegszántó, míg a második Udvar közúti határátkelőhely felé vezet. A harmadik javasolt útvonal az M5 autópályán keresztül Nagylak közúti határátkelőhely és azt követően a Románián és Bulgárián át vezető út.

Az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály kérte továbbá a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködését, hogy forgalomtorlódás esetén az M5 autópályán a mátrix tábla feliratok közt alkalmazzák a Nagylak határátkelőhely felé javasolt útvonal.

A péntektől várható magasabb nappali hőmérsékletre tekintettel javasoljuk az utazóknak, hogy megfelelő mennyiségű folyadékról gondoskodjanak a várakozások időszakára.

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, melynek következtében a határátkelőhelyeken a vámellenőrzés megszűnt, azonban a személyellenőrzés nem. Ez azt jelenti, hogy magyar állampolgárok továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek át az államhatáron. A kiskorúaknak is szükséges érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel rendelkezniük.

Július első szombatján lépett életbe a nehéz tehergépjárművek meghosszabbított forgalomkorlátozása, melynek következtében a nyári kamionstop szombaton este 22 óra helyett már délután 15 órakor elkezdődik. A tehergépkocsik júliusban és augusztusban – főszabály szerint – szombat délután 15 óra és vasárnap este 22 óra között nem közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstopot az érintett szakminiszterek veszélyhelyzetben felfüggeszthetik. Az intézkedésre az utóbbi években az országos tiszti főorvos által elrendelt, legalább másodfokú hőségriasztás adott okot.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen péntek déltől késő estig, valamint szombat délelőtt kell megnövekedett forgalommal számolni a kilépő személyforgalomban, amely 60 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. Belépő irányban vasárnap déltől lehet estig várakozás kialakulásával számolni, amely elérheti a 30-60 percet.

A várakozási idő a személyforgalomban tovább növekedhet pénteken és szombaton, amelynek mértéke elérheti a 180-240 percet is a Röszke autópálya határátkelőhelyről történő átterelések miatt.

A teherforgalomban a be-és kilépő irányokban lehet várakozás kialakulásával számolni a hétvégén a kamionstop időszakát kivéve, amelynek mértéke a 30-60 percet várhatóan nem haladja meg.

Békés megye

A teherforgalomban Gyula közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban alakulhat ki várakozás a hétvégén – a hétvégi kamionstop időszakát kivéve -, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is.

Battonya közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával kell számolni a belépő buszforgalomban, amelynek mértéke előreláthatólag nem haladja meg a 30 percet.

Csongrád megye

Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban csütörtöktől szombatig a kilépő irányban 120-180 perc, vasárnap pedig belépő irányban szintén 120-180 perc várakozási idő kialakulásával kell számolni.

A személyforgalomban 30-60 perc várakozás kialakulásával kell számolni kilépő irányban a hétvégén.

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől kilépő irányban várható megnövekedett forgalom, melynek következtében akár 30-300 perc várakozás is kialakulhat egészen szombat késő estig. A várakozási idő függvényében lehet számolni tereléssel Ásotthalom és Tompa közúti határátkelőhely felé. Vasárnap kora délutántól estig a belépő irányban alakulhat ki várakozás, melynek mértéke elérheti a 60 percet.

Röszke autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban csütörtöktől szombatig a kilépő irányban 30-120 perc, vasárnap pedig belépő irányban 60 perc várakozási idő kialakulásával kell számolni.

Ásotthalom közúti határátkelőhelyen napközben az esetleges röszkei forgalomterelés időszakában 60-120 perc várakozási idő kialakulásával számolunk, míg a 30-60 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban az átkelőhely megnyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a kilépő teherforgalomban pénteken 8-12 óra között 120 perc, 12-16 óra között 180 perc várakozás alakulhat ki. Szombaton a belépő teherforgalomban 12-17 óra között 60 perc, vasárnap 22 órától hétfő reggel 2 óráig 120 perc, valamint hétfőn 6-12 óra között a ki és belépő irányokban 60 perc várakozás kialakulásával kell számolni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az ukrán viszonylatú határátkelőhelyeken, a hétvégén a személyforgalomban a reggeli órákban a kilépő, az esti órákban pedig belépő irányban alakulhat ki várakozás, amely elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a hétvégén a személyfogalomban napközben be- és kilépő irányban, melynek mértéke várhatóan 30-60 perc lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni főként vasárnap déltől hétfő hajnalig, amely a 60-120 percet is elérheti a kilépő irányban a buszforgalom élénkülése miatt. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyfogalomban belépő irányban a jövő héten szerda estétől, péntek reggelig, melynek mértéke akár 60-90 perc is lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke akár 30-60 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk.

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyei közül Letenye autópálya határátkelőhelyen várható forgalomnövekedés péntek délutántól szombat délutánig a kilépő, valamit vasárnap kora reggeltől délutánig belépő irányban a horvátországi üdülési szezon miatt. A várakozás mértéke elérheti a 30-60 percet.

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (RRI)

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

Az utasoknak javasoljuk, hogy tájékozódjanak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon.

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására és a szükséges kapacitással fognak üzemelni. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozások csökkentése érdekében.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

Vélemény, hozzászólás?