A kanizsaiak kedvence: Horvátország – friss infók az Adriára igyekvőknek

Szerencsés helyzetben vagyunk mi nagykanizsaiak, mivel akár 3-4 óra autóút után élvezhetjük a horvát tengerpart szépségeit. Sokan járunk oda nyaralni, ám mégis minden évben van valamilyen újdonság, amiről érdemes tájékozódni indulás előtt.

Horvátország 2013 július 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás után a vámellenőrzés megszűnt a határon, ám a személyellenőrzés megmaradt. Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal (régi típusú füzet alakú igazolvány, újfajta kártya igazolvány illetve az ideiglenesen kártya igazolvány) vagy útlevéllel utazhatnak be az országba. Személyazonosító igazolvány kiskorúak száméra is elengedhetetlen az utazáshoz, csupán születési anyakönyvi kívánt nem elegendő a határátlépéshez. Az okmányirodában ügyintézéskor kiállított nyomtatvány sem felel meg úti okmányként. Nagyon fontos, hogy utazás előtt ellenőrizzük igazolványunk érvényességi idejét, kellemetlen pillanatokat szerezhet, ha a határon szembesülünk a lejárt igazolványunk miatt hiúsul meg nyaralásunk! Bár Magyarország szeptember óta tagja egy olyan európai megállapodásnak, amelynek értelmében 1 éven belül lejárt útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal is át lehet lépni a határt, ám Horvátország még nem csatlakozott ehhez az egyezményhez, így előfordulhat, hogy a horvát határőrség visszafordítja az utazót.
További beutazási szabályok és hasznos tanácsok:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

Nagykanizsáról végig autópályán utazhatunk egészen Dél-Dalmáciáig. Horvátországban bizonyos szakaszonként fizetőkapukon kell keresztülhaladunk, hasonlóan Olaszországhoz. A nyaralás megtervezésekor, költségek kiszámításánál figyelembe kell vennünk az autópálya díjakat illetve a kompdíjakat. 2014-ben a következő díjakra számíthatunk:
Magyar határ – Zágráb – 41 Kn
Zágráb – Zadar – 121 Kn
Zágráb – Sibenik – 154 Kn
Zágráb – Split- 181 Kn
Zágráb – Omis – 193 Kn
Krk híd – 35 Kn
Ucka alagút – 28 Kn
A2 Zágráb – Szlovén határ – 42 Kn
A3 Zágráb – Slavonski Brod (A5 autópályáig) – 78 Kn
A3 Zágráb – Lipovac (Szerb határ) – 121 Kn
A4 Zágráb (Sveta Helena) – Varazdin – 26 Kn
A4 Zágráb (Sveta Helena) – Cakovec – 33 Kn
A3 – A5 Zágráb – Osijek – 117 Kn
A1 – A6 Zágráb – Rijeka – 70 Kn
A8 – A9 Ucka – Pula – 48 Kn
A9 Pula – Umag – 37 Kn

Idén már közvetlenül átszállás nélkül charter repülőjárattal is eljuthatunk Dubrovnikba. A járat heti egyszer Budapestről indul.

Horvátországban idén már nem csak a tengerben lubickolhatunk, hanem remekül szórakozhatunk az Aquapark Istralandia-ban. Az ország első vízi parkja Novigrad közelében található, a népszerű üdülőhelyekről rendszer buszjárattal is megközelíthető. Jegyárak: egész napos felnőtt 140 KN, egész napos gyermek 140 cm magasság felett 110 KN, 140 cm magasság alatt ingyenes. További információk: http://www.istralandia.hr/en/

Szomszédaink az állatbarátokra is gondoltak, idén kutyastrand nyílt Splitben. A strand Lumbarda területén lévő Pazdigrad negyed alatt helyezkedik el, minden kényelmi szolgáltatással rendelkeznek, mint az átlagos strandok, plusz a kutyusok részér itatótálakat helyeztek el.

Újdonság még a Rovinjban nyílt luxus strand, a Mulini Beach. Az exkluzív strandon Dj szolgáltatja a zenét, csodás környezetben élvezhetjük a finom koktélokat és mediterrán ételeket. A 400 négyzetméteren elterülő strand a Hotel Lone and Hotel Monte Mulini vendégei részére áll rendelkezésre. Mindössze 50 méterre a tengertől gyermekmedence, hidromasszázs, fűtött és hideg vizes medence is a vendégek rendelkezésére áll.

Végül pár hasznos információ, milyen árakra számíthatunk 2014-ben a horvát tengerparton:
Csevap: kb. 60 kuna (kb. 2.500,- forint)
Rántott tintahal: kb. 60 – 80 kuna (kb. 2.500 – 3.200,- forint)
Két fős grillezett hústál: kb. 120 – 150 kuna (kb. 5.000 – 6.000,- forint)
Fél literes csapolt sör: kb. 17 – 20 kuna (kb. 700 – 800,- forint)
Napernyő / napágy bérlés: kb. 25 kuna (kb. 1.000,- forint)
Fagyi / jégkrém: kb. 7 – 15 kuna (kb. 290 – 620,- forint)
Fél napos hajós kirándulás: felnőtt kb. 150 kuna, gyerek kb. 70 kuna (kb. 6.100,- illetve 2.800,- forint)

Vélemény, hozzászólás?