Szlovénia legszebb úticéljai

(x) Szlovénia különösen kedvelt úti cél az aktív kikapcsolódást kedvelők körében. Ez nem is csoda, hiszen az ország számos területén kínál kiemelten változatos sportolási lehetőséget, mégpedig elképesztő tájakon. Legyen szó gyönyörű szurdokban történő kajakozásról, vagy alpesi legelőkön való kerékpár túráról, mindenki megtalálhatja a magának legjobban tetsző lehetőséget. A természeti környezet már önmagában is megéri az utat, a számos programlehetőség pedig biztosan felejthetetlenné teszi majd!

Skocjan-barlang és Postojna cseppkőbarlang

Skocjan, a hatalmas föld alatti barlang izgalmas programlehetőség bárki számára. A kiépített túraútvonal a barlang peremén viszi végig az ide látogatókat. A barlangrendszer a világörökség része, hiszen a világ legszélesebb földalatti kanyonja. Ennek bejárása igazán egyedi élmény, melyet nem érdemes kihagyni.

Amennyiben a barlangok érdekesek lehetnek az ide érkezők számára, a Postojna cseppkőbarlang szintén kihagyhatatlan élmény. Szlovénia egyik leghosszabb barlangrendszereként Postojna háromszintes barlang, amelyen kisvasúton mehetsz végig. Végezetül, a környék szintén kiemelkedő látnivalója sziklafalba épített Predjama-vár. Elképesztően egyedi látvány, amelyet semmiképp nem éri meg kihagyni. Szerencsére a két barlangrendszer és a vár egymáshoz közel találhatók meg, tehát tökéletes egy napos programlehetőséget tesznek ki.

Vintgar-szurdok

A Radovna folyó szurdoka gyönyörű túrahelyszín, melyet érdemes meglátogatni. Számos vízesés található meg a szurdok vonalán, melynek köszönhetően egyedi látványvilág várja az ide érkezőket. A szurdok a Bledi-tó közelében található meg, tehát elhelyezkedése is ideális. Rengeteg turista írja fel a Bled-Bohinj körtúra záró pontjaként a szurdokot, ezzel egy egész napos aktív kikapcsolódást megtervezve.

Triglav

A Triglav-hegy Szlovénia legmagasabbja, amely az ország egyetlen nemzeti parkjában található meg a Júliai-alpokban. 2800 méteres magassága elképesztő kilátást nyújt az ide érkezőknek, nem csoda tehát, hogy ennyire népszerű úti cél. A csúcsra több útvonal is vezet, tehát különböző igények alapján választhatjuk ki a nekünk megfelelő opciót.

Soca-völgy

A Soca-folyó völgye a vízi sportok kedvelőinek paradicsoma. A kékes-zöld színű ragyogó folyón ugyanis nyaranta rengeteg vadvízi evező, kajakozó, és raftingoló lepi el. Emellett számtalan biciklis és túraútvonalat találhatunk a környéken. Mindezek miatt ez elsődlegesen az aktív kikapcsolódást kedvelőknek ajánlott helyszín.

Solcava panoráma útvonal

Szintén az aktív nyaralást kedvelők körében népszerű úti cél. Mind a kirándulókat, mind pedig a kerékpárosokat vonzza a lélegzetelállító természet, amely körbevesz minket az útvonal során. Gyönyörű alpesi legelőket és apró farmokat csodálhatunk meg az útvonal során. Természetesen a túra alatt sok helyen lesz majd lehetőségünk megállni és a szlovén konyhát is kipróbálni.

Kozjak vízesés és Boka vízesés

A Kozjak vízesés az ország egyik legtöbbet fotózott helyszíne. Kiemelte népszerű a turisták, a túrát kedvelők, valamint a kanyoning túrákat kedvelők körében. Ha pedig a vízeséseknél tartunk, a Boka vízesés szintén kiemelt népszerűségnek örvend, egyedi látványosságnak számít a térségben.

Logár-völgy

A Solcava útvonalhoz hasonló, festői szépségű terület. Szintén a túrázók és a biciklisek körében kiemelten népszerű úti cél. Gyönyörű legelőket találhatunk itt marhákkal, valamint helyi finomságokat kínáló éttermeket és apró vendéglőket. A völgy részeként a Rinka-vízesés is kihagyhatatlan látványosság, melynek megtekintését érdemes a túra részeként megtervezni.

A fentiek alapján Szlovénia érthető okokból örvend kiemelt népszerűségnek. Különösen igaz ez a magyarok között, hiszen Budapesttől könnyedén elérhető autóval. A hatórás úthoz semmi egyébre nincs szükségünk, mint egy érvényes autópálya matricára. Azonban ezen sem kell sokat aggodalmaskodnunk, mivel az országban digitális e-matrica rendszer van érvényben. Ennek köszönhetően egyszerűen és otthonunk kényelméből szerezhetjük be a matricát az indulás előtt. Amennyiben tehát te is utad tervezésének praktikus részénél tartasz, a vignetteslovenia.si/hu/ oldalán tudod beszerezni te is. Egy heti matrica 10 ezer forintért megvehető, tehát az ára sem különösebben magas. Valamint a praktikus és kényelmes rendszer mindenképpen könnyíti a nyaralás megtervezését. További előnye, hogy a vásárlást és fizetést követően nincs további teendőnk, semmit nem szükséges a szélvédőre ragasztanunk vagy látható helyen elhelyeznünk az autóban.