Így nyaraljunk költséghatékonyan idén nyáron!

A nyaralás mindig is az életünk egy meghatározó pontja volt, amire időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt is kell fordítani. Természetesen ahogy az élet minden területére, úgy a turizmusra és a nyaralási szokásainkra is hatással vannak a veszélyhelyzeti korlátozások. Az idei, 2021-es nyár lesz a második, ami eltér az eddig megszokottól. Ahogy a korlátozások is fokozatosan enyhülnek, okkal reménykedhetünk a nyaralást érintő tervek megvalósulásában, elvégre ki ne akarna feltöltődni, kikapcsolódni egy vízparthoz közeli helyen napsütésben, felhőtlen vidámságban?

Válasszunk belföldi célt

Sok érv szól amellett, hogy az úticél belföldi legyen. A korlátozások nagyban befolyásolják döntésünket, de nézzük ennek is a pozitív oldalát: számtalan ismeretlen hely van Magyarországon az átlag magyar szempontjából. Balaton „sosem megy ki a divatból”, mindig rengeteg turista, nyaralni vágyó látogat el a magyar tengerhez. Ez valószínűleg idén sem lesz másképp, rendkívül telített lesz a tó és környéke, így lehet, nem ez a legjobb választás pénztárcánk szempontjából sem. De ne csüggedjünk, van még látnivaló bőven!

Osztozzunk az élményen

Habár feltételezzük, hogy nyaralni nem egyedül megy az ember, azért fontos megemlíteni, hogy míg egy társasággal a hangulat és a jókedv egyre csak nő, úgy az egy főre jutó költségek aránya fokozatosan csökken. Számoljunk azzal, hogy 2021-ben eldurvulhat a helyzet minden felkapott üdülőhelyen, mivel mindenki üdülni akar. A blog.repjegy.hu is arról ír, hogy magasabb áron juthatunk szobához, repülőjegyhez, mindenhez. Így minél jobban kihasználjuk a pótágyazást egy szobában, annál jobban megoszlik a költség.

Élvezd a természetet

Ha már belföld és társaság, akkor használjuk ki a természet adta lehetőségeket és sátrazzunk. Örök élmény marad mindenki számára a szabad égbolt alatt aludni, szalonnát és mályvacukrot sütni, a sátor felállítása pedig egy külön program is lehet, főleg, ha a sebesség nem a barátunk.

Gondolkodjunk előre

Ciki vagy sem, nyugodtan vásároljunk előre alapanyagokat a nyaralásra. Kenyér, felvágott, sajt, tészták, húsok, szószok, zöldségek – ezek és még sok más mind megvásárolhatók előre, akár akciós áron. Az üzletek hetente frissítik kínálatukat a grillszezonra. Nézzük csak meg a Penny akciós újságot, mielőtt vásárolni megyünk, mert tervezéssel lehet jól spórolni a az étkezésen. Tehát, ha néhány napra megyünk, a főétkezéseket el tudjuk készíteni mi magunk is, így csak a nassolásra, esetlegesen a különlegesebb harapnivalókra kell pénzt szánnunk, ami jelentősen segít elkerülni a túlköltekezést.

A kevesebb néha több

Természetes, hogy minél hosszabb időre szeretnénk menni nyaralni, azonban néha mégsem ez a legbölcsebb megoldás. Hetek helyett gondolkodjunk inkább napokban. Egy adott helyen eltölthetünk „csak” 2-3 napot, majd akár egyből mehetünk is tovább egy másik kiszemelt nyaralási pontra. De dönthetünk úgy is, hogy a rövidnek tűnő nyaralás után hazatérünk, és egy otthon töltött hét után újra útnak indulunk egy pár nap erejéig. Így a helyszínek is változatosabbak lesznek, több különleges, felfedezetlen helyre eljutunk országon belül, illetve bennünk is felértékelődik a napok száma. Ajánlatos azt a 3-4 napot aktívan eltölteni, minél több programot szervezni, korán kelni és későn feküdni. Az Örömterv blog számos érdekes ötletet ad egynapos túracélponthoz. Tényleg érdemes ellátogatni oda!

Ne csábuljunk el

Nyaralások alkalmával talán többen érezzük úgy, hogy szabadabbak vagyunk, így a felesleges dolgok vásárlása sem tűnik annyira feleslegesnek. A strand melletti butikban kinézett ruha valószínűleg erősen túlárazott, ahogy a táska, a napszemüveg és az a cuki törölköző is. Gondoljuk át kétszer is, biztosan szükségünk van-e az adott termékre, vagy pedig a túlfűtött érzelmek és az impulzusok irányítanak minket.

Összességében, jó pár ponton vissza lehet fogni a költségeket egy nyaraláson, de azért ügyeljünk arra, hogy ne ez legyen a fókuszban. Mégiscsak kikapcsolódni megyünk, élvezni a nyarat, a jó időt, a szabadságot. Nem érdemes hagynunk, hogy beárnyékolja vidámságunkat a folyton fejünk felett lebegő felhő, ami arra figyelmeztet, hol és miként tudunk spórolni. Ne szórjuk a pénzt, de ne is essünk át a ló másik oldalára. A realitás talaján maradva nyugodtan vegyük meg, amit kívánunk, amire vágyunk, viszont tárgyak helyett inkább élményeket gyűjtsünk, hiszen az tényleg egy örök életre szól.