Országúti ragadozók szállták meg Kiskanizsát

A hét végén megérkezett a kiskanizsai PUNCS Fagyizóba az ország egyik legkedveltebb online motoros magazinjának csapata. A 48 órás teljesítménytúrázók fogadására igazi meglepetést készítettek a Puncsban Horváth Mákos Feriék. Az ország szinte minden részéről a kiskanizsai Homokkomáromi utcába begördülő mocisok nagy tetszést arattak a nem mindennapi járgányokat megbámulók között, de ők maguk sem távoztak elégedetlenül. Mert a Nagy-Mo-Torok Nyalat igencsak ízlett nekik, nem kevésbé a fogadtatás, Mákosék kedvessége, s a gyönyörű, mediterrán környezet. No és az, hogy külön ízekkel, matricákkal, feliratokkal készültek “rájuk”.

nagykanizsa puncs fagyizó motorosok 2

Persze a PUNCS többi finomságai is megdolgoztatták ízlelőbimbóikat: a sok Barca-fan motoros nem hagyta ki a méltán sok elismerést kiváltó “Messi kedvence” fagyit, de elvarázsolta őket a bodzás, almacukros áfonyás paleolit fagyi is.

– Erre az alkalomra – mondta Mákos Feri -, úgy gondoltam, hogy a Bajnokok Fagyija átdolgozott kiadásával várjuk a motorosokat és a betérőket a Nagy-Mo-Torok Nyalattal. Nemzeti  színű gombócokból, ill. a Nagy-Magyarországra hajazó halmokból áll az eper-vanília-kivi édesség – természetes hozzávalókból. De a fiam ötlete alapján végül meglepetés született. Feri fiam nemcsak kigondolta, ki is keverte az új, nyerő ízeket. Így született meg végül az igazi Nagy-Mo-Torok Nyalat.

Az elnevezés egyrészt a nagy mocikra utal, másrészt a Nagy-Magyarországra, ugyanis az érkező motoros teljesítménytúrázók mindig egy tematika köré szervezik az adott évi versenyt. Volt olyan esztendő, amikor Magyarország határait motorozta körbe a mezőny, majd voltak a magyar váraknál, a nemzeti parkjainkban, végigjárták hegyeinket, tavainkat és megyeszékhelyeinket is. A túra 2015-ben kilépett az országból, és a felvidéki magyar várakat járta végig.

Az elmúlt években mintegy 35 fős kompánia felszívta magát, Idén azonban – vagy a valaha volt legrövidebb táv, vagy az édesszájúság okán – ahogyan internetes bejegyzésben írták – május 27-én délben 58 motor (ebből igen sok utassal) indult el. További három masina  a későbbiekben csatlakozott hozzájuk – így szombaton nagyjából hatvan vasparipa gurul fagyizóról fagyizóra.

nagykanizsa puncs fagyizó motorosok 1
A 48 óra a magyar fagyizók között motoros teljesítménytúra igen népes mezőnye csodaszép időben vágott neki, hogy körbenyalakodja az országot. A 48 óra a legjobb hazai fagyizók között névre keresztelt, a hagyományokat immáron nyolcadik éve folytató motoros teljesítménytúra mezőnye nekivágott a bő ezerkétszáz kilométeres távnak, hogy körbeteszteljen tizenöt cukrászdát. Az első napon a Dél-Dunántúl, a másodikon pedig annak északi fele a fő vadászterületük – majd vasárnap átkelnek a Dunán és annak keleti felén folytatják a nyalakodást.
Soltvadkert, Kiskanizsa, Balaton-környék, Érd, Eger – utóbbi helyen a kürtőskalácsba mért fagyival…

Hosszú és…SZÉLES ÚT…
KISKANIZSA VISSZAVÁRJA AZ ONROAD-MOTOROSOKAT,  AKIK MEGCSODÁLVA A FÁBÓL FARAGOTT NAGY-MAGYARORSZÁG EMLÉKMŰVET IS A PUNCSBAN, MAGUKKAL VITTÉK A HÍRT: IDE EL KELL JÖNNI, MEGKÓSTOLNI A FENSÉGES, KURIÓZUM ÍZEKET, NO ÉS MESSI KEDVENCÉT.
DE CSAK A NAGY-MO-TOROK NYALAT UTÁN… MERT AZ A VILMOS-KÖRTÉS, CITRUSOS, MÉZES ÍZ FELEDHETETLEN.
(Lukács Ibolya)

Vélemény, hozzászólás?