Autópályadíjak 2022-ben

(x) Év elején a legjobb az autópályadíjakat is megtervezni. Ha már most tudja, hogy hova fog menni nyaralni vagy síelni, akkor érdemes megtervezni minden kiadást, így pl. a pályadíjakat is.

Tervezzen előre, ezzel spórolhat!

Ha előre tudja, hogy az országban várhatóan merre fog menni az év során, akkor könnyen tervezhet ezzel is. Sőt, spórolhat is vele rengeteget, köszönhetően a megyei matricák rendszerének. Egy megyei autópálya-matrica (ami egész éves használatra jogosít fel) ugyanis sokkal kevesebbe kerül, mint az országos éves változat. Ráadásul mindkettő egységesen következő év január 31-ig érvényes, ezt sem árt tudni. Érdemes ellenőrizni, hogy melyik érheti meg jobban, például az útdíjkalkulátor segítségével az Autopalyamatrica.hu oldalon. 

Új fizetős utak 2022-től, amikről érdemes tudni

A megfelelő döntéshez tudnia kell, hogy mely szakaszok fizetősek. A már említett tervező nagyon sokat tud segíteni, de azért érdemes mindig átnézni a legújabb fizetős szakaszokat. Sokan beleesnek ugyanis abba a hibába (főleg ritkán autópályázók), hogy megszokásból mennek. Miközben a legutóbbi útjuk óta lehettek változások a fizetős részeket illetően.

2022-től is lettek új fizetős utak az országban. Ilyen az M30-as új szakasza, mely Miskolc és Tornyosnémeti között húzódik, ami egy kétszer két sávos gyorsforgalmi út. A Miskolci elkerülő ugyanakkor ingyenes. Fizetőssé vált az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak között.

Változás történt még 2022-től a Komárom-Esztergom megyei e-matrica érvényességében. Ez 2022-től az M1-es autópályán a Szárligeti-csomópont (48-as km) és az M1-M19 csomópont (112-es km) között érvényes.

Díjmentes szakaszok 2022. január 1-től

Rendeletben szabályoznak egyes szakaszokat, melyek 2022 év elejétől díjmentesen megnyíltak az autósok előtt. Ezek az alábbiak:

  • Az M0-s autóút több szakasza is ingyenes. Ilyen az 1-es főút és az M5-ös autópálya között, és az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti is. Továbbá a Megyeri híd, azaz a 2-es főút és a 11-es főút közötti szakasz.
  • Rendelkeztek az M31-es és az M8-as autópálya ingyenességéről is.
  • Az M44-es autóút egésze, valamint az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti része.
  • Az M9-es autóút két szakaszán sem kell fizetnie a jövőben. A 6-os és az 51-es főút között, valamint a (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakaszán.
  • Az M60-as autópálya 58-as és 5826-os számú utak közötti része sem fizetős már. Ez a Pécs délnyugati elkerülő szakasza.

Emellett a vonatkozó rendelet módosításáig az M85-ös és az M30-as autópálya egyes részei is ingyenesek. Az M85-ön a Sopron-kelet csomópont és a Sopron-Balf/Sopron-Pihenőkereszt csomópont között. Az M30-as pedig a Miskolc és Tornyosnémeti határátkelő között.