Jordániai túrával a stressz ellen

(x) Vannak időszakok, amikor a legtöbben úgy érezzük, hogy kiszaladnánk a világból. A mindennapi stressz, a túlhajszoltság sokszor odáig fajul, hogy már csak a nyaralásunk első napjára tudunk koncentrálni. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a pihenésünket egy jordániai túrával töltjük.

Az előkészületek a legfontosabbak

Egy nyaralásnál a legfontosabb a jó tervezés és a megfelelő szervezés. Amennyiben a jordániai nyaralásunkat tervezgetjük, nem szabad kihagyni a bakancslistáról Jehrast, a Római Birodalom egyik legfontosabb közel-keleti központját. A Bibliából ismert Nébó-hegy ugyancsak kihagyhatatlan, hiszen Mózes innen pillanthatta meg először az ígéret földjét. 

Mindenkinek az életben legalább egyszer el kell jutnia a Holt-tengerhez, ahol érdemes kiélvezni a 30%-nál is magasabb sótartalmú víz pozitív hatásait. A Mujib-folyónak köszönhetően pedig akár 20 méteres vízeséseket is láthatunk.


A Dana természetvédelmi terület sivatagi táján festői homokkő tornyok és sziklahasadékok látványában lehet részünk. Petra városa egy igazi gyöngyszem a területen, sziklába vájt épületeinek felfedezése igazi élményt nyújt, illetve a Királysírokat is megtekinthetjük.

Ezek ne maradjanak ki egy jordániai túrából

Amennyiben nem szeretnénk lemaradni semmiről a nyaralásunk időtartama alatt, érdemes szervezett kirándulásban gondolkodni. A WanderWell által szervezett jordániai túra magába foglalja az összes lényeges látnivalót, így biztosak lehetünk benne, hogy sok élménnyel gazdagodunk, és az időnk a lehető legjobban lesz kihasználva. 

Ha ezt az opciót választjuk, akkor nem fog kimaradni a túrából Jordánia legszebb és leghíresebb vidéke, a Wadi Rum, ahol egyedülálló sivatagi ökoszisztémával ismerkedhetünk meg. A pihenés szempontjából kihagyhatatlan helyszín a Vörös-tenger partján Aqaba, ahol napozhatunk és különböző vízi sportokat próbálhatunk ki. 

Madaba egy több ezer éves múltra visszatekintő város, így mindenképpen érdemes itt sétálni és megtekinteni a Szent György templomban található, Szentföldet ábrázoló, VI. századi mozaiktérképet és a Keresztelő Szent János templomot.

Fontos a környezetváltozás

Egy jordániai túrával mindenképpen csak többek lehetünk. A varázslatos táj által szinte kiszabadul a lelkünk, és a sivatagban igazán meg is tisztul. A homok és a városi környezet váltakozása olyan izgalmakkal tölt el minket, amelyet korábban még biztosan nem élhettünk át. A sziklafalba vájt épületek által pedig úgy érezhetjük, mintha nem is a Föld nevű bolygón lennénk.

Fontos, hogy az életünk során olyan helyeket és kultúrákat ismerjünk meg, amelyek távol állnak a sajátunktól, így is tágítva az ismereteinket. Jordánia kiválóan alkalmas arra, hogy kizökkentsen minket a hétköznapokból, hiszen merőben más a környezet, mint az itthon megszokott.